geplaatst door: Jeroendv
Voor een zeefdruk werkje dien ik een bestand aan te leveren (mag PDF geloof ik) waarin de steunkleuren van het PMS/ Pantone palet afkomstig moeten zijn. Ik begrijp dat dit normaliter via een vector teken programma zoals inDesign gemaakt kan worden. Nu ben ik gebruiker van Pixelmator maar daar zit deze functionaliteit (nog) niet in.

In het draadje Affinity Publisher kwam ik tegen dat Affinity overweg kan met Pantone keuren. Nu lijkt het mij geen probleem om Publisher aan te schaffen maar wellicht is wat ik wil toch niet helemaal mogelijk of is er een alternatief programma wat ook goed werkt. Zo heb ik gekeken naar Scribus maar deze biedt geen ondersteuning voor Pantone kleuren. Als ik nog iets anders zou moeten onderzoeken graag jullie aanbeveling.

disclaimer ik ben een hobbyist🧑‍🎨😅
Steunkleuren PMS/Pantone in bestand meegeven software advies
21 oktober 2022 - 12:24    reactie #1
geplaatst door: peterdh
Denk dan eerder dat je Affinity designer nodig hebt, dat is vector tekenen.
Affinity publisher is vergelijkbaar met Adobe Indesign, dat is geen tekenprogramma maar, een pagina opmaakprogramma dus.
Fit & Firm Massage, Groet, Peter
Steunkleuren PMS/Pantone in bestand meegeven software advies
21 oktober 2022 - 12:46    reactie #2
geplaatst door: nnsa
Ik denk dat je met een professionele kleuren-waaier heel ver komt:

https://apps.apple.com/nl/app/colorwell/id460176867?mt=12

https://apps.apple.com/nl/app/colorsquid-color-scheme-designer/id1057705278?mt=12

https://www.pmskleuren.com/over-pms-kleuren

En die kleuren zijn toch gewoon in Pixelmator Pro aanpasbaar ?

Schermafbeelding 2022-10-21 om 13.08.00.pngSteunkleuren PMS/Pantone in bestand meegeven software advies
Bewerkt: 21 oktober 2022 - 13:09 door nnsa
Steunkleuren PMS/Pantone in bestand meegeven software advies
21 oktober 2022 - 14:54    reactie #3
geplaatst door: Jeroendv
Bedankt voor de reacties.
@nnsa de kleuren zijn inderdaad prima aanpasbaar, het is alleen dat het aanpassen van de kleur niet genoeg is om er een goede zeefdruk van te maken, zelfs niet als ik de RGB waarde overeen laat komen met een Pantone kleurcode. Het heeft te maken met steunkleur(kanalen) voor zover ik begrijp zie bijv. photoshop steunkleuren
Heb heel even Swift Publisher gebruikt maar deze heeft ook niet de functionaliteit die ik zoek,.
Steunkleuren PMS/Pantone in bestand meegeven software advies
21 oktober 2022 - 15:01    reactie #4
geplaatst door: peterdh
https://affinity.help/designer/en-US.lproj/index.html?page=pages/Clr/selectingClr.html?title=Selecting%20colors

Using the Swatches panel

The Swatches panel provides color swatch presets that are selectable from various categories. You can easily apply grays, solid colors, or gradient colors as presets.

To use a color swatch:
Accessing PANTONE® Colors

PANTONE® Color palettes are available from the main Swatches panel, and will automatically become a global spot color in the document palette when applied. They are also available from the pop-up Swatches panel on the context toolbar when a shape, line, or stroke is selected.

To access PANTONE® Colors:
On the Swatches panel (or pop-up Swatches panel), from the category pop-up menu, select your preferred PANTONE palette.
To display the PANTONE® Color name and number, select the Swatches panel's Panel Preferences menu and choose Show as List.
Registration color

Printing to PDF will allow you to include printer marks, including registration marks assigned with registration black (100%C:100%M:100%Y:100%K). Registration black will appear on any PANTONE or additional spot colors added. You can add this registration color as a swatch that can be assigned to an object on the page, creating an on-page registration mark.

To add a registration color as a swatch:
From the Swatches panel, click Panel Preferences, then select Add Registration Color.
You can then apply the swatch to an object on the page.
Fit & Firm Massage, Groet, Peter
Steunkleuren PMS/Pantone in bestand meegeven software advies
23 oktober 2022 - 12:45    reactie #5
geplaatst door: pnt
Dit is niet even heel simpel uitgelegd. Om te beginnen, zoals Peterdh al aan gaf, gebruik daarvoor een programma dat Pantone ondersteunt. Affinity Designer of Adobe Illustrator.

Ook moet je bepalen welke PMS je wil gebruiken. Hiervoor heeft Pantone diverse 'systemen' en kleurenwaaiers. PMS-kleuren zal ik niet zomaar kiezen vanaf je beeldscherm. Wordt het gedrukt op coated of uncoated papier? Hoeveel kleuren heb je nodig of mag je gebruiken? Zijn het volvlakken of heb je ook tinten nodig? Moet ik iets op uitsparen of overdrukken zetten? Met welke instellingen moet ik de PDF maken?

Heel wat vragen dus. Als ik jou was zou ik het met de drukker overleggen. Deze kan je waarschijnlijk beter op weg helpen of misschien kan hij het bestand voor je in orde maken.
Steunkleuren PMS/Pantone in bestand meegeven software advies
23 oktober 2022 - 13:04    reactie #6
geplaatst door: Feek
Mogelijk is het helemaal niet zo moeilijk.

Het is niet zo dat een tekenprogramma "Pantone" moet ondersteunen om een (zeef)drukker zijn werk goed te laten doen. Een drukker moet weten welke PMS kleuren er gebruikt moeten worden en deze mengt hij/zij per drukgang.

Een zeefdruk heeft meestal niet zo veel kleuren. Dus als je in je originele bestand de afzonderlijke kleuren scheidt en deze als "zwart" in een los bestand zet (inclusief paskruizen) en in de bestandsnaam de keurnummers verwerkt, inclusief het originele bestand, zal er zeker goed drukwerk uitkomen.

Je mag het bestand ook zeker als niet vector (= jpg, png) aanleveren. Voorwaarde is wel dat de resolutie van je bestand hoger moet zijn dan het zeefraster.
Steunkleuren PMS/Pantone in bestand meegeven software advies
24 oktober 2022 - 18:05    reactie #7
geplaatst door: bertvanderveen
Feek heeft de simpelste uitleg van hoe het kan, maar er is een methode die nog makkelijker is, zolang er sprake is van maximaal vier Pantonekleuren.
Maak je artwork zo, dat je Y, M, C en K gebruikt als plaatshouders voor elke steunkleur. Je kunt dus eerst je ontwerp maken zoals het je voor ogen staat, dus met de Pantone-kleuren in benadering.
Om het aan te leveren bij de zeefdrukker zet je de Pantonekleuren om naar een van de standaard kleuren Yellow, Magenta, Cyaan en Kracht (Zwart).
Je vertelt de drukker dat Yellow staat voor Pantone X, Magenta voor Pantone XX, etc.
Werkt perfect.
Bert Vanderveen [...]
+++ Applegebruiker sinds 1989 (van System 6 via OSX naar macOS 14)
Steunkleuren PMS/Pantone in bestand meegeven software advies
25 oktober 2022 - 16:53    reactie #8
geplaatst door: Jeroendv
Bedankt voor de tips allen, ik denk dat de drukker erg gewend was om met de adobe suite te werken waarin er een support voor steun/stalen blijkbaar in het document kan worden toegevoegd. Het was mij niet gelukt om naar volle tevredenheid het document aan te leveren.

Voor nu heeft de drukker aangeboden om zelf nog wat aan het bestand te knutselen op basis van het aangeboden pdf bestand en de kleuren wat erg fijn is. Er gingen al meer uren in zitten dan ik had ingeschat.
Steunkleuren PMS/Pantone in bestand meegeven software advies
29 oktober 2022 - 16:50    reactie #10
geplaatst door: orange
Ik ben zó blij dat ik me grotendeels uit dat drukwerk-wereldje heb terug getrokken.

:happy:

Sinds 12-01-1963.
Hobby > Music in Motion: www.drumcorpsinprogress.nl
Steunkleuren PMS/Pantone in bestand meegeven software advies
29 oktober 2022 - 17:44    reactie #11
geplaatst door: Feek
Wat overigens voor de huidige gebruikers van Adobe Creative Cloud gebruikers belangrijk is om de PMS color books veilig te stellen en te kopiëren. Deze swatches kan je dan nog wel in de toekomst gebruiken (voor zover ik weet).  Voor illustrator te vinden via:
/Applications/Adobe Illustrator 20XX/Presets.localized/en_GB/Swatches/Color Books