Citeren teksten en auteursrecht
29 januari 2004 - 12:58    reactie #25
geplaatst door: Franky2002

Citaat
Franky2002 om 18:43, 22-01-2004
Anders misschien even een bulkmail naar ieder lid? Ik kan me voorstellen dat niet iedereen op de hoogte is van deze regel (jaááááá ik weet het: iedereen hoort op de hoogte te zijn van de regeltjes, maar ja... zoveel tekst hè! Zucht :confused: ).
Kan niemand zich meer verschuilen achter het feit dat ie het niet wist.
En ieder nieuw lid dat zich aanmeldt, krijgt het in de welkomsmail nog even onder de neus gewreven.
Misschien een idee...

Is dit nog steeds een idee misschien Leon?

Citeren teksten en auteursrecht
29 januari 2004 - 13:53    reactie #26
geplaatst door: Leon
Goed plan, is zojuist gedaan...

Citaat

Beste MacFreak forumgebruiker,

Met enige regelmaat moeten wij mensen wijzen op het feit dat het volledig overnemen van publicaties (web, krant, tijdschrift, of welke andere vorm dan ook) in strijd is met de auteurswet, en daarom ook niet toegestaan is op het MacFreak forum. Maar al te vaak worden publicaties uit dagbladen en van websites klakkeloos overgenomen op MacFreak. Dit kunnen wij helaas niet langer toestaan, en bij het schenden van deze regels zullen wij genoodzaakt zijn stappen te ondernemen richting deze persoon/personen in de vorm van ontzegging van alle rechten tot gebruik van ons forum.

Zowel het Parool, de Volkskrant als mede het AD en andere publicaties, houden MacFreak nauwlettend in de gaten wat dit betreft. Een van deze publicaties heeft inmiddels al gedreigd met juridische stappen tegen MacFreak wanneer dit blijft voorkomen. Rechtszaken zijn duur, kosten veel tijd en zijn niet bepaald ons favoriete tijdverdrijf. Helaas moeten wij overgaan tot dit soort maatregelen om te voorkomen dat MacFreak uit de lucht gehaald zal worden, of wij onze tijd moeten gaan verdoen om in een rechtszaak ons te verantwoorden voor de daden van anderen deze wetgevingen niet zo nauw nemen.

Wij kunnen niet van iedereen verwachten dat men het BW en andere wetgevingen uit het hoofd kent, maar in dit soort gevallen gaat het vaak om het (niet) lezen van toegemailde voowaarden, of voorwaarden waarmee je geconfronteerd wordt tijdens het registratieproces op dit soort websites.

Indien u zich niet kunt vinden in deze regels kunt u zich wenden tot de webmaster met het verzoek uw account te deactiveren.


Met vriendelijke groet,

De MacFreak redactie.


---------------------------------------------------------------------------------------------------
Voor meer informatie:

MacFreak Website    : http://www.macfreak.nl/
MacFreak Forum      : http://forums.macfreak.nl/

Email Redactie      : redactie@macfreak.org
Email Algemeen      : info@macfreak.org
---------------------------------------------------------------------------------------------------

Hieronder volgt een overzicht van de mensen die n.a.v. deze e-mail hun account hebben opgezegd bij MacFreak. Dit zodat er geen onduidelijkheden ontstaan over het hoe en waarom deze accounts op non-actief staan, dit is dus volledig op eigen verzoek!

- zwizzie
- araminta
- marz

Citeren teksten en auteursrecht
29 januari 2004 - 15:04    reactie #27
geplaatst door: hitchhiker
Goede actie!

Goede sier maken doe je met je eigen werk, niet met dat van een ander.

Wel vreemd dat mensen om die reden opzeggen? :confused:

Citeren teksten en auteursrecht
29 januari 2004 - 15:15    reactie #28
geplaatst door: Hans Van Brugge
Ik vind dat niet zo vreemd. Je hebt nu eenmaal mensen die zich aan geen regels willen houden, en dat niet alleen op een forum. Dat zijn dezelfden die 100 KM/u rijden waar je "slechts" 50 mag, en dan nog verontwaardigd reageren als ze geflitst worden.


Als je op een forum (of een andere plaats) komt waar verschillende mensen veel van hun dierbare tijd in stoppen, mag je tenminste respect hebben voor de door hun opgezette regels. Dan verdien je dat respect terug.

Citeren teksten en auteursrecht
29 januari 2004 - 15:28    reactie #29
geplaatst door: hitchhiker
Het is natuurlijk van de gekke dat mensen denken dat stelen (of te hard rijden etc.) een recht is en verontwaardigd zijn als je maatregelen treft.
Ik kan daar met mijn pet niet zo goed bij. :sad:
Citeren teksten en auteursrecht
29 januari 2004 - 15:30    reactie #30
geplaatst door: Guy
Ik vind het eigenaardig om daarvoor zelf je account op te zeggen eigelijk. Is dat toegeven dat je niet met regels omkan of omdat je gewoon wil plagiëren (bestaat dat woord eigelijk? :) )
Het is toch maar normaal dat je niet zomaar alles klakkeloos gaat gaan copy-pasten ?
Ik vind dat de mail die we allemaal kregen overduidelijk genoeg is en dat degenen die onderandere deze regel met de voeten treed word geblokkeert of uitgesloten. (hoewel ik me afvraag in hoeverre je echt iemand de toegang tot een forum kan ontzeggen. effe reggen onder andere naam en je kan opnieuw beginnen)

MAAR... zoals het spreekwoord al zei:
Een verwittigd man/vrouw is er twee waard...

(Bewerkt door Guy om 15:31, 29-01-2004)

Mac gebruikers surfen niet op het web. Ze zijn op Safari en temmen een Tijger of Luipaard in hun Mac.
http://www.applechan.eu
Citeren teksten en auteursrecht
29 januari 2004 - 15:38    reactie #31
geplaatst door: MacJunk
heb tot 3x toe dat mailtje gehad, best irritant onderhand!  :mad:

MacJunk

Citeren teksten en auteursrecht
29 januari 2004 - 15:39    reactie #32
geplaatst door: Leon
Dan ben je 3x geregistreerd op dit forum met een of meerdere e-mail adressen. Onder dit e-mail adres sta je geregistreerd als "macfreaky" en als "MacJunk". Tsja, beetje eigen fout dus, en daar kan ik natuurlijk niet bijster veel aan doen  :dozingoff:

PS Arthur had zich 2x geregistreerd op dit forum en vroeg daarom of zijn account gewist kon worden. Dit had dus niets van doen met de e-mail die ik verzonden had. Arthur, mijn excuses voor dit misverstand!

Citeren teksten en auteursrecht
29 januari 2004 - 19:45    reactie #33
geplaatst door: Jazzaddict
Dat citeren wordt een beetje in de hand gewerkt door de knop "citeren" dit onder iedere post staat.  :tounge:  :devil:  :hypocrite:  :happy:

Citeren teksten en auteursrecht
29 januari 2004 - 23:30    reactie #34
geplaatst door: hitchhiker
Plagiëren is een bestaand woord volgens Van Dale. :biggrin:
Citeren teksten en auteursrecht
29 januari 2004 - 23:50    reactie #35
geplaatst door: John Kleerebezem
Plagiëren werd een aantal jaren geleden Diekstraten genoemd.
Citeren teksten en auteursrecht
30 januari 2004 - 00:28    reactie #36
geplaatst door: fabx
Zolang er met citeren van teksten geen commercieel (mis)gebruik is, vind ik het zelf onzin dat de auteurswet in geding wordt gebracht. Zolang MacFreak geen winst doeleinde heeft is het ook onzin dat overijverige juristen dit soort emails sturen (of vinden ze MacFreak zo leuk dat ze al hun tijd erin steken om alles hier te lezen). Maak gebruik van bronvermelding en voor de rest laat je niet bang maken.

Als MacFreak behoefte heeft om een wat meer gedegen juridische opinie te krijgen zal ik mijn best doen.

fabx

Citeren teksten en auteursrecht
30 januari 2004 - 00:44    reactie #37
geplaatst door: Leon
Het gaat er niet om wat jij of ik ervan vinden, het gaat erom wat wettelijk is vastgelegd wat wel en niet mag. Citeren mag, indien uitdrukkelijk anders is aangegeven. Dat heb ik geloof ik inmiddels al een keer of 20 gezegd. Het overnemen van complete publicaties mag niet zonder uitdrukkelijke toestemming van de auteursrechthebbende. Ik val in herhaling... Hoort iemand daar een echo?

Ik heb geen zin in, en tijd voor, juridische spelletjes om te kijken tot hoe ver we grenzen kunnen verleggen. Dit zijn de regels en die zijn niet flexibel en staan niet open ter discussie.

Citeren teksten en auteursrecht
30 januari 2004 - 00:58    reactie #38
geplaatst door: fabx
Wetteljk is er nog niets vastgelegd, daarom begrijp ik niet waarom iedereen zo braaf luistert naar die dreigbrieven. Een simpele reactie naar de afzenders van dit soort emails op welk wetsartikel baseert u zich is voldoende.

p.s. Leon dit is niet tegen jou gericht maar meer voor de algemene discussie

Citeren teksten en auteursrecht
30 januari 2004 - 01:33    reactie #39
geplaatst door: Leon
[news]Goed, voor de allerlaatste keer dan nog maar eens (de zoveelste) uitleg die (naar ik mag hopen) zo duidelijk is, dat verdere welles/nietes discussies overbodig zullen worden. Tip; lees het aandachtig.


Onderstaand is wat onze wetgever zegt wat wel en wat niet mag (dus wat wettelijk is vastgelegd in de AUTEURSWET van 1912). Laten we nu AUB geen discussie starten waarbij iedereen zijn/haar interpretatie gaat geven aan deze wetgeving. Ik heb bij mijn eigen juridisch adviseur advies ingewonnen, en hij bevestigd dit alles ook nog eens. Het is gewoon niet toegestaan.

Ik hoop dat je kunt begrijpen dat ik zo langzamerhand een beetje geïrriteerd raak van deze discussie. Het een op een overnemen van publicaties is gewoon NIET TOEGSTAAN... PUNT...

Ik ben zo enorm veel tijd kwijt door deze hele discussie iedere keer weer... Vandaag alleen al heeft dit gezeur mij ruim 5 uur gekost. 5 verloren uren die ik echt wel beter had kunnen besteden. Neem dit nu gewoon aan voor gegeven en accepteer het. Het is nu eenmaal niet anders.

Auteursrecht:

Wat is het?
Auteursrecht is het recht een bepaald werk van letterkunde, wetenschap of kunst openbaar te maken of te verveelvoudigen. Slechts wie dat recht bezit voor een zeker werk, mag dat werk openbaar maken of verveelvoudigen, danwel toestemming daartoe geven (bijvoorbeeld aan een uitgever). Aan die toestemming kan de houder van het auteursrecht naar believen voorwaarden stellen, zoals een financiële vergoeding. Dit geldt voor elektronische publicaties, zoals webpagina's, evenzeer als voor papieren publicaties.

Hoe krijg ik het?
Auteursrecht verkrijgt men automatisch wanneer men een werk maakt. Het hoeft niet formeel aangevraagd of verleend te worden. Het werk hoeft slechts aan twee voorwaarden te voldoen:
1. Het werk moet origineel zijn, dus een eigen, persoonlijk karakter hebben.
2. Het werk moet zintuiglijk waarneembaar zijn.

Er bestaat nog een andere manier om auteursrecht te verkrijgen; als een werk in dienstverband gemaakt wordt, heeft de werkgever automatisch het auteursrecht.

Hoe vermeld ik het bij een publicatie?
Het is niet vereist bij een publicatie auteursrecht te vermelden of erop te wijzen. Het is echter gebruikelijk dit wel te doen, maar zo'n vermelding heeft geen wettelijke betekenis en dient slechts ter herinnering. Men kan de vermelding naar eigen inzicht formuleren. Veel gebruikt is het copyright symbool, ©.

Wat is schending van het auteursrecht?
Auteursrecht wordt geschonden als een werk zonder toestemming van de maker (auteursrechthouder) gepubliceerd of verveelvoudigd wordt; echter ook als bij publicatie of verveelvoudiging wijzigingen in het werk aangebracht worden. Bij schending van het auteursrecht heeft de auteursrechthouder in principe recht op een schadevergoeding, en als de schending opzettelijk was is dat een misdrijf waar de dader gevangenisstraf en een geldboete voor kan krijgen.

Citeren: wat is toegestaan?
U mag korte citaten gebruiken, zonder daarvoor eerst toestemming te vragen (tenzij anders is aangegeven), bijvoorbeeld in een artikel, scriptie, werkstuk of recensie, mits daarbij de bron en naam van de schrijver vermeld staan. Dit geldt alleen voor citaten uit reeds gepubliceerde werken, anders heeft u wél eerst toestemming nodig van de auteur. Bij citeren is het altijd van belang dat het citaat relevant is en slechts een klein onderdeel uitmaakt van het geheel.
[/table]

Overigens is er recent nog een rechtszaak geweest waarin een lid van de journalistenvakbond NVJ een schadevergoeding toegewezen heeft gekregen, nadat een artikel van hem was doorgeplaatst op internet. De rechter in Amsterdam oordeelde dat een artikel uit een persmedium niet zonder toestemming van de auteur mag worden doorgeplaatst op internet.

Dit is dus een rechterlijke uitspraak, ergo er is jurisprudentie!

Nog even dit voor de volledigheid; wanneer er artikelen overgenomen worden en geplaatst worden op dit forum, dan verschijnen deze op de homepage NAAST de nieuwsberichten. Daar MacFreak inkomsten heeft (uit banners en donaties), en ingeschreven staat bij de KvK (een bedrijf is), staat deze site gelijk aan een commerciële website. Dit ontkracht dus je argument van een eventueel "niet commercieel belang".[/news]

Citeren teksten en auteursrecht
30 januari 2004 - 05:55    reactie #40
geplaatst door: Franky2002
Lijkt mij, ten overvloede nog maar eens, erg duidelijk.
PUNT.
Citeren teksten en auteursrecht
7 februari 2004 - 12:34    reactie #41
geplaatst door: Zompie
Mag je eigenlijk een wettekst citeren?  :blink:  :biggrin:  :woot:  :happy:  :tounge:


Maar hij is duidelijk hoor; snap ook niet dat mensen hier moeite mee hebben. Honour to the orginial!

(Bewerkt door Zompie om 12:40, 7-02-2004)

Citeren teksten en auteursrecht
9 april 2004 - 11:37    reactie #42
geplaatst door: MacFanGuy
van het ModeratorTeam Ik wil deze topic weer even boven aan de lijst hebben, aangezien er toch weer integraal gekopiëerd/overgetikt wordt.
Huh? Wat is dat, een PixelFreak?