Er bestaan inderdaad streepjescodefonts (ook freeware) maar daarbij zitten wel wat adders onder het gras:
1. Er bestaan tientallen verschillende typen streepjescodes; welke je nodig hebt hangt af van het gebruik. Voor verpakkingen heb je meestal EAN nodig, voor medicijnen worden in verschillende landen verschillende streepjescodes gebruikt, etc.
2. Een streepjescode bestaat niet alleen uit streepjes, er hangt ook een protocol aan. Zo bevatten veel streepjescodes naast de tekst ook start- en stoptekens of een controlegetal. Codes zoals EAN moet je aanvragen bij de EAN-organisatie.
3. Een universele streepjescode is Code 39 (ook 3 of 9 genoemd). Deze kan getallen, letters en een aantal leestekens weergeven. Alle streepjescodelezers herkennen dit type wel. Van dit type zijn verschillende fonts te vinden.
4. Het probleem van streepjescodefonts is de spatiëring. Het spreekt vanzelf dat die erg precies moet zijn. Mijn eigen ervaring is dat hierbij de printer roet in het eten kan gooien. Zo bleek bijvoorbeeld op de ene printer een 16-punts code niet leesbaar, maar een 17-punts wel, en op een andere printer precies omgekeerd. Op zich niet echt een probleem als je de codes zelf print, maar lastig als iemand anders gaat printen, om nog maar te zwijgen van drukwerk.
5. Je moet weten met welk type lezer de streepjescode doorgaans gelezen zal gaan worden, en van welke afstand. Laserscanners kunnen problemen hebben met heel kleine codes, bij LED-scanners mag de code niet langer zijn dan de breedte van de scankop, en voor leespennen is het handig als de hoogte van de streepjes een beetje in verhouding staat tot de lengte.
Mijn advies is om voor opdrachten geen fonts te gebruiken, maar plug-ins of stand-alone software die EPS'en maakt, vooral vanwege het spatiëringsprobleeem. Er zijn talloze programma's, zowel free- of shareware of commercieel; zie Versiontracker.
Voor eigen gebruik kun je een freeware Code 39 font zoeken en daar mee experimenteren.
(Bewerkt door x7 om 11:35, 2-11-2006)