Internet veilig en privé: nieuwe forumrubriek ??
geplaatst: 25 juli 2019 - 10:26
Veiligheid en privacy op Internet staan volop in de belangstelling; en terecht, want het gaat om uiterst belangrijke zaken, op een gebied waar nog een wereld te veranderen (en vooral te  verbeteren) valt.

Daarom dacht ik: zou het geen idee zijn om op MacFreak een aparte forumrubriek te openen, die helemaal hieraan gewijd is? Dat zou het degenen die zich hier verder in willen verdiepen, en bepaalde keuzes willen maken op het gebied van bv. de software die men gebruikt, een stuk gemakkelijker maken. Natuurlijk kan men ook zelf op zoek gaan (en menigeen doet dat uiteraard al), maar waarom zou iedereen het wiel opnieuw moeten uitvinden? En in mijn eigen omgeving merk ik elke keer weer dat er veel mensen zijn die op zich best wel gevoelig zijn voor dit soort zaken, maar nooit zelf de eerste stap zullen zetten. Waarom ook hen niet een beetje behulpzaam zijn?

Mocht het zover komen, dan lijkt het me goed als de redactie daarop een aantal veelgestelde vragen (met bijbehorende antwoorden) plaatst, die altijd bovenaan blijven staan. Zoiets vind je ook bij andere fora. Ik denk bv. aan vragen als:

- hoe kan ik mijn hele zoekgeschiedenis op Google wissen, en Google opdracht geven mij niet meer te volgen?

- hoe kan ik mijn account op Facebook compleet en blijvend wissen?

- ik wil af van WhatsApp, maar niet van de functionaliteit van WhatsApp. Wat zijn de alternatieven, en wat zijn de voor- en nadelen daarvan?

Ik denk dat zoiets in een grote behoefte zou voorzien. En het zou ook direct duidelijk maken waar MacFreak voor staat: communicatie zoveel als je wilt, maar wel op een bewuste manier, en met ieders fundamentele rechten, vrijheid en privacy hoog in het vaandel.
geplaatst door: Timotheus
antw: Internet veilig en privé: nieuwe forumrubriek ??
reactie #1 geplaatst: 25 juli 2019 - 10:52
Goed idee. Maar het is veelomvattend. Als je zelf geen gegevens achterlaat, dan doet jouw gedrag (digital fingerprinting) dat wel. Hoe moet je je daartegen wapenen?
geplaatst door: MacFrankie
Op mijn werk heb ik al Windows, thuis wil ik geen systeembeheerder meer zijn!
antw: Internet veilig en privé: nieuwe forumrubriek ??
reactie #2 geplaatst: 25 juli 2019 - 11:20
Interessant idee, en inderdaad prima passend bij de filosofie achter MacFreak.

Daar gaat na de vakantie in geval door ons verder over nagedacht worden...
geplaatst door: Robert
antw: Internet veilig en privé: nieuwe forumrubriek ??
reactie #3 geplaatst: 25 juli 2019 - 11:59
Niet perse passend op Macfreak vind ik. Als je dat interessant vindt is er makkelijk informatie te vinden over de thema's die TS aandraagt, bijvoorbeeld via Google...
geplaatst door: ardie
antw: Internet veilig en privé: nieuwe forumrubriek ??
reactie #4 geplaatst: 25 juli 2019 - 13:56
Google is niet alles in deze, Google is zelf een grote dataverzamelaar die we graag willen indammen.
geplaatst door: MacFrankie
Op mijn werk heb ik al Windows, thuis wil ik geen systeembeheerder meer zijn!