Adobe trekt de stekker uit webdesigner-app Muse
geplaatst: 27 maart 2018 - 10:16
https://www.macfreak.nl/modules/news/images/Muse_icon.png
Adobe trekt de stekker uit webdesigner-app Muse
Eén van de vele opties om met een relatief makkelijk te leren programma moderne websites te maken is Muse van Adobe. Maar misschien moeten we dat inmiddels in de verleden tijd schrijven, want Adobe trekt de stekker uit dit programma.

Adobe deed deze 'Product Announcement' op deze pagina, waar ze laten weten dat de update voor Muse van gisteren de laatste was, en dat technische ondersteuning voor Creative Cloud klanten voor Muse zal stoppen op 20 mei volgend jaar. Misschien hadden we het moeten zien aankomen, in de afgelopen paar updates voor Muse zaten allang geen wereldschokkende veranderingen of verbeteringen meer.En het is niet alleen Muse waar de stekker uit getrokken wordt, ook voor het bijbehorende Business Catalyst is inmiddels het einde aangekondigd. Sites die op Business Catalyst staan hebben nog wel wat langer de tijd, dat gaat helemaal stoppen op 26 maart 2020, over twee jaar dus.

Alternatieven

Ben je op zoek naar een alternatief, er zijn steeds meer mogelijkheden om websites online te maken. Voor relatief simpele websites is mogelijk Wix een alternatief. Maar als je wat meer ervaring hebt en meer wilt, dan is Webflow een absolute aanrader.

Die laatste hebben dit moment ook al meteen aangegrepen om zichzelf als alternatief voor Muse naar voren te schuiven. Hierboven kan je daar het resultaat van zien, niet alleen een prima introductie van Webflow, maar ook het overzetten van sites gemaakt in Adobe Muse komt aan bod.

Als je meer wilt weten over Webflow, dat kan door te klikken op de link hierboven, maar ook via hun eigen YouTube-kanaal.

Heb je liever een app 'lokaal' op je Mac, dan is Sparkle mogelijk een oplossing voor eenvoudige websites. Voor geavanceerde gebruikers raden we dan Pinegrow aan, dat gaat nog een stuk verder wat betreft de mogelijkheden dan Muse.


Het nieuws op MacFreak wordt gesponsord door Upgreatest (ssd upgrades op locatie)
geplaatst door: Robert
antw: Adobe trekt de stekker uit webdesigner-app Muse
reactie #1 geplaatst: 27 maart 2018 - 14:40
Mooie boel, ik heb een aantal sites die in Muse gemaakt zijn, dus dit betekent waarschijnlijk op een gegeven moment weer aardig wat extra werk.

Ik ga eens rustig uitgebreid naar Webflow kijken, dat ziet er in ieder geval wel erg goed uit.
geplaatst door: GeorgeM
antw: Adobe trekt de stekker uit webdesigner-app Muse
reactie #2 geplaatst: 27 maart 2018 - 16:07
Ik neem ze vooral kwalijk dat ze ooit TypeKit naar de vernieling hebben gehaald, door dat te kopen. TypeKit was een extreem geliefd en potentieel bedrijfje onder webdevelopers maar toen Adobe het kocht heeft iedereen dat schip verlaten omdat developers in die tijd Adobe al massaal aan het verlaten waren.

Dit soort nieuws komt verder niet als een verassing, in 2015 heeft Adobe al de stekker getrokken uit alles dat met het Web te maken heeft toen ze die gehele Edge ... line-up naar het kerkhof moesten brengen. Dat was best wel een geniaal concept en misschien wel de grondlegger voor apps op basis van webstandaarden ... maar totaal niet haalbaar met hun prijzen.
geplaatst door: Shmoo
antw: Adobe trekt de stekker uit webdesigner-app Muse
reactie #3 geplaatst: 27 maart 2018 - 16:25
maar totaal niet haalbaar met hun prijzen.

Goed punt, dat had ik me eerder moeten realiseren.  :confused:
geplaatst door: GeorgeM
antw: Adobe trekt de stekker uit webdesigner-app Muse
reactie #4 geplaatst: 29 maart 2018 - 10:40
Als mijn met Muse gemaakte site het verder prima doet en ik af en toe een foto of video wil vervangen hoef ik me toch nergens druk over te maken?
geplaatst door: roel22
antw: Adobe trekt de stekker uit webdesigner-app Muse
reactie #5 geplaatst: 29 maart 2018 - 11:28
@ roel22: Waarschijnlijk geeft dat geen probleem, hoewel ik pas wel een probleem had met een script dat werd aangeroepen en er niet meer was. Het effect was dat iedere pagina op de site er ongeveer 45 seconden over deed voordat die eindelijk geladen werd!

Daardoor moest in alle pagina's met de hand de code dat dit script aanriep verwijderd worden, niet echt een leuk klusje.

Verder gaat het verouderen van Muse over een paar jaar bijna zeker een probleem zijn, want webstandaarden evolueren nu eenmaal.
geplaatst door: GeorgeM
antw: Adobe trekt de stekker uit webdesigner-app Muse
reactie #6 geplaatst: 31 maart 2018 - 13:12
Na een rumoerige week waarin veel Muse-gebruikers en -cursisten mij vroegen wat ze nu moeten gaan doen, lijkt het erop dat er juist voor Mac-gebruikers een heel aardige nieuwe en Mac-only app bestaat: BLOCS. Deze tool werkt eveneens uiterst visueel (no coding), biedt gelijk ook veel meer speciale features waar je in Muse nog steeds verlegen om zat, en kost $79.

Wil je een redelijk onafhankelijk en uitgebreid overzicht van andere alternatieven, dan kan je bij MuseWidgets tijdelijk een PDF downloaden waarin veel andere desktop- en online-webtools vermeld en kort beschreven staan. (BLOCS staat er niet bij, omdat het Mac-only is.)

Verder loopt er op het Adobe Muse-forum een discussie van inmiddels bijna 1000 reacties, waarin ook heel veel meningen, tips en alternatieven beschreven worden.
geplaatst door: Peter Villevoye
Studea — Advies - Training - Begeleiding in DTP, web- en app-design.  En... een PixelFreak !
antw: Adobe trekt de stekker uit webdesigner-app Muse
reactie #7 geplaatst: 31 maart 2018 - 13:18
@ roel22: Waarschijnlijk geeft dat geen probleem, hoewel ik pas wel een probleem had met een script dat werd aangeroepen en er niet meer was. [...] Daardoor moest in alle pagina's met de hand de code dat dit script aanriep verwijderd worden, niet echt een leuk klusje.

Vreemd, dat moet dan door een rare third-party widget erin zijn gezet, want op zich zou je met één Publish vanuit Muse weer een verse en goed werkende website moeten hebben.

Citaat
Verder gaat het verouderen van Muse over een paar jaar bijna zeker een probleem zijn, want webstandaarden evolueren nu eenmaal.

Dat zal zeker het geval zijn. Pure HTML en CSS zou een langer leven beschoren zijn, maar vooral JavaScripts zijn nogal vluchtig...
geplaatst door: Peter Villevoye
Studea — Advies - Training - Begeleiding in DTP, web- en app-design.  En... een PixelFreak !
antw: Adobe trekt de stekker uit webdesigner-app Muse
reactie #8 geplaatst: 31 maart 2018 - 13:28
lijkt het erop dat er juist voor Mac-gebruikers een heel aardige nieuwe en Mac-only app bestaat: BLOCS. Deze tool werkt eveneens uiterst visueel (no coding), biedt gelijk ook veel meer speciale features waar je in Muse nog steeds verlegen om zat, en kost $79.

Ik heb Blocs indertijd bekeken voordat ik voor Muse koos, en vond het veel te beperkt.

Maar misschien heb ik het niet voldoende een kans gegeven, en heb ik niet alle mogelijkheden gezien?

En wat betreft dat vertragende script, ik denk ook dat die van een third-party widget afkomstig was, moet er nog eens induiken om er achter te komen welke.
geplaatst door: GeorgeM
antw: Adobe trekt de stekker uit webdesigner-app Muse
reactie #9 geplaatst: 31 maart 2018 - 15:13
Dat zal zeker het geval zijn. Pure HTML en CSS zou een langer leven beschoren zijn, maar vooral JavaScripts zijn nogal vluchtig...

Dat is natuurlijk niet waar. Dat er elke week wel 7 frameworks of hippe toepassingen bijkomen in het JavaScript-land wilt niet zeggen dat je ze ook moet gebruiken. Dat is hetzelfde als de App Store. Heel stoer, 3 miljoen iOS apps maar een mens heeft gewoon maar 10 of 20 apps nodig die bovengemiddeld functioneren en iets toevoegen, de rest kan gestolen worden.


JavaScript is gewoon een client-side script. Dat wilt zeggen dat je alle functies meebundelt met de website. Bij Muse wordt waarschijnlijk nog steeds jQuery gebruikt. jQuery mag dan nu in 2018 niet meer zo populair zijn als dat het was in 2012 maar het blijft nog steeds functioneren en is nog steeds in ontwikkeling, er maken alleen minder mensen gebruik van op dit moment omdat er voor developers hippere, betere, snellere en eenvoudigere opties zijn. In het jQuery.js bestand dat ingeladen wordt op de website zitten alle functies verpakt. Zodra er iets qua interactie op je site moet gebeuren zal dat dus uit dit bestand gehaald worden. Kortom - zolang dat bestand in je site blijft zitten zal dat 100 jaar blijven functioneren zolang jij geen nieuwe functies toevoegt aan je site die niet in jQuery verpakt zitten. <-- en ik geloof niet dat iemand die Muse gebruikt de kennis heeft om dat soort geavanceerde functionaliteit in Muse te willen gebruiken.


Volgens mij kun je Muse nog wel een aantal jaren blijven gebruiken maar de vraag hierbij ligt vooral bij Adobe. Wat doen zij en hoe is Muse opgebouwd. Is het sterk afhankelijk van een server of werkt alles echt helemaal lokaal op je computer. (het bouwen van de sites) Youtube embeds en al dat soort poespas lijkt mij afhankelijk te zijn van een server dus dat zal dan stuk gaan op het moment dat Adobe hun server afsluit. Goed voorbeeld is KarelWillem en zijn iWeb fetisj. Hoe lang heeft hij niet doorgewerkt met iWeb alleen omdat hij zo flexibel is als silly putty en om al dat soort fratsen heen kan werken.

---

Het probleem van Muse is niet de webstandaarden maar het aanzien van het bedrijf en de mensen die het maken. Adobe zit qua prijzen in een premium segment. Daar horen ook bepaalde producten bij die dat reflecteren en wanneer dat minder wordt en mensen gebruiken bepaalde diensten niet zo heel veel meer, omdat er vele betere zijn, dan moet je stappen ondernemen en dit soort oude diensten af te schrijven want anders gaan mensen over je praten. Pietje verkoopt de iPhone 4 voor 575,- dat wil je horen in 2018.

Wat Muse doet, doen vaak de meeste webtools zoals Weebly, Wix, Jimdo en al dat soort online tools ongeveer 217 keer beter dan Muse. En als aan die basis van 217 keer een dienst als React.js staat of Ember.js of Vue.js dan loop je wel achter de feiten aan, als Adobe zijnde. React.js een JavaScript framework om User Interfaces extreem snel mee op te bouwen en dat is fancy praat voor gewoon zeggen - het is de basis van Facebook's uiterlijk. Facebook heeft dit ook nog eens Open Source gemaakt. Dus je moet je voorstellen dat je een JavaScript bibliotheek hebt (bestaandje met daarin alle functies) zoals jQuery. Dat jouw User Interface kan bouwen (de app) maar het kan ook tegelijk jouw websites bouwen, bundelen en laten functioneren. Daar kun je als Adobe gewoon niet tegenop met een app programmeren in Swift, C# of wat voor programmeertaal dan ook.

Dat is het mooie van het internet eigenlijk. Dat de tools die je gebruikt om een website te laten functioneren, net zo goed als app kunnen dienen om het mee te bouwen. Het nadeel van dit alles is. Adobe heeft volgens mij deze manier van werken en het concept geïntroduceerd (voormalig Edge line-up) maar ze kunnen er zelf geen cent aan verdienen omdat developers geen verbinding hebben met Adobe.
geplaatst door: Shmoo
antw: Adobe trekt de stekker uit webdesigner-app Muse
reactie #10 geplaatst: 2 april 2018 - 08:53
Je hebt grotendeels gelijk - client side JavaScripts die meekomen met een pagina kunnen in principe tot in alle eeuwigheid blijven meedraaien. Totdat Apple Safari een verouderde versie ervan niet meer zo veilig vindt, of Google een API voor het aanroepen van hun handige plattegrondje weer eens anders geformuleerd wilt zien (en het oude script de boot mist). Dat gebeurt inderdaad niet iedere dag of iedere week, maar kennelijk wel een paar keer per jaar. Daarom moest je ook regelmatig je Muse-website 'verversen' ook al had je zelf geen iota aan je content veranderd.

Het ligt er vanaf 26 maart 2019 dus aan, wat de houdbaarheid wordt van de HTML/CSS/JS uit de dan beschikbare versie van Muse. Dat is helaas geen datum op de verpakking, maar zullen we t.z.t. proefondervindelijk wel gaan merken.

En dan zijn er ook nog de verwijzingen naar massa's externe third-party scripts, die gebruikers van Muse in hun pagina's verwerkt krijgen omdat ze ergens een leuke en geheel onschuldige widget vandaan hebben geplukt. Maar ja, hoe lang blijft die URL of inhoud online beschikbaar èn up-to-date ? Sommige zullen in het komende jaar waarschijnlijk al de pijp aan Maarten geven.

Het is prima en prachtig dat het web een nog altijd voortschrijdend platform is – en dat zal zo blijven. Dus zullen websites die geen update krijgen op den duur vanzelf gaan haperen, onbruikbaar worden, en uit het gebruik verdwijnen. Deze media-erosie zorgt voor digitaal leven èn dood...
geplaatst door: Peter Villevoye
Studea — Advies - Training - Begeleiding in DTP, web- en app-design.  En... een PixelFreak !
antw: Adobe trekt de stekker uit webdesigner-app Muse
reactie #11 geplaatst: 2 april 2018 - 19:05
Ik heb Blocs indertijd bekeken voordat ik voor Muse koos, en vond het veel te beperkt.

Maar misschien heb ik het niet voldoende een kans gegeven, en heb ik niet alle mogelijkheden gezien

Moet je toch ook eens kijken naar het door Robert aangehaalde “Sparkle”. Minder “eenheidsworst” dan Blocs, maar beperkt in het toevoegen van eigen code. Wel volop mogelijkheid voor eigen creativiteit. Werk er zelf mee, naar redelijke tevredenheid, na het ter ziele gaan van Freeway Pro.
geplaatst door: MacGB
Video-tutorials voor iMovie10 of Foto's voor Mac
antw: Adobe trekt de stekker uit webdesigner-app Muse
reactie #12 geplaatst: 3 april 2018 - 11:15
Ik heb Sparkle indertijd ook geprobeerd, kwam bij mij hetzelfde over als Blocs: allebei voor mij te beperkt en teveel uitgaand van templates. Ik wil graag vanaf nul kunnen ontwerpen en nergens dwars gezeten worden door de software.

@ Peter Villevoye: je reacties zijn voor mij moeilijker leesbaar door het gebruik van zoveel italics, als het kan graag zonder.
geplaatst door: GeorgeM
antw: Adobe trekt de stekker uit webdesigner-app Muse
reactie #13 geplaatst: 3 april 2018 - 11:30
Muse was gewoon heel slim in het bij elkaar houden en onderling relateren van elementen op de pagina, zodat de principes van het web (de inhoudelijke 'flow') er goed vat op konden hebben. Dus "graag vanaf nul kunnen ontwerpen en nergens dwars gezeten worden" is een utopie, maar Muse liet je tenminste in de gelukzalige waan dat je lekker vrijelijk bezig kon zijn :-)

Verder hielden ze heel veel technisch huishoudelijke zaken bijna stilzwijgend voor de ontwerper bij, zoals FTP-en, formulieren werkend krijgen, plaatjes naar meerdere formaten verwerken, noem maar op – genoeg features waar een gemiddelde WordPress-gebruiker meteen weer drie plugins en een admin nodig heeft...

Het probleem zit erin dat een gebruiker vaak méér noten op zijn/haar zang gaat krijgen en het dan raar vindt dat de software dat niet kan bieden ! Zo kwam Muse echt in de grote problemen toen ze naast de adaptive aanpak ook nog eens een heuse fluid responsive wilden gaan bieden. Dat ging behoorlijk moeizaam en beschouw ikzelf nog altijd als een van de grootste (technische) Muse-missers.

Tja, er is dus nog geen duidelijke oordeel, welke software of service het stokje goed kan overnemen. Afhankelijk van iemands voorkeuren en vereisten zal er toch een verschillende keuze uit rollen, denk ik.
geplaatst door: Peter Villevoye
Studea — Advies - Training - Begeleiding in DTP, web- en app-design.  En... een PixelFreak !
antw: Adobe trekt de stekker uit webdesigner-app Muse
reactie #14 geplaatst: 3 april 2018 - 11:34
@GeorgeM
Sinds versie 2 werkt Sparkle niet meer met templates, zoals daarvoor, en zoals Blocs. Je kunt dus vanaf nul beginnen met je ontwerp. Er zijn wel een aantal voorbeelden van websites beschikbaar (gratis) met fraaie ontwerpen die je kunt gebruiken als start voor je sites, ze zijn te zien en te downloaden in Sparkle café. Uiteraard heeft ook Sparkle zjn beperkingen.
geplaatst door: MacGB
Video-tutorials voor iMovie10 of Foto's voor Mac
antw: Adobe trekt de stekker uit webdesigner-app Muse
reactie #15 geplaatst: 12 januari 2019 - 16:26
Ik werd door een vriendin gevraagd om een website voor haar te maken. In het verleden deed ik dat (zoals veel anderen hier ook) in Muse. Ben nu door de tip van MacGB aan het testen met Sparkle, en dat is inderdaad veel beter geworden (heb er in het verleden ook wel eens aan 'geroken', vond het toen ook te beperkt).

De thema's waar MacGB het over heeft zijn te vinden op deze pagina. Let wel op dat ze bijna allemaal alleen maar voor de desktop zijn, je moet er zelf responsive versies van maken in Sparkle.
geplaatst door: Robert
antw: Adobe trekt de stekker uit webdesigner-app Muse
reactie #16 geplaatst: 12 januari 2019 - 23:55
Ik wil graag vanaf nul kunnen ontwerpen en nergens dwars gezeten worden door de software.

Al eens naar React gekeken? Daar maken wij onze (interne) websites mee.
geplaatst door: puk1980
Et soudain surgit face au vent, le vrai héros de tous les temps.
antw: Adobe trekt de stekker uit webdesigner-app Muse
reactie #17 geplaatst: 19 januari 2019 - 14:44
Al eens naar React gekeken? Daar maken wij onze (interne) websites mee.

GeorgeM heeft dit draadje kennelijk uit het oog verloren, maar mijn interesse heb je wel. Kan je misschien een link naar React geven?

Ondertussen steeds meer aan het spelen met Sparkle, en ben er tot nu toe beslist niet ontevreden over (hoewel ik wel tegen aan paar lastige dingen aanloop, maar dat kan ook mijn gebrek aan ervaring met dit programma zijn... ;) ).
geplaatst door: Robert
antw: Adobe trekt de stekker uit webdesigner-app Muse
reactie #18 geplaatst: 19 januari 2019 - 15:33
Kan je misschien een link naar React geven?

Ik zat vandaag toevallig naar Gatsby (wat gebruik maakt van React) te kijken:  https://www.gatsbyjs.org/tutorial/

Dan Abramov heeft zijn blog op basis van Gatsby starter blog gemaakt. De artikelen op zijn blog zijn in standaard Markdown (van John Gruber :smile:) geschreven.

Het ziet er misschien allemaal wat ‘Spartaans’ uit, maar het geeft je wel de volledige vrijheid (waar GeorgeM om vroeg).

Er zijn vele React tutorials te vinden. Ik heb zelf destijds die van The Net Ninja (Shaun Pelling) gevolgd. Heerlijk, alleen al door zijn Manchester accent. :smile:
Complete React tutorial (with Redux)
geplaatst door: puk1980
Et soudain surgit face au vent, le vrai héros de tous les temps.
antw: Adobe trekt de stekker uit webdesigner-app Muse
reactie #19 geplaatst: 19 januari 2019 - 15:37
React is niet wat je zoekt Robert, dat hoort niet genoemd te worden in dit topic want dat gaat ver boven jouw petje.

React is op basis van JavaScript --> User Interfaces maken en zo'n interface kan dan ook een web-layout zijn. Dat heeft niets met iWeb -achtige programma's te maken waar mensen willen ontwerpen en via drag en drop overal afbeeldingen plaatsen, mooie kleuren meegeven om vervolgens op een knop drukken en Tada... website klaar, of iets dat er op moet lijken.

Zonder kennis van JavaScript is React niet te doen.

Wat George bedoelt is dat hij niet in vaste kaders wilt ontwerpen zoals Blocs app doet. Daar krijg je een layout (grid) en dan moet je daar tussen blijven. iWeb was meer zoals Pages, je begint met een wit canvas en dan kun je vrij kleuren overal waar je wilt. Dat is wat George wilt.

Laatst bewerkt op: 19 januari 2019 - 15:42 door Shmoo
geplaatst door: Shmoo
antw: Adobe trekt de stekker uit webdesigner-app Muse
reactie #20 geplaatst: 19 januari 2019 - 15:41
Ondertussen steeds meer aan het spelen met Sparkle, en ben er tot nu toe beslist niet ontevreden over (hoewel ik wel tegen aan paar lastige dingen aanloop, maar dat kan ook mijn gebrek aan ervaring met dit programma zijn... ;) ).
.
Wat is de aard van die lastige dingen Robert ? (Ik schat jouw deskundigheid wel wat hoger in dan die van mij, maar je weet maar nooit 😉).
Overigens is mijn ervaring met de geestelijke vader van Sparkle, dat hij erg snel en kundig reageert op vragen.
geplaatst door: MacGB
Video-tutorials voor iMovie10 of Foto's voor Mac
antw: Adobe trekt de stekker uit webdesigner-app Muse
reactie #21 geplaatst: 19 januari 2019 - 15:52
React is niet wat je zoekt Robert, dat hoort niet genoemd te worden in dit topic want dat gaat ver boven jouw petje.

“hoort niet genoemd te worden”? Waar slaat dat op? MacFreak is een openbaar forum.

“ver boven jouw petje”? Mag Robert dat misschien zelf concluderen?

Wat George bedoelt ...

Wat GeorgeM bedoelt hoor ik liever van hemzelf.

geplaatst door: puk1980
Et soudain surgit face au vent, le vrai héros de tous les temps.
antw: Adobe trekt de stekker uit webdesigner-app Muse
reactie #22 geplaatst: 19 januari 2019 - 21:41
Doe niet zo moeilijk over alles, je kunt ook gewoon aanleren om niet overal op te willen reageren. Je hebt niet overal verstand van.

Als George dit schrijft dan is het toch gewoon duidelijk.

Citaat
Ik heb Sparkle indertijd ook geprobeerd, kwam bij mij hetzelfde over als Blocs: allebei voor mij te beperkt en teveel uitgaand van templates. Ik wil graag vanaf nul kunnen ontwerpen en nergens dwars gezeten worden door de software.


Verder mag jij natuurlijk alles posten, it's a free country. Zoals ik ook gewoon iemand mag waarschuwen op basis van ervaring, zodat ze ergens niet aan hoeven te beginnen want React heeft niets met Sparkles, Muse, iWeb, Sandvox, RapidWeaver en al dat soort apps te maken. Dat is gewoon hipster JavaScript.

React hoort in het rijtje thuis. Men begint met HTML + CSS, dan JavaScript en wanneer je een paar jaar zelfstandig websites kunt maken ga je je verder ontwikkelen in een specifieke richting ---> dan komt mogelijk React pas in het zicht en ga kijken of het iets voor jou is. Idem voor dat Gatsby -verhaal. Dat is een Static Site Generator, dat is heel iets anders dan een site bouwen.
geplaatst door: Shmoo
antw: Adobe trekt de stekker uit webdesigner-app Muse
reactie #23 geplaatst: 20 januari 2019 - 09:54
Even een korte onderbreking om duidelijkheid te scheppen: het is tegen de regels van MacFreak om elkaar de maat te nemen. Niet voor niets, want zorgt alleen maar voor effecten die we hier beslist niet willen.

En suggesties van anderen afkraken is natuurlijk helemaal niet acceptabel, het zijn juist dat soort suggestieses die vaak voor veel van ons tot onverwachte ontdekkingen hebben geleid.
geplaatst door: ModeratorTeam
met vriendelijke groet, het ModeratorTeam
antw: Adobe trekt de stekker uit webdesigner-app Muse
reactie #24 geplaatst: 21 januari 2019 - 20:53
Ik gebruik al jaren Rapidweaver met een aantal plugins zoals Foundation en Stacks. Prima webopmaak pakket - https://www.realmacsoftware.com/rapidweaver/
geplaatst door: Blacksheep013