Time Machine problemen in Catalina
geplaatst: 13 november 2019 - 15:09
Bij deze wil ik even een verzameltopic maken over de problemen met Time Machine (TM) in macOS 10.15 Catalina. Want naast andere problemen/bugs die ik ervaar met Catalina, is het de eerste keer dat ik meemaak dat een upgrade TM kapot maakt. Het begint allemaal wel serieus te worden, de slechte kwaliteit van upgrades van Apple. Er zijn al wat reacties gedaan in verschillende draadjes over problemen met TM sinds Catalina, en ik wil het graag centraliseren en daarmee de kans op oplossingen vergroten.

Afijn, wat speelt er bij mij?
-1- TM gaat niet verder dan 13 okt. Blijkbaar het moment dat Catalina erop kwam. Terwijl ik laatst nog checkte, en toen ging het tot augustus. Waarom tot daar is dan ook een raadsel. Het terugzetten werkt verder wel.
-2- TM in Mail activeren doet het slecht/niet. Hij gaat naar een klein venster, in de classic presentatie en vervolgens kan ik er niks mee, of vaker: crasht de hele Mail en ben ik weer uit TM.
-3- TM in Contacten activeren laat enkel lege velden zien in het verleden. Werkt dus niet meer.

Het gaat dus niet goed met TM. En juist een backup programma hoort natuurlijk betrouwbaar te zijn.

Wat zijn jullie ervaringen met TM in Catalina? Post ze hier.


NB: MacBook Retina 12" 2017 met macOS 10.15.1 en de TM naar een Time Capsule 2 GB.
geplaatst door: Flix
antw: Time Machine problemen in Catalina
reactie #1 geplaatst: 13 november 2019 - 15:25
Ik kwam er door dit topic ook achter dat TM niet goed werkt in Mail, ik zie hetzelfde. Over 1 wordt hier iets geschreven, en inderdaad, als ik op mijn TM schijf kijk zie ik dat mijn Catalina MacBook backup nu 'backupbundle' heet en de Mojave laptop van mijn vrouw niet.. En ik kan dus ook niet verder terug dan een paar weken :wacko:.

Ik had eerlijk gezegd nog niet door dat er iets mis was met Time Machine sinds Catalina, slechte zaak. Dat hernoemen ga ik eens proberen, als ik meer info heb meld ik het.
geplaatst door: boiing
antw: Time Machine problemen in Catalina
reactie #2 geplaatst: 14 november 2019 - 09:29
Het hernoemen van het TM backup bestand zoals gesuggereerd in het Macworld artikel leverde niets op, geen verschil. Bij de volgende TM backup maakte Catalina er gewoon weer .backupbundle van.
geplaatst door: boiing
antw: Time Machine problemen in Catalina
reactie #3 geplaatst: 14 november 2019 - 20:20
Hoe werkt bij jou TM in Contacten?
Ik heb een tweede TM backup op een USB HDD, en daar crasht ie gewoon, zodra ik terug ga in de tijd.

Ook zijn in die backup, die terug gaat naar 2016, mappen geblokkeerd met een verbodsbord, op een gegeven moment teruggaand in de tijd. De std macOS mappen, maar ook enkele eigen gemaakt mappen.

Anderen hier, die Catalina én TM gebruiken (en dat zullen er toch best een aantal zijn): wat zijn jullie ervaringen met TM?
geplaatst door: Flix
antw: Time Machine problemen in Catalina
reactie #4 geplaatst: 14 november 2019 - 23:24
Hoe werkt bij jou TM in Contacten?

Zojuist uitgeprobeerd: niet. Lijkt het eerst te doen, en kan een stukje terug (maar maximaal tot de Catalina install een paar weken geleden) en dan poef, crash. Net als in Mail met het te kleine venster ziet het er hier ook raar uit, soms klein en dan weer groter. Wat een puinhoop!

Ik heb het idee dat veel gebruikers dit niet dagelijks uitproberen en waarschijnlijk nog geen weet hebben van deze problemen. Daarom ook van mij de oproep om dat eens te proberen, Time Machine starten in Mail en Contacten. Je hoeft niks terug te zetten, alleen te bladeren en zien of je terug kunt tot vóór de Catalina install en of TM stabiel is of crashed. Als het wél goed werkt is dat ook interessant om te horen.

Ik maak de TM backups via het thuis netwerk op een USB schijf aangesloten op mijn Mac mini server (die draait het niet-server High Sierra als OS).
geplaatst door: boiing
antw: Time Machine problemen in Catalina
reactie #5 geplaatst: 15 november 2019 - 14:48
na de update eerst problemen met foto's. die bleef de bibliotheek opbouwen en kwam tot de conclusie dat deze niet meer bereikbaar was (weet de melding niet meer precies). om die reden wilde ik de laatste tm backup van voor de update terugzetten, maar dat bleek idd niet te kunnen omdat ook tm niet meer werkte. Uiteindelijk kreeg foto's zelf toch de bibliotheek weer on line en heb ik de timemachineschijf geformatteerd en een hele nieuwe backup gestart. Die lijkt nu normaal te functioneren.
geplaatst door: MdH
antw: Time Machine problemen in Catalina
reactie #6 geplaatst: 15 november 2019 - 15:14
Na de installatie van Catalina, kreeg ik van TM de melding dat mijn reservekopie niet meer op mijn externe schijf kon. Ik vond dat eigenaardig, omdat Apple vermeldt dat de oudste kopieën worden gewist.
Nu, een nieuwe externe schijf kost de wereld niet, en ik kocht er eentje van Seagate van 1TB.
Een lege schijf dus. Bij aanvang van de backup geeft TM aan dat die 200 GB groot zal zijn. Ruimschoots plaats genoeg dus. En toch wordt de backup 933 GB groot. Terwijl er in totaal niet eens zoveel op mijn Mac staat.
En als ik in Finder ga kijken naar die backup, staat er nog steeds bij 'in progress'.
geplaatst door: Willem Samyn
antw: Time Machine problemen in Catalina
reactie #7 geplaatst: 15 november 2019 - 16:16
Op onze 21.5 inch iMac 2019 crashen Contacten en Mail als TM wordt geactiveerd. Documenten terugzetten lukt wel, ook van vóór de installatie van Catalina.
geplaatst door: Pertinax
antw: Time Machine problemen in Catalina
reactie #8 geplaatst: 15 november 2019 - 19:29
Backups op een Time capsule, op het eerste gezicht gaat het maar 2 dagen terug
Catalina staat er al veel langer op uiteraard
in mail zijn de vensters wel wat klein (zijn te vergroten), maar de berichten zijn niet leeg
ik laat de backups nu even checken, kijken of dat verbetering brengt.

De enige verbetering is dat na controle de backup terug gaat tot 14 October, contacten crashed meteen, de mail houdt het iets langer vol.
maar weinig hoopgevend
Laatst bewerkt op: 15 november 2019 - 19:40 door peterdh
geplaatst door: peterdh
Sathu Thai Massage, Groet, Peter
antw: Time Machine problemen in Catalina
reactie #9 geplaatst: 6 december 2019 - 09:51
Ook hier problemen met TM in combinatie met Mail (op een splinternieuwe iMac 2019). Deze problemen met Mail lijken pas opgedoken na de 10.15.1 update van oktober.
Mail crasht voortdurend van zodra benaderd vanuit TM.
We stelden ook vast dat een IMAP postbus in Mail opeens zomaar verdwenen bleek te zijn. Deze synchroniseert met een folder bij onze provider Telenet. Vermits deze in Mail opeens niet meer bestond, stelden we tot onze verbijstering vast dat die ook verdwenen was op de Telenet server. Een aantal belangrijke mails lijken nu zomaar spoorloos te zijn.

Dit brengt me bij het volgende probleem dat ik hier (of elders) nog niet ben tegengekomen.

We weten dat de verdwenen folder nog aanwezig was de eerste dagen na installatie van Catalina, en ook dat er de eerste dagen succesvolle backups waren gemaakt door TM.
Vermits Mail altijd crasht geraakten we via TM niet meer aan die eerste backups.
Dus dacht ik via de backup folder (Backups.backupdb) de vermiste mails terug op te vissen. We weten immers dat de mails opgeslagen worden in Gebruiker/Bibliotheek/Mail/. Vanuit de Finder kan je deze verborgen folder zichtbaar maken door in het Finder menu op GA te klikken met de OPTION knop ingedrukt. Zo krijg je de bibliotheek van de gebruiker te zien en kan je zo doorklikken naar de Mail-folder waarin alle mails opgeslagen worden.
In het pre-Catalina tijdperk werd deze verborgen bibliotheek ook mee opgenomen in de TM backup en kon je via die weg je bestanden gemakkelijk recupereren.
Maar nu merk ik dus opnieuw tot mijn verbijstering op dat deze gebruikersbibliotheek onder Catalina niet meer terug te vinden is in de TM backup folder. Het lijkt erop dat Catalina deze verborgen Bibliotheek dus niet meeneemt in het backup proces.

Concrete vraag: kan iemand hier bevestigen dat de folder Gebruiker/Bibliotheek/Mails inderdaad niet meer aanwezig is in de TM backup folder ?
Of weet iemand waar die dan wel terug te vinden ?

En ik treed de topicstarter ook bij ... het gaat tegenwoordig pijnlijk bergaf met de kwaliteit van Apple.
Bij elke update lijken er grotere problemen te ontstaan.
geplaatst door: DirkD
antw: Time Machine problemen in Catalina
reactie #10 geplaatst: 7 december 2019 - 11:27
DirkD,

Ook bij mij treden deze problemen met Mail op, ik heb de map Gebruiker / Bibliotheek / Mail gewoon in mijn backup staan. Wat mij het meest verbaast is, als ik Timemachine oproep in bv Finder dat ik wel in de tijd terug kan gaan maar, dat het scherm niet veranderd dat wil zeggen, een afbeelding op bureaublad van gisteren krijg ik ook te zien als ik 2 jaar terug ga. Hij Backup't wel alles want ik kan door gewoon op de schijf te kijken alles terug vinden, ook mijn oude mails.
Ik zou graag willen weten als ik het OS vernieuw of het dan beter wordt.
iMac 2012

Catalina
Schermafbeelding 2019-12-07 om 11.21.58.pngTime Machine problemen in Catalina
geplaatst door: Marius
antw: Time Machine problemen in Catalina
reactie #11 geplaatst: 7 december 2019 - 17:51
Ik krijg ook sinds Catalina steeds de melding dat er onvoldoende ruimte op de externe harde schijf staat en dat de reservekopie niet gemaakt kan worden. De oudere kopieën zouden weggegooid moeten worden maar dat gebeurt dus niet ?? Is er al contact gezocht met Apple over een oplossing van dit probleem ??
geplaatst door: Peter59
antw: Time Machine problemen in Catalina
reactie #12 geplaatst: 7 december 2019 - 19:32
terug in contacten gaan in time machine levert elke keer een crash op
geplaatst door: mullie54
antw: Time Machine problemen in Catalina
reactie #13 geplaatst: 9 december 2019 - 10:59
Ik heb Apple Feedback mijn probleem gemeld, misschien moeten meer schrijvers in dit artikel dat doen.
Hieronder het adres.
https://www.apple.com/feedback/

Schermafbeelding 2019-12-09 om 10.58.36.pngTime Machine problemen in Catalina


geplaatst door: Marius
antw: Time Machine problemen in Catalina
reactie #14 geplaatst: 9 december 2019 - 18:44
Heb ook het feedback-formulier ingevuld.

Ben je zeker dat de screenshot een folderstructuur toont van een TM backup na Catalina 10.15.1 ? Bij mij ziet die er immers anders uit want daar wordt gebruikersdata opgeslagen in een folder genaamd Macintosh HD - gegevens.
Intussen heb ik een volledig nieuwe backup gemaakt van mijn systeem, na een clean install.
De folder gebruikers/.../bibliotheek is nog steeds nergens terug te vinden in dat backup bestand.

Het lijkt me een vrij complexe aangelegenheid. Want onder Catalina wordt de HD onderverdeeld in 2 volumes: Macintosh HD en Macintosh HD - gegevens (enkel zichtbaar via Schijfhulpprogramma en niet in Finder).
De gebruikersdata waaronder de mails uit de Mail app zouden zich moeten bevinden op het gegevensvolume (Macintosh HD - gegevens). Het andere volume (Macintosh HD) is louter voor systeembestanden gereserveerd.
Geraak hier als thuisgebruiker nog maar uit...  :confused:

Mijn vraag blijft dus overeind: waar vinden we in de TM backups vanaf Catalina 10.15.1 de folder gebruiker/bibliotheek terug ?
geplaatst door: DirkD
antw: Time Machine problemen in Catalina
reactie #15 geplaatst: 9 december 2019 - 19:44
DirkD,
Heeft het nog geholpen de clean install?
Deze is van vandaag 9 dec.
Het staat er bij mij gewoon in.

Schermafbeelding 2019-12-09 om 19.38.02.pngTime Machine problemen in Catalina

geplaatst door: Marius
antw: Time Machine problemen in Catalina
reactie #16 geplaatst: 9 december 2019 - 20:07
Hoi Marius,
Je laatste screenshot laat er geen twijfel over bestaan dat het op sommige systemen dus wel werkt.
Nee, een clean install heeft niet gebaat. Bibliotheek blijft onvindbaar.
Het is om moedeloos van te worden :cry:
geplaatst door: DirkD
antw: Time Machine problemen in Catalina
reactie #17 geplaatst: 9 december 2019 - 22:58
Maak de ~/Bibliotheek map eens zichtbaar (Finder menu Weergave > Toon weergaveopties > Toon bibliotheekmap) en ga TM in via de eigen interface 'Activeer Time Machine' en kijk of je 'm dan ziet.
geplaatst door: Flix
antw: Time Machine problemen in Catalina
reactie #18 geplaatst: 10 december 2019 - 01:52
Om zichtbaar te maken, probeer COMMAND + SHIFT + . (dus een punt).
geplaatst door: bpmac
antw: Time Machine problemen in Catalina
reactie #19 geplaatst: 10 december 2019 - 08:22
Nee, een clean install heeft niet gebaat. Bibliotheek blijft onvindbaar.
Ga in de Finder naar het "Ga" menu.
Druk op Option (Alt).
Je ziet nu Bibliotheek verschijnen in het "Ga" menu.
geplaatst door: MacFrankie
Op mijn werk heb ik al Windows, thuis wil ik geen systeembeheerder meer zijn!
antw: Time Machine problemen in Catalina
reactie #20 geplaatst: 10 december 2019 - 10:24
Nice try mannen, but no cigar.
Alleen op de door mij gegeven manier werkt voor dit geval (checken in TM backup) goed.
Dat zichtbaar maken met cmd+shift+. zorgt dat alle onzichtbare rommel zichtbaar wordt, wat het geheel nogal onoverzichtelijk maakt; optie+Ga geeft 'm alleen tijdelijk vrij als zichtbaar.
geplaatst door: Flix
antw: Time Machine problemen in Catalina
reactie #21 geplaatst: 10 december 2019 - 10:29
Finder menu Weergave>Toon weergaveopties>Toon bibliotheekmap

Alleen op de door mij gegeven manier werkt voor dit geval (checken in TM backup) goed.

Mee eens, met als aanvulling dat je wel op je Thuismap moet staan in de Finder voordat je de menu-optie kiest. Anders zie je die optie niet :wink:.
geplaatst door: boiing
antw: Time Machine problemen in Catalina
reactie #22 geplaatst: 10 december 2019 - 21:50
De 10.15.2 update van vanavond heeft de crash-problemen in zowel Contacten als Mail niet opgelost :mad:. Blijkbaar niet belangrijk genoeg om het nu al te fixen :wacko:
geplaatst door: boiing
antw: Time Machine problemen in Catalina
reactie #23 geplaatst: 30 december 2019 - 15:49
Omdat mijn Time Capsule HDD toch vol raakte, heb ik deze gewist.
Dus ben ik met een nieuwe TM backup begonnen van een MB 12" Retina 2017 onder macOS Catalina 10.15.2 naar een 1 TB TC. De resultaten:
- het eerste backup proces van zo'n 200 GB werd een aantal keer onderbroken. Ik weet niet waarom, maar door weer de opdracht 'Maak nu reservekopie' te geven, ging ie wel weer verder waar ie was gebleven.
- Via Finder 'Activeer TM' werkt naar behoren, voor zover ik kan zien
- Onder Contacten activeren geeft een leeg Contacten scherm, terwijl de locale snapshots, waar de TM b.u. tussen staat, wel een normaal beeld geven en bruikbaar zijn om contacten terug te halen.
- Onder Mail crasht de zaak nog steeds consequent.
- Via Finder de '.backupbundle' (zoals ie nu heet) benaderen en openen lukt niet, ik krijg een waarschuwingsvenster met deze regel: 'MB12.backupbundle Resource tijdelijk niet beschikbaar'. Dit vind ik misschien wel het meest verontrustend: ik kan dus de backup bundle niet zelf openen, en ben afhankelijk van de TM interface.

Conclusie: een 'schone' TM backup op een bijgewerkte Catalina is nog steeds RUK!
Apple, shame on you:thumbs-down:
geplaatst door: Flix
antw: Time Machine problemen in Catalina
reactie #24 geplaatst: 21 maart 2020 - 09:36
Herkenbaar. Nieuw probleem:
Ik heb op mijn Mac mini ‘server’ (15.3) de externe backup schijf gedeeld als TM schijf.
De Backups van mijn MBP en iMac weigeren steeds omdat hij de (via Finder prima benaderbare) Back-upschijf niet kan beschrijven. Het hééft gewerkt. Inmiddels met permissies aan het klooien (zonder effect) geen idee waarom het niet werkt.
geplaatst door: adb1973
Arjan is Applefreak was TV-maker en journalist, nu is ie voorlichter. Hij amateurt graag met een fototoestel. En ZZPt soms als filmpjesmaker.