https://www.macfreak.nl/modules/news/images/iOS17-icoon.jpg
De keynote blijkt ieder jaar weer veel te kort om alle dingen die aan de besturingssystemen zijn toegevoegd te behandelen. Maar gelukkig zijn er sites als MacFreak, door die na een presentatie te volgen krijg je ook veel van alle andere nieuwe dingen mee.

Eén erg welkome is dat tussen alle verbeteringen op het vlak van gezondheid er ook eentje zit die erg handig is voor mensen die op steeds terugkerende momenten (bijvoorbeeld dagelijks) medicijnen in moeten nemen. In iOS 17 kan je niet allen instellen dat je herinnert wordt aan de momenten waarop dat moet gebeuren, maar als je niet ingeeft dat je je medicatie genomen hebt wordt je er 30 minuten later weer aan herinnerd.

[img]https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.iOS17HealthAppMedicationFollowUpR...
vandaag 15:53

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/Apple-Maps-Icon-New.jpg
Het woord ‘eindelijk’ wordt niet erg vaak op MacFreak gebruikt, dat laten we over aan de drama-queens (en -kings) op YouTube, die dat vaak gebruiken omdat het zo lekker veel kliks genereert. Maar voor het naar binnen halen van kaarten voor offline gebruik is het echt wel van toepassing.

Juist voor kaarten kan deze optie niet alleen erg handig zijn, als je echt buiten bereik van wat voor signaal bent is online gebruik helemaal geen optie. Google Maps had deze functie al jaren, om precies te zijn voor Android vanaf juni 2012 en voor iOS sinds mei 2014. En dus lijkt het woord ‘eindelijk’ hier wel echt van toepassing, want Apple Maps liep hier serieus op Google achter.

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.iOS17OfflineAppleMaps.jpg

...
vandaag 12:26

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/iOS17-icoon.jpg
Apple’s plannen om alle naaktfoto’s van kinderen te scannen op zowel devices als in iCloud werden opgeschort. Nu worden naaktfoto’s voor kinderen alleen op het device gescand, krijgen ze daar een waarschuwing voor te zien, maar is het hun eigen keuze of ze die willen zien, of niet.

In iOS zit een nieuwe functie waarmee je automatisch alle naaktfoto’s kan laten scannen en die vervolgens onscherp kan laten weergeven. Handig als je iemand als bijvoorbeeld Marc Overmars in je werk- of kenniskring hebt. Als deze functie aanstaat wordt dus al het naakt automatisch geblokkeerd, maar heb je met het knopje rechtsonder nog altijd de mogelijkheid om het alsnog te zien.

[url=https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.iOS17BlockSensitivePh...
vandaag 09:48

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/AppleVisionPro-1eGeneratie-icoon.jpg
De reacties op Apple’s Vision Pro zijn relatief makkelijk op te delen: veel mensen zijn (erg) onder de indruk van de techniek, de prijs is duidelijk een obstakel en er zijn (behoorlijk veel) zorgen over mogelijke isolatie van gebruikers van dit compleet nieuwe platform.

Wat betreft de prijs: door de keuze bij Apple om het ‘Vision Pro’ te noemen wordt eigenlijk al duidelijk gemaakt dat er in de toekomst een ‘gewone’ vision gaat komen, en die zal ongetwijfeld minder duur zijn dan deze allereerste generatie. Dat neemt de zorgen over de mogelijke isolatie natuurlijk niet weg, hoe hard Apple ook zijn best heeft gedaan om dat weg te nemen met de realistische animatie van het gezicht van de gebruiker aan de buitenkant.


In de video hierboven wordt Tim Cook gevraagd of hij denkt dat de gemiddeld...
vandaag 09:26

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/Sonoma-icoon.jpg
In het nieuwsbericht hier op MacFreak over macOS 14 Sonoma kan je heel erg veel nieuwe dingen vinden die Apple allemaal voor ons in petto heeft. Maar net zoals bij de afgelopen versies van macOS zullen ook nu al die nieuwe dingen niet beschikbaar zijn op Macs met een Intel-processor.

Voor gamers is er op een Intel-Mac bijvoorbeeld geen Gaming Mode, de modus waarbij de Mac voorrang geeft aan de game, en nog extra aan de Bluetooth-verbinding voor audio en de controller. Want juist tijdens gaming wil je daar natuurlijk geen last van hebben.

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.macOS14SonomaPresentatieSlide.jpg

klik op de
...
gisteren 13:20

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/AppleWatchUltra-Series1-icoon.jpg
Sinds watchOS 7 probeert je Apple Watch zoveel mogelijk rekening te houden met jouw ritme. Dat is belangrijk, want door de batterij alleen wanneer het nodig is naar 100 procent lading te brengen zal die langer meegaan, dan wanneer die lang al helemaal vol aan de lader hangt.

Dit noemt Apple ‘Geoptimaliseerd opladen’, waarbij voor situaties waarbij je jouw Apple Watch helemaal niet zo lang nodig hebt de lading tussen 75 en 80 procent gehouden wordt. Maar voor de afgelopen jaar uitgekomen Apple Watch Ultra is er ook nog een andere optie: de ‘Geoptimaliseerde oplaadlimiet’. Deze is standaard actief als een Apple Watch Ultra configureert, wat te zien is aan de open oplaadring die wordt weergegeven wanneer je jouw Apple Watch Ultra aansluit op de oplader.


Met deze functie heb je zelf direct mee...
gisteren 11:51

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/iPadOS17-icoon.jpg
Heb je Apple’s Studio Display, of een ander scherm met ingebouwde camera, en een iPad die iPadOS 17 kan draaien en een USB-C poort heeft, dan is er goed nieuws. Eigenlijk werkt dit met iedere USB-C webcam, maar daar zijn niet veel ‘losse’ van in omloop.

Dit is één van de dingen die naar buiten is gekomen tijdens de Platforms State of the Union. Dat is naast de keynote voor het grote publiek waar tijdens de WWDC de belangrijkste dingen worden gedeeld, alleen dan speciaal voor ontwikkelaars. Als je tijd en interesse hebt, die anderhalf uur durende presentatie is ook zeker de moeite van het bekijken waard.


Heb je een oudere webcam met USB-A aansluiting en een adapter van USB-A naar USB-C dan is de kans groot da...
gisteren 10:11

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/iOS17-icoon.jpg
ChatGPT zorgde in de afgelopen tijd voor veel reacties, waarbij er ook kritiek op Apple was, het bedrijf zou te weinig doen op het gebied van AI. Niets is minder waar, bij Apple noemen ze het alleen geen AI, maar gebruiken ze de veel accuratere term Machine Learning (ML).

Die ML wordt onder andere gebruikt voor het herkennen van gezichten, en in iOS 17 is dat ook mogelijk voor dieren. Heb je dus een huisdier (of meerdere huisdieren) dan zullen die op een gegeven moment ook herkend worden, en als je hun naam invoert zullen ze ook niet meer anoniem zijn. De naam van het automatische album Personen is dan ook aangepast naar Personen en huisdieren (People and Pets).

[img]https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zAr...
gisteren 09:30

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/Siri-ios11-icoon.jpg
Misschien heb je het al meegekregen tijdens de keynote van gisteravond. Of viel het je op in één van de nieuwsberichten, bijvoorbeeld die over iOS 17 of het nieuwsbericht over de komende updates voor Audio & Home, met gecombineerd nieuws over AirPods, HomePod en Apple TV.

Want zowel bij iOS als voor de HomePod kwam het tussen neus en lippen voorbij: voortaan hoeven we geen “Hé, Siri” meer te zeggen, maar is alleen “Siri” voldoende. Met andere woorden, de stemherkenning en de AI...
6 juni 2023 - 17:09

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/AppleTV-SiriRemote-icoon.jpg
De keynote van gisteravond zat zo vol dat Apple de aankondigingen voor AirPods, HomePod en Apple TV allemaal bij elkaar veegde onder de noemer Audio & Home. Maar dat betekent niet dat daar geen interessante dingen tussen zaten, in tegendeel.

Zo krijgen AirPods naast de al even bestaande actieve ruisonderdrukking en transparantiemodus nu ook Adaptive Audio. Dit is een combinatie van actieve ruisonderdrukking en transparantiemodus, waardoor je wel bereikbaar blijft terwijl je geen last hebt van erg hard ongewenst geluid. In het voorbeeld van Apple hieronder is bijvoorbeeld wel de bel van een fiets te horen, maar worden meerdere blad-blazers weggefilterd.


Op dit moment werkt deze modus alleen met de 2e generatie AirPods Pro, maar in de toekomst za...
6 juni 2023 - 13:09
Volgende pagina