Vraagjes over externe HD LaCie 2.0 / 3.0
23 april 2022 - 14:24   
geplaatst door: Timotheus
Een paar elementaire vraagjes.

Ik heb een externe HD van LaCie, Porsche Design, 2TB. Vrij zwaar model, al wat ouder. Typenummer AR35U3. Ongeveer deze, maar niet helemaal (bij mijn exemplaar zijn de zijkanten van zwart plastic i.p.v. van aluminium).

De connector van het snoertje is van binnen wit; dat betekent dus USB 2.0. Zegt dat ook direct iets over de (beperkte) snelheid van het apparaat zelf, of kan die snelheid worden opgevoerd door er een USB 3.0 kabel aan te hangen?

Ik heb ook een veel kleinere en lichtere LaCie, typenummer AR25U32; dat zou deze moeten zijn. Connector van binnen blauw, dus 3.0. Maar deze heeft, in tegenstelling tot de eerste, geen externe voeding, maar een busvoeding. Heeft dat (een negatieve) invloed op de snelheid van het apparaat? Of anders gezegd: wordt de snelheidswinst die je met 3.0 maakt t.o.v. 2.0 beperkt door het feit dat het apparaat geen aparte externe voeding heeft?

Laatste vraag: is er qua snelheid / effectiviteit een verschil tussen een USB-A en een USB-C aansluiting, of maakt dat niet uit?
I went there and came back / It was nothing special / The river at high tide / The mountain veiled by misty rain
Vraagjes over externe HD LaCie 2.0 / 3.0
23 april 2022 - 15:17    reactie #1
geplaatst door: Sypie
Busvoeding heeft geen invloed op de snelheid van de schijf. USB heeft 2 aderparen en een massa. De ene aderpaar is voor de spanning (+ / -) en het andere aderpaar is voor de data (D+ / D-). De massa is de metalen buitenkant van de connector aan weerskanten.

Ik zie op internet een aantal exemplaren van die AR35U3 staan met de tekst "USB 3.0". Heb je die schijf al eens aangesloten op een USB-3 poort?

En ja, er kan verschil zitten in een USB-C en een USB-A poort, afhankelijk van het protocol wat ondersteund wordt. Echter een oud apparaat aan een USB-C poort hangen zal geen verschil gaan maken, zeker niet met een draaiende harde schijf er in.

Die LaCie schijven zijn op leeftijd, houd er rekening mee dat ze niet het eeuwige leven hebben.
Vraagjes over externe HD LaCie 2.0 / 3.0
23 april 2022 - 15:33    reactie #2
geplaatst door: nnsa
Een paar elementaire vraagjes.

Ik heb een externe HD van LaCie, Porsche Design, 2TB.
Ik heb ook een veel kleinere en lichtere LaCie, typenummer AR25U32.

Is er qua snelheid / effectiviteit een verschil tussen een USB-A en een USB-C aansluiting, of maakt dat niet uit?

De externe HD van LaCie (2Tb) Porsche Design "Big" blijft USB-2, ook als je er een USB-3 kabeltje voor gebruikt. Bij "Over deze Mac" onder Appeltje kan je bij Systeemoverzicht, bij USB zien welke usb-versie je device heeft. Als dat USB-3 is, dan gaat de snelheid omhoog met je juiste kabel.

Voor de kleinere LaCie Porsche Design heeft de eigen bus-voeding geen invloed op de snelheid.

Een USB-C aansluiting kan een veel grotere snelheid aan, als het device dit ook aan kan.

De enige manier om een significante snelheid winst te behalen op een Mac, zonder usb-c poorten is het aanschaffen van een Samsung T7 SSD.

Bijvoorbeeld deze. Steek geen geld in Finger-Touch beveiliging.
Bewerkt: 23 april 2022 - 16:16 door nnsa
Vraagjes over externe HD LaCie 2.0 / 3.0
23 april 2022 - 21:24    reactie #3
geplaatst door: Timotheus
OK, duidelijk, hartelijk dank voor jullei informatie!
I went there and came back / It was nothing special / The river at high tide / The mountain veiled by misty rain