geplaatst door: Maryan
Hi goeiemorgen, leuk dit forum!

Ik heb ook een vraag: Ik heb een Mac mini die nog op kolen werkt, (Mid2011 met Sierra) en die dus geen updates meer krijgt, maar bol staat van de programma’s die ik graag wil blijven gebruiken.

Stel dat ik een refurbished mini van zeg 2015 koop, met Monterey (die wordt nog ongeveer tot 2025 met beveiligingsupdates ondersteund?), kan ik dan de twee computers in een netwerk zetten en dan op de nieuwe, de programma’s van de oude gebruiken?
En: werkt de beveiliging van de nieuwe dan ook door op de oude? Of is het andersom: komt de malware via de oude binnen en sluipt hij door naar de nieuwe .  :happy:

Andere mogelijkheid: de mini 2011 helemaal van internet afhalen en een goedkope lap voor internetten kopen.

Alvast bedankt voor het antwoord,

Groet,
Maryan
Netwerken om programma's van oude computer te gebruiken
14 juli 2022 - 10:32    reactie #1
geplaatst door: boiing
Je kunt niet zomaar via het netwerk de programma's van de oude op de nieuwe gebruiken. Je zult software over moeten zetten of opnieuw installeren.

https://support.apple.com/nl-nl/HT204350

Je kunt alles overzetten naar je 'nieuwe' Mac met de Migratie Assistent. Het ligt een beetje aan de programma's zelf of ze allemaal blijven werken, grote kans dat sommige verouderd zijn. Gaat het om betaalde software met licentiesleutels dan kan het ingewikkelder zijn, oude Photoshop versies bijvoorbeeld werken niet meer en dan zul je naar een abonnement versie moeten overstappen. Het ligt er dus nogal aan wélke software onmisbaar is!

Verder een goeie keus natuurlijk om een nieuwere Mac aan te schaffen. Ik zou persoonlijk liever helemaal vers beginnen, niets overzetten maar de Mac opnieuw instellen en de gewenste software zelf downloaden en installeren. Meer werk maar zo ben je wel van alle oude troep en onnodige zaken af. Je eigen data en bestanden kun je via het netwerk overzetten naar de nieuwe Mac.

Beveiliging op de oude Mac staat los van de nieuwe. Maar wat bedoel je precies met 'de beveiliging'? Als je verstandig computert loopt het niet zo'n vaart. Er komt niet zomaar iets binnen.

Tenslotte: overweeg een nieuwe of tweedehands M1 Mac mini. Andere budget uiteraard maar met een Intel uit 2015 ben je over een paar jaar ook uitgespeeld. Een wat grotere investering nu is veel toekomstbestendiger.
Netwerken om programma's van oude computer te gebruiken
14 juli 2022 - 10:50    reactie #2
geplaatst door: nnsa
Ik heb nog wel een ©nnsa-oplossing voor je: installeer op je nieuwste macmini Screens4 en op je oude macmini ScreensConnect (hoort bij Screens4). Hiermee kan je op je nieuwste macmini het scherm overnemen van je oude macmini en is het net of je daarop werkt.

Risico voor eventuele malware is voor beide machines hetzelfde. De impact hiervan is voor de oudste macmini groter, omdat die niet meer van beveiligingsupdates wordt voorzien. Maar als je bij de les blijft kan het allemaal wel meevallen.

https://apps.apple.com/nl/app/screens-4/id1224268771?mt=12

Kan het ook zonder Screens4 ?

Ja, Apple heeft het overnemen van een ander scherm ook ingebouwd, maar Screens4 werkt veel beter en handiger.

https://support.apple.com/nl-nl/guide/mac-help/mh11848/mac

[ik geef deze oplossing niet ‘in de plaats’ van @Boiing, maar ‘naast’.]

Welkom op dit forum overigens…
Netwerken om programma's van oude computer te gebruiken
14 juli 2022 - 10:52    reactie #3
geplaatst door: Jakko W
Je kunt niet zomaar via het netwerk de programma's van de oude op de nieuwe gebruiken.
Dat hangt er vanaf wat het programma precies is. Als het geïnstalleerd wordt (werd) door vanuit een DMG te slepen, is de kans heel groot dat het gewoon werkt via het netwerk, en ook dat je het naar de nieuwe computer kunt halen door het via het netwerk te kopiëren. Ook andere programma’s kun je allicht proberen op te starten over het netwerk.

(De vraag is altijd wel of het ’t nog doet onder de nieuwere versie van macOS, maar dat zie je snel genoeg: alles met een verbodsteken erdoorheen doet het niet meer.)

Je kunt alles overzetten naar je 'nieuwe' Mac met de Migratie Assistent.
Maar dit is wel de veel betere manier, inderdaad: Met de Migratie-assistent zet je alles over van de oude computer op de nieuwe. Na een middagje/nachtje kopiëren staan al je programma’s, documenten, voorkeuren enz. precies zoals je ze gewend bent, en kun je gewoon verder waar je gebleven was voordat je een nieuwe computer kocht.
Netwerken om programma's van oude computer te gebruiken
14 juli 2022 - 10:59    reactie #4
geplaatst door: boiing
Ik wilde het niet te moeilijk maken Jakko W, maar het kan inderdaad soms wel. Om meerdere redenen niet handig of aanbevolen..
Netwerken om programma's van oude computer te gebruiken
14 juli 2022 - 11:19    reactie #5
geplaatst door: nnsa
Een andere reden om de “oude” macmini in gebruik te houden (eventueel “headless” = zonder monitor, maar dan wel met een speciale headless-hdmi plug erin) is een kosten-aspect van het eventueel moeten upgraden / opnieuw aanschaffen van verouderde (32bits) software. Ik weet natuurlijk niet of dit het geval is, maar kan ook aardig in de papieren lopen, zeker als de aanschaf nu is gewijzigd in een abonnementsmodel.

Voorbeeld hdmi dummyplug:

https://www.amazon.nl/-/en/dp/B07ZC9DBGK/ref=sr_1_6?crid=5OP64E86LMDN&keywords=Hdmi+dummy+plug&qid=1657790305&sprefix=hdmi+dummy+plug%2Caps%2C141&sr=8-6
Netwerken om programma's van oude computer te gebruiken
14 juli 2022 - 11:36    reactie #6
geplaatst door: Maryan
Bedankt voor alle tips!

Met beveiliging bedoelde inderdaad de beveiligingsupdates die ik niet meer krijg. Ik internet wel verstandig, klik nergens zomaar op, zit niet op Torrent of andere sites, accepteer alleen noodzakelijke cookies etc. Dus ik heb dan dus wel de tijd om even rustig te zoeken naar een nieuwere, begrijp ik.

Bedankt voor de duidelijke antwoorden!
Netwerken om programma's van oude computer te gebruiken
14 juli 2022 - 11:48    reactie #7
geplaatst door: boiing
Ah, helder. Die beveiliging van de nieuwe werkt niet door op je oude Mac als ze in hetzelfde netwerk hangen. Maar ook zonder beveiligingsupdates op de oude Mac hoef je je niet veel zorgen te maken als je verstandig internet zoals je beschrijft.

Mocht je meer gedetailleerd advies willen over een upgrade dan zou je kunnen opnoemen wat voor jou de belangrijke software is die je nu gebruikt op de oude Mac en wil blijven gebruiken op een nieuwe(re).
Netwerken om programma's van oude computer te gebruiken
14 juli 2022 - 12:31    reactie #8
geplaatst door: Maryan
O ja, dat is mooi. Even nagekeken: Word/excel/powerpoint 15.24, InDesign 2015, Photoshop 2015.5 en Illustrator 2015.3.

Foto's 2.0, iMovie 10.1.2 zullen er standaard met de nieuwere versie opzitten, denk ik.

 
Netwerken om programma's van oude computer te gebruiken
14 juli 2022 - 12:41    reactie #9
geplaatst door: boiing
Dat zijn precies de 'probleemgevallen' :wink:. Oude Office versies werken niet meer in Monterey, je zult minimaal naar Office 2019 moeten. Daar zijn wel goedkope licenties voor te krijgen, zie artikel op de MacFreak voorpagina.

Photoshop/Indesign/Illustrator 2015 weet ik niet uit m'n hoofd (welke CS.. is dat?), maar dat kunnen anderen je wel vertellen. Ik denk dat je zoals eerder gezegd aan een abonnement-versie vast zult zitten als je Monterey gaat gebruiken. Dat is iets om af te wegen.. Er zijn mooie niet-Adobe alternatieven zonder abonnementsmodel.

Overigens zijn deze programma's niet geschikt om op de oude Mac rechtstreeks via het netwerk te draaien. Werken via 'remote screen' kan uiteraard maar is ook niet ideaal. Het blijft dan net zo langzaam draaien en je hebt geen voordeel van je snellere nieuwe Mac. Je zult toch ooit de stap moeten maken om niet alleen de Mac te upgraden maar ook de software waar je mee werkt.

De nieuwe versies van de Apple programma's zijn automatisch up-to-date op een nieuwe Mac. Je fotobibliotheek wordt vanzelf geüpgraded als je 'm verplaatst naar de nieuwe Mac en daar opent.
Netwerken om programma's van oude computer te gebruiken
14 juli 2022 - 13:39    reactie #10
geplaatst door: nnsa
Volkomen terechte opmerking van @Boiing om geen Remote Desktop Control toe te passen op de opgegeven applicaties (Microsoft Office en Adobe Suites etc.). Voor incidenteel gebruik prima, maar niet voor zware programma's. Had beter moeten informeren...
Netwerken om programma's van oude computer te gebruiken
14 juli 2022 - 14:14    reactie #11
geplaatst door: orange
Alles wat je noemt is te upgraden.
Dus dat is uiteraard de beste weg om te bewandelen.

En wil of kan je dat niet, dan heb je twee eenvoudige opties:
- ze blijven gebruiken op de oude Mac
- het oude systeem installeren op een externe harddisk/SSD, en je Mac daarmee opstarten indien nodig

Sinds 12-01-1963.
Music in Motion: www.drumcorpsinprogress.nl
Netwerken om programma's van oude computer te gebruiken
14 juli 2022 - 20:19    reactie #12
geplaatst door: Maryan
Oké, de mist trekt op dankzij jullie tips: ik ga denken over een nieuwe mini, dan moet ik waarschijnlijk even goed letten op het OS zodat ik er lang mee kan doen.   
Netwerken om programma's van oude computer te gebruiken
15 juli 2022 - 13:06    reactie #13
geplaatst door: Sypie
Met een nieuwe (als in: 2021/2022 model) zou ik altijd voor het laatste systeem gaan. Het werkt prima.

Voor je oude systeem, wat helaas niet meer gaat werken onder Apple Silicon (M1 en M2 processoren), zou mijn voorstel zijn om desnoods met een virtuele machine te gaan werken. Zo kun je het oude OS van internet af houden om geen risico's te lopen, terwijl je ondertussen met een nieuwer systeem, met ondersteuning, nog prima kunt werken.
Netwerken om programma's van oude computer te gebruiken
15 juli 2022 - 14:26    reactie #14
geplaatst door: Gottfried Julius
Bedankt voor de opmerking over een Imac uit 2011 en Sierra.
Ik gebruik nog steeds m'n iMAC uit 2011 maar met High Sierra. Werkt meer dan voortreffelijk.

Niks op kolen.................

Trouwens kolen komen weer in de mode nu het gas op is!
Netwerken om programma's van oude computer te gebruiken
15 juli 2022 - 21:35    reactie #15
geplaatst door: Maryan
Met een nieuwe (als in: 2021/2022 model) zou ik altijd voor het laatste systeem gaan. Het werkt prima.

Voor je oude systeem, wat helaas niet meer gaat werken onder Apple Silicon (M1 en M2 processoren), zou mijn voorstel zijn om desnoods met een virtuele machine te gaan werken. Zo kun je het oude OS van internet af houden om geen risico's te lopen, terwijl je ondertussen met een nieuwer systeem, met ondersteuning, nog prima kunt werken.

Hi, dank voor je reactie. Als ik naar een nieuwe mini zoek, dan kom ik ze uit 2020 tegen, met Monterey of zelfs nog met Big Sur. En toen ik deze uit mid2011 kocht, was het ook in werkelijkheid 2013. Ik had daar eigenlijk uit geconcludeerd dat een versie kennelijk een paar jaar in de verkoop is. Maar het is dus wel mogelijk om een mini te kopen uit 21/22 met Ventura erop.
Ik weet dat alles na 2017 naar Ventura kan, maar ik vind het doodeng om zo'n update uit te voeren, ook met een Back-up. Ik zou dat altijd laten doen, en dat maakt het een stuk duurder.

Wat is een virtuele machine?   
Netwerken om programma's van oude computer te gebruiken
15 juli 2022 - 21:43    reactie #16
geplaatst door: Maryan
Bedankt voor de opmerking over een Imac uit 2011 en Sierra.
Ik gebruik nog steeds m'n iMAC uit 2011 maar met High Sierra. Werkt meer dan voortreffelijk.

Niks op kolen.................

Trouwens kolen komen weer in de mode nu het gas op is!

Haha ja, daar heb je ook weer gelijk in.  :biggrin:

En ja, ik weet dat hij nog naar High Sierra kan, maar de beveiligingsupdates krijg je toch maar een jaar of tien, die zijn dan bij jou toch ook gestopt?
En zo 'n update, die zou ik moeten laten uitvoeren en is zoiets de kosten waard. Hoe lang kun je er nog mee verder, denk je. Of zou je zeggen, totdat je een mini met Ventura vindt.
Netwerken om programma's van oude computer te gebruiken
15 juli 2022 - 21:47    reactie #17
geplaatst door: boiing
Ventura is nog niet uit, Monterey is de huidige macOS versie. Als je een nieuwere Mac mini koopt staat dat er misschien al op, en anders is dat met een klik geregeld. Je oude Sierra systeem kán er niet eens meer op draaien... Het gaat dus niet zozeer om het OS maar meer om je eigen software die je moet updaten, waar we het eerder over hadden. Dat is meer werk en kan geld kosten.

Betalen om een macOS update te laten doen is overigens onzin, dat is een kwestie van op de knop klikken.. Uurtje wachten, klaar. Dat kun je prima zelf.

Een virtuele machine betekent dat je een software pakket nodig hebt ('Parallels' bijvoorbeeld, niet gratis) om een oude macOS installatie in je huidige systeem te draaien. Ik denk - gezien je vragen - dat je daar niet op zit te wachten.
Netwerken om programma's van oude computer te gebruiken
15 juli 2022 - 22:05    reactie #18
geplaatst door: Maryan
Ventura is nog niet uit, Monterey is de huidige macOS versie. Als je een nieuwere Mac mini koopt staat dat er waarschijnlijk al op, dus je hoeft geen update uit te voeren (je oude Sierra systeem kán er niet eens meer op draaien..). Het gaat dus niet zozeer om het OS maar meer om je eigen software die je moet updaten, waar we het eerder over hadden. Dat is meer werk en kan geld kosten.

Betalen om een macOS update te laten doen is overigens onzin, dat is een kwestie van op de knop klikken.. Uurtje wachten, klaar. Dat kun je prima zelf.

Een virtuele machine betekent dat je een software pakket nodig hebt ('Parallels' bijvoorbeeld, niet gratis) om een oude macOS installatie in je huidige systeem te draaien. Ik denk - gezien je vragen - dat je daar niet op zit te wachten.

Oh oké, ik had in het verleden een G4 Mirrored door, die zowel op 9 als 10 kon starten, i.v.m. Quark Xpress, een peperduur opmaakprogramma, dat is dan net zoiets.

Ik heb niet het idee dat de oude nog naar hoger dan High Sierra kan, maar mijn opmerking over updaten betrof de nieuwe. Ik dacht als je nu iets met Monterey koopt, en Monterey is aan het eind van haar (ontwikkelings) updates, dan moet je al vrij snel naar Ventura en ja, ik vind zo'n installatie best eng, maar goed, een back-up maken met time-machine en het moet dus te doen zijn begrijp ik van jou. 
Netwerken om programma's van oude computer te gebruiken
15 juli 2022 - 22:13    reactie #19
geplaatst door: boiing
Ja hoor, macOS updates zijn over het algemeen no-brainers. Bovendien hoef je niet meteen over, gewoon een paar maanden of nog langer wachten tot alle bugs eruit zijn. Als je de nieuwe features niet nodig hebt kun je ook prima een paar jaar door met de vorige versie. En je hebt het forum om even te polsen voordat je een update doet.

Zoals je zelf ook zegt met je voorbeeld: de software die je draait is belangrijker. Daar moet je altijd naar kijken of die werkt op een volgende macOS versie en of eventuele noodzakelijke updates gratis zijn (vaak wel) of geld kosten.
Netwerken om programma's van oude computer te gebruiken
15 juli 2022 - 22:18    reactie #20
geplaatst door: nnsa
Ik vind zo'n installatie best eng, maar goed, een back-up maken met time-machine en het moet dus te doen zijn…
Zoals je ziet is hier voldoende kennis en hulp aanwezig om (eventueel) behulpzaam bij te zijn.
Netwerken om programma's van oude computer te gebruiken
15 juli 2022 - 22:31    reactie #21
geplaatst door: Maryan
Ja hoor, macOS updates zijn over het algemeen no-brainers. Bovendien hoef je niet meteen over, gewoon een paar maanden of nog langer wachten tot alle bugs eruit zijn. Als je de nieuwe features niet nodig hebt kun je ook prima een paar jaar door met de vorige versie. En je hebt het forum om even te polsen voordat je een update doet.

Zoals je zelf ook zegt met je voorbeeld: de software die je draait is belangrijker. Daar moet je altijd naar kijken of die werkt op een volgende macOS versie en of eventuele noodzakelijke updates gratis zijn (vaak wel) of geld kosten.

Dank je, goed om hieraan nog even te herinneren, een begin voor het stappenplan, de berekening.
Netwerken om programma's van oude computer te gebruiken
15 juli 2022 - 22:35    reactie #22
geplaatst door: Maryan
Zoals je ziet is hier voldoende kennis en hulp aanwezig om (eventueel) behulpzaam bij te zijn.

Ja, heel gaaf, dit forum. Ik stond (voordat ik dit vond) al op het punt om over te gaan naar een windows lap, maar na zoveel jaren Mac is dat een onmogelijke aanpassing.  :biggrin:
Netwerken om programma's van oude computer te gebruiken
16 juli 2022 - 09:34    reactie #23
geplaatst door: nnsa
Ik stond (voordat ik dit vond) al op het punt om over te gaan naar een windows lap…
Niet doen, als je vele jaren Mac gewend bent. Er is niets mis met een Windows laptop, maar als je als voorbeeld altijd een automaat gewend bent, moet je geen handgeschakelde auto gaan rijden, tenzij je een natuurtalent bent… en tenzij je precies het verschil weet tussen de Finder en de Verkenner… :smile:
Netwerken om programma's van oude computer te gebruiken
16 juli 2022 - 11:39    reactie #24
geplaatst door: MacFrankie
Nog even terug naar MS Office. Je moet daarvan minimaal versie 2016 hebben, en dat heeft de TS volgens mij.
Op mijn werk heb ik al Windows, thuis wil ik geen systeembeheerder meer zijn!