https://www.macfreak.nl/modules/news/images/virus.jpg
Alles wat je moet weten over virusscanners voor Mac
Bijna wekelijks komt de vraag voorbij “moet ik een virusscanner installeren op mijn Mac”. Het antwoord is in veel gevallen ‘nee’. Toch kan in sommige situaties een virusscanner wel noodzakelijk zijn. Wanneer wel of niet? Welke opties er zijn? In onderstaand artikel vertel ik je alles wat je moet weten.

Apple heeft op meerdere manieren het systeem beveiligd waardoor een virusscanner in de meeste gevallen niet nodig zal zijn. macOS bevat standaard een systeem (File Quarantine) waarbij steeds wordt gecontroleerd of de software die je installeert niet is aangemerkt als Malware. Via de beveiligingsupdates kun je ervoor zorgen dat ook de nieuwste bedreigingen worden herkend en tegengehouden. Dit kun je doen door bij Systeemvoorkeuren > Software Update > Geavanceerd… de onderste optie ‘Installeer systeembestanden en beveiligingsupdates’ aan te zetten (zie afbeelding).

https://www.passionsupport.nl/wp-content/uploads/2019/04/Schermafbeelding-2019-04-02-om-16.11.32.png
Alles wat je moet weten over virusscanners voor Mac


Daarnaast zorgt GateKeeper ervoor dat alleen applicaties die voldoen aan bepaalde regels mogen worden geïnstalleerd. Je kunt dit zelf instellen bij Systeemvoorkeuren > Beveiliging en Privacy. Onderaan dit venster, in het tabblad Algemeen, kun je kiezen voor één van de drie opties. Hiervan is de onderste (de middelste bij High Sierra of ouder) het meest gebruikelijk en ook standaard ingesteld. Applicaties uit de App Store en van ontwikkelaars die door Apple zijn goedgekeurd worden hiermee toegestaan.


Door middel van de Sandboxing techniek zorgt Apple er ook nog eens voor dat applicaties alleen toegang hebben tot een beperkt gedeelte van de Mac. Hiermee wordt voorkomen dat programma’s je complete systeem kunnen beheren of bedreigen.

Waarom je geen virusscanner op de Mac wilt

Oke, een virusscanner is dus niet altijd nodig omdat Apple het systeem al goed geeft beveiligd. Maar is het niet “better safe then sorry”? In dit geval niet. Virusscanners staan bekend om het opslurpen van werkgeheugen of processor kracht. Hierdoor kan het je Mac onnodig traag maken. Uit een test van AV-test met virusscanners onder macOS Sierra bleek dat virusscanners zo’n 3% tot 5% impact hebben op de performance.
https://www.passionsupport.nl/wp-content/uploads/2019/04/2018_01_MacTest_Leistungsverlust_en.jpg
Alles wat je moet weten over virusscanners voor Mac

Vooral de pakketten die ook zeggen je Mac “schoon te maken” halen bestanden weg die je juist nodig hebt om snel te kunnen werken. Soms betaal je zelfs voor niks. Er is een tijd terug eens bewezen dat diverse betaalde applicaties aangaven malware te hebben gevonden terwijl dit helemaal niet het geval was. Puur om te zorgen dat je blijft betalen. Blijf dus vooral weg van Apps als MacKeeper.

Zorg zelf dat je veilig bezig bent

Je kunt er beter zelf voor zorgen dat je veilig omgaat met je Mac en de data die erop staat. Een kwetsbaarheid zit namelijk in de meeste gevallen bij het gebruik van de Mac en niet in de Mac zelf.

Zorg voor sterke en unieke wachtwoorden, schakel eventueel FileVault in, installeer alleen software uit betrouwbare bronnen, gebruik twee-staps-verificatie en maak een back-up.

Wanneer een virusscanner wel nodig is

Toch zijn er uitzonderingen. Werk je in de zorg of heb je andere gevoelige patiënt- of persoonsgegevens op je Mac staan? Dan kan het zeker slim zijn om een virusscanner te gebruiken. Al is het maar voor de zekerheid.

Volgens de AVG moet je bij het opslaan of verwerken van persoonsgegevens je Mac “voldoende beveiligen”. In het geval van gevoelige data is een virusscanner iets wat daar bij hoort, ook al is de Mac voor een groot deel al beveiligd. Je kunt dit ook aangeven in je privacyverklaring, wat naar je klanten toe ook extra vertrouwen geeft. Je doet er namelijk alles aan om infectie te voorkomen. Hierbij kun je bijvoorbeeld ook opnemen dat je jaarlijks een Malware scan uitvoert of laat uitvoeren. Hieronder meer over de software die je daarvoor kunt gebruiken.

Ook als je een wat grote organisatie hebt waar niet alleen Mac’s, maar ook PC’s gebruikt worden is het aan te raden een virusscanner te gebruiken op alle werkstations.

Moet je regelmatig software uit onbekende bron installeren? Ook dan is het aan te raden een virus- of malwarescanner te gebruiken.

Welke virusscanner moet je kiezen?

Wil je met enige regelmaat scannen op malware? Dan is Malwarebytes een mooi pakket. Met de gratis versie kun je scannen en malware verwijderen. Wil je liever continue een malware scan dan kun je de Pro versie kopen voor € 39,- per jaar.

https://www.passionsupport.nl/wp-content/uploads/2019/04/Apple-Devices-Passion-Marmer.png
Alles wat je moet weten over virusscanners voor Mac


Als je voor een uitgebreide virusscanner gaat rondkijken zul je merken dat er veel verschillende mogelijkheden zijn. Mijn advies: gratis is geen optie. Als je een virusscanner nodig hebt is daar een goede reden voor. Je wilt dan niet een gratis tool, maar een serieuze scanner.

Er zijn meerdere virusscanners die betrouwbaar zijn. Bitdefender, Intego en McAfee zijn met regelmaat als beste getest door AV-test.Claire is Apple Certified Support Professional en helpt ondernemers met ondersteuning en advies op het gebied van Apple apparaten. Na vier jaar ervaring op te hebben gedaan bij iCentre Delft, startte ze in 2013 met haar eigen bedrijf: Passion Support.
geplaatst door: Claire Passion Support
antw: Alles wat je moet weten over virusscanners voor Mac
reactie #1 geplaatst: 4 april 2019 - 17:13
Eerst melden dat er een prestatie impact is, en dan MalWareBytes aanraden... als er nou een product en duur en een enorme impact op je prestatie heeft dan is het wel de betaalde versie die met achtergrondscan werkt van MalWareBytes...
geplaatst door: Macteach
antw: Alles wat je moet weten over virusscanners voor Mac
reactie #2 geplaatst: 4 april 2019 - 17:17
Kleine aanvulling: Niet alleen bij grote organisatie maar ook wanneer je überhaupt veel uitwisselt met Pc gebruikers (mail, uploads) is een virusscanner aan te bevelen. Je wilt immers niet degeen zijn die een virus heeft doorgegeven.

Verder denk ik dat een malware scan uitvoeren best wat frequenter dan eens per jaar mag zijn! En waarom zijn de gratis tools niet aan te bevelen? Heeft de betaalde versie van Malwarebytes niet dezelfde nadelen als al die andere virusscanners? Dit artikel levert mij meer vragen dan antwoorden op  :wink:.

Ondanks dat ik het Claire eens ben over het gebruik van MacKeeper toch even een positieve ervaring met de helpdesk van dit programma: Een vage kennis had de betaalde versie aangeschaft en kreeg wat problemen op zijn Mac. Naar zijn zeggen is hij telefonisch fantastische geholpen door de helpdesk van MacKeeper  en was hij snel van de problematiek af.
geplaatst door: peerzwart
antw: Alles wat je moet weten over virusscanners voor Mac
reactie #3 geplaatst: 4 april 2019 - 18:30
Moet je regelmatig software uit onbekende bron installeren? Ook dan is het aan te raden een virus- of malwarescanner te gebruiken.

Illegale software downloaden en gebruiken is stelen. Het mag niet maar velen doen het wel en zoeken aldus op bv. torrentsites. Voor diegenen onder hen die geen benul hebben wat ze installeren is een virusscanner aanbevolen. Ben ik het met eens!

Ik schreef het toevallig vandaag nog in een topic hier op MacFreak, genaamd 'AVG melding bij openen Safari'.
Zie

... wat de argeloze op zoek zijnde - naar illegale software in dit geval -  dan meestal niet door heeft. Een Anti-virus programma heeft dat dan toch voorkomen.

antw: Alles wat je moet weten over virusscanners voor Mac
reactie #4 geplaatst: 4 april 2019 - 19:18
Aanvullend artikel van https://www.iculture.nl/gids/beste-virusscanners-mac/
Citaat
Heb je een Mac virusscanner nodig?

We hebben het eerder aan de orde gesteld: heb je nou eigenlijk antivirus nodig op de Mac? Dat ligt helemaal aan je eigen gedrag. Er wordt vaak gezegd dat de Mac ongevoelig is voor malware, maar dat kan ook een schijnzekerheid opleveren. Ook al is er veel minder malware voor macOS High Sierra dan voor Windows, dat betekent niet dat je helemaal veilig bent en overal maar op kunt gaan klikken. Het gevaar bij malware ligt vaak bij nonchalant gedrag of nieuwsgierigheid: je krijgt een e-mailtje dat je gouden bergen belooft of ziet op internet een tool dat je Mac écht véél sneller gaat maken. Ben je iemand die snel in dit soort scams trapt (of heb je huisgenoten die dat doen), dan is wat extra bescherming wel op z’n plaats.

Gaat het om performance en goede detectie, dan kun je dus het beste de pakketten van Bitdefender, Intego en Kaspersky nemen. Je levert daarmee wel gemiddeld 3% tot 5% van je systeemperformance in, maar voor veel mensen is dat acceptabel. In een vorige test scoorden de pakketten van AVG en Sophos bovenaan en die zijn helemaal gratis. Daarom zijn ze een mooie aanvulling op de basisbescherming die macOS al biedt.