AI maakt verbeteren van low-res foto’s echt mogelijk
geplaatst: 9 september 2019 - 08:42
https://www.macfreak.nl/modules/news/images/Camera-iOS-icoon.jpg
AI maakt verbeteren van low-res foto’s echt mogelijk
Als je wel eens een televisieserie als CSI of NCIS hebt gekeken dan heb je vast wel een scène voorbij zien komen  waarin een wazig beeld even wordt omgetoverd naar een lekker scherpe foto. Leuk, alleen zal iedereen die wat weet van bitmaps je kunnen vertellen dat dit helemaal niet mogelijk is. Tot nu toe.

Het zijn de onderzoekers van het Korea Advanced Institute of Science and Technology die het gelukt is om met Kunstmatige Intelligentie (AI) uit beelden die alleen maar uit een paar pixels bestaan beelden te genereren die de echte gezichten erg dicht benaderen. Het is allemaal nog niet perfect, zo worden er nogal eens snorren toegevoegd terwijl die er in het echt niet zijn, ook bij vrouwen. Maar de echte gezichten worden duidelijk benaderd, en het is in alle gevallen beter dan de meeste compositie-tekeningen die ook door de politie gebruikt worden.

https://cdn.vox-cdn.com/thumbor/yZFVgGmZF1N4GFfgWkexkJaBQ80=/0x0:1168x1100/1720x0/filters:focal(0x0:1168x1100):no_upscale()/cdn.vox-cdn.com/uploads/chorus_asset/file/19164991/examples.png
AI maakt verbeteren van low-res foto’s echt mogelijk


Wil je meer lezen over deze nieuwe ontwikkeling, dan is dit artikel van Vox een aanrader.

In de afgelopen jaren hebben we al meer voorbeelden gezien van interessante ontwikkelingen op het gebied van wat er allemaal mogelijk is met AI en gezichten. Een voorbeeld wat daarbij veel aandacht trok was de pratende Mona Lisa, die je hieronder kan zien.

https://cdn.vox-cdn.com/uploads/chorus_asset/file/16309415/mona.gif
AI maakt verbeteren van low-res foto’s echt mogelijk


Er zit trouwens ook een enorme schaduwkant aan deze ontwikkeling, deze kan ook gebruikt worden voor het maken van zogenaamde deep fakes. Dit zijn video’s waarin je een bekend iemand iets ziet en hoort zeggen wat die persoon helemaal nooit gedaan heeft. Daarbij kan iemand door een camera opgenomen worden, terwijl de AI zowel de video als de stem omzet naar die van bijvoorbeeld een acteur of een politicus.

Apple heeft dit soort techniek ook in huis, maar gebruikt het gelukkig alleen maar om de Animoji’s steeds beter te maken.

Bereik MacFreak’s 85.000 maandelijkse bezoekers met sponsoring, advertorials of pagelinks.
Reach MacFreak’s 85.000 monthly visitors through sponsoring, advertorials or pagelinks.
geplaatst door: Robert
antw: AI maakt verbeteren van low-res foto’s echt mogelijk
reactie #1 geplaatst: 9 september 2019 - 15:46
Indrukwekkend inderdaad, en had gemist dat we inmiddels al zover zijn.

Lijkt me trouwens niet zo heel moeilijk om deze AI nog aan te leren wat mannen en vrouwen zijn, en dat die laatste categorie meestal geen snor heeft.  😉
geplaatst door: GeorgeM
antw: AI maakt verbeteren van low-res foto’s echt mogelijk
reactie #2 geplaatst: 9 september 2019 - 22:56
Dit is dus wat openbaar is he... moet je je eens voorstellen wat de NSA en CIA en andere grote geheime diensten allemaal al kunnen.
Als je in China door het rode licht loopt krijg je een aantekening dankzij camera's met gezichtsherkenning. Doe je vaker stoute dingen, weg met privileges... jaja... Big Brother.

Recentelijk heb ik de film 'Snowden', 'Citizenfour', 'Zero Days', 'Enemy of the State', 'The Echelon Conspiracy' en 'The Net' (in deze volgorde) nog maar weer eens bekeken. De 3 laatste zijn technisch uiteraard hopeloos verouderd, maar het principe werkt nog steeds. Denk daarbij ook aan die Stasi operators van vroeger (filmtip "Das Leben der Anderen"), die helemaal lyrisch zouden worden van wat tegenwoordig allemaal kan.
En dit gaat nooit meer weg. Het wordt alleen maar erger. Lee Harvey Oswald's hoofd werd nog knullig met geweer en krant in een foto geplakt, nu zou het niet meer van echt te onderscheiden zijn. Het is wachten op de eerste moord bewezen door camera's maar onschuldigen veroordeeld...

@GeorgeM: wacht maar tot wij vrouwen stoppen met plukken of laseren...  :biggrin:
geplaatst door: MacMiep
Al meer dan 20 jaar beheert Miep de MacMiepMacCursus op http://www.macmiep.nl!