Meerdere externe schijven of niet?
geplaatst: 19 juli 2019 - 10:33
Momenteel heb ik meerdere externe HDD's (inclusief diverse voedingen) en één externe SSD aangekoppeld aan mijn Mac mini, met een berg kabelpasta als gevolg. Om die onoverzichtelijke hoop kabels te beperken denk ik eraan om de verschillende HDD's te vervangen door één enkele, grote HDD via USB-C en ingedeeld in verschillende volumes. Nadeel is natuurlijk dat Time Machine, iTunes bibliotheek, Foto bibliotheek enz. uitvallen als die ene schijf er de brui aan geeft. Welke keuze zouden jullie maken en waarom?
geplaatst door: Loureiro
antw: Meerdere externe schijven of niet?
reactie #1 geplaatst: 19 juli 2019 - 11:23
Maar wil je alleen van de "kabelpasta" af, of is er ook een bepaald gebrek aan functionaliteit dat je wilt verbeteren?

Als het alleen het eerste is, zou ik me wel drie keer bedenken alvorens iets te veranderen.

Als het (ook) het tweede is, zou ik mezelf trakteren op een mooie grote HDD (of SSD) van goede kwaliteit. De kans dat die het begeeft is niet groot. Mij is het in vele jaren in elk geval nog nooit overkomen. En dan kun je de schijven die je nu hebt gebruiken om van tijd tot tijd een (extra) backup te maken.

En natuurlijk kun je ook denken aan een (extra) online backup. Ik heb zelf Backblaze. Vriendelijk geprijsd, en heel makkelijk in het gebruik.
geplaatst door: Timotheus
antw: Meerdere externe schijven of niet?
reactie #2 geplaatst: 19 juli 2019 - 11:45
De kans dat die het begeeft is niet groot.

Die kans is 100%. Je weet alleen niet wanneer :cool:. Daarom: een goede backup strategie is het allerbelangrijkst. Verder zou ik net als Timotheus ook kiezen voor één grote schijf voor je data maar daar niet de TM backups op maken. Een backup kun je beter scheiden van je andere disks. Dan is het ook nergens voor nodig om met volumes op je data-schijf te werken, gewoon netjes organiseren. Backblaze kan ik ook van harte aanbevelen!
geplaatst door: boiing
antw: Meerdere externe schijven of niet?
reactie #3 geplaatst: 19 juli 2019 - 12:24
@ boiing: zeker, 100% als je zo'n schijf ten eeuwigen dage blijft gebruiken. Al het stoffelijke is onvermijdelijk gedoemd ten onder te gaan. Maar als je hem eens in de drie of vier jaar vervangt door een nieuwe denk ik dat je het risico gerust kunt lopen, mits het niet je enige backup is.

Zelf denk ik dat je, van alles wat enig belang voor je heeft, minstens twee backups moet hebben, waarvan in elk geval één buiten de deur (online of anderszins).

En verder denk ik dat het ook goed is om één backup te hebben op een schijf die normaalgesproken niet op het systeem is aangesloten. Dit i.v.m. ransomware en de uiterst onplezierige consequenties daarvan. Want wat niet aangesloten is kan ook niet geïnfecteerd raken.
geplaatst door: Timotheus
antw: Meerdere externe schijven of niet?
reactie #4 geplaatst: 19 juli 2019 - 13:06
Helemaal mee eens!
geplaatst door: boiing
antw: Meerdere externe schijven of niet?
reactie #5 geplaatst: 19 juli 2019 - 17:25
Bedankt om mee te denken! Eigenlijk sla ik data en back-ups ook liever afzonderlijk op (zoals momenteel het geval is), maar ik dreig zo langzamerhand het voortdurende "gevecht" met de kabelovervloed te verliezen! Bijgevolg is mijn bedoeling inderdaad een opgeruimd bureau te bekomen i.p.v. de kabelrommel (en al het stof dat er zich tussen nestelt) die momenteel naast, boven en achter de Mac mini ligt.

Thans heb ik naast de 256 GB interne SSD een 500 GB SSD (Samsung T5) om bestanden op te slaan zoals spreadsheets, teksten, ontwerptekeningen, enz. Daarnaast 1 HHD voor mijn iTunes muziekbibliotheek, 1 HDD voor mijn Foto bibliotheek en 1 HDD voor Time Machine, allemaal bekabeld. Bovendien hangen er nog andere bekabelde apparaten aan de Mac mini (via een USB-C hub) zoals een scanner, toetsenbord, muis, eID-lezer, Dymo labelprinter en DVD-schrijver.

Beeld komt binnen op mijn scherm via HDMI en via de 3,5 mm jack speel ik muziek op een muziekinstallatie/koptelefoon, juist ja, ook bekabeld. Je kan je wel voorstellen wat een zooitje kabels dat er op mijn bureau ligt, bovendien hebben veel van die apparaten ook nog eens een aparte voeding, dus probeer dan maar eens orde en netheid in dat boeltje te brengen! Gelukkig kan ik mijn HP Deskjet-printer draadloos laten drukken en surf ik op het net via WiFi, dat zijn al enkele kabels uitgespaard!

Grappig is het te bedenken dat Apple Inc. zoveel moeite doet om een fraai uitziende computer te ontwerpen (nu ja, ze vragen er ook een fraaie prijs voor!) en dat dit fraaie zicht vervolgens verdwijnt onder een berg kabels. Gek eigenlijk dat een mens bereid is om zoveel € uit te geven aan een "onzichtbaar" design apparaat!

Aangezien ik ook nog een iMac 24" (voorjaar 2008 aangekocht) in gebruik heb, naast 10+ Raspberry Pi's en enkele andere draadloze toestellen die vragen om data op te slaan, is het waarschijnlijk beter om af te stappen van het idee om per computer alle data afzonderlijk op te slaan. Ik ben niet zo'n voorstander van clouddiensten, maar misschien is een eigen NAS wel de oplossing om alle data van al mijn apparaten op te slaan en te backuppen? Misschien wel door daar één van mijn RPi's voor aan te spreken? Eens rustig bekijken wat haalbaar en betaalbaar is dit weekeinde...
geplaatst door: Loureiro
geplaatst door: penseel
Het blijft een gedoe met die computers!
antw: Meerdere externe schijven of niet?
reactie #7 geplaatst: 19 juli 2019 - 23:10
Bedankt voor de link, penseel, maar zoals ik al eerder liet verstaan, denk ik ook aan de mogelijkheid om zelf een NAS te bouwen middels een Raspberry Pi en enkele van mijn huidige HDD's.

Hoe dat moet, staat uitgelegd op een heleboel webstekken, van bekende tech sites (techradar o.a.), over maker & hacker sites (instructables bvb.) tot specifiek op de RPi toegespitste sites zoals deze: https://howtoraspberrypi.com/create-a-nas-with-your-raspberry-pi-and-samba/


geplaatst door: Loureiro
antw: Meerdere externe schijven of niet?
reactie #8 geplaatst: 19 juli 2019 - 23:51
Interessant project, loureiro! Ga ik eens bestuderen.

Tussen haakjes: je weet toch dat MacOS en Samba niet altijd goede maatjes zijn?

En nog dit: als ik het héél erg gierig moet spelen, dwz. doen met wat er hier in huis is, dan zie ik de DIY NAS via een ouwe Time Capsule die boiing hier vermeldt best wel zitten:

https://www.macfreak.nl/netwerken-en-communicatie/externe-hd-aan-time-capsule-wordt-niet-herkend/msg543269/?topicseen#new

Citaat
..ik deed dit 10 jaar geleden al met een Airport Extreme als een soort 'poor man's NAS'. Niet snel maar het werkte prima. En met de Airport Utility tool toch echt een fluitje van een cent al die jaren.

Dank voor je ideetje, boiing!

@ loureiro: zou je dat niet kunnen proberen? Een ouwe Time Capsule ergens wegparkeren met al je losse schijven,voedingen en kabelspaghetti aan gestacked?
Lijkt me alleszins al een leuk experiment...

N.B: op deze manier hoef je niet al je data over te schrijven.
Want volgens jouw RPI recept dienen alle aangesloten schijven EXT 4 te zijn geformatteerd, iets waar MacOS hoegenaamd niet mee weg kan (ik weet het, netwerk/SMB heeft daar natuurlijk geen last van).
Maar ik ben van de luie...
Laatst bewerkt op: 20 juli 2019 - 00:05 door HEXDIY
geplaatst door: HEXDIY
If it ain't broke, don't fix it!
antw: Meerdere externe schijven of niet?
reactie #9 geplaatst: 20 juli 2019 - 08:44
Dat Samba en MacOS geen beste maatjes zijn wist ik niet, hexdiy, goed om weten alleszins!

Een ouwe Time Capsule heb ik niet in huis, daarentegen puilt het huis hier uit van de RPi's in alle maten en soorten... en een RPi4 schijnt via ethernet heel wat sneller te zijn dan voorgaande versies van de RPi, wat mij betreft kan er nog altijd eentje bij (want voor de prijs hoeft een mens het niet te laten). 

De link naar de fansite "howtoraspberrypi" is maar één uit vele mogelijke oplossingen. Aangezien DuckDuckGo één van mijn goeie vrienden is, gaan we samen op zoek naar de voor mij meest geschikte NAS-oplossing. Ongetwijfeld loopt er wel ergens ter wereld een Mac-gebruiker rond die al zo'n RPi-NAS voor eigen gebruik heeft gebouwd en z'n project online heeft geplaatst, dus rustig uitkijken is de boodschap!
geplaatst door: Loureiro
antw: Meerdere externe schijven of niet?
reactie #10 geplaatst: 20 juli 2019 - 13:38
@Loureiro: ik bewonder je kennis en je werklust. Echt iets voor hobby-techneuten; zelf krijg ik al hoofdpijn als ik aan zoiets denk ……
geplaatst door: Timotheus
antw: Meerdere externe schijven of niet?
reactie #11 geplaatst: 20 juli 2019 - 18:39
Apple is voor z'n netwerk protocol overgestapt van AFS naar SMB, dus zeg maar Samba...
geplaatst door: MacFrankie
Op mijn werk heb ik al Windows, thuis wil ik geen systeembeheerder meer zijn!
antw: Meerdere externe schijven of niet?
reactie #12 geplaatst: 20 juli 2019 - 18:51
Dat weet ik ja. Maar ik meen te hebben gelezen dat Apple (weeral eens) een eigen implementatie van SMB gebruikt die problemen kan veroorzaken.
Vraag me niet meer welke; ik kan dus ook de bal volledig misslaan.

Zie bv:

https://swissmacuser.ch/workaround-connecting-smb-fileshare-in-macos-mojave/#.XTNGFJMzbow
geplaatst door: HEXDIY
If it ain't broke, don't fix it!
antw: Meerdere externe schijven of niet?
reactie #13 geplaatst: 20 juli 2019 - 19:26
Wat ik heb weet niet of het jou helpt is het volgende.

Aan mijn iMac hangt een LaCie Porsche design 1tb hdd en een LaCie 6tb hdd Thunderbolt3. De TB3 is mijn snelle werkopslag en fungeert als DAS. Een eerste backup staat op de Porsche design, die is langzamer. Daarop staat ook de TM backup.

Het geheel staat 1x op de Synology Nas. De NAS vormt tevens de backup voor enkele Windows pc's. Een NAS is altijd langzamer dan een DAS dus rechtstreeks bewerken van bestanden, foto's of video's op een NAS is echt niet te doen.

Dan staat alles nog een keer in de Cloud.

Geeft het kabels? Ja. Dat is inherent aan het gegeven dat jij een Mac mini hebt genoemen ipv een iMac. Maar de hdd geven nu eenmaal kabels. De NAS werk je weg in een kast waar ook de router staat. Ik heb daartoe een mooie meubel bij Ikea gevonden.

geplaatst door: Dhr JW Twel
Macverzamelaar van oude Mac's en software.
antw: Meerdere externe schijven of niet?
reactie #14 geplaatst: 20 juli 2019 - 20:00
Mooie raad, JW Twel! De snelheid van een bekabelde DAS als scratchdisk is idd. niet te versmaden.

@ Loureiro: om van die kabels ± af te zijn, heb je mss. een oudere Mac Mini of MB(P)?
Bv. 1tje met nog een Intel GMA 950 erin? Die gaan niet hoger dan Lion of Mt Lion, maar om als servertje te fungeren denk ik niet dat je meer nodig hebt.

Soit, ik denk maar effe luidop mee. Happy DIY!
geplaatst door: HEXDIY
If it ain't broke, don't fix it!
antw: Meerdere externe schijven of niet?
reactie #15 geplaatst: 20 juli 2019 - 22:20
@Loureiro: ik bewonder je kennis en je werklust. Echt iets voor hobby-techneuten; zelf krijg ik al hoofdpijn als ik aan zoiets denk ……


De RPi heeft de wauw-factor teruggebracht in de digitale wereld! Ik ben zeker niet de enige enthousiasteling want ik zie de meest fantastische dingen opduiken, allemaal in elkaar geknutseld met een RPi als brein door scholieren, techneuten, hackers, makers, wetenschappers en bedrijven, on-ge-lo-fe-lijk! Om te starten hoef je echt geen rocket scientist te zijn, enkele Chinese competenties (copy --> paste) brengen je al heel ver want het www staat vol met uitgewerkte RPi-projecten van basic tot ultra complicated. En voor de prijs hoef je het echt niet te laten...

Ik denk dat de volgende links mij verder de goeie richting uitsturen i.v.m. mijn NAS-project, teksten grondiger te bekijken dus en bijkomende info verzamelen:

https://pimylifeup.com/raspberry-pi-afp/

https://pimylifeup.com/raspberry-pi-samba/

https://discussions.apple.com/thread/8555715

geplaatst door: Loureiro
antw: Meerdere externe schijven of niet?
reactie #16 geplaatst: 20 juli 2019 - 23:18
Dus je wilt belangrijke data (voor jou tenminste) met een hobbyprojectje veilig aan de kant zetten? Doe eens niet. Met een RPi bespaar je geen kabels maar worden het er alleen maar meer. Een RPi kan zelf namelijk geen fatsoenlijke schijf voeden zonder externe adapters .

Mijn idee: een 2 of 4 bay NAS die lekker in de meterkast komt te staan naast je modem. Daar kun je alles op doen. Je foto's, video's, muziek én je Time Machine backup. De backup horen je je daarna geen zorgen om te maken, dat loopt netjes ieder uur, zelfs met meerdere Macs in huis.

Uiteraard wel even zorgen dat jouw NAS een externe backup maakt buiten de deur. Hier zijn mooie oplossingen voor zodat je ook dat geen drukte om hoeft te hebben.(R-Sync bijvoorbeeld)
geplaatst door: Sypie
Check sypie.nl voor eigenwijze reparatieblogs.
antw: Meerdere externe schijven of niet?
reactie #17 geplaatst: 21 juli 2019 - 00:28
Voor mij tellen op computergebied drie dingen:

1. veilig en zeker
2. makkelijk in het gebruik
3. makkelijk te realiseren

En als dat dan wat kost, dan lig ik daar niet één seconde wakker van.

Avonturen laat ik graag over aan mensen die daarvoor meer genen hebben dan ik, en die bij tegenslag de klappen makkelijker opvangen dan ik. Ik heb al mijn energie en aandacht nodig voor de dingen die ik achter mijn scherm probeer te realiseren, en dat is al moeilijk genoeg!
geplaatst door: Timotheus
antw: Meerdere externe schijven of niet?
reactie #18 geplaatst: 21 juli 2019 - 01:11
+1, Sypie & Timotheus. Niks is veiliger dan een ouderwetse, bekabelde TM/ CCC/ SuperDuper backup.

Maar "hobbyprojectjes" zoals die met een RPI boezemen me toch al evenveel zoniet meer vertrouwen in dan het hele Cloud gebeuren (iCloud, OneDrive, Google Drive en een pleïade aan mindere goden zoals Stack, Mega etc.).

Sowieso vertrouw ik dat Cloud gebeuren/ backups over WiFi enkel voor een tertiaire backup.
Primaire, bekabelde backups heb ik liever in huis, secundaire backups off- site zijn zeker aanbevelenswaardig-
hoewel ik daar nog niet aan toegekomen ben...

Gewoon mijn 2 €cent.

@ loureiro: ik volg je vorderingen met aandacht!

geplaatst door: HEXDIY
If it ain't broke, don't fix it!
antw: Meerdere externe schijven of niet?
reactie #19 geplaatst: 21 juli 2019 - 01:44
Avonturen laat ik graag over aan mensen die daarvoor meer genen hebben dan ik, en die bij tegenslag de klappen makkelijker opvangen dan ik. Ik heb al mijn energie en aandacht nodig voor de dingen die ik achter mijn scherm probeer te realiseren, en dat is al moeilijk genoeg!
(knip)

Het ding is, Timotheus: ikzelf- en velen met mij vermoed ik- produceren nauwelijks content op onze Macjes.

Mijn private mails zitten op GMail, en kan ik met om het even welk computing device aan, waar ook ter wereld.
Zelfde geldt voor mijn werkmails op OWA.

Verder dien ik allerlei naar hartelust te kunnen testen. Installers & downloads allerhande staan ook op mijn TM backup, maar kan ik doorgaans terugvinden op Internet.

Met bookmarks ben ik érg slecht: als ik alles wat mij interesseert bookmark ben ik nog niet jarig!
En weerom: die bronnen vind ik meestal snel terug via een zoekmachine.

Als ik dan al eens een belangrijk stuk content produceer (video, soundtrack, plaatjes), is dat bijna altijd om te delen met anderen.
Bij afwerking wordt die content steevast gedeeld met 3de ontvangers.
Ofwel via We Transfer, dan wel via Imgur of Soundcloud. En het laatste jaar parkeer ik alles ook nog eens op mijn Stack.

Voordeel met Imgur, Soundcloud & Stack is dat die content daar gewoon geparkeerd blijft.
En dat ik die niet publiek hoef te posten; een persoonlijke invite is voldoende voor de ontvangers.
Dus ook uitstekend als tertiaire backup.

Bovendien zitten mijn contacten ook nog eens op iCloud, ten behoeve van mijn iDevices.
En de meeste van mijn Apps in de Appstore, in mijn aankopen.
De andere apps zijn nog steeds downloadbaar, zoniet zijn ze de moeite niet waard.

Niet dat ik geen reguliere backup maak hoor, verre van. Enkel niet zo vaak.
Ietwat goofy workflow, ik weet het. Maar voldoende (& bovendien redundant genoeg) voor mij.


geplaatst door: HEXDIY
If it ain't broke, don't fix it!
antw: Meerdere externe schijven of niet?
reactie #20 geplaatst: 21 juli 2019 - 10:18
Als je een beetje verder doordenkt over een eerste idee, dan kom je algauw in een gedachtenstroom terecht die je naar plekken voert die soms heel ver weg liggen van je startpunt. In mijn geval: wat als ik de verschillende HDD's aan mijn Mac mini vervang door één enkele?

Vooraf nog opmerken dat ik geen professionele bestanden heb, want ik ben al verscheidene jaren met pensioen (jawel, ik ben al een oude knar) en heel veel kritische content produceer ik niet op mijn Mac mini. Mijn belangrijke bestanden zijn momenteel 3 à 4 keer opgeslagen op evenveel verschillende HDD's (TM & SuperDuper).

Mogelijke oplossingen tot hiertoe:
1. basic: een rekje maken achteraan (de onderzijde van) mijn bureau (= eigenlijk gewoon een grote werktafel) om mijn huidige HDD's op te zetten zodat alleen de USB-kabels nog over het bureau lopen
2. eenvoudig: 2 HDD's via USB-C zodat de voedingskabels wegvallen en er 1 HDD minder nodig is (1 HDD voor mijn iTunes- & Fotobibliotheek, 1 HDD voor TM backups) --> één enkele HDD gebruiken voor data + backup is riskant, dus beter niet doen
3. professioneel: een Synology (of ander merk) NAS installeren voor backups van verschillende computers, dit is waarschijnlijk overdreven duur qua "investering" voor mijn doen
4. interessant: eigen NAS bouwen met een RPi en een paar USB-2 HDD's die momenteel niet in gebruik zijn = weer een leuk en leerzaam project om met veel enthousiasme en plezier mijn tanden in te zetten, een snelheidsmonster zal zo'n DIY Nas niet zijn maar de kabels die ervoor nodig zijn zullen tenminste niet meer op mijn bureau liggen, haha!
geplaatst door: Loureiro
antw: Meerdere externe schijven of niet?
reactie #21 geplaatst: 21 juli 2019 - 10:22
Welk probleem wil je eigenlijk écht oplossen?

Of zoek je gewoon een leuk hobby-project om de tijd door te komen? Ook prima natuurlijk, daar niet van.
geplaatst door: puk1980
Leuke weetjes. In 2015 bracht Giorgio Moroder een nieuw album, “Déjà Vu”, uit. De eerste single was ”74 is the New 24”. Hij is inmiddels bijna 80. youtu.be/7u5c-Qndqio
antw: Meerdere externe schijven of niet?
reactie #22 geplaatst: 21 juli 2019 - 11:55
@ Loureiro: ik zou gaan voor oplossing 2!

@HEXDIY: als je weinig belangrijke content op je apparaat vervaardigt / hebt opgeslagen, komt de vlag er anders bij te hangen (alhoewel: bijna iedereen heeft toch foto’s, muziek etc. waar hij/zij zeer aan hecht?).

Maar ik heb op mijn systeem veel uniek materiaal staan (‘uniek’ niet in de betekenis van ‘heel bijzonder / belangrijk’, maar van ‘zelf vervaardigd’ of van ‘gedurende een lange reeks van jaren bij elkaar verzameld, en moeilijk meer te vinden’), dat de basis vormt van alles wat ik  verder doe. En daar mag dus niks mee gebeuren.

Ik heb voor mezelf twee regels opgesteld:
1. doe geen dingen die je niet begrijpt;
2. geef niet aan anderen (d.w.z. aan het systeem) uit handen wat je ook zelf kunt doen.

Dit impliceert o.a. dat ik nooit dingen synchroniseer, d.w.z. nooit aan het systeem overlaat wat op welke schijf overschreven moet worden met wat op welke andere schijf. Het enige wat ik doe is bedraad backuppen. De laatste versie van al mijn materiaal staat altijd op de HD van mijn desktop, en wordt vandaar gebackupt naar elders. De omgekeerde weg bewandel ik nooit. Als ik buitenshuis heb zitten werken op mijn laptop, transporteer ik na thuiskomst eerst per USB-stick de veranderde bestanden naar mijn desktop, en backup van daar naar elders. Dat klinkt misschien wat overdreven, maar dan blijf ik begrijpen wat ik doe, en kom ik niet voor verrassingen te staan.

In iCloud-achtige oplossingen geloof ik ook niet. Dat zijn vormen van schijnzekerheid. Ik heb weliswaar een kopie van alles staan op Backblaze, maar die heb ik nooit gebruikt en hoop ik ook nooit te hoeven gebruiken.

Het werkt voor mij (en ik denk niet alleen voor mij) het beste als de meest actuele versie van alles (ook correspondentie, bookmarks etc.) op één plaats staat. Dat is overzichtelijk, maakt het makkelijker om dingen verder te ordenen en maakt het vooral ook mogelijk om alles in één keer te doorzoeken. Dat laatste is echt heel erg nuttig. Mede dankzij de goede diensten van een programma als HoudahSpot, vind ik voortdurend dingen terug die van pas komen, en waarvan ik vergeten was dat ik ze had.

Dit alles moge enigszins paranoïde overkomen, maar voor mij is het gewoon realisme; want als ik me op dit gebied in de shit werk, haalt niemand me eruit. En tot nu toe heeft het zo goed gefunctioneerd. En er lopen - helaas! – talloze mensen rond, die op dit gebied vreselijk de mist zijn ingegaan. Maar daar praat men niet graag over, omdat oude wonden dan weer opengaan, en omdat men geen zin heeft om getrakteerd te worden op meewarige blikken van zijn gesprekspartner.
geplaatst door: Timotheus