WD NAS - hoe aansluiten
geplaatst: 10 mei 2019 - 10:20
Een vraag naar mogelijkheden ivm backuppen naar nas adhv time machine.
Ik beschik over een nas van het type wd mycloud ex2 ultra met 2x 4TB wd red schijven. Ik zou deze ook graag in gebruik nemen om backups te maken met time machine. De overdrachtsnelheid beperkt zich echter tot de WiFi snelheid, en zo kom ik tot ongeveer 20MB/s. Dit zou ik sneller willen.
Momenteel is de nas rechtstreeks aangesloten op mijn telenet-router. Ter info: kabels trekken is geen optie, weet ook dat deze nas niet de ideale is, maar hier zal ik het mee moeten doen.
Ziet iemand hier mogelijkheden?
Ik dacht aan:
- gebruik van 2400 Mb/s powerlines, ik vermoed dat ik dan de router verbind en de imac via powerline
- de mogelijkheid bestaat wel om de nas bij de imac te plaatsen, ik vind in de handleiding van de nas echter niet terug of ik deze rechtstreeks via USB kan aansluiten, maar in dat geval zou ik de powerlines kunnen aansluiten bij de nas (die bij de imac staat) en de router.
Zou één van bovenstaande mogelijkheden werken en een significante verbetering in snelheid kunnen brengen?
Andere oplossingen of voorstellen?
geplaatst door: tomubuntu
antw: WD NAS - hoe aansluiten
reactie #1 geplaatst: 10 mei 2019 - 10:40
Je hebt inderdaad een paar opties:
- De genoemde Powerlines, waarbij de werking/snelheid sterk afhankelijk is van je elektriciteitskabels e.d.
- Je zou kunnen kijken of een andere router met AC-wifi (als je Mac dat ook ondersteunt). Dat scheelt best wat.

Mocht je bij je NAS en je Mac toevallig een Coax aansluiting hebben liggen, dan zou je wel nog een combi-kabel kunnen doortrekken. Dan hoef je niet onder je vloer of achter je plinten te rommelen als je daar geen zin in hebt, maar puur een combi-kabel doortrekken, en daar even 2 combi-Coax en UTP wandcontactdoosjes op aansluiten. Bijvoorbeeld zoiets: https://www.hornbach.nl/shop/QLINK-Combikabel-CoaxUTP-wit-25-m/6066068/artikel.html

Aansluiten van de MyCloud op je computer via USB zal volgens WD zelf niet gaan werken:
http://support.wdc.com/knowledgebase/answer.aspx?ID=1544
geplaatst door: Kapotlood
antw: WD NAS - hoe aansluiten
reactie #2 geplaatst: 10 mei 2019 - 10:54
Kabels leggen is echt geen optie  :sad:

Ik heb wel begrepen dat het mogelijk zou zijn om de iMac rechtstreeks te verbinden met de nas via een netwerkkabel. Ik vermoed dat de snelheid ook wel sterk zou stijgen dan. Er is echter maar een netwerkaansluiting aan de nas  :mad: , zodat ik dan weer niet op de powerline zou kunnen aansluiten...
Bij rondkijken wel gezien dat er een netwerk kabel splitter bestaat:
Link
Zou dit werken?
geplaatst door: tomubuntu
antw: WD NAS - hoe aansluiten
reactie #3 geplaatst: 10 mei 2019 - 11:00
Dat zou kunnen, maar dan doe je er (vaak) beter aan om een UTP-switch te kopen:
https://tweakers.net/pricewatch/327757/tp-link-tl-sg105-10-100-1000-mbps-desktop-switch.html

Kost ook niet zoveel, maar dan weet je zeker dat je goed zit. Ik heb deze zelf ook thuis en heb er, vanaf de router, de Apple TV, een PC, en 'n Synology Nas aan hangen. Werkt perfect en snel :)
geplaatst door: Kapotlood
antw: WD NAS - hoe aansluiten
reactie #4 geplaatst: 10 mei 2019 - 11:08
Ik ga eerst de snelheid testen door de nas rechtstreeks te verbinden met de iMac, dan weet ik al welke snelheid bereikt kan worden, laat uitkomst wel weten
geplaatst door: tomubuntu
antw: WD NAS - hoe aansluiten
reactie #5 geplaatst: 10 mei 2019 - 11:28
Rechtstreeks aangesloten haal ik 80-110MB/s, wat inderdaad wel een optie lijkt. Ik vermoed dat dit dan de hoogste snelheid is die uit dit apparaat te puren valt.
geplaatst door: tomubuntu
antw: WD NAS - hoe aansluiten
reactie #6 geplaatst: 10 mei 2019 - 11:29
Succes! Je NAS en iMac hebben allebei in ieder geval een 1000mbit netwerk, dus qua snelheid zal dat wel goed zitten. De NAS en Mac die ik thuis heb zitten allebei op een 1000mbit netwerk, en met backuppen gaat dat met ongeveer 100-120MB p/s. Dat is denk ik redelijkerwijs ook waar je wel een beetje rekening mee kunt houden denk ik... 1000mbit is ongeveer 125MB namelijk, dus sneller dan dat zal 't niet worden :)
geplaatst door: Kapotlood
antw: WD NAS - hoe aansluiten
reactie #7 geplaatst: 10 mei 2019 - 14:57
De NAS met een netwerkkabel rechtstreeks aansluiten op de iMac is lekker snel, maar m.i. is dat alléén een optie als je de NAS regelmatig backupt naar iets wat extern wordt bewaard, bv. met een externe USB harddisk die je op je werk bewaart.

- je hebt alle originele data op de iMac
- die kan je dagelijks backuppen naar de NAS, zodat je een backup met "versioning" hebt (= van hetzelfde bestand meerdere versies uit vorige perioden).
- maar bij diefstal van je iMac zal de dief die mooie NAS niet snel laten staan. Als je huis affikt heb je ook nieks meer aan bruikbare data.
- daarom zul je toch iets moeten ondernemen aan backups maken van je NAS, als die in hetzelfde gebouw staat als je iMac.

Maar wáárom heb jij die hoge netwerksnelheden nodig?
- de hoeveelheid data die je dagelijks verandert of toevoegt is gemiddeld "miniem", tenzij je ineens iets toevoegt (bv. een backup van je telefoon naar de iMac).
- het is onmerkbaar of Time Machine loopt, dat zie je niet in de ervaren performance terug
- hoe trager de netwerkverbinding, hoe langer een backup duurt, maar hoe minder last je ervan hebt
- alléén als je de iMac uitzet heb je last van trage backups: dan moet jet erop wachten.

Daarom is het m.i. helemaal niet erg als de NAS via Wifi is verbonden met de iMac, zolang dat maar een betrouwbare verbinding is. En goede wifi is snel genoeg voor audio- en videostreaming.
Laatst bewerkt op: 10 mei 2019 - 15:01 door Heintje
geplaatst door: Heintje
antw: WD NAS - hoe aansluiten
reactie #8 geplaatst: 10 mei 2019 - 16:12
Je NAS zit direct aan je router. Ik neem aan dat die gigabit poorten heeft.
Je kunt voor de eerste backup een kabel rechtstreeks van je Mac naar een andere poort op je router gebruiken. Dan kun je met volle snelheid een backup maken. Als deze snelheid tegenvalt: jammer, hier moet je het mee doen, je NAS kan niet sneller.

Vervolgens kun je eens kijken hoe je je draadloze / powerline netwerk tussen Mac en router kunt versnellen. Powerline snelheden van 2400 Mbps lijken me wat overdreven, sneller dan 1200 Mbps ben ik nog niet tegengekomen...
geplaatst door: MacFrankie
Op mijn werk heb ik al Windows, thuis wil ik geen systeembeheerder meer zijn!
geplaatst door: penseel
Het blijft een gedoe met die computers!
antw: WD NAS - hoe aansluiten
reactie #10 geplaatst: 10 mei 2019 - 17:34
@Heintje,
Het gebeurt niet zelden dat ik thuiskom met een fototoestel met 10 tot 30 GB gegevens. Ik had en heb de gewoonte om die op mijn iMac te zetten. Vroeger had ik als backup een das aangesloten met redelijke snelheid. Na de fotos overgezet te hebben en timemachine te laten bijwerken, verwijderde ik ineens de fotos van mijn sd-kaart. Nu duurt dit echter veel langer, en durf mijn kaart niet te wissen...
Misschien gewoonten veranderen als oplossing...
@ MacFrankie
Devolo magic 2 adverteert met deze snelheden
geplaatst door: tomubuntu
antw: WD NAS - hoe aansluiten
reactie #11 geplaatst: 10 mei 2019 - 17:40
Ben trouwens ook al met het gedacht aan het spelen om een schijfbehuizing voor deze schijven aan te schaffen en daar de wd red schijven in te plaatsen, en het nas verhaal te schrappen en vervangen door wat cloudopslag.
geplaatst door: tomubuntu
antw: WD NAS - hoe aansluiten
reactie #12 geplaatst: 10 mei 2019 - 19:28
Als Devolo of TP-Link zegt dat ze 1200 Mbps halen, dan houdt dat in dat dat met de gebruikte modulatietechnieken maximaal haalbaar is. In de praktijk zijn de snelheden lager. Met een gigabit ethernet aansluiting (1000 Mbps) kun je nooit meer dan die snelheid halen. Een Devolo met 2400 Mbps haalt dus nooit meer dan 1000 Mbps.
geplaatst door: MacFrankie
Op mijn werk heb ik al Windows, thuis wil ik geen systeembeheerder meer zijn!
antw: WD NAS - hoe aansluiten
reactie #13 geplaatst: 10 mei 2019 - 19:32
Dat snap ik wel, maar ik denk dat er met de 1200 Mbps niet 1000 Mbps gehaald wordt, daarom mijn voorkeur voor 2400, daarmee kan de gigabitsnelheid misschien wel gehaald worden.
geplaatst door: tomubuntu
antw: WD NAS - hoe aansluiten
reactie #14 geplaatst: 10 mei 2019 - 22:55
Bij rondkijken wel gezien dat er een netwerk kabel splitter bestaat:
Link
Zou dit werken?

Leuk speelgoed zo'n splitter. Ik heb er wel eens gebruik van gemaakt in een situatie waar ik 2 kabels nodig had en er maar 1 lag (en ook daar was kabels trekken geen optie).

Voor Gigabit-netwerken heb je 8 aders nodig. 10/100 Mbit doen het ook met 4. De truc die zo'n splitter toepast is om 2 x 4 aderparen aan te sluiten op 2 connectors (en uiteraard ook aan de andere kant). Je bent dus beperkt to 100Mbit. Gigabit gaat niet werken met zo'n splitter.

Dus ja: het werkt, maar qua snelheid wordt je er niet blij van.
geplaatst door: jaco123
antw: WD NAS - hoe aansluiten
reactie #15 geplaatst: 11 mei 2019 - 07:22
Sowieso gaat je iMac en NAS niet sneller data overgooien dan ±120MB/s (ofwel ca. 1000mbit/s). Die mogelijke 200mbit/s extra waar je je nu op richt zal zich in de praktijk vertalen naar ±20MB/s extra, áls je geluk hebt. Het hangt namelijk niet alleen van de switch af, maar ook van je NAS, iMac, kwaliteit en lengte van je bekabeling, de UTP-stekkertjes, en wat je verder nog op je netwerk doet op dat moment.

De enige manier om dat sneller te krijgen, is door het hele netwerk-gebeuren te vergeten en een USB-C schijf te kopen met daarin een NVME-SSD, of zoiets als een Samsung T5. Die Samsung of NVME-behuizing kunnen een theoretische snelheid aan van 10gbit/s, 10x zo snel dus dan de gigabit-verbinding van je NAS of iMac… in de praktijk halen ze vaak zo'n 6gbit/s (ofwel 500-600MB/s). Als je echt voor pure snelheid wilt gaan, dan is dat de enige oplossing die je nog hebt naar mijn weten.

30GB backuppen is veel, maar ook weer niet zó veel dat je daar uren op zit te wachten met 1000gbit. Dat kost je ca. 6 minuten via een gigabit-verbinding. Met een USB-C oplossing zoals in de 2 linkjes hierboven zal dat in ongeveer 1,5 minuut wel te doen zijn.

Maar als je 20-30GB aan foto's hebt die je wilt backuppen, moet dat dan perse snel gebeuren? 6 minuten voor 30GB lijkt me niet echt lang toch? Maar je kan bijvoorbeeld ook je iMac 's avonds aan laten staan en 's nachts de backups laten draaien. Dat kun je ook zo instellen op je iMac en/of NAS namelijk, en is een stuk makkelijker en goedkoper lijkt me. Desnoods laat je je iMac backuppen om 23:00, en laat je 'm automatisch uitzetten om 23:10. :)
Laatst bewerkt op: 11 mei 2019 - 07:31 door Kapotlood
geplaatst door: Kapotlood
antw: WD NAS - hoe aansluiten
reactie #16 geplaatst: 11 mei 2019 - 07:23
Excuus... per ongeluk mijn eigen bericht geciteert. Ik wilde 'm veranderen, maar 't was nog een beetje te vroeg denk ik  :blush:
geplaatst door: Kapotlood
antw: WD NAS - hoe aansluiten
reactie #17 geplaatst: 11 mei 2019 - 07:36
Het gebeurt niet zelden dat ik thuiskom met een fototoestel met 10 tot 30 GB gegevens.

Maar hoeveel van die GB’s is nieuwe data? Time Machine is zo slim om alleen nieuwe en/of gewijzigde data te backuppen. Na een dagje fotoshoot zal dat hooguit een paar GB zijn.
geplaatst door: puk1980
επιτέλους το κατάλαβα
antw: WD NAS - hoe aansluiten
reactie #18 geplaatst: 11 mei 2019 - 08:33
Sowieso gaat je iMac en NAS niet sneller data overgooien dan ±120MB/s (ofwel ca. 1000mbit/s). Die mogelijke 200mbit/s extra waar je je nu op richt zal zich in de praktijk vertalen naar ±20MB/s extra, áls je geluk hebt. Het hangt namelijk niet alleen van de switch af, maar ook van je NAS, iMac, kwaliteit en lengte van je bekabeling, de UTP-stekkertjes, en wat je verder nog op je netwerk doet op dat moment.

De enige manier om dat sneller te krijgen, is door het hele netwerk-gebeuren te vergeten en een USB-C schijf te kopen ...

Je kunt natuurlijk ook je netwerk sneller maken. De MacMini en de iMac Pro hebben al een 10Gbit-optie voor de netwerk-kaart. Uiteraard moet de rest van je netwerk (kabels, switches) en je NAS dan ook 10Gbit ondersteunen.

Sommige NAS-sen hebben ook een dubbele netwerk-aansluiting. Die kun je combineren tot een 2 Gbit-aansluiting (middels trunking). Ook dat moet je switch ondersteunen. Aan de Mac-kant zou je hetzelfde kunnen doen door naast de vaste verbinding een Thunderbolt of USB-ethernet toe te voegen. Je Mac kan ook die 2 netwerken bundelen ("samengestelde verbinding" in de netwerk-systeemvoorkeuren).

Samengevat: Een DAS-oplossing is een stuk sneller en simpeler, maar ook voor een NAS-opstelling zijn er mogelijkheden.
De 10Gbit-techniek is er op zich al best lang (ik heb er 8 jaar geleden al rekening mee gehouden met aanleggen van de kabels toen ik de vloer van mijn woonkamer vervangen heb), maar begint de laatste tijd iets meer gangbaar en betaalbaar te worden.
geplaatst door: jaco123
antw: WD NAS - hoe aansluiten
reactie #19 geplaatst: 11 mei 2019 - 09:21
Da's inderdaad waar @jaco Maar dan zit je al meer richting een prosumer/werkomgeving aanpassingen en aankopen. Ik doelde meer op het betaalbaar en installeerbaar te houden voor een reguliere consument. :)
geplaatst door: Kapotlood
antw: WD NAS - hoe aansluiten
reactie #20 geplaatst: 11 mei 2019 - 09:39
Voor de gemiddelde consument heb je helemaal gelijk.
Ik bracht de nuance voornamelijk aan omdat je vrij stellig neerzette "de enige manier is om het netwerk-gebeuren te vergeten".

Zo kan eenieder zelf bedenken wat het hem/haar waard is (en volgens mij zitten er hier niet alleen consumenten en prosumers, maar ook diverse mensen die de Mac in hun dagelijks werk gebruiken).
geplaatst door: jaco123
antw: WD NAS - hoe aansluiten
reactie #21 geplaatst: 11 mei 2019 - 22:45
@ puk1980
Ik schiet meestal fotos in RAW+jpg, met als resultaat een 40 MB/foto, dus 25 fotos leveren al een GB. Achteraf gooi ik wel +90% weg, maar selecteren doe ik pas op een luie regendag...
Ik ga op zoek naar een behuizing voor de 2hd’s denk ik...
geplaatst door: tomubuntu
antw: WD NAS - hoe aansluiten
reactie #22 geplaatst: 12 mei 2019 - 08:09
Misschien is een NAS die tevens als DAS kan fungeren iets voor je?

2-bay:
https://www.wifimedia.eu/nl/qnap-ts-251a.html

4-bay:
https://www.wifimedia.eu/nl/qnap-ts-451a.html

Citaat
De TS-451A biedt de innovatieve USB 3.0 QuickAccess poort waarmee u snel de eerste installatie van de NAS kunt voltooien en vervolgens rechtstreeks toegang heeft tot bestanden en gegevens opgeslagen op de NAS.

Het ondersteunt ook twee extra manieren van transmissie: de Ethernet NAS modus en de iSCSI SAN blokgebaseerde modus.

Door combinatie van USB QuickAccess, NAS en iSCSI-SAN in één apparaat, is de TS-451A een krachtige maar eenvoudig te gebruiken opslagoplossing ideaal voor back-up, synchronisatie, externe toegang en entertainment.

Het helpt de productiviteit te verhogen en komt tegemoet aan de eisen van fotografen en audiovisuele enthousiastelingen wat betreft directe en snelle toegang tot bestanden.


https://www.trustedreviews.com/reviews/qnap-ts-251a

Citaat
QNAP TS-251A – QuickAccess port

I’m surprised by how excited I was about a simple micro-B USB 3 port on the front of a NAS, but it’s amazing how useful it is. When you use this port to plug the TS-251A into your Mac, you can immediately access your network shares and the NAS’s interface and applications, as if you’d plugged the NAS into your network.

It’s incredibly useful during setup, and if – for whatever reason – it isn’t possible to get your NAS and PC on the same network, you can still get at your files. It’s like turning the NAS into an external hard disk, but you still maintain the security of needing a username and password to access shared folders.


EDIT: toegevoegd link naar goedkopere 2-bay.
Laatst bewerkt op: 12 mei 2019 - 10:45 door puk1980
geplaatst door: puk1980
επιτέλους το κατάλαβα
antw: WD NAS - hoe aansluiten
reactie #23 geplaatst: 12 mei 2019 - 12:02
geplaatst door: penseel
Het blijft een gedoe met die computers!
antw: WD NAS - hoe aansluiten
reactie #24 geplaatst: 20 mei 2019 - 16:19
Bedankt voor jullie info. Ik verkies echter toch wel over te gaan naar das in combinatie met een Clouddienst.
Ik had mijn oog laten vallen op een drobo 5c, waar ik dan voorlopig mijn twee 4tb-HD’s in kan plaatsen, en later gemakkelijk kan uitbreiden. Dit leek me eerst een goede oplossing, maar heb toch nog wel enige onduidelijkheid over gegevensbescherming. Er kan ingesteld worden volgens het “beyondraid” systeem, waarbij een hardeschijf met defect probleemloos kan vervangen worden zonder dataverlies. Tot zover deze bescherming. Wat mij echter zorgen baart is hoe ik aan mijn data geraak bij defect van de drobo zelf, ik vermoed dat de gegevens dan gefragmenteerd zitten over de verschillende schijven. Of wordt ik dan gedwongen tot een aankoop van soortgelijk systeem?
Heeft er iemand nog voorstellen/ervaringen voor een raidbox voor 4 of 5 schijven?
geplaatst door: tomubuntu