Naamsvermelding wordt niet gezien door Google
geplaatst: 14 mei 2019 - 23:59
Sinds een half jaar fotografeer ik voor een lokale krant. Bij de foto’s is standaard mijn naam vermeld. Ook heb ik op de camera (Nikon) bij Copyrightinformatie > Fotgraaf mij naam ingevuld. En bij Copyright nogmaals. Als ik nu Googel op Afbeeldingen dan komen mijn foto’s niet tevoorschijn. Googel ik op de naam van conculega fotografen dan komen hun foto’s wel boven drijven. Wat doe ik fout? Ik wil zo checken in welke media mijn foto’s nog meer geplaatst zijn…
geplaatst door: Laro
antw: Naamsvermelding wordt niet gezien door Google
reactie #1 geplaatst: 15 mei 2019 - 01:27
Daar zijn aan aantal factoren die een rol spelen.

1)
De plek waar je foto's geplaatst worden is belangrijk. Als jouw foto's geplaatst worden op MacFreak of op NRC is een heel groot verschil.

2)
Het komt vooral neer op hoe goed het platform is qua opbouw van hun platform, hoeveel tijd ze steken in hun content. Je kan je denk ik voorstellen dat het NRC iemand heeft die de stukjes schrijft, iemand die het controleert en iemand compleet anders die het online plaatst. Dat zijn drie verschillende beroepen waarbij je alle drie heel specifiek tot in de detail in kunt gaan op wat belangrijk is en wat niet. Bij een lokale krant heb je meestal niet drie of vier lagen. Daar is de persoon die iets schrijft ook de persoon die het online zet en de meneer die het platform/site maakt die mag al blij zijn als het functioneert, laat staan dat hij tijd kan steken in alles tot in detail optimaliseren aan de achterkant.


Meta data dat jij via je camera toevoegt is totaal niet belangrijk. Daar doe je misschien Photoshop en Lightroom -achtige programma's een plezier mee zodat jij je bestanden makkelijker terug kunt vinden maar op het internet is dat compleet doelloos. Google komt ook helemaal niet bij die gegevens als laat je ze in het bestand zitten. Daar kom je meteen bij het tweede gedeelte. Het internet draait vooral om snelheid. Afbeeldingen die online geplaatst worden zullen dus altijd geoptimaliseerd worden. Ze gaan door een compressie of optimalisatie-tool heen die al die meta data eruit haalt. Das nergens voor nodig, dus als je ze weghaalt wordt de foto minder zwaar. <-- dat is wel belangrijk.

Nu kun je wel als een caption onder de foto zetten. Copyright Jan Jansen dan begrijpt iedereen die het ziet dat die foto door Jantje gemaakt is maar computers en crawlers die het internet indexeren leggen die relaties veel minder goed. Je moet deze systemen helpen op de volgende manieren.

- Het bestandsnaam moet je naam bevatten.
jan-jansen.jpg  <-- beste wat er is.

Goed, ik denk dat je ook wel kunt begrijpen dat de krant (hoe lokaal ook) niet haat foto's allemaal gaat vernoemen naar jouw voor en achternaam omdat jij de maker bent. Het is de bedoeling dat je het bestand een relevante titel geeft over de inhoud.

En zo zijn er nog een aantal optimalisaties die je kunt doen in de HTML broncode om die relatie beter tot stand te brengen maar als je echt het optimale resultaat wilt hebben dan moet je deze meta informatie gaan aanleveren tijdens het indexeren.
Je kunt tegen Google zeggen, hier is mijn sitemap.xml daarin staan alle pagina's van mijn website die geïndexeerd mogen worden.
Zo'n sitemap kun je ook maken voor afbeeldingen, Google bezoekt zo'n sitemap dan een aantal keer per X of Y en indexeert op die basis allerlei bestanden /pagina's.

Prima maar als je een stapje verder wilt gaan dan kijk je naar IPTC Photo Metadadata Standard 2017.
https://iptc.org/std/photometadata/specification/IPTC-PhotoMetadata#about-the-standard

Dit heeft Google nog niet zo lang geleden geïntroduceerd speciaal om copyright in de Google Image zoekresultaten toe te voegen.

Het is allemaal vrij technisch en niet iets dat jij zelf kunt beïnvloeden. Er moet dan al aan de achterkant van de site wat geoptimaliseerd worden en dit zijn niet de onderdelen waar een (locale)krant inkomsten uit haalt dus veel prioriteit zullen ze het niet geven, goedkoper is meestal de fotograaf vervangen met een andere wanneer het een probleem wordt. 😉


geplaatst door: Shmoo

geblokkeerd

antw: Naamsvermelding wordt niet gezien door Google
reactie #2 geplaatst: 15 mei 2019 - 08:18
Het is een tijdje geleden dat ik begon als fotograaf, maar wat bij mij volgens mij toen het meest hielp om gevonden te worden op mijn naam was mijn website waarvan de URL simpelweg mijn naam is.

Omdat je tegenwoordig vrij eenvoudig een site kan bouwen met mooie manieren om je portfolio te laten zien is dat misschien een idee?

En natuurlijk er altijd voor zorgen dat je naam vermeld wordt bij alle publicaties (of in ieder geval zoveel mogelijk).
geplaatst door: Robert