https://www.macfreak.nl/modules/news/images/Keynote-6-Mac-icoon.jpg
Apple lanceert nieuwe MacBook Air, Mac Mini en iPad Pro
Het was een beetje een gekke middag vandaag, want om 15:00 uur zaten we klaar voor een Apple presentatie. Normaal gesproken is dat in de avond, maar deze keer kwam de livestream vanuit New York en dat leverde een tijdverschil op van 4 uur.

De zaal, in the Brooklyn Academy of Music, was razend enthousiast en kon niet ophouden met applaudisseren toen Tim Cook het podium op kwam. De verwachtingen waren hooggespannen en Apple maakte dit helemaal waar. Met een nieuwe MacBook Air, Mac Mini en iPad Pro zijn we behoorlijk verwend. Apple heeft goed naar de wensen van de klanten geluisterd en dat zie je meteen terug in drie fantastische upgrades.

https://www.passionsupport.nl/wp-content/uploads/2018/10/Keynote-oktober.png
Apple lanceert nieuwe MacBook Air, Mac Mini en iPad Pro


MacBook Air: het iconische design voorzien van de nieuwste technieken

Tim Cook sloeg de saaie statistieken dit keer over en begon vrijwel meteen met het aankondigen van de vernieuwde MacBook Air. Het iconische, taps toe lopende, design is voorzien van de nieuwste technieken en kan daardoor weer jaren mee. Toch blijft hij relatief betaalbaar.

https://www.passionsupport.nl/wp-content/uploads/2018/10/Schermafbeelding-2018-10-30-om-19.10.53.png
Apple lanceert nieuwe MacBook Air, Mac Mini en iPad Pro


Wat een beauty!

De nieuwe MacBook Air bevat een 13-inch Retina-display. Dat is een stuk hoger in resolutie dan zijn voorganger en dus een prettige upgrade die veel gebruikers zal aanspreken. De native resolutie is 2560 x 160 pixels en het scherm is een stuk helderder. Hij is verkrijgbaar in de kleuren goud, zilver en spacegrijs en de zilveren rand rondom het scherm is vervangen door een zwarte, zoals we die ook kennen van de MacBook (Pro). Daarnaast is hij weer dunner en lichter geworden, wat voor een MacBook Air (de mobielste laptop ooit) geen overbodige luxe is. Aan het milieu heeft Apple ook gedacht. Als eerste is dit mobiele werkstation vervaardigd uit 100% recyclebaar aluminium en daarmee de groenste computer ooit gemaakt.

https://www.passionsupport.nl/wp-content/uploads/2018/10/Schermafbeelding-2018-10-30-om-18.39.27.png
Apple lanceert nieuwe MacBook Air, Mac Mini en iPad Pro


Techniek staat voor niks

Ook is de MacBook Air voorzien van alle nieuwe technieken. Apple gaat verder dan alleen een nieuwere processor en het Retina Display. Zo bevat hij, net als de MacBook Pro, een Touch ID sensor. Deze zit verwerkt in het normale toetsenbord en dus niet in een Touch Bar. Daarnaast is hij voorzien van twee gloednieuwe Thunderbolt 3 (USB-C) poorten en zijn de USB-A poorten hiermee verdwenen. Wel is er nog een koptelefoon aansluiting beschikbaar. De Trackpad is 20% groter dan de huidige, zoals we al kennen van de MacBook 12-inch.

Opties, prijs en beschikbaarheid

Upgrade mogelijkheden zijn er genoeg. Je kunt tot 16GB werkgeheugen en 1,5 TB (!) SSD opslag krijgen. Dan betaal je natuurlijk wel de hoofdprijs. Het basismodel met 128GB SSD opslag is verkrijgbaar vanaf €1.115,- exclusief BTW. Zijn voorganger is nog steeds verkrijgbaar en is scherp geprijsd met een vanaf prijs van €907 excl. btw. Inmiddels zijn de modellen te bestellen, voor een basismodel is de verwachte levertijd momenteel rond de 6-10 werkdagen.

Apple kiest voor een Mac Mini met grootse prestaties

Er lag al jaren een behoefte bij de professionele Mac gebruikers: ze wilden een krachtige, betaalbare machine met veel mogelijkheden en een compact design. Vandaag gaf Apple het antwoord door de Mac Mini een complete make-over te geven.

https://www.passionsupport.nl/wp-content/uploads/2018/10/Schermafbeelding-2018-10-30-om-17.43.29.png
Apple lanceert nieuwe MacBook Air, Mac Mini en iPad Pro


Professionele looks

De Mac Mini is qua design nauwelijks veranderd. Handig, want dan kan hij de oudere modellen vervangen in rekken, datacenters en andere plekken die op maat zijn gemaakt. Wat wel veranderd is, is de kleur. Het diepe spacegrijs geeft hem een professioneel uiterlijk vergelijkbaar met die van de iMac Pro. Hij past weer helemaal in het plaatje.

Maximale prestaties

Het regent cijfers als we het inhoudelijk gaan hebben over de nieuwe Mac Mini. Niet iets wat voor iedereen interessant is, dus sla de volgende alinea gerust over als je niks hebt met giga- en megaherzen. De Mac Mini is gewoon knetter snel, vijf keer sneller dan zijn voorganger!

Allereerst is deze powerhouse voorzien van 8e generatie 6‑core en quad‑core processors. Het werkgeheugen kan worden uitgebreid tot 64GB (2666MHz DDR4). Het is mogelijk om tot 2TB SSD opslag te configureren, standaard is dit 128 GB. Ook de grafische prestaties liegen er niet om. Deze zijn 60% sneller met de geïntegreerde Intel UHD Graphics 630 chips. De Apple T2 Security Chip zorgt voor een optimale beveiliging.

https://www.passionsupport.nl/wp-content/uploads/2018/10/Schermafbeelding-2018-10-30-om-18.59.32.png
Apple lanceert nieuwe MacBook Air, Mac Mini en iPad Pro


Aansluitingen

De nieuwe Mac Mini is voorzien van maar liefst vier Thunderbolt 3 poorten, Gigabit ethernet (te upgraden naar 10-Gigabit), HDMI 2.0 en een koptelefoonaansluiting. Met 2 USB-A aansluitingen is deze Mac Mini ook nog compatible met oudere USB apparaten zoals externe schijven en USB-sticks.

Prijs en beschikbaarheid

Inmiddels is de Mac Mini te bestellen voor een prijs vanaf €743 excl. btw. Dit is exclusief toetsenbord, muis en beeldscherm uiteraard. De verwachte levertijd is momenteel rond de 6-10 werkdagen. De zilveren Mac Mini is uit het assortiment.

Het meeste flexibele Apple apparaat ooit: de iPad Pro

Alsof het nog niet genoeg is voegt Apple een derde upgrade toe aan de presentatie. Ook de iPad Pro wordt volledig aangepakt. Door de iPad te zien als mobiele werkplek, creatief canvas én leer/speel-omgeving geeft Apple de iPad Pro een divers podium. De upgrade draait dan ook rondom deze flexibele inzetbaarheid.

https://www.passionsupport.nl/wp-content/uploads/2018/10/Schermafbeelding-2018-10-30-om-19.12.01.png
Apple lanceert nieuwe MacBook Air, Mac Mini en iPad Pro


Veel vernieuwingen

De iPad Pro heeft veel vernieuwingen gekregen. Het design is wat aangepast als het gaat om de achterkant en het beeldscherm. Hoeken van het scherm zijn afgerond en Touch ID is vervangen door Face ID waardoor het display een stuk groter kan zijn. Het verdwijnen van de home-button zorgt ervoor dat de iPad net zo moet worden bediend als de iPhone X. De nieuwe A12X Bionic chip zorgt ervoor dat zware toepassingen zoals Adobe Photoshop CC soepel werken. De lightning aansluiting onderop is vervangen door USB‑C die naast het opladen ook gebruikt kan worden voor een extern display, je camera of een ander accessoire.

Een prachtig beeldscherm

Het display is een Liquid Retina-display met een resolutie van 2388 x 1668 pixels bij de 11-inch versie en 2732 x 2048 pixels voor de 12,9-inch versie. De True Tone-weergave zorgt ervoor dat het scherm zich aanpast aan de omstandigheden en het dus altijd prettig is voor je ogen als je wilt lezen. Apple beweert dat deze iPad de meest accurate kleuren in de industrie weergeeft wat weer fantastisch nieuws is voor alle grafische en creatieve professionals.

https://www.passionsupport.nl/wp-content/uploads/2018/10/Schermafbeelding-2018-10-30-om-19.54.50.png
Apple lanceert nieuwe MacBook Air, Mac Mini en iPad Pro


De nieuwe Apple Pencil

Het was toch een beetje raar, de Pencil opladen aan de onderkant van je iPad. Ik was altijd bang dat het een keer af zou breken en ook het opbergen was zo niet erg praktisch. Daar heeft Apple wat aan gedaan. De vernieuwde Apple Pencil plakt als het ware tegen de zijkant van de iPad en laadt zo meteen op. Het ziet er een stuk beter uit en is veel praktischer. Daarnaast kun je door middel van twee keer tikken op de Pencil wisselen van tool.

Opties, prijs en beschikbaarheid

iPad Pro is verkrijgbaar in zilver of spacegrijs in 11-inch of 12,9-inch. Daarnaast kun je nog kiezen voor WiFi of WiFi + Cellular. De beschikbare opslagcapaciteiten zijn 64 GB, 256 GB, 512 GB, en 1 TB met prijzen vanaf €743 exclusief btw. Inmiddels te bestellen en binnen 6-10 werkdagen leverbaar. De oude iPad Pro is verkrijgbaar vanaf €610 exclusief btw. De gewone iPad en iPad Mini zijn nog steeds beschikbaar.

De nieuwe Smart Keyboard Folio is geen hoes meer die om je iPad heen zit, maar plakt nu aan de achterkant door middel van magneten. Dit slimme toetsenbord is apart verkrijgbaar vanaf €199.


Claire is Apple Certified Support Professional en helpt ondernemers met ondersteuning en advies op het gebied van Apple apparaten. Na vier jaar ervaring op te hebben gedaan bij iCentre Delft, startte ze in 2013 met haar eigen bedrijf: Passion Support.


Het nieuws op MacFreak wordt gesponsord door Upgreatest (ssd upgrades op locatie)
geplaatst door: Claire Passion Support