geplaatst door: sundance
Beste Maccers,

Een kennis heeft een MacBook Pro met een harde schijf van 300 Gig.
Hij wil nu een tweede aanschaffen die hij exact dezelfde programma's en bestanden wil laten hebben als de eerste en die elkaar syncen als er op een van de twee iets verandert. Dus zowel de programma's als de bestanden.

Ik zelf synchroniseer mijn apparaten met Mobile Me, maar daar kan hij niets mee door zijn 300 gig aan foto's, films, muziek, etc. Hij wil daar ook mee kunnen werken als er geen wifi verbinding beschikbaar is.

Ik dacht aan een NAS oplossing - daar is weer internet voor nodig - maar misschien bestaan er andere oplossingen.

Groeten, sundance.

Identieke MacBooks qua inrichting en content
17 juni 2011 - 13:51    reactie #1
geplaatst door: Pshot
.
Bewerkt: 31 maart 2021 - 11:52 door macqintosh
Identieke MacBooks qua inrichting en content
17 juni 2011 - 14:02    reactie #2
geplaatst door: sundance
Ik kan me vergissen, maar als je thuis een NAS en WLAN hebt, dan is het volgens mij mogelijk om al je data centraal op te slaan en dan via wifi te synchronisren.
Is het trouwens ook mogelijk je programma's op de NAS op te slaan en die met je laptops etc te syncen?
Identieke MacBooks qua inrichting en content
17 juni 2011 - 15:30    reactie #3
geplaatst door: sundance
Apple levert volgens mij geen RAID1 systemen, maar als je een NAS van een andere leverancier koopt en je installeert de server software van Apple daarop, heb je daarna het gebruiksgemak van Time Machine?
Identieke MacBooks qua inrichting en content
17 juni 2011 - 16:02    reactie #4
geplaatst door: fred44nl
op een NAS behoeft normaal gesproken geen software geïnstalleerd worden.
om een NAS te gebruiken i.c.m. Time Machine, volstaat het doorgaans om op de NAS daarvoor een folder aan te maken.
de verdere instelling is in de opties van TM.
 MacBook Air (2020) - 13" - i7 - 256 GB SSD -  Catalina
Identieke MacBooks qua inrichting en content
17 juni 2011 - 16:42    reactie #5
geplaatst door: DTP2
Buiten het technische aspect, vergeet ook niet de juridische kant van dit verhaal. Veel software (zo goed als alle) staat het niet toe op 2 systemen geïnstalleerd te worden. In dat geval zul je dus 2x moeten aanschaffen.
Identieke MacBooks qua inrichting en content
19 juni 2011 - 07:35    reactie #6
geplaatst door: Cailin Coilleach
RAID is niet wat jij denkt dat 't is. RAID is een hardware oplossing waar je als gebruiker nauwelijks merkbaar profijt van hebt, totdat er in het apparaat eens een schijf stuk gaat. RAID zorgt er alleen maar voor dat je data niet verloren gaat in geval van een hardware storing. Behalve als je RAID0 gebruikt, want dan ben je ECHT de l*l als een schijf kapot gaat. RAID heeft niets te maken met syncen van gegevens.

De belangrijkste vraag voor jouw kennis is of hij ook buitenshuis wil beschikken over al zijn data, of dat het alleen nodig is als ie thuis is.

Het tweede is bij mij het geval. Al mijn films, foto's en muziek staan op de NAS (in dit geval een Airport Extreme met een 1TB schijf er aan, die goddank RAID1 intern heeft... stel je voor dat je 1TB aan dat kwijt raakt omdat er één disk stuk gaat!) en thuis kan ik er over beschikken. Onderweg, voor m'n werk, heb ik al die dingen niet nodig en dus is een thuis-oplossing met een NAS uitstekend. Voordeel is natuurlijk dat het me ruimte scheelt: mijn Macbook heeft "maar" 160GB opslagruimte.

Wil hij het eerste, dus ten alle tijde beschikken over exact de zelfde data, op beide computers en ook buitenshuis, dan wordt het ingewikkeld. En dat is niet met een simpele NAS op te lossen. Je hebt dan een heleboel verschillende oplossingen, die niet allemaal werkbaar zijn voor een simpele thuisgebruiker.

De beste en allersimpelste: Dropbox, of een concurrent. Het syncen gaat via een externe dienst die al je te syncen data opslaat. En middels de software van Dropbox wordt de data ook gesynct naar alle Macs waar je't op installeert. Op die manier kan je overal beschikken over je data. Sterker nog, je kan er zelfs via je iPhone of iPad bij. ECHTER! Dropbox gaat maar tot 100GB en kost bovendien geld.

Wil je iets als Dropbox, maar volledig in je eigen beheer, dan ga je kijken naar een OS X server die doet aan home directory hosting voor je user accounts. De home dir van het account van je kennis staat dan op de OS X server en de overige Macs gebruiken dan de content vanaf de OS X server. En om te zorgen dat al deze data ook "offline" te gebruiken is (onderweg dus) maak je gebruik van Portable Home Directories. Dit is alleen verre van newbie-friendly en dus is het systeembeheerder-territorium.

Identieke MacBooks qua inrichting en content
19 juni 2011 - 09:18    reactie #7
geplaatst door: sundance
@Cailin

Bedankt, vroege vogel, voor je uitgebreide antwoord.

Ook de anderen bedankt voor hun reacties.

Ik denk dat mijn kennis nu voldoende informatie heeft om voor zichzelf een oplossing te kiezen.

Groeten,  sundance.

(Bewerkt door sundance om 9:24, 19-06-2011)