[img=right]http://www.macfreak.org/base/data/news/images/Yahoo_Logo.jpg[/img]De overnamestrijd tussen Microsoft en Yahoo is in een volgende fase gekomen: Microsoft heeft het officiële bod op Yahoo ingetrokken. De Raad van Bestuur van Yahoo is niet akkoord gegaan met het laatste bod dat in de onderhandelingen tussen Steve Ballmer en Yahoo's CEO Jerry Yang op tafel is gekomen. Dat lijkt vreemd, want Ballmer heeft uiteindelijk $33,- per aandeel geboden, terwijl de aandelen Yahoo de laatste paar jaar dat niveau nooit hebben bereikt.Vlak voor de overname strijd stond het aandeel Yahoo op iets meer dan $19,- en dat is de eind vorige week opgelopen tot $28,67. Yang wilde echter niet minder dan $37 per aandeel van Microsoft.
Iedereen is dus nu benieuwd wat het aandeel Yahoo vandaag zal gaan doen. Analisten houden het er op dat Yahoo weer naar het niveau van rond de $20,- zal dalen. Dat betekent voor Yang en voor de andere directieleden dat ze wel een bijzonder briljante strategie achter de hand moeten hebben om de aandeelhouders van Yahoo zoet te houden. In ieder geval zijn de eerste rechtszaken al aangekondigd: aandeelhouders die vinden dat hun belang verkwanseld is door in de eindfase van de onderhandeling er niet op een prijs van rond de $35,- per aandeel uit te komen of anders toch maar de $33,- te accepteren. Daarmee heeft Yang, volgens deze aandeelhouders, hun belangen aanzienlijk geschaad en dat leidt in Amerika altijd tot een schadevergoedingsprocedure. Bovendien lijkt een aantal aandeelhouders tamelijk ontstemd over het feit dat zij helemaal geen invloed hebben gehad in het hele onderhandelingstraject.
Wat goed is voor de aandeelhouders op dit moment hoeft nu eenmaal niet goed te zijn voor het bedrijf op langere termijn, dat hebben we ondermeer gezien bij de ABN-AMRO soap.
Ballmer komt er wat dat betreft misschien persoonlijk beter van af. Tijdens de onderhandelingen is het aandeel Microsoft behoorlijk gedaald. Als dat vandaag weer wat opleeft, zal de 'aandeelhoudersdruk' op zijn schouders wellicht wat minder worden. Hoewel Microsoft met het niet doorgaan van deze deal dus niet de 'krachtige nummer twee' na Google wordt op de zoekmachinemarkt.
De werkelijke winnaar na dit weekeinde lijkt dus Google te zijn, die de hete adem in de nek weer wat ziet afnemen en de kansen op een strategische samenwerking met Yahoo weer aanzienlijk ziet toenemen.