Druk klaar maken
14 februari 2007 - 11:20   
geplaatst door: buscus
Ik heb pagina's in Indesign gemaakt. Enkele daarvan worden zwart-wit afgedrukt en moeten dus in zwart-wit aangeleverd worden. De beelden op deze pagina's heb ik omgezet naar gray-scale. De tekst in indesign staat op C=0 M=0 Y=0 K=100. Kan ik nu de pagina's exporteren naar pdf of moet ik nog andere instellingen toepassen?
Druk klaar maken
14 februari 2007 - 11:30    reactie #1
geplaatst door: DTPRonald
Op zich niet. De drukker draait hier gewoon een mono plaat van, dus meer kun je niet doen. Vergeet niet je snijtekens mee te geven en afloop.
Druk klaar maken
14 februari 2007 - 14:05    reactie #2
geplaatst door: buscus
TNX.
Druk klaar maken
14 februari 2007 - 16:26    reactie #3
geplaatst door: Dennissie
Afloop doe ik wel altijd, maar snijtekens? Hebben ze die zelf niet?
Life's a garden. Dig it.
http://www.dvandesign.nl
Druk klaar maken
14 februari 2007 - 17:46    reactie #4
geplaatst door: DTPRonald
Snijtekens moet je uiteraard altijd meegeven in je PDF.
Druk klaar maken
14 februari 2007 - 20:45    reactie #5
geplaatst door: DTP2
Als je een drukker iets geeft zonder snijtekens weet hij/zij toch niet exact hoe groot iets moet gaan worden en wat de positie op het vel zou moeten zijn. Dus altijd snijtekens meegeven.
Druk klaar maken
14 februari 2007 - 20:48    reactie #6
geplaatst door: lappelboom
Tenzij je op een standaard A4 of A5 (of welk ander formaat dan ook) iets opgemaakt hebt en aanlevert.
We zijn niet allemaal "echte" DTP-ers :tounge:

Louis

De Apple valt niet ver van de boom
Druk klaar maken
14 februari 2007 - 20:56    reactie #7
geplaatst door: DTPRonald
Snijtekens en aflooop hoeft ook niet in het geval dat het niet aflopend is. Als je alleen maar een tekstpagina hebt bijvoorbeeld.

Heb je objecten die tot aan de rand van de pagina staan, die dienen een paar mm door te lopen, en dan kun je niet om snijtekens heen.

Druk klaar maken
14 februari 2007 - 21:14    reactie #8
geplaatst door: bertvanderveen
Snijtekens aangeven is meestal onnodig. Elke PDF-workflow kan de verschillende 'boxen' van een pdf herkennen, dus ook die van de schone pagina. Veel drukkers willen zelfs liever geen gerotzooi rondom de pagina, ze zetten er liever hun eigen zooi omheen.
Bert Vanderveen [...]
+++ Applegebruiker sinds 1989 (van System 6 via OSX naar macOS 15)
Druk klaar maken
14 februari 2007 - 22:21    reactie #9
geplaatst door: DTP2
Ik haak nog 1 keer erg offtopic in.

Als ex dtp'er bij een drukkerij die tevens de films belichtte en in veel gevallen monteerde blijf ik van mening dat een pdf met snijtekens gewoon het beste is. Ik weet ook niet waar ze het tegenwoordig leren om zonder op te maken en zou met die persoon nog wel eens een discussie aan willen gaan. Met snijtekens kan er geen onduidelijkheid onstaan over plaatsing en positie en achteraf geen geschuif met verantwoordelijkheden veroorzaken. Bij een goed aangemaakte pdf kan ik tijdens het maken van een drukvorm er zelf voor kiezen om te plaatsen op pagina zonder of pagina met snijtekens of zelfs achteraf het kadertje iets verkleinen zodat de markeringen van de klant er buiten vallen en daar mijn eigen bij te plaatsen. Zonder is erg definitief en soms verwarrend. Met is nooit vervelend, vaak verhelderend en kan altijd weer weggehaald worden. Die keuze heb ik liever zelf dan dat een ontwerper die voor mij maakt.

Druk klaar maken
15 februari 2007 - 09:59    reactie #10
geplaatst door: Macnum
Ik kan vanuit ervaringen met een PDF-workflow alleen maar adviseren om inderdaad met paskruizen en evt snijtekens te werken. Natuurlijk kan een workflowsysteem diverse 'boxen' herkennen, maar deze moeten dan wel goed gepositioneerd zijn. Wij hebben de ervaring dat de afmetingen en posities van de diverse boxen nogal eens kunnen varieren. Zelfs vanuit 1 redactiesysteem met gelijke instellingen.

Meer on-topic: let ook op de kleurinstellingen. Ondanks dat alles in het bronbestand in orde is, kan het zwart in de PDF opeens opgebouwd zijn. Vaak is daarbij een verschil aanwezig tussen de gebruikte profielen onder kleurinstellingen en de profielen tijdens de export. Kies tijdens het exporteren bij Uitvoer > Kleurconversie voor 'Converteren naar doel (nummers behouden)'. Dat voorkomt een hoop problemen. Indien Acrobat Professional beschikbaar is, adviseer ik daar de kleuren goed te controleren.