Pudding om 0:13, 25-04-2009
...Camera's met live view hebben een tweede sensor voor het live beeld.
Dat was bij de eerste generatie live view camera's zo (Olympus E-10 en E-300). Daar zat een half doorlatend prisma voor de sensor die het beeld splitste en naar een tweede sensor stuurde die de live view verzorgde. De huidige generatie live-view camera's (ook van Olympus) gebruikt de hoofdsensor voor live view, door de spiegel weg te klappen wanneer je live view aanzet. Dat heeft als voordeel dat je het beeld van de 'echte' sensor bekijkt, maar als nadeel dat, hoe langer je live view achtereen gebruikt, hoe warmer de sensor wordt, met een toenemende kans op beeldruis en artefacten.
Bij het nemen van de foto wordt in dit tweede geval de spiegel eerst even terug geklapt om de automatische instellingen (als je die gebruikt) te bepalen (autofocus, belichting) en vervolgens wordt op de normale manier de foto genomen. Niet echt geschikt voor snel-bewegende onderwerpen, dus. (Daar was de oude Oly serie inderdaad beter in)
@Hitch: bij live view wordt niet de volledige resolutie naar de computer gepompt. Ik dacht dat dat bij Canon 1024x680 is, maar weet dat niet zeker (ik heb geen Canon). Maar wanneer de camera niet standaard 'live view' ondersteunt lijkt het mij niet mogelijk om 'live view' beelden op de computer te krijgen bij tethered shooting.
Bij mijn Olympus E-3 wordt in ieder geval alle informatie die ook op de LCD zichtbaar is bij tethering naar de Mac gestuurd, dus niet alleen de live view beelden (maar dat gaat dan ook via een video-out poort). Erg handig om dat op de beamer te zetten bij het geven van camera instructie...