Black and White fotografie
geplaatst: 10 juni 2019 - 19:47
Ik ben me aan het oriƫnteren welke applicatie het meest geschikt is voor black and white fotografie. Apple Photo's biedt me te weinig mogelijkheden.

Ik heb inmiddels trial versies lopen van Capture1, Affinity Pro, Luminar3. Van deze drie lijkt me C1 de meeste opties hebben, alleen het aantal verkrijgbare plugins/styles is helaas niet meer dan een handvol. De foto's, m.n . Raw,  ziet er wel haarscherp en schitterend uit met C1. Het lijkt me wel een pakket waar je wel even voor moet gaan zitten om je e.e.a. aan te leren.

On1raw en DXO zijn dan nog verder te overwegen alternatieven met name DXO omdat die de Nix2 plugins heeft, maar daar buiten ook niet veel meer dacht ik.

Dan LR. Even googelen op LR en je vindt letterlijk duizenden plugins, incl een paar mooie voor nop.
In eerste instantie wilde ik niet naar LR, maar ik denk dat voor b&w fotografie deze toch het meest te bieden heeft.

Op het eerste gezicht denk ik dat LR het meest geschikt is voor b&w fotografie. Hoe kijken jullie daar tegen aan? Hebben jullie een goed advies?
geplaatst door: Dhr JW Twel
Macverzamelaar van oude Mac's en software.
antw: Black and White fotografie
reactie #1 geplaatst: 10 juni 2019 - 20:53
Staar je niet blind op plugins, alles wat een plugin doet kan je in het programma zelf. Had je in C1 al de ingebouwde 'Styles & Presets' voor zw/w ontdekt? Daarvan kan je er nog tig extra bijkopen, als je daar niet genoeg aan hebt dan weet ik het echt niet meer :sad:. C1 is en blijft de editor voor raw: snellere beeldweergave en veel mooiere kleuren (zeker huidtinten!) dan de concurrentie. Niet voor niets de keuze van veeleisende professionals!
geplaatst door: McLoe
An apple a day keeps the IT man away.
antw: Black and White fotografie
reactie #2 geplaatst: 10 juni 2019 - 21:41
C1 is en blijft de editor voor raw: snellere beeldweergave en veel mooiere kleuren (zeker huidtinten!) dan de concurrentie. Niet voor niets de keuze van veeleisende professionals!

Waar baseer je dat op? Ben zelf een fotograaf en ben al een tijd erg tevreden over DxO, onder andere vanwege de mooie natuurlijk kleuren (waaronder ook huidtinten).

Maar heb zelf nog nooit vergelijkende testen met C1 gedaan, zal dat binnenkort eens doen (als ik er tijd voor heb).

Wat betreft het onderwerp: ik mix graag lagen met verschillende filters in Photoshop om niet alleen erge mooie zwart/wit foto's te krijgen, maar ook exact zoals ik die wil. Dat gaat (voor mij) daarin sneller en beter dan met welk filter dan ook.
geplaatst door: Robert
antw: Black and White fotografie
reactie #3 geplaatst: 11 juni 2019 - 08:38
Waar baseer je dat op?

Eigen ervaring :sigh: en die van een x-aantal collega's. Moet ik er wel bij vertellen dat die vergelijking vooral tov raw in PS en LR is. DXO en al die andere programma's heb ik daarna nooit meer geprobeerd.
geplaatst door: McLoe
An apple a day keeps the IT man away.