Iets minder pasta, Apple!
2 mei 2006 - 10:40   
geplaatst door: RVW
[img=right]http://www.xs4all.nl/~wester81/macbook-pro.jpg[/img]Dat laptops tegenwoordig behoorlijk warm worden zal niemand meer verbazen, maar volgens veel nieuwe eigenaren van een MacBook Pro werd hun machine wel heel erg warm. Zo warm zelfs dat gebruik op de schoot (waarom heten ze anders laptops?) ronduit pijnlijk was. Gewapend met een thermometer werden temperaturen van meer dan 50 graden Celsius gemeten.

Nadat een nieuwsgierige eigenaar z'n MacBook Pro openmaakte kwam het probleem aan het licht. Op zowel de Intel Core Duo CPU, de ATI Radeon X1600 GPU als de Intel GM945 Northbridge zat een zeer dikke kwak geleidende pasta gesmeerd. Zoveel zelfs dat er een beetje op het moederbord was gelopen. Deze pasta zorgt gewoonlijk voor het egaliseren van zeer kleine oneffenheden op de oppervlakte van de chip en het koellichaam om zo een betere overdracht van warmte te realiseren.

Er moet slechts een zeer kleine hoeveelheid op een chip worden aangebracht. Wanneer er teveel pasta op een chip zit, begint de pasta isolerend te werken waardoor het geheel juist veel minder warmte kwijt kan aan het koellichaam, met als gevolg dat de chips gloeiend heet worden. En dit schijnt het geval te zijn bij de MacBook.

De oplossing is om de chips voorzichtig met alcohol te ontdoen van de reeds aanwezige pasta, en deze te vervangen door een kleine hoeveelheid nieuwe pasta (te koop bij de meeste PC winkels voor een paar euro). De temperatuur daalde hierdoor van meer dan 50 naar 35-40 graden, een behoorlijk verschil.

Gek genoeg staat in de Service Manual van de MacBook dat er zoveel pasta aangebracht moet worden, terwijl het algemeen bekend is dat teveel pasta niet goed is. Een te warme MacBook terugsturen naar Apple heeft dus geen zin lijkt het: de reparateurs zullen immers weer teveel pasta aanbrengen na een eventuele reparatie. Daar komt nog eens bij dat de gemeten (hoge) temperaturen binnen de limieten van Apple vallen. Dit is een kwalijke zaak aangezien ze zeker niet prettig zijn in het gebruik, en waarschijnlijk ook de levensduur van de MacBook Pro verkorten.

Bron: XLR8Yourmac.com

mirror
My new computer's got the clocks, it rocks! But it was obsolete before I opened the box.
You say you've had your desktop for over a week? Throw that junk away, man, it's an antique!
Your laptop is a month old? Well, that's great. If you could use a nice, heavy paperweight...
Iets minder pasta, Apple!
2 mei 2006 - 11:01    reactie #1
geplaatst door: Robert
Ik had dit ook al gelezen, de MacBook Pro lijkt juist met zoveel zorg in elkaar gezet en is dan ook een prachtige laptop, maar daar heb je weinig aan als hij je benen aan het koken is... :confused:
Klik hier voor informatie over het onder de aandacht brengen van producten of diensten op MacFreak.
Iets minder pasta, Apple!
2 mei 2006 - 11:59    reactie #2
geplaatst door: lector
Dit is een schoolvoorbeeld van een dilemma.
Als je hem openmaakt en zelf pasta vervangt en aanbrengt, verlies je je
garantie en als je hem opstuurt handel je je volgens het boekje met alle
gevolgen van dien. Wat is wijsheid?  :biggrin:

(Bewerkt door lector om 13:02, 2-05-2006)
Iets minder pasta, Apple!
2 mei 2006 - 12:02    reactie #3
geplaatst door: mvdg
Zijn er geen erkende reparateurs die dat kunnen doen (anders dan Apple zelf?) Die zou je persoonlijk kunnen vragen daarop te letten, dan weet je beter dat het goed gaat.
Mitch Design : websites en interactieve toepassingen : http://www.mitchdesign.nl
Iets minder pasta, Apple!
2 mei 2006 - 12:17    reactie #4
geplaatst door: gPod
Inderdaad, ik zou in dit geval m'n MBP naar een Apple Centre met eigen technische dienst brengen en ze wijzen op dit verhaal (mochten ze nog niet op de hoogte zijn).
g i d e on
Iets minder pasta, Apple!
2 mei 2006 - 12:20    reactie #5
geplaatst door: backspinner
De berichtgeving op dit punt is niet helemaal juist. Het gaat niet om de hoeveelheid of hoeweinigheid van de pasta, maar de manier waarop deze is aangebracht. Met veel pasta beginnen is zelfs goed, alleen moeten er daarna handelingen gedaan worden waardoor er weinig tussen de processor en het koelvlak overblijft. Dit kan door en druk te geven en zachtjes een beetje te schuiven en draaien totdat het niet meer glijdt. En nou net dat is bij dit ontwerp heel erg moeilijk omdat er aan 1 heatpipe 3 koelvlakken zijn verbonden en je dat nooit makkelijk zult kunnen monteren zodat de pasta ook goed komt te zitten.

(Bewerkt door backspinner om 12:21, 2-05-2006)
<uw wens is mijn gedachte>
Iets minder pasta, Apple!
2 mei 2006 - 12:28    reactie #6
geplaatst door: Tomorrowstand
Nou, de hoeveelheid is toch wel een issue hoor, de foto in de manual is echt waanzinnig:



Kijk, zoveel chocoladepasta op mijn brood vind ik prima, maar dit zo in een laptop smeren is echt een beetje raar.

Bovendien is het siliconenpasta, dat is niet de allerbeste soort heb ik mij laten vertellen, en als je de foto's ziet van hoe de opengemaakte MBP's eruit zien … verre van de netheid zoals ik van Apple gewend ben. (normaal doe ik altijd trots even mijn Macje open voor nieuwsgierige bezoekers: niks kabelbrij, alles altijd netjes afgewerkt, heerlijk).
voor alles is een tijd - en hier besteed ik de rest
Iets minder pasta, Apple!
2 mei 2006 - 12:54    reactie #7
geplaatst door: Ger Nijkamp
Hoe dan ook, ik las al ergens dat dit een typische 'beginnersfout' is. Mag eigenlijk niet gebeuren bij een bedrijf als Apple.

[ Ger ]
Website: gernijkamp  
Linkedin: gernijkamp
Iets minder pasta, Apple!
2 mei 2006 - 13:05    reactie #8
geplaatst door: Laurens
Laten we hopen dat het bij de volgende serie en de 17" versie aangepast wordt. Ik ben benieuwd in hoeverre Apple dit soort zaken oppikt en er ook werkelijk iets mee doet.
iCreate opmaatwerk, creatieve mediatoepassing voor marketing communicatie.
De enige beperking van een Mac is de mens die ervoor zit...Laurens
15" MacBook Pro C2Duo 2,6GHz/4GB RAM/256 VRAM/200 GB 7200 rpm HD/ iPhone 3G 8GB Black
Iets minder pasta, Apple!
2 mei 2006 - 13:14    reactie #9
geplaatst door: error
Ik kan het me niet voorstellen dat je in je gloednieuwe peperdure MacBook Pro zelf een beetje gaat lopen hobbyboeren met een tube pasta. Mensen willen blijkbaar dun en snel, Apple maakt dun en snel, die dingen worden tegenwoordig nog steeds heet. Helaas warme pindakaas.

Op de site van Apple wordt overigens nergens het woord laptop gebruikt.
Iets minder pasta, Apple!
2 mei 2006 - 14:49    reactie #10
geplaatst door: Cailin Coilleach
@Backspinner:
Je praat onzin. Er moet een heel klein beetje pasta worden gebruikt, wat je daarna uitsmeert. Het is -nooit- de bedoeling dat de past langs de randen van de chip loopt en dat je dat daarna verwijderd.

De juiste procedure:
1. verwijder koelblok
2. reinig chip
3. breng een speldenknop pasta aan
4. spreid pasta deels uit met bijv een credit card
5. plaats koelblok en beweeg licht op-en-neer.
6. verwijder koelblok
7. controleer of de volledige chip is bedenkt met een hele dunne coating
8. reinig de randen
9. plaats koelblok terug.

Nooit of te nimmer mag je zo veel pasta gebruiken als wat er op die foto te zien is. Ik wil de hondenl|_|l die dat heeft bedacht wel eens in persoon spreken...

EDIT:
Overigens is het inderdaad zo dat siliconen pasta de goedkoopste geleidingspasta is. Het is beter dan niets, maar je bent veel beter af met bijvoorbeeld zilver pasta, zoals Arctic Silver.

(Bewerkt door Cailin Coilleach om 14:51, 2-05-2006)
Iets minder pasta, Apple!
2 mei 2006 - 19:05    reactie #11
geplaatst door: Kameleon
FYI: De vermelding dat terugsturen naar Apple geen zin heeft, lijkt me op z'n zachtst gezegd een beetje voorbarig. Apple engineers (w.o. ikzelf) weten echt wel dat je een zo dun mogelijke laag pasta aan moet brengen om de koeling optimaal te krijgen.

@Cailin Coilleach : Wil je echt optimaal bezig zijn?  Zorg dan dat je de omtrek van de te koelen chip duidelijk zichtbaar krijgt op je koelblok (bedenk zelf maar hoe), plak eromheen af met plakband, spuit daar net zoveel pasta in als je denkt nodig te hebben om het geheel op te vullen en smeer het daarna zo dun mogelijk uit met bijv. een creditcard (of whatever). Verwijder de tape en voila: ideaal.

Overigens is bepaalde koelpasta die Apple zelf levert bij de te vervangen moederborden (van laptops) BETER dan Arctic Silver; het scheelt zo'n 2 a 3 graden.

(Bewerkt door Kameleon om 19:05, 2-05-2006)
There are 10 kinds of people; those who understand binary and those who don't
Iets minder pasta, Apple!
2 mei 2006 - 19:49    reactie #12
geplaatst door: Thomas
Ik snap de logica niet.
Stel dat de hoeveelheid warmte die in de doos geproduceerd word X is, en de temperatuur van de buitenkant Y. X verander je niet door de koelpasta aan te passen, hoogstens verplaatst de warmte misschien wel efficienter naar de koelelementen in de kast, maar het lijkt me dat Y daardoor niet veranderd. Ik kan me voorstellen dat de koelelementen makkelijker wamte aan de lucht kwijtraken dan de kast, doordat er een fan op staat. Eigenlijk zou je om daar een zinnige uitspraak over te doen de temperatuur van de lucht uit de ventilatiekanalen moeten meten.

Thomas
Wat ik hier uitkraam is puur mijn persoonlijke mening.
Iets minder pasta, Apple!
2 mei 2006 - 21:04    reactie #13
geplaatst door: Kameleon
Temperatuur X moet afgeleid worden. X ligt in principe zo rond de 95C en daarna schakelt de machine zichzelf uit. X word geleid naar een metalen vlak (koelelement) waarbij de fans zoveel mogelijk warme lucht afvoeren en gereduceerd word tot ongeveer X*40% afhankelijk van de geleiding. X verander je wel degelijk door geleidende koelpasta zo dun mogelijk aan te brengen. Het is nl. niet de koelpasta die de warmte af moet voeren maar zo efficient mogelijk moet doorgeven aan het koelelement.

Hoe slechter de geleiding en afvoer van warmte hoe hoger Y komt te liggen omdat de overtollig warmte nu eenmaal ergens naar toe moet. De lucht binnenin word dus steeds warmer die vervolgens weer warmte afgeeft aan alle overige onderdelen van de machine waaronder de aluminium buitenkant (Y) warmer word.

(Bewerkt door Kameleon om 21:07, 2-05-2006)
There are 10 kinds of people; those who understand binary and those who don't
Iets minder pasta, Apple!
2 mei 2006 - 23:31    reactie #14
geplaatst door: Buibkier
Hebben de echte techneuten hier maar een beperkte keuze uit de avatars?  :tounge:

(Bewerkt door Buibkier om 23:31, 2-05-2006)
"Life is what happens to you while you're busy making other plans" - John Lennon  (iMagine)
Iets minder pasta, Apple!
3 mei 2006 - 09:13    reactie #15
geplaatst door: Tomorrowstand
@ Thomas: vergelijk het met een pannetje soep op het vuur: in een warme kamer wordt de soep toch echt sneller en warmer dan wanneer je datzelfde pannetje met dezelfde brander eronder buiten op een koude winterdag in de wind zet. Grote kans dat je in het laatste geval het spul niet aan de kook krijgt. Je aanname "X verandert niet door de koelpasta aan te passen" (waarbij X staat voor de temperatuur binnenin de processor) klopt niet: de hoeveelheid warmte die wordt geproduceerd in de processor gedurende een bepaalde tijd verandert niet, maar de temperatuur daarbinnen wel als je de eerder opgewekte warmte snel afvoert. De temperatuur is namelijk een continue optelsom van de nieuw geproduceerde warmte met de nog aanwezige warmte.
voor alles is een tijd - en hier besteed ik de rest
Iets minder pasta, Apple!
3 mei 2006 - 11:36    reactie #16
geplaatst door: backspinner

Citaat
Cailin Coilleach om 14:49, 2-05-2006
@Backspinner:
Je praat onzin.

En bedankt. Gelukkig denken mijn professionele klanten er genuanceerder over.

Ik heb nergens gezegd hoeveel ik veel vind. Wat op die foto in dit draadje staat lijkt me wat veel inderdaad. Bedenkt wel dat de voorgeschreven siliconenpasta niet elektrisch geleidt, in tegenstelling tot de middeltjes die in dit draadje genoemd worden.

Het is met koelpasta al net als met veel andere dingen: als het werkt dan werkt het. Of het nou heel netjes met een credit card is aangebracht of wat meer uit de losse pols, als de uiteindelijke laag mooi dun is en er goed contact is tussen chip en koelblok dan is het goed.
<uw wens is mijn gedachte>
Iets minder pasta, Apple!
3 mei 2006 - 11:44    reactie #17
geplaatst door: backspinner

Citaat
Cailin Coilleach om 14:49, 2-05-2006

EDIT:
Overigens is het inderdaad zo dat siliconen pasta de goedkoopste geleidingspasta is. Het is beter dan niets, maar je bent veel beter af met bijvoorbeeld zilver pasta, zoals Arctic Silver.


Dat vinden ze fijn om te horen bij de fabrikant van die dure middeltjes. De praktijk is echter dat het niet veel uit maakt, als het maar goed wordt aangebracht.

Hier een linkje uit het verleden waar dat mooi in een grafiekje is te zien: http://tweakers.be/nieuws/19097
<uw wens is mijn gedachte>
Iets minder pasta, Apple!
3 mei 2006 - 11:51    reactie #18
geplaatst door: Cailin Coilleach
Overigens was mijn "onzin" opmerking alleen gericht op je eerste zin over de hoeveelheid. En bij nader inzien ook iets te hard geformuleerd. Excuus daarvoor :)

En inderdaad: reteveel verschil maakt het niet tussen siliconen en zilver pasta. Verwacht er niet meer dan een graad of drie/vier verschil tussen. Maar ja, in sommige gevallen helpen alle kleine beetjes :)
Iets minder pasta, Apple!
4 mei 2006 - 14:53    reactie #19
geplaatst door: DTP2
Zie ook hier een leuk stukje hierover bij Planet.
Iets minder pasta, Apple!
4 mei 2006 - 15:18    reactie #20
geplaatst door: Thomas
Het enge is dat de instructies voor de Powerbook G4 17" net zo zijn: ook ongeveer 0.3 CC per keer gebruiken. "On the right mating surface, apply approximately 0.3 cc’s to each of the four outer
corners and approximately 0.5 cc’s to the center, as shown."  Iemand zin om z'n PB open te maken en te kijken of het er net zo uit ziet?
Thomas
Wat ik hier uitkraam is puur mijn persoonlijke mening.
Iets minder pasta, Apple!
4 mei 2006 - 19:43    reactie #21
geplaatst door: Cailin Coilleach
Over dat artikel bij Planet: ik heb een weekje daar op de redactie gezeten (als on-site IT hulp) en de toon van het artikel verbaast me weinig. Die lui hebben het om de een of andere reden echt helemaal niet op Apple en zijn helemaal in hun nopjes als ze iets kattigs kunnen schrijven...

Heel vreemd om te zien...  :confused:
Iets minder pasta, Apple!
5 mei 2006 - 19:14    reactie #22
geplaatst door: Kameleon
Thomas: ik kan je verklappen dat het waar is; het is een slagveld van pasta.
There are 10 kinds of people; those who understand binary and those who don't