Ervaringen met Big Sur
11 februari 2021 - 00:42   
geplaatst door: Heiman Alberda
BigSur is nu sinds november 2020 uit. Ik hoor graag jullie ervaringen hiermee.
iMac 2,7 GHz Intel Core i5 8 Gb OS 10.15.7
eMac G4 1Ghz 1Gb OS10.4.11
iPad 6
antw: Ervaringen met Big Sur
11 februari 2021 - 07:24    reactie #1
geplaatst door: puk1980
Werkt prima op een MBA M1.

Op onze oudere Macs wordt nog steeds Mojave gebruikt. Geen aanleiding gehad over te gaan naar Catalina, en ook nog niet naar Big Sur.
antw: Ervaringen met Big Sur
11 februari 2021 - 08:35    reactie #2
geplaatst door: Cesar
Werkt perfect op een Mac mini M1. Heb ook een MacBook Pro 13" late 2013 model en daar draait het ook lekker.
antw: Ervaringen met Big Sur
11 februari 2021 - 08:41    reactie #3
geplaatst door: boiing
Er staan een aantal draadjes op dit forum met kleine en iets minder kleine 'issues'. Er zijn een aantal zaken opgelost sinds de laatste updates maar er zal maar net een irritante bug zijn die storend is voor je. De vraag is eerder: waarom wil je over?
antw: Ervaringen met Big Sur
11 februari 2021 - 13:00    reactie #4
geplaatst door: mg
Werkt perfect op mijn Macmini M1 en mijn Macbook Air M1.
Alleen het trage verplaatsen van mappen, daar heb ik nog geen oplossing voor gevonden.
De mappen blijven hangen en het gekleurde wieltje draait en draait.
JUIST VANDAAG
antw: Ervaringen met Big Sur
11 februari 2021 - 13:25    reactie #5
geplaatst door: Alvinus
Hier zonder gedonder op Mini M1, Intel Mini en MacBook Air (beide eind 2013).
antw: Ervaringen met Big Sur
11 februari 2021 - 14:38    reactie #6
geplaatst door: Timotheus
De vraag is eerder: waarom wil je over?
Inderdaad. Er zijn al de nodige draadjes gestart met vragen als "Is het nu veilig?", "Doe ik er goed aan?", maar als dan de wedervraag werd gesteld: "Waarom wil je over?", werd die vraag door de TS immer genegeerd; alsof hij niet gesteld was, of niet ter zake deed. Ik moet het eerste overtuigende antwoord op die vraag nog lezen.
antw: Ervaringen met Big Sur
11 februari 2021 - 14:55    reactie #7
geplaatst door: ardie
Werkt perfect op mijn Macmini M1 en mijn Macbook Air M1.
Alleen het trage verplaatsen van mappen, daar heb ik nog geen oplossing voor gevonden.
De mappen blijven hangen en het gekleurde wieltje draait en draait.

Dat lijkt me nog wel een dingetje, niet echt perfect. :wink:
antw: Ervaringen met Big Sur
11 februari 2021 - 14:59    reactie #8
geplaatst door: GeorgeM
Het antwoord op de vraag "Waarom wil je over naar Big Sur?" is waarschijnlijk hier te vinden.

https://www.apple.com/nl/macos/big-sur/
antw: Ervaringen met Big Sur
11 februari 2021 - 15:48    reactie #9
geplaatst door: Timotheus
Het antwoord op de vraag "Waarom wil je over naar Big Sur?" is waarschijnlijk hier te vinden.

https://www.apple.com/nl/macos/big-sur/
Tuurlijk, verwijzen naar algemene informatie van Apple kan altijd. Maar van een 'bewuste' overstapper verwacht je dat hij/zij een concreet antwoord heeft op die vraag, alvorens de stap te wagen, en dat hij/zij het omwille van bepaalde voordelen de moeite waard vindt een zeker risico te lopen. Want je weet nooit of je niet voor onprettige verrassingen komt te staan: een programma dat het opeens niet meer doet, een printer die ineens niet meer blijkt te werken, enzovoort. Elke situatie is anders, en daarom biedt een probleemloze overstap bij de een geen garanties voor een probleemloze overstap bij de ander.
antw: Ervaringen met Big Sur
12 februari 2021 - 00:10    reactie #10
geplaatst door: Flix
Dus dan heeft deze (m.i. nogal vage) vraag ook geen zin, Timotheus.
Want wat de ervaringen ook zijn, het zal bij jou altijd weer anders zijn.
antw: Ervaringen met Big Sur
12 februari 2021 - 08:25    reactie #11
geplaatst door: Timotheus
De vraag dient de eigen bewustwording. Niet "zo maar wat doen"; je afvragen waarom je doet wat je doet, daar gaat het om. Wij mensen worden geacht het enige te gebruiken, waarmee wij ons van alle andere diersoorten onderscheiden. Dat daarmee geen waterdichte garanties worden binnengesleept, is evident. Dat is eigen aan al het ondermaanse.
antw: Ervaringen met Big Sur
12 februari 2021 - 09:37    reactie #12
geplaatst door: ModeratorTeam
We hebben hier even ingegrepen (twee berichten verwijderd) omdat het teveel off-topic en te persoonlijk werd.

Vanaf hier graag weer on-topic verder s.v.p.
met vriendelijke groet, het ModeratorTeam
antw: Ervaringen met Big Sur
12 februari 2021 - 10:41    reactie #13
geplaatst door: Timotheus
On-topic: iedereen heeft zijn/haar eigen ervaringen; en ik leer graag van die van een ander.

Mijn eigen ervaring is dat er eigenlijk al sinds El Capitán geen duidelijke veranderingen meer in het OS zijn die voor mij persoonlijk de zin van het upgraden naar een nieuwer systeem direct duidelijk maken. Sindsdien stap ik alleen over op een nieuwer systeem als ik op een nieuwe computer ga werken waarop dat systeem al staat geïnstalleerd, óf als een van de (weinige) programma's die voor mij essentieel zijn een nieuwer systeem vereisen. Dit onder het motto "don't change things that work well". Momenteel werk ik nog steeds op Mojave, en dat was nog steeds High Sierra geweest als ik in 2018 geen MacMini had gekocht waarop Majave stond geïnstalleerd.

Maar mijn computerkennis is beperkt, en het kan heel goed zijn dat Big Sur voordelen biedt die ook voor mij interessant zijn. Vandaar dus de vraag "Waarom?" Maar als men die vraag liever niet gesteld ziet, dan trek ik die onmiddellijk terug.
antw: Ervaringen met Big Sur
12 februari 2021 - 12:32    reactie #14
geplaatst door: Alvinus
Nou ja, de pest is dat Apple en alle andere fabrikanten je in een soort houdgreep hebben. Na enige tijd worden niet langer (veiligheids)updates van het systeem gegeven en/of draaien programma’s niet meer op je apparatuur.
Lang niet altijd is iedereen even blij met de wijzigingen in goed draaiende applicaties...
Je zou denken dat de geruchtenstroom over hacks en virussen bewust op gang wordt gehouden door de industrie.

Enfin, het is een waterdichte garantie dat idioten zoals ik voortdurend blijven upgraden...
antw: Ervaringen met Big Sur
12 februari 2021 - 15:22    reactie #15
geplaatst door: Hajonides
Op High Sierra draaien niet meer de laatste versies van Adobe CC. Wilde mijn MacPro niet upgraden naar Mojave ivm een niet ondersteunde videokaart (dank NVidia en Apple, not …). Heb nu bij wijze van test mijn Mac mini 2018 als werkstation, draaiend op Big Sur. Werkt zonder problemen, op de kleinere bekende BS probleempjes na (dialoogvensters die grootteaanpassingen vergeten e.d.). Daarnaast moest ik afscheid nemen van Postscript-fonts, maar de ondersteuning daarvan stop hoe dan ook binnen afzienbare tijd.

Kortom, ik ben niet ontevreden met Big Sur. En volgend jaar misschien een Mx :-)
*^(&*^%$$^&%………………
Dsbrg, Gldrlnd
antw: Ervaringen met Big Sur
12 februari 2021 - 16:06    reactie #16
geplaatst door: slechtkwast
On-topic: iedereen heeft zijn/haar eigen ervaringen; en ik leer graag van die van een ander.



Maar mijn computerkennis is beperkt, en het kan heel goed zijn dat Big Sur voordelen biedt die ook voor mij interessant zijn. Vandaar dus de vraag "Waarom?" Maar als men die vraag liever niet gesteld ziet, dan trek ik die onmiddellijk terug.
Waarom? Om dat het kan.
Weg met de overheid weg met de mensheid.
antw: Ervaringen met Big Sur
12 februari 2021 - 17:38    reactie #17
geplaatst door: oranjemarcel
Ik deed het ook, omdat het kon en ik had Catalina overgeslagen.  Baal wel, want Reader crasht nu steeds bij een uitgebreide, doorklikbare pdf, die ik nodig heb voor m'n werk.  Voor de rest denk ik dat het iets sneller is, maar ben ik niet onder de indruk van de veranderde ikoontjes en kleurtjes.  Bijvoorbeeld bij Mail zie je veel minder duidelijk of je mail hebt.  Maar ja, je kan het een aantal jaren uitstellen bij een stabiel OS, uiteindelijk moet je mee!
antw: Ervaringen met Big Sur
12 februari 2021 - 18:00    reactie #18
geplaatst door: JJmac
Hebben jullie dit ook gelezen, wel vreemd dat je dit niet op een Apple forum leest.

https://radar.avrotros.nl/nieuws/item/pas-op-met-updaten-van-je-macbook-je-kunt-data-kwijtraken/
Ik gebruik maar 30% van m'n Mac, Maar dat is 30% meer dan Windows
antw: Ervaringen met Big Sur
12 februari 2021 - 19:01    reactie #19
geplaatst door: Welldone
Sowieso is nr. 1: ALTIJD ZORGEN VOOR EEN ACTUELE BACKUP.
Dat staat.  wel in het artikel, maar nog veel te vrijblijvend.
antw: Ervaringen met Big Sur
12 februari 2021 - 19:27    reactie #20
geplaatst door: Cesar
On-topic: iedereen heeft zijn/haar eigen ervaringen; en ik leer graag van die van een ander.

Mijn eigen ervaring is dat er eigenlijk al sinds El Capitán geen duidelijke veranderingen meer in het OS zijn die voor mij persoonlijk de zin van het upgraden naar een nieuwer systeem direct duidelijk maken. Sindsdien stap ik alleen over op een nieuwer systeem als ik op een nieuwe computer ga werken waarop dat systeem al staat geïnstalleerd, óf als een van de (weinige) programma's die voor mij essentieel zijn een nieuwer systeem vereisen. Dit onder het motto "don't change things that work well". Momenteel werk ik nog steeds op Mojave, en dat was nog steeds High Sierra geweest als ik in 2018 geen MacMini had gekocht waarop Majave stond geïnstalleerd.


Ik wou soms dat ik me kon inhouden met telkens het nieuwe te updaten qua MacOs en software. Niet dat ik veel problemen al gehad heb met updates. Maar geen slechte strategie die je gebruikt om geen problemen en dergelijke tegen te komen. Gewoon upgraden als het echt nodig is.
antw: Ervaringen met Big Sur
12 februari 2021 - 20:11    reactie #21
geplaatst door: Mac Hammer Fan
Gebruik Big Sur op een Laptop. Net zoals bij Catalina verdwijnen er soms mails.  :thumbs-down: Gelukkig heb ik nog Mojave en High Sierra  op een MacPro 5,1. Daar is dit niet het geval. Jammer dan HS geen security updates meer krijgt, dit was het stabielste systeem van de 4.  :thumbs-up:
Voor de rest weinig problemen, maar ik aanvaard het niet dat belangrijke mails zomaar verdwijnen en ik weet zeker dat ik ze niet handmatig heb gewist. :sad:
2x Mac Pro 2009 Hex 3.33 + OWC SSD + Radeon 580 / Geforce 980; MacBook Pro 2015 QC 2.2; MacBook 2007 DC 2.2; G5 2005 Dual Core 2.3: iPhone SE, iPad 2018
antw: Ervaringen met Big Sur
13 februari 2021 - 23:32    reactie #22
geplaatst door: MacMiep
Nou dat is weer lekker van Radar. Er zou moeten staan: "een ieder die niet backupt is een dom stuk vreten."

Is dat nou nog niet doorgedrongen dat je hele leven op zo'n digitaal apparaat staat en dus in 1x weg kan zijn??!
Al meer dan 20 jaar beheert Miep de MacMiepMacCursus op macmiep.nl!
antw: Ervaringen met Big Sur
14 februari 2021 - 11:16    reactie #23
geplaatst door: MacFrankie
Mattenklopper, Miep!
Op mijn werk heb ik al Windows, thuis wil ik geen systeembeheerder meer zijn!
antw: Ervaringen met Big Sur
14 februari 2021 - 12:45    reactie #24
geplaatst door: Welldone
Nou dat is weer lekker van Radar. Er zou moeten staan: "een ieder die niet backupt is een dom stuk vreten."

Is dat nou nog niet doorgedrongen dat je hele leven op zo'n digitaal apparaat staat en dus in 1x weg kan zijn??!
Wat ik al zei...