Containers, Volumes en APFS
16 juli 2020 - 22:00   
geplaatst door: Ehrbacher
Ik vrees dat ik een moeilijke vraag ga aansnijden, als dat zo is, sorry.

Ik heb een iMac Herfst 2013, 21,5 inch met daarop Catalina 10.15.5. Omdat ik vond dat die steeds trager werd heb ik een externe SSD aangeschaft en feitelijk daar het besturingssysteem en gegevens op neergezet. Na enige moeilijke starts  m.b.t. Kernelstoringen en zo werkt het nu prima.
Maar tijdens het oplossen van die Kernelproblemen (updates doorgevoerd, schijven gewist, weer opnieuw begonnen en stuff weer neergezet en zo) heb ik toch een aantal rare fratsen uitgehaald die er nu toe leiden dat ik niet één HD heb en één HD-Gegevens (zowel op de iMac als op de Externe SSD) maar van alles zo'n beetje dubbel.

Ik heb screenshots gemaakt vanaf het schijfhulpprogramma om jullie een beeld te geven wat ik bedoel :

Totaaloverzicht.pngContainers, Volumes en APFS


iMac PRini.pngContainers, Volumes en APFS


iMac PR - Gegevens.pngContainers, Volumes en APFS


iMac PR (2) -Gegevens.pngContainers, Volumes en APFS


SSD-HD, Container Disk 3.pngContainers, Volumes en APFS


SSD-HD.pngContainers, Volumes en APFS


SSD-HD-Gegevens.pngContainers, Volumes en APFS


SSD-HD-A.pngContainers, Volumes en APFS


SSD-HD-A - Gegevens.pngContainers, Volumes en APFSZoals je ziet staat er bij SSD-HD en SSD-HD-A het uitwerpsymbool en bij de andere SSD's niet.

Wat zou ik nu kunnen of moeten doen om hier eens stevig in te wieden zodat er één HD overblijft (1 x iMac en 1 x SSD) en één HD-Gegevens (1 x iMac en 1 x SSD) ?

Het werkt allemaal prima, maar het is natuurlijk waardeloos ingericht.
Bewerkt: 16 juli 2020 - 22:10 door Cees Sweere
antw: Containers, Volumes en APFS
16 juli 2020 - 22:18    reactie #1
geplaatst door: boiing
Van welke schijf ga je nu voorgoed opstarten:

- iMac van PRini ?
- SSD-HD ?
- SSD-HD-A ?

Dan kun je containers met andere namen toch verwijderen, mits je een backup hebt voor als je iets verkeerd doet?

PS: hier heb je nooit meer geantwoord trouwens :music:..
Bewerkt: 16 juli 2020 - 22:36 door boiing
antw: Containers, Volumes en APFS
16 juli 2020 - 22:25    reactie #2
geplaatst door: Ehrbacher
Schaam schaam, dat zie ik nu ook. Daar is de ellende begonnen. wat goed van je dat je dat allemaal onthoudt  :satisfied:
In het andere draadje zal ik eerst de openliggende vraag beantwoorden.... kom ik daarna terug in dit draadje (hoewel ze in elkaars verlengde liggen
............
antw: Containers, Volumes en APFS
16 juli 2020 - 22:27    reactie #3
geplaatst door: KvB
Precieze hoed en rand weet ik niet, maar Catalina staat standaard op twee virtuele schijven: <schijfnaam> en <schijfnaam> - Data (of in het Nederlands Gegevens). Bij normaal gebruik zie je deze als één schijf. Dit is zover ik weet gedaan met het oog op beveiliging; eventueel kwaadwillende software schijnt dan moeilijker bij het systeem te kunnen. (But correct me if I'm wrong.) Met andere woorden: die Gegevens-schijven niet zomaar verwijderen!
Hoe het zit met de overige schijven, durf ik niet te zeggen.

Kees
antw: Containers, Volumes en APFS
16 juli 2020 - 22:29    reactie #4
geplaatst door: boiing
..  (hoewel ze in elkaars verlengde liggen
Precies, daarom vroeg ik er naar.. Mag je hier ook zeggen hoor :wink:. Het is wel een beetje onduidelijk welke containers er nu bij elkaar horen in je plaatje, door de gekke naamgeving. 'HD/SSD X' hoort bij 'HD/SSD X - Gegevens' maar ik zie in je plaatje ook twee keer een gegevens SSD met dezelfde naam... Dat wordt op afstand lastig te beoordelen want we weten niet wat waar op staat. De eerdere vraag is wel belangrijk: van welke schijf ben je nu van plan voortaan op te starten, van de externe SSD (de '-A' of niet-A) of je HDD?

En klopt KvB, zie ook dat andere draadje. Alleen in Schijfhulpprogramma zie je de losse delen, in de Finder niet. Een systeem en data deel horen altijd bij elkaar, hier wordt het lastig uitvogelen vanwege de overlappende namen.
antw: Containers, Volumes en APFS
16 juli 2020 - 22:49    reactie #5
geplaatst door: Ehrbacher
Het is mij duidelijk dat de systeeminfo op de HD terecht moet komen en de Data op de HD-gegevens.
Mijn probleem is dat ik aan het rommelen geslagen ben :
Op mijn iMac staat een HD (genaamd PRini), een PRini-HD-Gegevens en nog een PRini-HD-gegevens (iMac van Prini (2)). In een grijs verleden heb ik dus al iets raars gedaan.
Toen kocht ik mijn SSD en sloot hem aan.
Nou weet ik niet meer precies wat ik gedaan heb maar ik heb Catalina op de SSD gezet (ik meen via een bootable USB (15.0) en daarna de gegevens vanaf de iMac gekopieerd naar de SSD. Comp uitgezet en na te hebben opgegeven dat er de volgende keer vanaf de SSD moest worden gestrrta. Dat ging prima en daarna macOS geupgraded naar 15.5 en toen ging het fout omdat ik alsmaar Kernelmeldingen kreeg (duidelijk gerelateerd aan de SSD). Ik heb dat ook in draadjes gemeld. Paniek dus. Boel schoon geveegd en weer opnieuw begonnen totdat op enig moment de SSD wel gewoon startte.

.....

Goed, even terug naar de roots, want hier gaat niemand meer uitkomen, zelf jullie niet ha ha.

Uitgangspunt : alle data heb ik op TM staan, dus dat is zeker gesteld.
Ik denk dat het het slimste is om eerst via recovery de SSD leeg te vegen. (Ik wil altijd opstarten vanaf de SSD).
Dan moet ik Catalina erop zetten (via recovery ?)....  Maar ik ben als de dood voor weer een Kernelsituatie want daar heb ik absoluut geen zin meer in.
Als Catalina erop staat, zal ik hem eerst opstarten om te kijken of dat goed gaat, (mee eens ?)
-ik neem aan dat hij dan 15.6 erop zet ?-
Als dat goed gaat dan via een backup van de TM de gegevens terug zetten.
Kiest TM zelf waar hij dat moet wegzetten of vraagt hij dat ?

Kortom, lijkt dit een begaanbare weg ?
antw: Containers, Volumes en APFS
16 juli 2020 - 22:55    reactie #6
geplaatst door: boiing
In de basis is dat een goed plan, zeker het 'SSD wissen'-deel :happy:. Je hebt je TM backup, én de HDD waar je voorlopig even niets mee doet. Het kan nog makkelijker: als je opstart van je HDD zoals je dat voorheen deed kun je Catalina weer downloaden in de App Store en de installer starten. Als doelschijf voor de installatie kies je dan de SSD (die je eerst volledig gewist hebt). Zo heb je geen recovery mode nodig.

Waar de Kernel Panics vandaan komen weet ik niet, maar als je Mac normaal start van de HDD zou ik me daar niet al te druk over maken. Hoe het precies gaat met data terugzetten vanuit TM weet ik niet uit m'n hoofd, ik kan me van anderen herinneren dat je dan weer een dubbele 'gegevens' schijf krijgt. Dat is niet erg, op de eerste staat dan nog niets dus die kan dan eenvoudig verwijderd worden.
antw: Containers, Volumes en APFS
16 juli 2020 - 22:58    reactie #7
geplaatst door: Ehrbacher
Nou, dat gaan we in de komende dagen dan doen, want dat gaat weer heeeeel veel tijd kosten. Maar het wordt vast mooi.

Ik meld me weer als dit werk is afgerond. Tot zover, veel dank.

antw: Containers, Volumes en APFS
16 juli 2020 - 22:59    reactie #8
geplaatst door: boiing
We horen het wel. En meld het meteen als het niet loopt zoals verwacht zodat we straks niet nóg meer containers en volumes zien :tounge:. Grapje, succes!
antw: Containers, Volumes en APFS
18 juli 2020 - 18:19    reactie #9
geplaatst door: Ehrbacher
Pff : Gelukt !!
Ik heb Carbon Copy Cloner (CCC) gedownload want dat leek me toch wel erg handig en inderdaad : snel en betrouwbaar.

1. Via schijfhulpprogr. alles wat op de iMac stond gewist door aldaar op 'Apple HDD xxxxx Media' te gaan staan. Niet alleen de inhoud wordt dan gewist maar ook het aantal schijven zodat er maar één overblijft.
2. Vervolgens via CCC de inhoud van de externe SSD gekloond naar de iMac. Ik heb daarbij gegokt welke ik van de SSD's moest hebben, in ieder geval een SSD zonder 'gegevens' erachter.
3. Na een uur was het zover en met een gerust hart wiste ik alles op de SSD. Er blijft dan maar één SSD-schijf over.
4. Oeps.... dat bleek verkeerd want toen ik daarna wilde opstarten van de iMac was daar de gevreesde Kernel Panic. Niks opstarten dus en mijn SSD had ik inmiddels leeg geveegd.  Ik kreeg het even heel benauwd.
5. Via Recoverymethode gekozen om inhoud van de TM terug te zetten op de SSD. Dat duurde een aantal uren maar daarna had ik mijn SSD weer terug en, hoera, slechts twee SSD-schijven. Nu bleek dus welke schijven de juiste waren en dat ik dus met de namen had zitten rommelen. Via Schijfhulpprogramma's heb ik de namen aangepast aan de juiste stand van zaken en ziedaar : keurig twee SSD's, één met en één zonder de aanduiding 'Gegevens'.

Schermafbeelding 2020-07-18 om 18.18.01.pngContainers, Volumes en APFS


6. Daarna dus via CCC de inhoud gekloond naar de iMac en na weer een uur of zo staat er daar nu ook de juiste info op en hij doet het nog ook  :sigh:

Inmiddels op mijn MacBook Air macOs 10.15.6 geïnstalleerd en dat ging ook prima, alles doet het nog.
Nu kan ik rustig op der SSD 10.15.6 installeren en kijken of dat goed gaat. Zo niet, dan kloon ik alles vd iMac weer naar de SSD nadat ik die geheel gewist heb.

Eind goed al goed en dank voor jullie geduld.
antw: Containers, Volumes en APFS
18 juli 2020 - 20:29    reactie #10
geplaatst door: boiing
Toch een iets ander recept gekozen maar goed om te lezen dat het gelukt is, zonder brokken :thumbs-up:. Het was wel iets gevaarlijker dit, je had  het slechtste geval nog maar één backup gehad, met de eerder besproken methode had je de HDD nog even met rust gelaten en altijd twee backups achter de hand :sneaky2:. Dit slechts terzijde hoor!

Het gaat steeds over Schijfhulpprogramma maar ik neem aan dat je nu in de Finder nog maar één  schijf ziet die 'SSD-HD van PRini' heet?
antw: Containers, Volumes en APFS
18 juli 2020 - 22:37    reactie #11
geplaatst door: HEXDIY
hier nog een vraagje over APFS: na een recente fatale hardware crash van 2 van mijn MBP's (helaas) is me een verse 2011 MBP geleverd. High Sierra onder APFS.
Al mijn oudere files staan op HFS+ schijven.
Brengt me dat in de problemen?
Hopelijk is dit on-topic?
If it ain't broke, don't fix it! Recycle the planet, we're gonna need it! Think different, think twice, Apple!
M1 is a success! Please do not forget Mac OS.
antw: Containers, Volumes en APFS
18 juli 2020 - 22:41    reactie #12
geplaatst door: boiing
Hopelijk is dit on-topic?
Qua titel van dit draadje wel, niet qua inhoud :happy:.. Antwoord: ik voorzie geen enkel probleem, alle macOS versies lezen HFS+ :wink:.
antw: Containers, Volumes en APFS
19 juli 2020 - 08:35    reactie #13
geplaatst door: Ehrbacher
Citaat
ik neem aan dat je nu in de Finder nog maar één  schijf ziet die 'SSD-HD van PRini' heet?
Inderdaad zie ik in de Finder maar één schijf.
Ik heb na het succesverhaal van hierboven de SSD-schijf geupgraded naar macOs 10.15.6.
Dat ging helemaal mis !! na het upgraden sloeg de Kernel Panic toe en viel er niks meer op te starten via de SSD.
Daarop een Kloon gemaakt van wat er op de iMac stond naar de SSD en nu zit ik weer op 10.15.5
Dat was heel teleurstellend. Het zit 'm in de onderste regel van bijgaand plaatje :

Schermafbeelding 2020-07-19 om 08.33.07.pngContainers, Volumes en APFS


en heeft dus iets met de SSD te maken. Ik herinner me van een tijd terug dat, wanneer ik toch toesta dat die systeemsoftware wordt gebruikt, de Kernel Panic toeslaat. Ik laat het dus maar zo, voorlopig doet-ie het.
antw: Containers, Volumes en APFS
19 juli 2020 - 08:42    reactie #14
geplaatst door: boiing
Dat is jammer, die laatste hobbel. Kernel Panics zijn vaak hardware en/of driver gerelateerd: over welke externe SSD hebben we het hier, merk en typenummer?
antw: Containers, Volumes en APFS
19 juli 2020 - 08:47    reactie #15
geplaatst door: Ehrbacher
Samsung T5, 1 TB, USB 3.1
Ik heb op mijn iMac geen USB 3.1 aansluiting dus zit er een kabel tussen type C naar A (meegeleverd met de T5).
antw: Containers, Volumes en APFS
19 juli 2020 - 08:57    reactie #16
geplaatst door: boiing
Aha.. Heb je daar software of een driver voor geïnstalleerd toen je 'm voor het eerst ging gebruiken? Ik lees een aantal draadjes over issues met de T5 driver/software sinds Catalina, en dat die bij elke versie weer geüpdatet moet worden.

Volgens mij kun je zo'n drive zonder Samsung software gebruiken, maar als het eenmaal op je systeem staat gaat het misschien daarom mis bij de macOS update. Ik heb het vemoeden dat het hier mee te maken heeft, maar zou daar nog verder in moeten duiken..
antw: Containers, Volumes en APFS
19 juli 2020 - 09:39    reactie #17
geplaatst door: Ehrbacher
Ik heb hem nu zo'n 3-4 maanden en kan mij niet herinneren dat ik software heb geïnstalleerd. Enig idee hoe ik dat kan controleren ?
antw: Containers, Volumes en APFS
19 juli 2020 - 09:42    reactie #18
geplaatst door: Ehrbacher
Mmmm,

Een van deze bedoel je ?

Schermafbeelding 2020-07-19 om 09.42.08.pngContainers, Volumes en APFS
antw: Containers, Volumes en APFS
19 juli 2020 - 09:46    reactie #19
geplaatst door: boiing
Exact, die bedoel ik! Een .kext driver is precies wat de waarschuwing kan geven in je eerdere plaatje. Het kan geen Apple systeemsoftware zijn dus dit zou wel eens het probleem kunnen geven. Als het toch al op je systeem staat zou ik eerst proberen de laatste versie te installeren (als je opgestart bent van de SSD), onderaan deze pagina:

https://www.samsung.com/semiconductor/minisite/ssd/product/portable/t5-redgold/
antw: Containers, Volumes en APFS
19 juli 2020 - 11:37    reactie #20
geplaatst door: Ehrbacher
Goed, even e.e.a. bestudeerd en ik ga nu aan de gang met : https://www.samsung.com/semiconductor/minisite/ssd/download/tools/ en dan de Troubleshootingpagina dat een soort handleiding is als er zich problemen voordoen met macOs.
Verder heb ik de laatste versie van de driversoftware gedownload, versie 1.6.7
Maar helemaal goed voelt het nog niet :

Als ik in de Instellingen/Beveiliging en privacy/Algemeen kijk, het slotje ontgrendel en kijk welke systeemsoftware dan geblokkeerd is zie ik er een aantal staan, o.a. die van Samsung. Als ik die aanvink om toe te staan (nog niet op OK gedrukt) zegt het systeem :

SSD, Veroiderde systeemextensie.pngContainers, Volumes en APFS


Hmmm, dat klinkt in ieder geval goed, hoewel het fout is..

Als ik in de Finder kijk bij de kext.versies zie ik : T/m versie 1.5.09 is het zo'n 'tekstregel'. Via bovenstaande link ging ik zoek naar versie 1.6.7 en dan komt het in de vorm van een App :

SSD, Downloaden vd update.pngContainers, Volumes en APFS


Na enig heen-en-weer geklik kan ik de softwareversie die ik nodig heb downloaden en installeren binnen die App :

SSD, laatste stap voor update.pngContainers, Volumes en APFS


Hij loopt...

SSD, Update is klaar, software is uptodate.pngContainers, Volumes en APFS


Update is succesvol verlopen...
(ja, ja, ik vertrouw het pas als hij het doet, maar dat terzijde...)

Tot slot ga ik weer naar Instellingen/Beveiliging en privacy/Algemeen en zie daar : Samsung staat niet meer bij de 'foute' systeemsoftware.

SSD, Geen melding meer dat Samsung-systeem geblokkeerd is.pngContainers, Volumes en APFS


Zou het nu toch gaan lukken ?

Eerst nog een kloon maken van de SSD voor je-weet-maar-nooit en daarna nogmaals macOs 10.15.6 installeren.

Fingers crossed, ik meld me weer na die spannende actie.


 :music: :music:antw: Containers, Volumes en APFS
19 juli 2020 - 11:41    reactie #21
geplaatst door: boiing
Zo te zien is nu inderdaad de laatste versie driver geïnstalleerd zonder foutmelding. Benieuwd of het nu lukt en dit de oorzaak was! Er staan nog meer verouderde systeemdrivers op je Mac, hoop dat die het niet zijn... Omdat je zei dat het wel of niet toestaan van de Samsung driver de Kernel Panic veroorzaakte heb ik goeie hoop :smile:.
Bewerkt: 19 juli 2020 - 12:00 door boiing
antw: Containers, Volumes en APFS
19 juli 2020 - 18:37    reactie #22
geplaatst door: penseel
Hier ook een iMac (21.5-inch, Late 2013) 10.15.6 start ook op van een externe schijf ssd.
Interne schijf gewist te langzaam,kopie met ccc en Time Machine. Ziet er zo uit;
Het blijft een gedoe met die computers!
antw: Containers, Volumes en APFS
19 juli 2020 - 19:45    reactie #23
geplaatst door: Ehrbacher
Penseel,

Krijg jij ook dergelijke meldingen bij "Instellingen/Beveiliging en privacy/Algemeen". Dwz dat er blijkbaar verouderde drivers op je machine staan ? Volgens mij is dat nl de oorzaak !

SSD, Geen melding meer dat Samsung-systeem geblokkeerd is.pngContainers, Volumes en APFS

antw: Containers, Volumes en APFS
19 juli 2020 - 20:13    reactie #24
geplaatst door: penseel
Niet een keer gekregen.
Het blijft een gedoe met die computers!