https://www.macfreak.nl/modules/news/images/Chrome_Browser_Icoon.jpg
Google heeft in de afgelopen week een update uitgebracht waarvan inmiddels is gebleken dat daar een zogenaamd zero-day probleem in zat. Dit zijn bugs waarmee kwaadwillende hackers hun lippen bij aflikken, en het is dus zaak om dat soort gaten altijd zo snel mogelijk te dichten.

Dit zero-day probleem heeft de prozaïsche naam CVE-2019-5786 meegekregen, de details ervan zijn nog niet gepubliceerd terwijl in de nieuwe update dit probleem al wel onder handen genomen is. Deze update is niet alleen beschikbaar voor de Mac, maar ook voor Windows en Linux en heeft op alle drie de besturingssystemen 72.0.3626121 als versienummer.

https:/...
9 maart 2019 - 10:32

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/Pianotoetsen-Closeup-icoon.jpg
De pianobouwers Steinway & Sons hebben een legendarische naam, volgens het bedrijf zelf kiezen maar liefst 98 procent van alle concertpianisten voor vleugels van dit merk. En juist bij Steinway weten ze goed hoe moeilijk het is om het geluid van een piano goed op te nemen en weer te geven.

Daar heeft het bedrijf nu een oplossing voor gevonden: de Steinway Spirio. Deze piano wordt geleverd met een gratis iPad en gratis app. Daarin kies je welke pianist je welk stuk wilt horen spelen in een bibliotheek die door Steinway constant wordt uitgebreid. De Spirio zal het voor de volle honderd procent ...
8 maart 2019 - 15:39

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/iPhoneX-icoon.jpg
Het is al zo vaak gezegd dat het min of meer een cliché geworden is: de prijs van devices van Apple verliezen minder snel hun waarde. Met andere woorden, als je een ander device koopt dan lijkt dat in eerste instantie goedkoper, maar aan het eind blijkt die juist duurder te zijn geweest.

Dat klinkt allemaal prachtig, denk je misschien, maar zo’n bewering heeft natuurlijk alleen maar waarde als ook de cijfers er bij geleverd worden. Die komen in dit geval van BankMyCell, een bedrijf in de VS dat erg veel inzicht heeft in deze markt, want dat is hun core business. In onderzoek van dat bedrijf zijn een aantal interessante dingen [url=https://www.bankmycell.com/blog/phone-depreciati...
8 maart 2019 - 11:58

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/TimCookLaughing-icoon.jpg
Donald Trump, de huidige president van de VS, staat bekend om zijn associatieve manier van spreken. Een ware spraakwaterval, toen hij recent sprak op de CPAC conferentie duurde zijn toespraak meer dan twee uur. En als je zoveel spreekt, dan gaat er natuurlijk ook wel eens wat mis.

Dat was ook het geval tijdens een meeting van de American Workforce Policy Advisory Board, waar onder andere ook Apple’s CEO Tim Cook aanwezig was. Trump complimenteerde Tim en Apple daar voor de investeringen die het bedrijf doet in de VS, waarbij hij afsloot met “ We appreciate it very much, Tim Apple”. Dit werd zo’...
8 maart 2019 - 10:03

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/Numbers2013-icoon.jpg
Deze week werd ik gemaild door een een klant wiens MacBook Pro na 10 jaar intensief gebruik kuren begon te vertonen, en dus tijd voor een nieuwe. Hij overwoog een PC te kiezen omdat dat een stuk goedkoper zou zijn. Dat bleek de enige aanleiding, het voelde voor hem ook “een beetje als vreemdgaan”.

Er zijn best redenen te verzinnen om na een (lange) tijd Apple te hebben gebruikt over te stappen op Windows. Misschien sluit het niet aan op je werkzaamheden omdat je daar specifieke Windows pakketten voor nodig hebt of vind je het zelf prettiger werken. Voordeliger is het in de meeste gevallen echter niet. In dit artikel geef ik 4 redenen waarom een Mac helemaal niet duurder is dan een PC.

[url=https://www....
7 maart 2019 - 16:05

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/iPhoneXsLineup-icoon.jpg
Een paar dagen geleden kon je hier op MacFreak al zien dat Apple een aantal commercials waarin alleen maar typografie te zien is heeft gepubliceerd waarin de ‘unique selling points’ van Apple en de iPhone centraal staan, onder de titel “There's more to iPhone”.

Apple sluit daar nu op aan met een nieuwe pagina, die als titel “iPhone can do what?” heeft meegekregen. Daarop zijn veel voorbeelden van voordelen van ‘unique selling points’ van iPhones te vinden, bijvoorbeeld Privacy, AirDrop waarmee je zelfs zonder netwerk foto’s kan delen, Group FaceTime, de intelligentie van de Photos-app, Memoji, Live Photos, Find My iPhone...
7 maart 2019 - 10:24

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/green_apple.jpg
Sinds Tim Cook in augustus 2011 CEO van Apple werd kwam er niet alleen steeds meer openheid, ook werd het milieu één van de speerpunten. Waar Apple eerst nog vaak de hekkensluiter was op dat gebied (onder andere door gebrek aan openheid) staat het nu op bijna alle lijstjes op nummer één.

Maar dan gaat het vaak over Apple zelf, terwijl Apple met heel erg veel toeleveranciers te maken heeft, waarbij de milieubelasting dus eigenlijk naar een andere partij doorgeschoven wordt. Dat is precies de reden dat Apple in de afgelopen tijd hard bezig is geweest om die toeleveranciers te bewegen om ook veel milieubewuster te worden, door een combinatie van stimulans en druk.

[url=https://www.macfreak.nl/modules/news/imag...
7 maart 2019 - 10:02

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/Corning-logo-icoon.jpg
Terwijl meerdere fabrikanten nu opvouwbare smartphones uitbrengen, wijzen sommigen naar Apple, dat daarbij “achter zou lopen”. Vreemd, want het is algemeen bekend dat Apple vaak liever wacht tot een product echt klaar is, in plaats van iets uitbrengen wat niet past binnen de standaarden van dit bedrijf.

Want de opvouwbare smartphones die nu uitkomen hebben geen glazen schermen, daar wordt een buigbaar polymeer gebruikt. En polymeer is in dit geval eigenlijk gewoon een chique naam voor plastic. Je betaalt dus de hoofdprijs voor een device met een scherm waarvan het niet alleen de vraag is hoe lang dat moo...
6 maart 2019 - 12:46

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/Batterij-iPhone-iOS-7.jpg
Lang was Apple's beleid om apparaten waar door een andere partij iets aan gerepareerd of vervangen was te weigeren, waardoor je voor reparaties dan helemaal niet meer bij Apple terecht kon. Dat is inmiddels op één onderdeel vervangen, batterijen in iPhones van een andere partij dan Apple zelf.

Deze verandering in het beleid is ingegaan op 28 februari (Franstalige link), vanaf dat moment zou dit geen reden voor weigering meer moeten zijn. De reden dat Apple iPhones met batterijen van andere partijen tot nu toe weigerde was veiligheid, mogelijk is er bij Apple een en ander aangepast, w...
6 maart 2019 - 12:21

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/Appel.jpg
Eén van de dingen die Apple Legal voor zijn rekening neemt is wereldwijd opletten of er geen logo’s gebruikt worden die teveel lijken op dat van Apple, het handelsmerk moet beschermd worden. Opvallend is dat het dit keer om een politieke partij gaat, dit soort gevallen gaan meestal over bedrijven.

De partij waar het om gaat is de Noorse Fremskrittpartiet, in het Nederlands de Vooruitgangspartij. Die hebben als logo een rode appel met een blaadje aan de rechterkant met de letters FR er op. Dat logo kan je niet alleen hieronder zien, op de website van die partij is het op iedere pagina zichtbaar omdat het altijd in de bovenbalk zichtbaar blijft. En het silhouet van deze appel lijkt inderdaad behoo...
6 maart 2019 - 08:38

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/Intel_Logo.jpg
Speculative execution is een manier waardoor er meer snelheid behaald kan worden door processors dingen die op dat moment eigenlijk nog niet nodig zijn te laten doen. Mochten ze later dan wel aangeroepen worden, dan is dat klusje alvast geklaard. Handig, maar al vaker een bron van problemen gebleken.

Eerder werd deze Speculative execution al misbruikt bij Spectre en Meltdown, dat is ook het geval bij een nieuw ontdekt probleem, dat dit keer de naam ‘Spoiler’ (Verpester) heeft meegekre...
6 maart 2019 - 08:18

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/USB-Logo.jpg
Recent kon je hier op MacFreak nog lezen wat voor een onoverzichtelijke brij USB is geworden. In dat nieuwsbericht ging het vooral over de naamgeving, maar dat is beslist niet het enige wat eraan mankeert. Want vooral bij USB-C kabels moet je tegenwoordig goed opletten, want daar bestaan erg veel variaties van.

Mogelijk komt daar een einde aan bij het uitbrengen van USB 4, want die standaard gaat Thunderbolt ook bevatten, mede mogelijk gemaakt doordat Intel voor die standaard geen royalties meer gaat vragen. Dat betekent dat USB ook de snelheid gaat krijgen van Thunderbolt 3, dat is 40Gbps per seconde. En het wordt oo...
5 maart 2019 - 14:50

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/Mojave-icoon.jpg
Het team van Google's Project Zero houdt zich alleen maar bezig met het vinden van problemen in besturingssystemen. Ze hebben nu een ernstig probleem gevonden in de kernel van macOS, waarbij kwaadwillenden bestanden zouden kunnen veranderen zonder dat het systeem dat door zou hebben.

Google's Project Zero heeft als policy dat ze bugs - ook dit soort ernstige - 90 dagen nadat ze aan de partij waar om gaat doorgegeven zijn openbaar worden gemaakt. Omdat deze bug dateert van 30 november is het inmiddels zover, de details zijn daarom nu dan ook op deze pagina te vinden. De vraag lijkt dan ook vooral waarom Apple het na 90 dagen nog niet opgelost ...
5 maart 2019 - 14:20

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/Oog-icoon.jpg
De beveiligingscamera’s van Lighthouse waren in de prijsklasse waarschijnlijk één van de meest geavanceerde op de markt. Deze camera’s konden onder andere kinderen en huisdieren onderscheiden, waardoor het mogelijk was om bijvoorbeeld een seintje te krijgen als de kinderen te laat thuis kwamen, etc.

Mogelijk dat juist dit soort geavanceerde mogelijkheden de ondergang van het bedrijf zijn geweest, want waarschijnlijk wil niet iedereen een camera in huis die verregaand kan spioneren. Dan moet het vertrouwen in het bedrijf wel erg hoog zijn, en dat is bij Lighthouse niet meer mogelijk, want dat is er inmiddels helemaal mee gestopt, zoals op hun website te zien en lezen is. Voor Apple was d...
5 maart 2019 - 11:15

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/MacBookPro-TouchBar2016.jpg
Ruim anderhalve maand geleden kon je hier op MacFreak al lezen dat er een aantal gevallen bekend zijn van problemen met flexkabels in de MacBook Pro modellen die sinds 2016 door Apple gemaakt worden. Vanuit Apple is hier nog niet op gereageerd, tenminste, niet in het openbaar.

Eén van de bronnen daarbij was iFixit, en het is datzelfde iFixit dat nu meldt dat Apple in de 2018 MacBook Pro dit probleem stilletjes opgelost lijkt te hebben. Apple zou dit hebben gedaan door de flex...
5 maart 2019 - 10:46
Pagina: Vorige 1 2 [3] 4 5 6 ... 253 Volgende