ik vermoed dat ik misschien wel niet iets teveel heb weggegooid? of is er andere oorzaak?maar nog een veel belangrijker vraag: wat is de oplossing?
grann
Dit soort programma's trouwens nooit in het wilde weg verwijderen, maar de uninstaller gebruiken die erbij zit. Fonts uit de Systeemmap halen is ook niet verstandig trouwens.
bij deze heb ik de fonten op mijn bureaublad geplaatst:macintosh HD/library/fontsdus die kunnen er zo weer in.
ik ken het belang van gestructureerd met fonten omgaan, vandaar dat ik mijn fontexplorer eens wou opkuisen, echter het programma liet mij niet toe om het op te kuisen, het constant crashte wanneer ik fonten wou verwijderen.(ik heb zo de indruk dat de gratis beta-versie niet meer zo goed draait sinds er een licentieversie bestaat)
bij de installatie van suitcase heb ik de voorkeuren zo ingesteld dat er geen kopie in de vault mag gezet worden, al mijn fonten staan gestructureerd in de gedeelde gebruiker en enkel van op die plaats wordt een font geladen, ben daar zeer strikt inbovendien heb ik ook gezorgd dat bepaalde applicaties automatisch fonten activeren.
intussen heb ik fontdoctor even losgelaten op de fonten die ik momenteel in de database heb staan, maar daar zijn geen noemenswaardige conflicten uit voort gekomen.
ik heb echter wel begrepen uit jouw antwoord dat die error er eentje is dat veroorzaakt wordt door suitcase in combinatie met indesign cs3.'t is in ieder geval miserie
en ik heb met AppZapper verwijderd, dus niet zomaar.
ann
(Bewerkt door Ann om 17:15, 7-11-2009)
De meeste fontproblemen komen niet zo zeer van de font managers of de grafische applicaties maar van de font cache. Deze raakt corrupt en aangezien de programma's eerst de cache inlezen gaat het daar al mis.
Als ik jou was: Download Font Finagler 1.0, je kan het dertig dagen in trial gebruiken. Wis alle cache bestanden (systeem + Adobe) Na de verplichte herstart zou jouw probleem opgelost moeten zijn
Persoonlijk zorg ik altijd dat de beide bibs (user en hoofdbibliotheek) leeg zijn en laat ik, net als jij, de systeem font folder intact.
Font Explorer kan systeem font overrulen zonder probleem maar van de auto activatie ben ik geen fan. Maar dat laatste is een keuze.
Laat maar weten of het gewerkt heeft. Succes!
zo kan ik de komende twee weken nog wat verder met mijn macbook pro23/11 wordt mijn nieuwe imac geleverd, en ik kan met een perfect nieuwe lei beginnen
ik heb me al twee jaar op een rij ingeschreven voor een cursus fontmanagement, maar helaas gaat die cursus telkens niet door wegens te weining belangstelling, vreemd eigenlijk, aangezien heel wat problemen veroorzaakt worden door slecht fontbeheer.
ik heb intussen jouw tip nog niet geprobeerd, maar ik hou je in ieder geval op de hoogte
en welke investering doe ik nu best, fontexplorer (tot hiertoe gebruikte ik de gratis beta-versie) of suitcase? (jammer dat atm deluxe niet meer bestaat, want dat vond ik best wel een goed fontbeheer applicatie)
http://www.syntra-west.be/cursus/detail.aspx?aanbod=open§or=BLD%20%20&subafdel=PPS%20%20&code=I000002315&indeling=CRE
(Bewerkt door Ann om 22:15, 8-11-2009)
FontExplorer X lijkt me momenteel inderdaad de beste en zelfs iets goedkoper dan Fusion2.
Voor een cursus kan je ook eens horen bij Online Grafics. Ik ben er zelf nog niet op cursus geweest maar ik heb er wel al positieve reacties van gehoord. Wat misschien ook niet slecht is, is de online cursus van Lynda.com. Is nog van oktober 2006 maar de basis is nog steeds hetzelfde.
(Bewerkt door MicHtical om 23:12, 8-11-2009)
Allereerst is het het handigst om alle fonts te consolideren in één lokatie, de Fonts-map van de systeembibliotheek. Dus de gebruikersmap:Fonts-map leeghalen, de Adobe-lokatie leeghalen, de MS-map leeghalen.
Vervolgens het aantal fonts op die plek beperken tot het noodzakelijke (daar is genoeg info over te vinden, bijv. hier: http://www.prepressure.com/fonts/basics/snow-leopard-fonts ).
Hierna is het de keuze tussen:1. Gebruik je het systeemeigen beheersprog (FontBook/Lettertypenbeheer)?2. Ga je handmatig te werk (kopiëer te gebruiken fonts naar de systeembib-fontsmap)?3. Gebruik je een commerciële oplossing (FEX, SuitCase, MasterJuggler, FontAgentPro, etc.)
In veel gevallen is goed te werken met keuze 1 of 2. Bij 2 is het voordeel dat je altijd met versie kopieën kunt werken, die je na gebruik wist. Voor de zware gebruikers is optie 3 niet te omgaan. De beste progs zijn nu FEX en FAP. SuitCase is van oudsher een prutoplossing, maar het kan zijn dat ze bij Extensis inmiddels het licht gezien hebben
In het kader van regulier onderhoud is het goed om regelmatig de fontcaches te wissen. Dat doe ik met FontFinagler, maar er zijn meer progs die dat kunstje kunnen.Voor Adobe-progs is het goed om de werksessie niet te lang laten uitlopen. Halverwege de werkdag quitten en herstarten kan veel problemen voorkomen.
Een cursus fontbeheer is onzin. Er is (zeker bij de fabrikanten van FEX, FAP en SC) genoeg informatie online om je kennis op niveau te brengen.
Dus ik denk dat het een geval van "preferent gedrag" is,dat men zegt er getraind in te willen worden. De materieleent zich wel voor een dagje tekst en uitleg en wat extrainformatie (over families, etc.) Niet iedereen leest graag,en op zich is het begrijpelijk dat men 'hands-on' wil leren.Maar uiteindelijk blijkt de concrete vraag ernaar gering.
Peter Villevoye om 12:26, 9-11-2009 Niet iedereen leest graag,en op zich is het begrijpelijk dat men 'hands-on' wil leren.
voila, ik ben geen autodidact die kennis wenst te halen uit alleen maar boeken en tijdschriften.vandaar dat het voor sommigen onder ons wel nuttig is dat er cursussen bestaan.
in ieder geval blijft fontmanagement materie die menig computer op termijn weet te ontwrichtenik ben freelancer en zit vaak aan een toestel dat niet het mijne is, je zou er van versteld staan hoe sommigen hun toestel managen (en niet alleen qua fontbeheer), al is het woord managen in dit geval een zeer ver gezocht woord.
lettertypencataloog vind ik persoonlijk niet goed, zeg maar slecht, ik haat het om er mee te werken.
anyway, iedereen toch bedankt voor de tips en meningen
ps de opleiding fontbeheer op syntra-west wordt gegeven in samenwerking met online grafics
Ann om 14:21, 9-11-2009lettertypencataloog vind ik persoonlijk niet goed, zeg maar slecht, ik haat het om er mee te werken
Ann om 14:54, 9-11-2009nee, omdat ik er niet mee werk
Peter Villevoye om 12:26, 9-11-2009De materie leent zich wel voor een dagje tekst en uitleg en wat extra informatie (over families, etc.)
Dat is waar maar ik vrees dat het net die andere cursussen zijn die dit in de weg staan. Niet? Overal zie je staan "Leer Photoshop in drie dagen". Dat programma heeft meer toeters en bellen dan kleingeld in mijn spaarvarken (slecht voorbeeld in deze tijd). Maar fontbeheer, nouja daar heb je wel een volledige dag voor nodig. "Nou dan ga ik wel Photoshop leren ": zegt men dan.
Het is de disinformatie rond de andere cursussen die dit soort denken aanmoedigt. Uiteindelijk kun je na een dag al behoorlijk wat weten over fonts maar na drie dagen PH heb je nog maar net alle palletjes gezien.
@Bert: Persoonlijk zou ik nooit een font toevoegen in de systeembib. Het woord zegt het zelf, dit zijn alleen de fonts die je systeem nodig heeft om te kunnen functioneren. Om fonts in te laden in je programma's dienen net de bibliotheken van je mac (alle gebruikers) en je gebruiker (slechts één enkele gebruiker).
http://www.fontblog.de/crashkurs-schriften-am-mac-verwalten