Interlinie InDesign: hoe los ik dit op?
30 september 2018 - 07:26   
geplaatst door: elskippy
Beste MacFreakers,
Een Indesign vraagje (waar ik eigenlijk al jaren mee worstel en nooit een goede oplossing voor heb gevonden).
Situatie:

Koppen 15 pt - interline 19 pt (eerste regel op basislijnenstramien)
Bodytekst 10 pt - interline 12 pt op basislijnenstramien (12 pt)

Zie daar is het probleem: de witruimte na de koppen is niet overal even groot, omdat de bodytekst wel naar basis springt, maar de koppen een niet overeenkomende interlinie hebben. Zodra de koppen meer dan één regel lang zijn, treedt dit probleem op. Hoe los ik dit op? Is hier een foefje voor dat ik niet ken?

Ik heb al gekeken of ik iets kan fixen met aangepaste basislijnen voor dat bepaalde tekstkader. Ik vermoed dat de enige optie is om de koppen helemaal niet op basislijnen te zetten of misschien zelfs in een los tekstkadertje en dat te verankeren maar dat komt zo knullig over.

Aub, geen open deuren als 'corps veranderen' of zo. Dat is niet de bedoeling, ik moet nou eenmaal de huisstijl volgen die er is.

Dank voor reacties!
Els
http://www.elsruiters.nl
Een 15" MacBookPro - een iMac 21,5" - een iPadPro en natuurlijk een iPhone! En uiteraard de laatste updates...
Interlinie InDesign: hoe los ik dit op?
30 september 2018 - 09:20    reactie #1
geplaatst door: Kapotlood
Wat ik wel eens doe, is het basislijnstramien verfijnen, en daar een veelvoud van in te zetten als interlinie.

Dus bijvoorbeeld:
  • Basislijnstramien = 6pt
  • Kop = 18 of 24pt
  • Body = 9 of 12pt

Dat geeft je vaak net wat meer flexibiliteit, omdat je kop en body teksten dan altijd een vaste veelvoud van het stramien hebben. Zo kun je alle soorten teksten (kop, body, voetnoten e.d.) eigenlijk altijd netjes op elkaar uitlijnen, en heb je nooit 't probleem van ondeelbare combinaties zoals 19pt en 12pt :)

Ik ga ook wel eens wat verder door maar 3 of 4pt te gebruiken als basislijnstramien, en daar veelvouden van in te zetten als interlinie:
  • Basislijnstramien = 4pt
  • Kop = 20 of 24pt
  • Body = 8 of 12pt

Ik leg 't een beetje knudde uit misschien, maar speel er maar eens mee. Je zult teksten op die manier altijd kunnen 'doorduwen' naar een volgende lijn op 't stramien waardoor 't altijd netjes uit kan komen :) Bovenstaande zijn natuurlijk maar voorbeelden. Je kunt afhankelijk van je wens ook de interlinie van je teksten vergroten of verkleinen, 't is maar net wat je wilt met je layout. Zolang je zorgt dat je interlinie deelbaar is door je basislijnstramien, zul je eigenlijk altijd uit kunnen komen.
Interlinie InDesign: hoe los ik dit op?
30 september 2018 - 10:41    reactie #2
geplaatst door: NicoJ
@kapotlood
Een mooie oplossing die je daar aandraagt.
Maar voor elskippy met haar 12pt en 19pt net niet bruikbaar, want ik begreep dat ze aan die huisstijl vastzit.
Interlinie InDesign: hoe los ik dit op?
30 september 2018 - 11:33    reactie #3
geplaatst door: Kapotlood
Oh, ze had het over fontgroottes, dus ik dacht, dan kom ik daar niet aan. Maar een oplossing met 2 niet met 'incompatibele' interlinies krijg je voor zover ik weet zelden goed (automatisch) uitgelijnd zoals ze dat nu heeft, vandaar :)
Interlinie InDesign: hoe los ik dit op?
30 september 2018 - 11:44    reactie #4
geplaatst door: elskippy
Dank allemaal, voor alle input en meedenken.
Ja, toen ik de opmaak onder ogen kreeg, heb ik als eerste het basislijnenstramien gehalveerd (die methode gebruik ik zelf ook vrijwel altijd  😁 want dat wérkt tenminste). Maar welke genius die opmaak heeft bedacht... wie gebruikt er nou 19 punten?! En dan alleen in de koppen...
Enfin, ik besef nu wel dat ik niet om die ellende heen kan. Ik kan proberen om aangepaste grids te maken per tekstkader met een basislijnenstramien op 3 pt. En kijken of ik die interlinie eraf kan smokkelen. Dan heb ik op de twee betreffende pagina's in ieder geval eenduidig beeld.
Bedankt allen!
http://www.elsruiters.nl
Een 15" MacBookPro - een iMac 21,5" - een iPadPro en natuurlijk een iPhone! En uiteraard de laatste updates...
Interlinie InDesign: hoe los ik dit op?
6 april 2021 - 15:24    reactie #5
geplaatst door: Octavia1
Lees het net pas, beetje late reactie maar wie weet heeft er iemand nog iets aan.
Alineastijl maken/aanpassen met in het tabje 'Inspringingen en afstand' waarde van 1 mm invullen bij 'Afstand voor'. Er zal dan een witregel voor het kopje komen omdat het kopje op de volgende basislijn komt te staan.