Tja, zo zie je maar wat voor een gevolgen een zekere lobby heeft. Kernenergie kan wel zeker een stuk veiliger dan dit vroeger gebeurde. Vroeger vlogen de vliegtuigen (verhoudingsgewijs) ook vaker uit de lucht ...
... kijk maar naar het aantal vliegtuigbewegingen in verhouding tot vliegtuigongelukken.
De volgende stap (kernfusie) gaat nog even op zich laten wachten, al zijn de resultaten afgelopen december zeker een ongekende stap in de goede richting. Maar nog jaren zullen we nodig hebben om dit process beter te begrijpen en te laten "rijpen" tot een volwaardige commerciele oplossing. Maar we hebben in ieder geval wetenschappelijk bewijs geleverd dat het MOGELIJK IS (kernfusie).
Kernenergie is (retrospectief) mogelijk nog de minst kwade van allen geweest, terwijl het wel werd (wordt) afgeschilderd als "het monster". Waar de schoen wringt is "kosten vs baten", "winstmaximalisatie", "onderhoud", verantwoordelijkheid en natuurlijk "publieke opinie".
Soms zijn bepaalde zaken voor een zekere tijd niet meer "hip". Ik zie dit als de eeuwigdurende sinusbeweging in ons bestaan. Dan weer zijn we linksgeorienteerd als samenleving, dan weer rechtsgeorienteerd. Dan weer is masculien hip, dan weer meer het feminine ... Oorlog voeren is soms taboe, dan weer een bespreekbaar of zelfs hip onderwerp.
Wat in Duitsland momenteel gebeurd is te begrijpen, maar gaat volgens mij geen zoden aan de dijk zetten. Duitsland heeft te maken met een redelijke economische "herausforderung"en evenzo met een "Lauernde Gefahr einer Energiekrise durch den ungeahnten Energiehunger der deutschen Industrie. Allerdings hat das Wirtschaftswunder von gestern und damit das schlagende Herz seine eigene Dynamik.."
Kortom, het sluimerend gevaar van een energiecrisis ligt op de loer, mede dankzij de eneregiehonger van de Duitse industrie. Het economisch wonder van weleer, ook wel het kloppende hart heeft zo zijn eigen dynamiek ...
Ik hoef niet te overtuigd te worden van de ecologische impact, want ik geloof dat direct en begrijp ook dat we stappen moeten zetten. MAAR, het is geenszins eenvoudig. Ook in Duitsland hebben ze te maken met een economische teruggang. Ik kom er vaak en zie toch echt een zekere teloorgang ... Mensen met twee banen is vaker de norm dan uitzondering geworden. Kijk ik naar Frankfurt Hbf, Berlin of een der andere grote steden dan zie ik me toch een potje armoede ... Om nog te zwijgen van iets wat voor mij in de context van Duitsland (relatief) nieuw is ... Tenminste, in mijn beleving en ervaring van dat land: groeiend achterstallig onderhoud ...
Dat zijn geen tekenen van een goedlopende economie ...
Dit gezegd hebbende, wordt het tijd om niet alleen het vingertje te wijzen naar energieleveranciers of overheden, maar ook naar onszelf.
Moeten we elk jaar een nieuwe telefoon? Moeten we elke 2/3 jaar een nieuwe auto? Waarom dwingen wij niet een zekere repareerbaarheid af bij leveranciers? Waarom kijken we zelf niet naar meer duurzame oplossingen? De ecomoie is weliswaar een mamoettanker, maar niet blind noch doof voor marktvraag of marktwerking.
Zolang wij toegeven aan de kunstmatige vernieuwingscycli, zolang we preken dat we zuiniger aan doen, maar intussen wel elk gloelampje van extra apparatuur voorzien omdat het "smart moet", of overal een airtag moeten pleuren omdat het "handig is", is er wat mij betreft meer sprake van symboolpolitiek dan van echt duurzaam denken ...
... vingertje wijzen en symboolpolitiek is dan leuk voor de subsidie, maar slaat kant nog wal.
Er was eens een bepaalde stelling die bij mij altijd een zekere allergische reactie doet optreden: "een beter milieu begint bij jezelf". Maar eerlijk = eerlijk, ergens zit er zeker een kern van waarheid in.
Voor nu, de Duitse TV zenders aanzetten en het wereldkampioenschap paalzitten bewonderen ...
(@puk1980: leuk gevonden 😜)