iMac 27" late 2013, zwart scherm
geplaatst: 2 oktober 2019 - 18:04
Ik heb een iMac 27" late 2013, model A1419 (EMC2639).

Als ik hem aanzet hoor ik het geluid maar het scherm is en blijft zwart. Heb hem voorzichtig open gedaan en de 4 diagnostic leds branden.

Volgens repair zou mij dat 1000€  :sad:  kosten. Wat is er stuk?
geplaatst door: joma
antw: iMac 27" late 2013, zwart scherm
reactie #1 geplaatst: 2 oktober 2019 - 23:23
Mogelijk niet veel stuk. Zie je onder een straffe lamp nog een vage desktop? Zoja, dan doet je backlighting het niet. Probeer dan eens opgestart 2 Seconden lang je powerknop in te drukken, desnoods herhaaldelijk.

Ikzelf heb ook zo een iMac die soms zijn backlight verliest. Een fenomeen dat soms voorkomt, en waar niemand de oorzaak van kent.
Soms gaat het 24 uur goed, en dan opeens: licht uit!
De truuk met de powerknop werkt dan vaak bij mij. Een andere truuk die ik ook gevonden heb is de schermhelderheid verminderen. Schijnt ook min of meer te werken.

Mogelijk is de backlight inverter stuk (die kost niet zoveel, en is een apart onderdeel, los van het moederbord). Maar volgens onze Sypie gaat die (bijna) nooit stuk.

Mogelijk is ook dat de temperatuursensor van het scherm niet meer goed rapporteert.
Bij mijn iMac is dat echter niet het geval; dat heb ik kunnen nagaan met Marcel Bresink's Hardware Monitor. Wat blijkt? Het fenomeen treedt ook op bij een gemelde temperatuur van ± 17°C.

Was jouw iMac open geweest vlak voordat het probleem zich voordeed?

Heb je een monitor of TV met HDMI ingang, en een adapterkabeltje MiniDisplayPort > HDMI, koppel die dan eens met je iMac. Krijg je wél beeld dan?
Als de backlighting uitvalt in mijn iMac, geeft mijn TV doodleuk een mirrored desktop.
Zo weet ik dat er niks mis is met de grafische kaart.

Nog een mogelijkheid die ik moet onderzoeken: mogelijk is er ook een probleem met de ambient light sensor. Zet die eens af in Systeemvoorkeuren > Beeldscherm- mocht je op 1 of andere manier toch beeld krijgen.

Start ook eens op in veilige modus (shift indrukken tijdens opstart) of single user (command s indrukken tijdens opstart). En reset eens je NVRAM (option command p r + startknop).

Je ziet: ik worstel ook met een gelijkaardig probleem. Succes!

Laatst bewerkt op: 3 oktober 2019 - 02:19 door HEXDIY
geplaatst door: HEXDIY
If it ain't broke, don't fix it!
antw: iMac 27" late 2013, zwart scherm
reactie #2 geplaatst: 2 oktober 2019 - 23:38
Hang er eens een extern scherm of TV aan. Kijken of je daar beeld uit krijgt. Dit sluit namelijk al heel veel uit. Wanneer het zo is dat je extern beeld krijgt ligt het hoogstwaarschijnlijk aan de LVDS kabel of het display zelf. Beide zijn voor minder dan €1000 te vervangen.
geplaatst door: Sypie
Check sypie.nl voor eigenwijze reparatieblogs.
antw: iMac 27" late 2013, zwart scherm
reactie #3 geplaatst: 3 oktober 2019 - 02:37
In het geval dat de Ambient Light Sensor flipt vind ik nog wat interessants: je kan die softwarematig afzetten:

https://stackoverflow.com/questions/12239496/disable-ambient-light-sensor-screen-dimming-programmatically-on-os-x

Recept:
- open een terminal (Hulpprogramma's > Terminal), Bash of een andere (OhMyZshell bv.)
- plak het commando:
defaults write com.apple.BezelServices dAuto -boolean false
Dat zou volgens de link Ambient Light Sensor voorgoed moeten afschakelen.
Alvast goed om te testen & variabelen uit te sluiten.
Terug aanschakelen:

defaults write com.apple.BezelServices dAuto -boolean true
Dat ben ik nu met mijn iMac aan het testen. So far so good.

Wordt wellicht vervolgd!
geplaatst door: HEXDIY
If it ain't broke, don't fix it!
antw: iMac 27" late 2013, zwart scherm
reactie #4 geplaatst: 3 oktober 2019 - 02:41
Hang er eens een extern scherm of TV aan. Kijken of je daar beeld uit krijgt. Dit sluit namelijk al heel veel uit. Wanneer het zo is dat je extern beeld krijgt ligt het hoogstwaarschijnlijk aan de LVDS kabel of het display zelf. Beide zijn voor minder dan €1000 te vervangen.
Zei ik toch?
geplaatst door: HEXDIY
If it ain't broke, don't fix it!
antw: iMac 27" late 2013, zwart scherm
reactie #5 geplaatst: 3 oktober 2019 - 04:06
Vervolgens: bij zwart opstartscherm, tik "control shift power".

Tik vervolgens om het even welk teken. Krijg je licht? Ik wel.

Succes!
geplaatst door: HEXDIY
If it ain't broke, don't fix it!
antw: iMac 27" late 2013, zwart scherm
reactie #6 geplaatst: 3 oktober 2019 - 06:50
Zei ik toch?
Je had de LVDS kabel overgeslagen ;-)
geplaatst door: Sypie
Check sypie.nl voor eigenwijze reparatieblogs.
antw: iMac 27" late 2013, zwart scherm
reactie #7 geplaatst: 3 oktober 2019 - 20:33
Je had de LVDS kabel overgeslagen ;-)
Dat klopt, beste Sypie. Maar dan vraag ik me af: die LVDS (= display data)kabel zorgt voor het beeld op het scherm.
De backlighting wordt verzorgd door een andere kabel neem ik aan (display power cable)? Zie:

https://www.ifixit.com/Guide/iMac+Intel+27-Inch+EMC+2429+LED+Driver+Board+Replacement/7568

Dus: bij een zwart scherm verdenk ik steeds eerst de Backlight inverter (strikt genomen: LED driver board) en bijhorende kabels.

Enfin, nu is het wachten op enkele antwoorden van de TS...

geplaatst door: HEXDIY
If it ain't broke, don't fix it!
antw: iMac 27" late 2013, zwart scherm
reactie #8 geplaatst: 6 oktober 2019 - 14:43
Naamloos-2.jpgiMac 27" late 2013, zwart scherm
Hi,
heb nog niets kunnen testen maar dat led driverbord zit er bij mij niet in  :shakehands:
Laatst bewerkt op: 6 oktober 2019 - 14:52 door joma
geplaatst door: joma
antw: iMac 27" late 2013, zwart scherm
reactie #9 geplaatst: 7 oktober 2019 - 03:20
Hmmm, die heb ik nog niet open gehad. Ziet er een lastigaard uit!

Hier de iFixit gids:

https://www.ifixit.com/Guide/iMac+Intel+27-Inch+EMC+2639+Display+Replacement/19632

Uit stap 18:



Zou wel eens kunnen dat de led driver schakeling ondertussen is geïntegreerd op het main board...
Zie op jouw plaatje de zwarte connector rechts bovenaan op het moederbord.
De kabels kan je wellicht nog wel proberen vervangen.

Succes en sterkte.
geplaatst door: HEXDIY
If it ain't broke, don't fix it!
antw: iMac 27" late 2013, zwart scherm
reactie #10 geplaatst: 13 oktober 2019 - 13:42
Heb intussen een monitor via thunderbold eraan gehangen en hij start mooi op en ik krijg het log in. het zit hem dus niet in de video kaart. of de driver (?), kabels of het scherm.
vraagje: zit er in de lcd (late 2013) backlight en hoe kan je die zien en / of vervangen indien nodig?

thanks
 
geplaatst door: joma
antw: iMac 27" late 2013, zwart scherm
reactie #11 geplaatst: 13 oktober 2019 - 14:45
Pak eens een felle lichtbron en schijn bij opgestarte iMac eens van opzij in het beeldscherm, zodanig dat de via de reflectie van het beeldscherm in de lamp kijkt. Ga nu het hele beeldscherm af totdat je zeker weet dat het scherm leeg is. Als je met het externe licht iets ziet, bv. inlog iconen (of iets anders wat je dan behoort te zien), weet je dat de videokaart in orde is maar dat de backlight niet werkt.
Een niet werkende backlight kan liggen aan een defecte inverter (= aanstuurprint) of defecte backlightlamp. Ook een niet goed aangesloten backlightkabel op het moederbord kan dit veroorzaken.

Maar kijk eerst eens m.b.v. de hierboven beschreven methode of je videokaart het doet.
geplaatst door: Heintje
antw: iMac 27" late 2013, zwart scherm
reactie #12 geplaatst: 14 oktober 2019 - 12:53
Wel, ik heb blind aan gelogd met 2 schermen en op het tweede scherm heb ik mijn wallpaper.
Als ik met een sterke zaklamp schijn op de lcd zie ik de icoontjes, dus de video kaart geeft signaal.
Kan je de backlight vervangen? het inverter zit vast op het moederbord (zie foto vorige post).
enig idee?
geplaatst door: joma
antw: iMac 27" late 2013, zwart scherm
reactie #13 geplaatst: 14 oktober 2019 - 18:59
De inverter gaat zelden kapot.
Of je bij een iMac scherm de backlight los kunt vervangen weet ik niet.
Als iFixit dat niet laat zien, denk ik dat je aan een ander scherm toe bent ...
geplaatst door: Heintje
antw: iMac 27" late 2013, zwart scherm
reactie #14 geplaatst: 14 oktober 2019 - 19:18
Hoi Heintje,
daar vreesde ik ook al voor.
Bedankt in ieder geval
Joma
geplaatst door: joma
antw: iMac 27" late 2013, zwart scherm
reactie #15 geplaatst: 15 oktober 2019 - 16:28
Bij deze mijnheer was blijkbaar het kabeltje of de connector kapot:


Wellicht minder relevant voor jou:


Wellicht wel relevant en nu verstaanbaar:
geplaatst door: Heintje