iMac voelt traag
17 augustus 2012 - 18:03    reactie #50
geplaatst door: wimmie86
Tegenvraag: kan het om de 14 dagen klonen en terugzetten van de kloon kwaad volgens jou?

Je moet natuurlijk doen wat je zelf het prettigste vind. Is alles wat je ter beveiliging van je gegevens en voor het bevorderen van het plezier in je computerervaring allemaal even efficiënt of zelfs maar noodzakelijk? Ik betwijfel dat ten zeerste. Veel computeronderhoud zou gewoon achterwege kunnen blijven, maar er zijn natuurlijk heel wat voorbeelden van mensen die zeggen: had ik maar.....

Op een forum als dit is het dan ook goed om even de degens te kruisen en weer na te denken over de zin en onzin van defragmeteren in het bijzonder en systeemonderhoud in het algemeen. Ieder kan dan zelf nagaan wat hem/haar een goed gevoel gaat geven.

iMac voelt traag
17 augustus 2012 - 19:18    reactie #51
geplaatst door: boni

Citaat
wimmie86 om 18:03, 17-08-2012
Tegenvraag: kan het om de 14 dagen klonen en terugzetten van de kloon kwaad volgens jou?

Ik zie niemand om de 14 dagen zijn interne schijf gaan wissen om dan een kloon weer te gaan terug zetten omdat hij het 'gevoel' heeft dat zijn computer trager is geworden.
Ik zie wel veel mensen om de 14 dagen even een defragmentatie programma starten en op het start knopje duwen.

Over dat 'gevoel' vraag ik altijd even door als iemand met een Mac me verteld dat zijn Mac traag is geworden.
Van de week kwam weer zo iemand. 'zei er wel is naar kijken en nam em mee. Ik kon niet traags vinden. Dus vroeg ik haar nadien hoe en wanneer zij haar Mac als traag ervoer. Zei ze: 'wel, als ik Office Word start, dat duurt toch wel even.'

Ik zie zo'n mensen al een defragmentatie programma starten, want ze hebben het 'gevoel' dat hun computer traag geworden is en het schijnt dat defragmenteren van de HD dat kan verhelpen...


Citaat
wimmie86 om 18:03, 17-08-2012

Op een forum als dit is het dan ook goed om even de degens te kruisen en weer na te denken over de zin en onzin van defragmeteren in het bijzonder en systeemonderhoud in het algemeen.

Helemaal met je eens.


Citaat
wimmie86 om 18:03, 17-08-2012

Ieder kan dan zelf nagaan wat hem/haar een goed gevoel gaat geven.

En over dat 'gevoel' gaat het dan.
hoe kan een doorsnee computeraar voortgaan op zijn 'gevoel'???
'Gevoel' of 'intuïtie' heeft geen enkele waarde zonder kennis.

Sjefke54 zei het al:

Citaat
Sjefke54 om 12:59, 17-08-2012

Kijk, als je net als sommige Windows-gebruikers er een wekelijkse routine van maakt, niet verstandig! ook niet bij Windows.

Ik zal dat dan maar als antwoord op mijn vraag beschouwen of het kwaad kan om de 14 dagen een harde schijf effe te gaan defragmenteren.
MacBook Air M1-chip / 8 GB geh. / 512 GB SSD - Mac mini M1-chip / 8 GB geh. / 512 GB SSD - MacBook Pro 16-inch M1 PRO-chip / 16 GB geh. / 2TB SSD. Mijn Mac en Synology NAS setup.
iMac voelt traag
17 augustus 2012 - 19:24    reactie #52
geplaatst door: vlaflip
Ik vermoed dat ook bij dit soort 'systeemonderhoud' het placebo-effect een zekere rol speelt :smile:
iMac voelt traag
17 augustus 2012 - 23:58    reactie #53
geplaatst door: MacFrankie
Wij zijn hier op dit forum een bevoorrecht gezelschap : wij hebben allemaal een Mac!

Maar laten we onze Mac nu ook eens als een Mac gaan behandelen, oftewel: laat het systeembeheer van je Mac over aan je Mac!

Als je je systeembeheerneigingen niet kunt onderdrukken, dan mag je best heel soms de permissies van je harde schijf herstellen. Dat is vooral goed voor... het placebo effect!

Echt, geloof me, hier heeft je Mac genoeg aan. Tenzij je begint met allerlei "handige tooltjes", die meer kwaad dan goed doen. Want de schade aangericht door tool A moeten gerepareerd worden met tool B. De collateral damage van tool B wordt grotendeels gefixt middels tool C en ook nog wat met tool D. Je ziet, ik de kortst mogelijke tijd heb je van je stabiele probleemloze Mac een onderhoudsintensief wrak gemaakt.

@wimmie86:
Wat het verschil tussen high level en low level commando's is? Heel simpel: met high level commando's ziet een commando er ongeveer zo uit:
kopieer bestand A van device X naar device Y

Onder water wordt er dan bijvoorbeeld het volgende uitgevoerd:
controleer of bestand A op device X bestaat
haal bestandsinfo van bestand A op device X op
controleer of device Y genoeg vrije ruimte heeft
lees de blokken van bestand A op device X en schrijf ze op device Y
werk de directory bij op device Y

Als iDefrag nu dezelfde low level commando's gebruikt, dan is het toch ook goed zou je denken? Ja en nee. Ja, als de omstandigheden identiek zijn wel op zich wel (alleen vindt iDefrag het wiel opnieuw uit). Maar de omstandigheden zijn zelden gelijk, want bovenstaande commando's zijn misschien voor een niet-journaled filesysteem, en laat jouw schijf nu toevallig net journaled zijn. Of iDefrag heeft de juiste routines voor Snow Leopard, maar in Mountain Lion verpest hij de hele schijf doordat die enkele attributen heeft toegevoegd.

Met high level commando's laat je OS X alles tot in detail doen, en OS X is van nature perfect uitgerust om zijn systeemschijf optimaal te beheren.

Op mijn werk heb ik al Windows, thuis wil ik geen systeembeheerder meer zijn!
iMac voelt traag
18 augustus 2012 - 10:50    reactie #54
geplaatst door: het ModeratorTeam
We gaan de discussie hier afkappen omdat er over dit onderwerp al dit draadje op ons forum loopt.

Hier dus alleen reacties op Iphonefan123, in dat andere draadje een algemene discussie over defragmenteren. Verdere off-topic hier wordt gewist.

met vriendelijke groet, het ModeratorTeam