18 nieuwe iPhones in 10 jaar; a trip down iPhone-lane
geplaatst: 12 september 2018 - 14:50
https://www.macfreak.nl/modules/news/images/iPhone-1steGeneratie-icoon.jpg
18 nieuwe iPhones in 10 jaar; a trip down iPhone-lane
Het staat als een paal boven water dat Apple vanavond om 7 uur onze tijd weer een aantal nieuwe iPhones gaat presenteren. Een goed moment om eens stil te staan bij alle iPhones die Apple tot nu toe heeft uitgebracht.

De iPhone-familie bouwde in 10 jaar tijd een indrukwekkende reputatie op. Zo bracht Apple in 10 jaar tijd maar liefst 18 verschillende nieuwe iPhones op de markt. Tijd voor een trip down iPhone-lane. Daarin komen alle iPhones van het afgelopen decennium aan bod; van de allereerste iPhone tot de revolutionaire iPhone X en alles daartussen. Reis je mee?


https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.Original-iPhone.jpg
18 nieuwe iPhones in 10 jaar; a trip down iPhone-lane


De allereerste iPhone, het begin van iets moois

Het verhaal van de iPhone begint in 2007, wanneer Apple de telecomwereld op zijn kop zet met de allereerste iPhone. Ja, smartphones zijn al wel te koop. Nee, ‘slim’ en gebruiksvriendelijk waren ze toen nog niet. Met de eerste iPhone en het bijbehorende besturingssysteem iOS liet Apple de concurrentie zien hoe het óók kon. Want met de iPhone hoefde je geen verstand van techniek te hebben om een smartphone te kunnen bedienen.Zo werkte de eerste iPhone supersimpel. Het aanraakscherm van de iPhone kon tien aanrakingen tegelijkertijd registreren: een unicum dat ervoor zorgde dat de telefoon goed reageerde op jouw vingers. Ter vergelijking: Microsoft domineerde de smartphonemarkt toen nog met Windows Mobile. Dit besturingssysteem was alleen goed te gebruiken met een onhandige stylus-pen.iPhone 3G en 3GS

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.iPhone3G-BlackAndWhite.jpg
18 nieuwe iPhones in 10 jaar; a trip down iPhone-lane


De eerste iPhone kwam niet in Nederland uit en kon alleen mobiel internetten via EDGE. Zijn opvolger, de iPhone 3G, werd in 2008 uitgebracht en kwam hier wél op de markt. Deze telefoon ondersteunde 3G-internet, maar onderscheidde zich van de eerste iPhone door de plastic achterkant, zowel in zwart als wit te verkrijgen. Ook was dit de eerste iPhone met GPS ingebouwd. De in 2009 uitgebrachte iPhone 3GS zag van buiten exact hetzelfde uit, deze telefoon had alleen een krachtigere processor en meer werkgeheugen.

iPhone 4, de eerste iPhone van glas
https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.iPhone-4S-BlackAndWhite.jpg
18 nieuwe iPhones in 10 jaar; a trip down iPhone-lane

In 2010, drie jaar na de geboorte van de eerste iPhone, bracht Apple de iPhone 4 uit. De fabrikant vond het ontwerp van de vorige telefoons inmiddels wat gedateerd. Daarom trok het voor deze nieuwe iPhone alle registers open. De voor- en achterkant van de iPhone 4 waren volledig van glas en de telefoon had een metalen frame. Het resultaat? Een veel dunnere smartphone met een moderner, luxueuzer uiterlijk.Net als zijn voorgangers had de iPhone 4 een scherm van 3,5 inch. Wel verdubbelde Apple de schermresolutie naar 960x640 pixels. Ook had de telefoon een zelfgemaakte processor, de Apple A4, die geproduceerd werd door Samsung. De iPhone 4 vormde een mooie nieuwe basis waar Apple de jaren daarna op kon voortborduren.De iPhone 4s, die in 2011 uitkwam, leek bijvoorbeeld als twee druppels water op zijn voorganger. Met deze smartphone was het mogelijk om in Full HD te filmen. Daarnaast maakte spraakassistente Siri haar debuut op deze telefoon. De iPhone 5 uit 2012 was eveneens duidelijk een broertje van de iPhone 4. Vanwege het grotere 4-inch scherm was deze telefoon trouwens wel duidelijk te onderscheiden.iPhone 5 en 5s

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.iPhone5s-lineup.jpg
18 nieuwe iPhones in 10 jaar; a trip down iPhone-lane


Inmiddels geheel volgens de traditie leek de iPhone 5s uit 2013 veel op de gewone iPhone 5, die een groter scherm had dan zijn voorganger, maar wat betreft het design duidelijk daarop voortborduurde. Maar juist de iPhone 5s bevatte de nodige vernieuwingen, zoals de ingebouwde vingerafdruk-sensor in de startknop waarmee je de iPhone ontgrendelde met een scan van je vingerafdruk. De ingebouwde A7-processor was de eerste 64 bit-processor voor smartphones ooit. De rekenkracht van de iPhone 5s was hierdoor meteen een stuk beter dan dat van andere telefoons.

 Ook bracht Apple de iPhone 5c uit: een plastic telefoon die een stuk goedkoper was dan de andere iPhones. Echt een doorslaand succes werd dit niet. De telefoon was bijvoorbeeld minder snel dan andere iPhones. Ook was de iPhone 5c vrij duur vergeleken met Android-telefoons, waarmee dat model de concurrentie leek aan te moeten gaan.


iPhone 6 en iPhone 6 Plus, het roer om

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.iPhone-6-and-6-plus.jpg
18 nieuwe iPhones in 10 jaar; a trip down iPhone-lane


Ondanks de vernieuwingen van de iPhone 5s was in 2013 al duidelijk dat Apple ook grotere iPhones moest gaan maken. Links en rechts brachten andere fabrikanten grotere telefoons uit. En een gedeelte van de markt vond de iPhone te klein en ook niet vernieuwend genoeg. Vooral rivaal Samsung kaapte veel klanten weg met grotere telefoons. Een video kijken op een 5,5 inch-scherm is immers veel fijner dan op een 4-inch scherm.Apple gooit in 2014 dan ook het roer om met de iPhone 6 en iPhone 6 Plus: twee zeer dunne, volledig van metaal gemaakte smartphones die ook nog eens een stuk groter waren dan hun voorgangers. De displays waren 4,7 en 5,5 inch groot en hadden bovendien een hogere resolutie. Ideaal voor video’s streamen en games spelen. En zo viel Nederland weer voor de iPhone.In de slipstream kwamen een jaar later de iPhone 6s en iPhone 6s Plus uit. Hun uiterlijk was nagenoeg identiek aan hun voorgangers, maar dankzij een nieuw type aluminium waren de smartphones sterker dan ooit. Bovendien beschikten beide over iets moois: een drukgevoelig scherm dat voelt hoe hard je tapt en swiped. Dat maakte de iPhone nóg een stukje gebruiksvriendelijker. Ook mooi meegenomen: de nieuwe 12-megapixelcamera kon zich meten met de beste smartphonecamera’s van dat moment.

iPhone SE, het tussendoortje
https://www.macfreak.nl/modules/news/images/z-iPhoneSE-4ColorFan-PR_US-EN-PRINT.jpg
18 nieuwe iPhones in 10 jaar; a trip down iPhone-lane
Als tussendoortje lanceerde Apple begin 2016 de iPhone SE: een telefoon met het formaat van de iPhone 5, maar met de hardware van de iPhone 6s. Niet iedereen wilde immers een grote smartphone. Dat was een slimme move van Apple, want de iPhone SE was zeer gewild. In tegenstelling tot de iPhone 5c werd de SE  dus wél een succes.iPhone 7 en iPhone 7 Plus

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/z-iPhone7Plus-Lineup.jpg
18 nieuwe iPhones in 10 jaar; a trip down iPhone-lane


In 2016 volgden de iPhone 7 en iPhone 7 Plus. Deze smartphones waren qua hardware weer een stukje beter dan hun voorgangers. Het zijn de eerste iPhones met een stof- en waterdichte behuizing. Andere verbetering: een dubbele camera aan de achterkant van de iPhone 7 waarmee je optisch kunt inzoomen. Dit is inzoomen zonder kwaliteitsverlies, wat voor een smartphone heel bijzonder is.

iPhone 8 en iPhone X, evolutie en revolutie

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.iPhone8And8Plus.jpg
18 nieuwe iPhones in 10 jaar; a trip down iPhone-lane


Onze ‘trip down iPhone-lane’ stopt voorlopig bij de iPhone 8, iPhone 8 Plus en iPhone X. Apple presenteerde deze toestellen vorig jaar september. Het jaar 2017 was voor Apple bijzonder vanwege de tiende verjaardag van de iPhone. Daarom bracht Apple met de iPhone X een echt feestnummer uit.Met de iPhone 8 en iPhone X koos Apple aan de ene kant voor evolutie en aan de andere kant voor revolutie. De iPhone 8 lijkt sprekend op de iPhone 7. Het grootste verschil? Een glazen achterkant, zodat je ‘m draadloos kunt opladen.De revolutionaire iPhone X lijkt in de verste verte niet op andere iPhones. Zijn ontwerp is door het edge-to-edge scherm radicaal anders. Ook introduceerde Apple met deze telefoon het unieke Face ID. Dit is een nieuwe ontgrendelings-methode voor de iPhone die werkt door middel van een geavanceerde gezichtsscan. Hierbij scant de telefoon je gezicht op meer dan 30 duizend punten. Bovendien komt er een infraroodsensor aan te pas, zodat Face ID ook in het donker werkt.

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.iPhoneX.jpg
18 nieuwe iPhones in 10 jaar; a trip down iPhone-laneDit nieuwsbericht wordt gesponsord door KPN
geplaatst door: Robert
antw: 18 nieuwe iPhones in 10 jaar; a trip down iPhone-lane
reactie #1 geplaatst: 12 september 2018 - 17:28
ben benieuwd naar de SE 2  :cool:
geplaatst door: Mac OS X
mvg Mac OS X, Mac gebruiker vanaf 2014 / 2x iBook G4 (2004) OS X Tiger 1x iBook G3 (2002) OS 9.22 RIP 1x iPod  Shuffle (2005) 1x iMac 27 5K (2017) 1x iPhone 7 128GB IOS 13.5 2016
old Apple computers never death