PMS > F/C welke waaier is up-to-date?
4 oktober 2005 - 10:53   
geplaatst door: toulouse
Voor het omzetten van PMS waardes naar Full Colour gebruik ik de Pantone waaier: solid to process guide coated EURO.
Het is mij opgevallen dat verschillende Pantone opbouw waaiers in omloop zijn maar welke is correct? Is er alweer een nieuwere versie en wat betekend dat EURO. Kortom hoe benader ik de PMS-en in F/C het best?

Thx

PMS > F/C welke waaier is up-to-date?
4 oktober 2005 - 11:07    reactie #1
geplaatst door: bertvanderveen
EURO is een vrij recente aanvulling van Pantone op hun assortiment. Ze hebben eindelijk ontdekt dat drukkers in onze regionen met andere inkten en drukdensiteiten werken dan elders in de wereld. Uit dit inzicht zijn ze met de Eruo-serie gekomen, waarmee je vanuit een betrouwbaarder drukproces gerealiseerde PMS-equivalenten krijgt te zien.

Of je een recente versie van de waaier hebt zou je moeten kunnen zien aan een jaarvermelding ergens achterin. Ook wijzigt de voorkant per oplage, dus als je de jouwe vergelijkt met een afbeelding op de Pantone-site of bij Lettergraphica, zou het ook duidelijk moeten worden.

Ten aanzien van het mengen van PMS-kleuren: de formules van de firma Tetterode zijn beter afgestemd op de in NL gebruikte inkten en benaderen de gewenste kleuren beter dan de formules van Pantone zelf, met MINDER inktverbruik. Vraag je drukker of die ermee werkt. Zo niet, laat hem dan eens zn licht opsteken bij Tetterode...

Bert Vanderveen [...]
+++ Applegebruiker sinds 1989 (van System 6 via OSX naar macOS 15)
PMS > F/C welke waaier is up-to-date?
4 oktober 2005 - 11:15    reactie #2
geplaatst door: DTP2
Let wel op dat de meeste applicaties Euro nog niet ondersteunen.

Zie dit citaat van de Pantone site:

PANTONE solid to process coated EURO

Pantone has recently introduced the PANTONE solid to process guide coated EURO. This version was printed using a different process ink set from other versions. We utilized a linear output to simulate a positive working plate system, which produces less dot gain. Solid ink densities were also adjusted. For these reasons, new four-color process values for PANTONE MATCHING SYSTEM Colors on coated stock were established.

As indicated in the notice supplied with the Guide, Pantone plans to offer digital support files to enable users of the PANTONE solid to process guide coated EURO to utilize the EURO CMYK simulations within their programs. Unfortunately, these files are not yet ready for posting. In the interim, please contact Pantone Technical Support for assistance in utilizing these colors in your favorite applications. We will be posting the support files in the very near future. Therefore, please visit this page often and watch for the posting of the files.

PMS > F/C welke waaier is up-to-date?
4 oktober 2005 - 11:30    reactie #3
geplaatst door: toulouse
Er is idd een nieuwe versie, incl. RGB en HTML waarden > ook handig.
Maar wel weer EURO dus. Na het bericht van DTP2 weet ik niet zo goed wat ik hiermee aan moet. Ik ga er dan ook van uit dat ik (grafisch vormgever) de juiste keuze moet maken als ik f/c laat drukken. Of moet ik telkens met de verschillende drukkers in overleg welke inkten er gebruikt worden ed...? Ik weet wel dat opbouw de PMS benaderd en dat het ook afhankelijk van papier ed is maar hoe maak ik nu de juiste keuze.

Hieronder een citaatvan lettergrafica.nl:

Heette vroeger de “Pantone Solid to Process Guide (Euro)” en gebruikt u om te kijken of de CMYK versie van een bepaalde kleur acceptabel is. Een waardevolle tool voor gebruik als kleurreferentie, gemaakt op coated papier en helpt u in te schatten hoe de Pantone kleuren zich gedragen als zij in de 4 proceskleuren (CMYK) worden gedrukt. Ook de RGB en HTML waarden worden aangegeven, voor een optimale indruk van de kleur op een monitor.

PMS > F/C welke waaier is up-to-date?
4 oktober 2005 - 11:43    reactie #4
geplaatst door: DTP2
Wij werken hier zelf met een iets oudere (4 jaar) waaier. Je kan het jezelf heel moeilijk maken en steeds nieuwe waaiers kopen, maar inderdaad, ieder papier drukt anders uit, iedere inkt drukt anders uit, het wijkt toch altijd iets af van je kleurproef, iedere drukker verschilt qua kleur en werkwijze, enz. Wij zien de waaier als een handige referentie en werken er ook mee, maar vanwege de vele variabelen ook niet meer als een referentie.