Inktbezetting
11 september 2008 - 19:22   
geplaatst door: gewest
Wie kan een ouwe MacFreak uit de droom helpen?
Van de drukker krijg ik te horen dat in mijn document de inktbezettig boven de 340 ligt, dit mag maar 230 zijn. Hoe kan ik dit in Indesign aanpassen, en is dit in Indesign aan te passen of moet ik beelden bewerken in Photoshop, en hoe moet dát dan?

Inktbezetting
11 september 2008 - 21:57    reactie #1
geplaatst door: Caramba
Zo te horen heb je bij het maken van kleuren teveel van elke kleur erbij gemengd. Misschien is het 'n optie om de drukekr het raster wat grover te laten maken? Dat hangt helemaal af van je werk.

Nu, ik ken InDesign niet, maar kijken naar welke kleuren je gebruikt in je doc en hoe ze zijn opgebouwd is denk ik de eerste stap.

Hier is wat meer info: http://www.macfreak.nl/cgi-bin/forums/topic.cgi?forum=9&topic=2922

Inktbezetting
11 september 2008 - 21:59    reactie #2
geplaatst door: bertvanderveen
Je moet voor het exporteren van de drukklare PDF een uitvoerprofiel nemen dat die maximale inktbezetting heeft. Het eenvoudigst is het om je drukker om zo‘n profiel te vragen, of dat–ie aangeeft met welk standaardprofiel zij zelf werken (& die is dan waarschijnlijk wel te vinden bij Certified.net, als het niet standaard in InDesign zit).

En om je alvast op weg te helpen: denkelijk is dit een drukklus op ongestreken papier. Dan kun je profiel aanmaken op basis van ISO Uncoated…

Bert Vanderveen [...]
+++ Applegebruiker sinds 1989 (van System 6 via OSX naar macOS 15)
Inktbezetting
12 september 2008 - 01:02    reactie #3
geplaatst door: Godfather
Maar is het aanpassen van die dikke vette kleur die je gemaakt hebt aan te passen naar een iets minder heftige?
Dus zeg maar, stel je hebt CMYK op 100, 100,100,100 om een lekkere zwart te krijgen, dat je die naar 60,0,0,100 ofzo zet? Of werkt dit zo niet?
Mac Pro '08 - iPad 16GB - iPhone 6 - Next Gen MB Pro
Inktbezetting
12 september 2008 - 08:03    reactie #4
geplaatst door: Macnum
Je hebt je bestanden waarschijnlijk aangeleverd voor een krant. Het probleem daarbij is dat door de hoge druksnelheid de inkt heel snel door het papier geabsorbeerd moet zijn en bovendien niet door het papier heen mag slaan. Anders krijg je bij het lezen van die krant 'vette' vingers en vlekken foto's of donkere kleurvlakken op de tegenover gelegen pagina.
230% inkt lijkt weinig, maar bedenk dat de inkt in krantenpapier behoorlijk uitvloeit. Eigenlijk hoef je volle kleuren ook nooit in te stellen op 100%, door het uitvloeien (puntverbreding) is het al voldoende om een volvlak cyaan met slechts 92% kleur op te maken. In druk zal de inkt nog uitvloeien en resulteren in een 100% gedekte weergave.

Voor foto's is er een snelle oplossing, mits ze in RGB geplaatst zijn in InDesign. Dan gebruik je bij het exporteren naar de PDF het ICC-profiel ISOnewspaper26v4. Deze zorgt ervoor dat die totale inktdekking onder de 240% komt. Voor illustraties en kleuren uit InDesign moet je zelf de totaaltelling van de vier drukkleuren onder deze waarde brengen (of ook in RGB aanmaken). Je zou het ook in Photoshop kunnen doen vanuit de originele RGB-foto's, schrik overigens niet van de fletsere kleuren!
Google maar eens op de naam van het ISO-profiel, dan vind je veel meer informatie.
Lastig wordt het voor foto's die je alleen maar in CMYK hebt ontvangen en advertenties die je als PDF van derden hebt ontvangen zijn nog lastiger.

Kan je drukker je overigens niet verder begeleiden in de mogelijkheden om een goed bestand aan te leveren? Bijv. met het leveren van joboptions voor InDesign en profiel-instellingen voor Photoshop? Wij hebben daar namelijk goede ervaringen mee.
Je zou voor de instellingen ook inderdaad kunnen kijken bij certifiedpdf.net, dat is ook een goede tip van bertvanderveen.

Verder hebben veel (kranten)drukkers ook speciale software om de ontvangen bestanden alsnog in inktdekking terug te brengen.

Succes.

Inktbezetting
12 september 2008 - 09:03    reactie #5
geplaatst door: AppleCase
Een kleine tip: Haal je wijsheid bij de drukker: Wij moeten gissen wat de problematiek exact is (we weten bijvoorbeeld niet welk papier gebruikt wordt of welke druktechniek) en de drukker ken zijn apparatuur het best. Als hij je kan vertellen dat de inktbezetting te hoog is, kan hij als goede drukker ook vertellen hoe je dat wel goed krijgt. Als hij dat niet kan zou ik naar de lithograaf om de hoek gaan, die regelt het zo voor je.
            All people are made of stars -  Moby