geblokkeerd
Moet ik dan eerst een bootable reservekopie op externe schijf maken of kan ik uit de voeten met een reservekopie van TM?
Dan zou ik eerder gaan voor een Carbon Copy Cloner of SuperDuper bootable clone.
Voor quasi cloud diensten is mischien OwnCloud iets voor jou.
https://owncloud.org/
https://nl.wikipedia.org/wiki/OwnCloud
Daar hoef je niet noodzakelijk je eigen NAS voor gaande te houden.
Mogelijk draait het ook over bv. Stack, dat 1 TB (sic) gratis opslag aanbiedt.Ik heb al een Stack account, maar heb hier nog geen ervaring mee.Mogelijk mede forumleden wél.
Google Drive berhoort natuurlijk ook tot de mogelijkheden, als je er niet mee inzit dat Google jouw gegevens ( gedeeltelijk) kan inkijken.
Wat je iPhone sync betreft zou ik ook de mogelijkheden van Eltima Syncmate eens bekijken:
https://mac.eltima.com/sync-mac.html
Ziezo. Op edze manier hoef je jouw hard- en software wellicht nog niet te upgraden...
jean jacques om 19:31, 28-01-2018Ik heb een Synology DS212j uit 2011 waar mijn TM resertvekopien staan van de 2 macs en enkele andere mappen met bestanden die niet veel worden gebruikt. Tot nu toe heb ik nog geen gebruik gemaakt van de cloudstation functie van de NAS...
jean jacques om 19:31, 28-01-2018Ik schrik als digibeet wanneer ik http en https codes moet invullen en ik snap veel termen/afkortingen niet als je de hulpfunctie van de NAS gebruikt.
jean jacques om 19:31, 28-01-2018Ik twijfel ook aan de beveiliging die naar ik aanneem bij Dropbox wel OK zal zijn, maar wanneer de NAS via internet moet worden benaderd en er bestanden van de macs over en weer worden uitgewisseld zou er mogelijk toch extra gevaar zijn al heb ik dat nog niet uit kunnen zoeken.
jean jacques om 19:31, 28-01-2018Bovendien moet de NAS dan ook altijd draaien wanneer je op vakantie gaat. Wat is jullie ervaring hierbij?
jean jacques om 19:31, 28-01-2018Enerzijds wil ik wel graag gebruik maken van een "eigen cloud" zodat Dropbox company geen gegevens over mij kan verzamelen, anderzijds wil ik het dan ook wel veilig organiseren voor zover dat nog kan in deze tijd.
edit: nog een extra beveiliging dat ik ook aan de praat kreeg: http://mysynology.nl/two-step-verification-op-jouw-synology-nas/
(Bewerkt door boni om 19:28, 29-01-2018)
Als Cloud Station Drive op je Mac's actief is, wat je ziet aan een icoontje bovenaan je menubalk, kan je NAS niet sluimeren. Cloud Station Drive op de Mac's zoekt steeds contact met Cloud Station Server op de NAS. Dus ik zet Cloud Station Drive uit wanneer ik het niet gebruik, waardoor ik wel is geen gesynchroniseerde bestanden op Al men Mac's heb....
Heb voor mezelf uitgemaakt dat ik Synology's Cloud Station Drive gebruik voor grote bestanden als (gedownloade YouTube) films die ik thuis op meerdere Mac's synchroon wil hebben en gebruik daarnaast Dropbox en vooral Apple's iCloud Drive voor niet film en dus kleine bestanden.
Daar wordt er nog wat toegelicht > .
groetjes
Die mount als een NAS en je hoeft er geen bestanden op te delen denk ik?Non-bootable, let wel.
Alle opinies welkom, hoor!
https://www.transip.nl/stack/
(Bewerkt door HEXDIY om 1:57, 30-01-2018)
HEXDIY om 1:55, 30-01-2018En wat is er mis met Stack?
HEXDIY om 1:55, 30-01-2018En wat is er mis met Stack?Alle opinies welkom, hoor!
1) Het is oude meuk
Het opslag waar al die STACKS met superduuzendveel gratis opslag op draait zijn afgedankte HDD schijven welke zijn overgebleven nadat het bedrijf al hun betaalde Webhosting pakketten heeft geüpgraded van HDD naar SSD. Het was dus eigenlijk afval.
2) Het draait allemaal op OwnCloud
En ja ze zullen vast wel links en rechts zelf wat aanpassingen en optimalisatie hebben gedaan maar de basis van STACK is gewoon open source software OwnCloud.
3) Het is allemaal gebaseerd op MEGA VEEL voor niets!
Dit spreekt denk ik wel voor zich en wat voor mensen dit trekt. Er is geen serieuze clouddienst die 1TB opslag gratis kan weggeven tenzij het werkelijk niets kost. Zie nummer 1 en 2.
4) Het is gewoon ene vorm van shared hosting
Alles staat gekoppeld aan elkaar dus als jij het geluk hebt dat je ingedeeld zijn op een cluster van STACK gebruikers waar een aantal hun STACK niet vaak gebruiken dan heb je wel iets van snelheid maar wanneer iedereen in jouw cluster gewoon zijn/haar STACk zou gebruiken dan is het al heel snel niet vooruit te branden want laten we eerlijk zijn. Dit trekt natuurlijk die de mensen die 25mb willen uploaden en syncen naar hun andere computer. Dit zijn mensen die helemaal niets willen betalen maar wel een systeempje zoeken waar ze hun illegaal gedownloade films op kunnen hosten zodat ze er elders bijkunnen.
5) Hebben ze ooit al eens uitspraak gedaan over de veiligheid?
Ik heb TransIP nog nooit gehoord over hoe ze STACK beveiligen, hoeveel lagen van SSL zitten er tussen jouw content en de buitenwereld. En hoe worden bestanden geupload, gewoon in één keer en heeft dat bestand dan een fysieke plek op hun server of wordt het zoals bij Dropbox eerst in allemaal stukjes gehakt van X mb en worden die verdeeld over hun servers.
6) TransIP is een doodnormale hostingboer waar er nog 300 stuks van zijn
Bij dit soort bedrijfjes werken echt geen knappe koppen of wat dan ook. Het is allemaal superstandaard en gericht op marge + volume. Als jij serieus goed bent in je werk en getalenteerd - in deze sector - dan ga je natuurlijk niet bij zo'n webhoster in het land werken waar het vooral allemaal draait om volume en marge. Webhosting is stuk voor stuk gebaseerd op de goedkoopste zijn, er zit extreem weinig marge op dus je moet echt 20.000 en meer betalende klanten hebben wil je iets kunnen verdienen bij posters van dit formaat. Simpelweg omdat de concurrentie moordend is.
7) Vergelijk Dropbox nooit met STACK
Zoiets moet je gewoon niet doen. Er zijn serieuze betaalde clouddiensten in de wereld die al 300 keer beter zijn dan STACK en zelfs die komen nog niet eens in de buurt van wat Dropbox doet.
De kracht van Dropbox is vooral dat zij Dropbox zijn en de rest niet.
Op https://support.apple.com/el-gr/HT206886 staat dat mijn MBA uit 2012 geschikt is voor upgrade (van ML) naar El capitan. Dus download el capitan aangeklikt en krijg de boodschap dat deze versie niet kan worden gedownload voor mijn systeemjavascript:emoticon('')
jean jacques om 14:47, 31-01-2018@ macFrankieOp https://support.apple.com/el-gr/HT206886 staat dat mijn MBA uit 2012 geschikt is voor upgrade (van ML) naar El capitan. Dus download el capitan aangeklikt en krijg de boodschap dat deze versie niet kan worden gedownload voor mijn systeemjavascript:emoticon('')
Kijk hier eens? :https://itunes.apple.com/app/os-x-el-capitan/id1147835434?mt=12
(Bewerkt door pjottervmr om 15:57, 31-01-2018)
https://support.apple.com/nl-be/HT206886
Ik heb dit echter wel onder Mavericks gedaan, mogelijk lukte het daarom...
Die itunes link heb ik gevolgd met de boodschap als gevolg dat EC niet kan worden geinstalleeerd
Mogelijk doe je iets fout. Je was toch wel degelijk opgestart van de Recovery partitie of een extern bootable systeem, hoop ik?
En wat me nu even niet duidelijk is: weigert El Cap te downloaden of werkt de installer niet op jouw Mac?Dat zijn 2 totaal verschillende zaken.
Kijk ook even in je aankopen in de Appstore; mogelijk had je El Cap al eens gedownload...
Succes!
Meest snelle oplossing is gewoon even op een Torrent of wat voor site/systeem kijken en hem daar vandaan trekken.
---
Of je moet zeggen ik kan wel een uurtje of wat wachten dan zet ik 'm nu aan en upload ik 'm naar een Dropbox zodat ik 'm straks even doorpass.
Maar wat ik gek vind: ik kon El Cap gewoon downloaden, terwijl er tot dan geen enkel besturingssysteem onder mijn aankopen stond, enkel een paar kleine appjes, en iWork.
Shmoo om 13:07, 30-01-2018Zoiets moet je gewoon niet doen. Er zijn serieuze betaalde clouddiensten in de wereld die al 300 keer beter zijn dan STACK en zelfs die komen nog niet eens in de buurt van wat Dropbox doet.
Ben zelf al jaren tevreden gebruiker van Dropbox.Daarnaast voor de filesharing binnen het bedrijf een OSX Server draaien.Denk er soms best aan om alles maar eens naar de cloud te gooien. Maar Dropbox is dan nog niet de partij waar ik dat mee wil doen volgens mij.
Je lijkt meer ervaring met andere partijen te hebben dan mij. Dus vertel me eens, waar moet ik naar kijken als ik tussen de 1 en 2 TB ergens wil hosten? Maar dan wel minstens een beetje met dezelfde functies zoals Dropbox zoals 'select sync' enzo. Want eigenlijk vind ik Dropbox best goed, maar durf mezelf er nog niet helemaal aan over te leveren.
Maar misschien ben ik na misschien wel 5 jaar gebruik een beetje blind geworden voor andere enbeter alternatieven. Hoef niet voor dubbeltje op eerste rang te zitten.
(Bewerkt door Nelis00 om 18:59, 31-01-2018)
Stack is ideaal, zowel vanuit de browser te benaderen (dus overal ter wereld) als via Finder te mounten. 1TB groot, zonder kosten bij TransIP. Daar kun je je dus geen buil aan vallen.
Ik doe in ieder geval geen grote zaken meer via Cloud diensten. Op dit moment heb ik bij Apple voor 99 vent per maand extra opslag, max 50GB. Dikke prima, werkt netjes en vlot en geen gedonder. Ik weet dat Apple je privacy redelijk belangrijk vindt, waar andere partijen daar niet eens hun best voor doen.
Er zijn zoveel voor- en nadelen van Clouddiensten of een NAS inzetten voor dit soort dingen dat je je echt moet afvragen hoeveel je er mee bezig wilt zijn. Wil je bezig zijn met instellingen, opstellingen en andere randzaken of moet het gewoon werken. Voor mij werkt mijn NAS gewoon: Time Machine backups gaan daarheen, van 2 Macs. Verder staan er alleen oude bestanden op zoals oude foto-bibliotheken en oudere filmpjes. Nieuwe foto's gaan naar iCloud en af en toe gaat alles naar de NAS. Geen zin in geklooi, wil gewoon mijn Mac, iPad en iPhone gesynchroniseerd hebben vanaf een snelle server en niet vanaf mijn ADSL verbinding.
Ik heb echt niet overal ervaring mee want ik ga niet voor mijn plezier alle clouddiensten lopen testen terwijl ik al jaren mega tevreden ben over Dropbox.
Dropbox daar heb ik eigenlijk nooit omkijken naar, de performance op mijn Mac wordt niet aangetast terwijl ik standaard vanuit Dropbox werk. Elk bestandje dat ik open, bewerk of opsla moet door Dropbox verwerkt worden dus de app is bijna continue bezig.
Wat ik wel doe is eens per jaar of zo kijken wat de stand van zaken is met iCloud Drive want laten we eerlijk zijn, het is een droomwereld als je gewoon 12,- per jaar (zoals hierboven) aan Apple kunt betalen en dan zit alles native in je systeem verwerkt. Lekker alles ingebakken in macOS, iOS en wanneer je enkel met producten van Apple werkt, zoals veel van ons dan zou dat een mooie oplossing zijn maar zo simpel is dat wereldje niet. En dat is precies wat ik probeer uit te leggen maar als je dat doet dan ga je al heel erg snel op de gevoelige teentjes van bepaalde (Apple)fanaten staan.
Ik bouw websites en dan heb je vaak te maken met een projectfolder met daarin 20 - 50 kleine (4-8kb) tekstbestandjes die samen de website vormen. Deze projectfolder staat dus in Dropbox maar eens per jaar haal ik zo'n folder uit Dropbox en plaats ik deze in iCloud Drive om te kijken of ik daar ook zou kunnen werken zoals met Dropbox. Ik kijk dan nog niet eens naar sharing opties, content delen met andere mensen via het internet en allerlei features maar enkel naar de performance en snelheid van beide systemen.Nu gebruik ik een app genaamd CodeKit deze staat zeg maar tussen mijn code editor en de browser in en zorgt er voor dat wanneer ik op CMD + S druk in mijn code editor de browser zodat ik niet naar de browser hoeft te switchen en daar CMD + R drukken. In Dropbox werkt dit gewoon prima maar zodra ik dit via iCloud Drive wil doen dan loopt het systeem vast omdat iCloud Drive te traag is met het verwerken van bestandjes. We praten dan over KB's niet MB's of GB's. Kortom, de pagina wordt dan wel herladen maar met de oude content of ik krijg een error dat het bestand beschadigd is omdat CodeKit een bestandje wilt raadplegen dat nog steeds bewerkt wordt.Dit soort dingen zijn gewoon onacceptabel om mee te werken en als je dan gaat onderzoeken waarom zoiets gebeurt dan kom je tot de conclusie dat wanneer je in iCloud Drive een bestandje opslaat, verplaatst of hernoemd - iCloud dit hele bestandje opnieuw moet uploaden en verwerken. iCloud Drive is dus eigenlijk zo dom als de beukenboom in je achtertuin. Er zit werkelijk totaal nul komma nul intelligentie achter dit systeem en het is echt alleen maar een online opslag, verder niets.
Dit is geen (weggefilterd) en iedereen hier mag het zelf testen.
Open je Dropbox folder en neem X bestand van laten we zeggen minimaal 25mb en dan doe je alleen maar Rechtermuisklik > Dupliceer op het bestand in Dropbox. (maak er een kopie van in Dropbox)
Wat je dan ziet gebeuren is iets dat bijna geen enkele clouddienst heeft en wat Dropbox Dropbox maakt. Dat is slimheid waar mensen het nooit over hebben wanneer ze een keuze maken voor een clouddienst. Dropbox is hier slim genoeg om te herkennen dat (in mijn voorbeeld) dit videobestandje van 300mb niet opnieuw geupload hoeft te worden maar het schaalt op de achtergrond - hun servers - mijn content, dus ik heb er helemaal geen last van.Wat je hier ziet gebeuren is het Finder macOS balkje van kopiëren - Sorry ik heb nog geen SSD dus dat gaat langzamer dan bij jullie. Maar zodra Finder klaar is met kopiëren van het bestand moet je eens letten op hoe snel Dropbox klaar is met het bestand verwerken. Ik tel ongeveer 5 a 6 seconde en 100% zeker dat je in Nederland geen 300mb kunt uploaden in zo'n korte tijd.
Probeer dit maar eens te doen in iCloud Drive en je zal zien dat iCloud Drive wel dat kopie van het bestand helemaal opnieuw moet uploaden en dat is ook precies wat er fout gaat in mijn browser-refresh voorbeeld hierboven alleen op minuscuul niveau. Elke bestandje dat je bewerkt in iCloud Drive moet als het ware opnieuw geupload worden naar de iCloud server en dat zorgt voor vertragingen, zelfs als het om hele kleine bestandjes gaat.
En zo zijn er heel wat voorbeelden bij Dropbox op te noemen achter de schermen waar mensen geen weet van hebben omdat ze zich er niet in verdiepen maar enkel kijken naar 'hoeveel opslag krijg ik en wat moet ik betalen' - ze vragen zich niet hoe iets functioneert en vooral, of het functioneert. Vooral dat laatste is iets heel belangrijks want waarschijnlijk zijn er heel veel mensen die nu Dropbox naar tevredenheid gebruiken en mijn verhaal hierboven helemaal niet wisten omdat ze er nooit over nadenken maar nu wel iets hebben van, ja logisch - dus daar komt al mijn snelheid vandaan. Terwijl er ook heel wat mensen zijn die bijv. iCloud Drive gebruiken en denken dat traag of sloomheid gewoon standaard bij clouddiensten horen want ja, het is online opslag en alles moet geupload worden, toch?
In zekere zin is dat ook nog waarheid maar de manier van uploaden is wel dag en nacht verschil.
Stel jij gooit een 100mb bestandje in je Dropbox dan maakt Dropbox daar Susi van. Het split als het ware die 100mb op in 25 stukjes van elk 4mb groot en dan begint het uploaden. Waarom doen ze dit, omdat iedereen kent wel de ervaring dat wanneer je een groot bestand wilt uploaden dat de eerste X aantal mb's altijd heel erg snel gaan en daarna zakt de snelheid weg naar een trage/stabiele maar constante verbinding. Als je het bestand opdeelt dan maak je alleen maar gebruik van die supersnelle beginsnelheid. Zodra je de verbinding wilt wegzakken naar de constante factor dan is het bestandje al 100% geupload en begint de app met de het volgende bestandje - dus maakt het weer opnieuw gebruik van die veel sneller eerste upload snelheid. Op die manier kan Dropbox bepaalde snelheid garanderen en dat staat nog eens los van het feit dat je altijd upload naar een server in de buurt of jij nu met twee personen werkt en eentje zit in New York en jij in Amsterdam dan uploaden jullie beide naar een server het dichts bij jullie locatie. Dropbox regelt op de achtergrond wel dat alles geschaald wordt.
Oo en die al die kleine 4mb stukjes worden natuurlijk standaard altijd versleuteld opgeslagen en komen nooit op bij elkaar te staan, daar is speciale metadata server voor om te onthouden waar alle stukjes zijn gebleven. Het is dus geen kwestie van 'een folder' waar jij alles in dropt en dan kunnen medewerkers van Dropbox daar eens rustig in gaan rondneuzen om te kijken wat jij allemaal upload. Zou werkt dat helemaal niet maar dat gevoel hebben mensen vaak wel omdat ze zich er totaal niet in verdiepen.
Om maar even een diagram te geven over hoe Dropbox werkt.
Dat een bedrijf zo open praat over hun systeem en hoe het allemaal werkt geeft al aan hoeveel vertrouwen ze in dit systeem en zichzelf hebben anders zou je dit allemaal wel heel erg geheim houden. Ik weet niet of jullie de slotjes kunnen tellen en die extra blauwe SSL balken er tussen in maar volgens mij kun je als leek heel goed zien dat je niet zomaar kunt inbreken en je heel wat slotjes moet kraken om überhaupt ergens bij te komen - laat staan dat je het weer in elkaar kunt zetten mocht je een hoop content eraf getrokken krijgen want normaal is er maar één weg voor content in en uit en dat is langs de processing service.
Ik bedoel, ik hoor Apple nooit over dit soort dingen praten. Ze geven nooit uitleg over hoe iCloud werkt en daarmee wil ik niet zeggen dat iCloud niet veilig is of dat ze daar wel bij je bestanden kunnen maar men doet altijd over dat privacy bij Apple heel normaal is maar meer dan Apple op hun woord geloven hebben wij niet. Als Tim Cook het 8 keer roept dat privacy zo belangrijk is dan moeten wij dat maar aannemen. Zoals we ook aannamen dat onze Volkswagens zo zuinig waren en onze Intel processors heel veilig.
En vooral dit soort reacties - daar word ik bloedlink van omdat het totaal nergens op gebaseerd is dan enkel aannames en persoonlijke voorkeuren. Kom met bewijzen, bronvermelding.
Ik weet dat Apple je privacy redelijk belangrijk vindt, waar andere partijen daar niet eens hun best voor doen.
Heel lang verhaal geworden maar ik weet wel dat als ik kijk wat hierboven al staat, en dat is nog maar een kleine greep uit de features van Dropbox dat ik 300% zeker weet dat ik zelf zoiets niet kan nabouwen op een BladeVPS bij TransIP en wat Open Source software om het lekker zelf te doen. Vooral ook dat lekker erbij. Ja, Sure!