Zelf zeefdrukinstallatie bouwen…
21 mei 2005 - 09:49   
geplaatst door: pakito
Het is misschien niet een 100% Mac-vraag, maar toch, aan de basis ligt mijn PowerBook waar ik mijn ontwerpen op maak, dus durf ik ze hier toch even stellen. Ik wil zelf graag een basic zeefdruk installatie bouwen, waarbij alles dus met de hand gedaan wordt. Het is niet de bedoeling die rechtsstreeks te gebruiken voor grote oplagen van de klant, het is eerder om zelf met ontwerpen op textiel enzo te gaan experimenteren. Waarschijnlijk zitten hier ook maccende zeefdrukkers die me kunnen helpen.
De ontwerpen die ik op transparanten druk met mijn PowerBook wil ik dus op textiel krijgen, de zeef moet niet te groot zijn. Welk materiaal heb ik allemaal nodig en wat zijn de prijzen. Welk lamp heb ik nodig (UV?) en hoe duur is die? Het frame voor de zeven kan ik zelf timmeren, maar we? Kortom: hoe bouw ik, op een goedkope manier, mijn eigen kleine zeefdrukinstallatie? Alvast bedankt macceraars, voor jullie uitgebreide antwoord :wink:
Zelf zeefdrukinstallatie bouwen…
21 mei 2005 - 09:56    reactie #1
geplaatst door: MACHINEHEAD
Misschien dat je hier wat uit kunt halen...

Link marktplaats


sorry voor de belachelijk lange link (ik heb geen tijd meer...  :wink: )

Machinehead

And when the machine breaks down, we break down. And I ain't gonna allow that... in any of you. Not one. (Captain Barnes - Platoon)
Zelf zeefdrukinstallatie bouwen…
21 mei 2005 - 09:57    reactie #2
geplaatst door: oogappel
Heb m even voor je aangepast.  :wink:
Zelf zeefdrukinstallatie bouwen…
21 mei 2005 - 15:20    reactie #3
geplaatst door: Jipz
Hei Pakito,

heb enkele jaren zelf een zeefdrukkerijtje opgezet, super low-budget etc. In Nijmegen. Als je in de buurt woont kunnen we een afspraak maken, kan ik je eens wat laten zien, uitleggen etc. Wat die link naar marktplaats betreft; leuk, mooie spullen maar veel poen. Om te starten heb je lang niet alles nodig wat daar staat.

De basis:
-enkele ramen. Zelf te maken houten frames is goedkoper dan aliminium frames. Die zijn nml. duur en het regelmatig opnieuw moeten laten bespannen is ook aan de prijs. Als je houten frames heb kan je a) zelf je formaat bepalen en b)het doek er zelf op spannen met behulp van een handtacker. Let wel; de rastergrootte van het doek verschilt per funktie.  P100 is voor drukken op papier, P48 voor textiel en P28 voor heel grove textielinkt, dekkend wit en goud bijv. Gaas is wel duur, per meter te koop bij oa. Peter van Ginkel (zit op meerdere plekken in het land, oa arnhem, utrecht en a'dam meen ik).

-Inkt. Keuze in inkt voor textiel of papier (of vinyl, maar dat is een ander verhaal). Te koop bij detailhandel. Neem watergedragen, beter voor milieu en jezelf. Zeef uit te spoelen in je bad of douche zonder dat je een kleine milieuramp veroorzaakt. Geen troep als thinner ed nodig.

-Een rakel. Hiermee duw je de inkt door de zeef heen op je drager (shirt of papier of wat dan ook). Geen idee hoe duur ze zijn, zijn vast wel 2e hands te ritselen. Bestaat uit (meestal) alu profiel met een strip rubber erin geklemd. Dat rubber moet enigzins soepel zijn. Low-budgetoplossing: een handtrekkertje waarmee je ruiten droogtrekt (of de douche, of...) . Werkt aanmerkelijk minder lekker maar het kan wel.

-Emulsie (lichtgevoelige pasta) om de zeef mee in te filmen, waarna -na droging in een donkere ruimte) de zeef belicht kan worden.

-En een holrakel, om de pasta mee aan te brengen.

-Een belichtingsbron. Dit moet idd met uv-lampen, die zijn schreeuwend duur. 80 euro per stuk, zoiets. Wij hebben zelf een superprofi setje gekocht, bestaand uit een kantelbare en verrijdbare vacuümtafel en een verrijdbare lamp. Je legt je zeef op de tafel, kantelt de tafel, lamp ervoor en voila; belicht. Lowbudget oplossing is een bak timmeren die qua hoogte op werkhoogte is en qua oppervlak minimaal zo groot als je grootste zeef. Op de bovenkant van de bak een glasplaat plaatsen, onder in de bak -op een meter van de glasplaat- leg je je lamp. Als je wil belichten leg je je ontwerp (wij kopieren ontwerp  op sheets ipv lastig ontwikkelen op sheet zoals vroeger moest) leesbaar op het glas, zeef er boven op, en belichten maar.

-een uitspoelmogelijkheid. Een bad of douche is zelfs al voldoende, als je thuis gaat rommelen.

Dit is naar mijn idee de absolute basis. Oh ja, wat betreft het belichten, vroeger hadden veel jongerencentra een zeefdrukkerij, in sommige steden nu nog. Je zou er ook voor kunnen kiezen om bijv. met zo'n centrum (of een echte zeefdrukkerij ergens) af te spreken dat je daar af en toe komt belcihten, scheelt je een boel gedoe.
Hoop dat je er wat aan hebt.

have fun @narchizing society!
Zelf zeefdrukinstallatie bouwen…
22 mei 2005 - 01:20    reactie #4
geplaatst door: pakito
Bedankt allen en vooral Jipz voor de reacties, ik wil basic starten, dus Jipz' oplossing lijkt me de moeite waard om uit te proberen! Merci! btw, ik woon in België dus afspreken is zéér moeilijk :wacko:
Zelf zeefdrukinstallatie bouwen…
22 mei 2005 - 10:21    reactie #5
geplaatst door: mediaddict
hey K,

eens aan Patrick zijn mouw trekken, die zal je precies weten uit te leggen
hoe je het moet doen en waar je alles kunt krijgen (winkels in België)

ik heb het hem vorig jaar al ns gevraagd, docent zeefdruk zijnde kon hij
me wel veel vertellen  :wink:

Zelf zeefdrukinstallatie bouwen…
22 mei 2005 - 11:11    reactie #6
geplaatst door: pakito
Ha, die mediaddict! Nou, als ik mij niet vergis heb ik in een ver verleden T-shirts met uw logo ( mdddct — www.mediaddict.com ) gezeefdruk bij die Patrick. Ik zou 't 'm wel eens durven vragen ja. Bedankt voor de tip! :worship:  :worship:  :worship:  :worship:  :worship:
Zelf zeefdrukinstallatie bouwen…
22 mei 2005 - 11:18    reactie #7
geplaatst door: atelier

Citaat
Jipz om 15:20, 21-05-2005
 Zeef uit te spoelen in je bad of douche zonder dat je een kleine milieuramp veroorzaakt. Geen troep als thinner ed nodig.

Dat van die thinner is duidelijk, maar als je verf of inkt (zeef of penselen) onder de kraan uitspoelt dan komt de kleurstof toch in het riool? Hoe zit dat dan met de zware metalen in die verfstoffen die zo in het milieu komen?

Zou een bezinkbak niet beter zijn, en het residu wegbrengen naar een chemie-afval verzamelpunt?

Zelf zeefdrukinstallatie bouwen…
22 mei 2005 - 14:01    reactie #8
geplaatst door: Jipz
Ook in watergedragen inkt zitten idd metalen en solventen. Milieutechnisch gezien zijn die inderdaad belastend. Maar als je erg kleinschalig werkt zijn de hoeveelheden schadelijke stoffen zo klein dat het in het niet valt met andere troep die in het riool wordt gedumpt. Wij hebben idd een bezinkputje/monsterput die de ergste meuk wel opvangt; wij drukken niet 'thuis' dus die put was een voorwaarde voor het verkrijgen van de dan benodigde milieuvergunning. Als je thuis werkt is er uberhaupt geen regelgeving en dus geen controle, toezicht etc. omdat het om zulke marginale milieubelasting gaat. Bij wijze van spreken is het spreekwoordelijke peuken halen met je auto een blokje verder al zo veel meer belastend...
have fun @narchizing society!