[news]Goed, voor de allerlaatste keer dan nog maar eens (de zoveelste) uitleg die (naar ik mag hopen) zo duidelijk is, dat verdere welles/nietes discussies overbodig zullen worden. Tip; lees het aandachtig.
Onderstaand is wat onze wetgever zegt wat wel en wat niet mag (dus wat wettelijk is vastgelegd in de AUTEURSWET van 1912). Laten we nu AUB geen discussie starten waarbij iedereen zijn/haar interpretatie gaat geven aan deze wetgeving. Ik heb bij mijn eigen juridisch adviseur advies ingewonnen, en hij bevestigd dit alles ook nog eens. Het is gewoon niet toegestaan.
Ik hoop dat je kunt begrijpen dat ik zo langzamerhand een beetje geïrriteerd raak van deze discussie. Het een op een overnemen van publicaties is gewoon NIET TOEGSTAAN... PUNT...
Ik ben zo enorm veel tijd kwijt door deze hele discussie iedere keer weer... Vandaag alleen al heeft dit gezeur mij ruim 5 uur gekost. 5 verloren uren die ik echt wel beter had kunnen besteden. Neem dit nu gewoon aan voor gegeven en accepteer het. Het is nu eenmaal niet anders.
Auteursrecht:Wat is het?
Auteursrecht is het recht een bepaald werk van letterkunde, wetenschap of kunst openbaar te maken of te verveelvoudigen. Slechts wie dat recht bezit voor een zeker werk, mag dat werk openbaar maken of verveelvoudigen, danwel toestemming daartoe geven (bijvoorbeeld aan een uitgever). Aan die toestemming kan de houder van het auteursrecht naar believen voorwaarden stellen, zoals een financiële vergoeding. Dit geldt voor elektronische publicaties, zoals webpagina's, evenzeer als voor papieren publicaties.
Hoe krijg ik het?
Auteursrecht verkrijgt men automatisch wanneer men een werk maakt. Het hoeft niet formeel aangevraagd of verleend te worden. Het werk hoeft slechts aan twee voorwaarden te voldoen:
1. Het werk moet origineel zijn, dus een eigen, persoonlijk karakter hebben.
2. Het werk moet zintuiglijk waarneembaar zijn.
Er bestaat nog een andere manier om auteursrecht te verkrijgen; als een werk in dienstverband gemaakt wordt, heeft de werkgever automatisch het auteursrecht.
Hoe vermeld ik het bij een publicatie?
Het is niet vereist bij een publicatie auteursrecht te vermelden of erop te wijzen. Het is echter gebruikelijk dit wel te doen, maar zo'n vermelding heeft geen wettelijke betekenis en dient slechts ter herinnering. Men kan de vermelding naar eigen inzicht formuleren. Veel gebruikt is het copyright symbool, ©.
Wat is schending van het auteursrecht?
Auteursrecht wordt geschonden als een werk zonder toestemming van de maker (auteursrechthouder) gepubliceerd of verveelvoudigd wordt; echter ook als bij publicatie of verveelvoudiging wijzigingen in het werk aangebracht worden. Bij schending van het auteursrecht heeft de auteursrechthouder in principe recht op een schadevergoeding, en als de schending opzettelijk was is dat een misdrijf waar de dader gevangenisstraf en een geldboete voor kan krijgen.
Citeren: wat is toegestaan?
U mag korte citaten gebruiken, zonder daarvoor eerst toestemming te vragen (tenzij anders is aangegeven), bijvoorbeeld in een artikel, scriptie, werkstuk of recensie, mits daarbij de bron en naam van de schrijver vermeld staan. Dit geldt alleen voor citaten uit reeds gepubliceerde werken, anders heeft u wél eerst toestemming nodig van de auteur. Bij citeren is het altijd van belang dat het citaat relevant is en slechts een klein onderdeel uitmaakt van het geheel.
[/table]
Overigens is er recent nog een rechtszaak geweest waarin een lid van de journalistenvakbond NVJ een schadevergoeding toegewezen heeft gekregen, nadat een artikel van hem was doorgeplaatst op internet. De rechter in Amsterdam oordeelde dat een artikel uit een persmedium niet zonder toestemming van de auteur mag worden doorgeplaatst op internet.
Dit is dus een rechterlijke uitspraak, ergo er is jurisprudentie!
Nog even dit voor de volledigheid; wanneer er artikelen overgenomen worden en geplaatst worden op dit forum, dan verschijnen deze op de homepage NAAST de nieuwsberichten. Daar MacFreak inkomsten heeft (uit banners en donaties), en ingeschreven staat bij de KvK (een bedrijf is), staat deze site gelijk aan een commerciële website. Dit ontkracht dus je argument van een eventueel "niet commercieel belang".[/news]