Apple presenteert iPhone Xr
geplaatst: 13 september 2018 - 00:55
https://www.macfreak.nl/modules/news/images/iPhoneXr-icoon.jpg
Apple presenteert iPhone Xr
Tijdens de keynote deed Apple iets wat ze nog nooit eerder gedaan hebben: ze presenteerden eerst de iPhone Xs en Xs Max, waarna de goedkopere iPhone Xr gepresenteerd werd, zonder dat heel erg duidelijk gemaakt werd waarom deze goedkopere versie de mindere is van de duurdere iPhone Xs.

Vooral als je  meeneemt dat de iPhone Xr een groter scherm biedt voor minder geld, zullen nu zeker veel mensen voor dit model gaan kiezen. Dat dit betekent dat je een LCD scherm hebt in plaats van een OLED, dat je een camera met één lens hebt in plaats van een dubbele en dat 3D Touch ontbreekt, veel mensen zullen dat weinig zeggen. De iPhone Xr heeft trouwens wel een vervanger voor 3D Touch, dit noemt Apple haptische Touch. Hoe dat in de praktijk verschilt van 3D Touch is op dit moment nog niet bekend.

Apple heeft al een persbericht in het Engels op de website staan, hieronder vind je dat nu al in zijn geheel in het Nederlands.

<div class="lijn"></div>

Apple presenteert iPhone Xr

A12 Bionic-chip, 6,1-inch Liquid Retina-display, een design van aluminium en glas dat verkrijgbaar is in zes prachtige uitvoeringen, Face ID en een geavanceerd camerasysteem

<video controls
poster="https://www.apple.com/newsroom/videos/iphone-xr-/posters/iPhone_XR-cc-us-_321x571.jpg.large.jpg"> <source
src="https://www.apple.com/newsroom/videos/iphone-xr-/iPhone_XR-cc-us-_720x1280h.mp4"> </video>

Cupertino, Californië – Apple heeft vandaag iPhone XR aangekondigd, waarbij baanbrekende technologieën van iPhone XS zijn geïntegreerd in een design van glas en aluminium dat één en al scherm is. Het device, met het meest geavanceerde lcd op een smartphone en 6,1-inch Liquid Retina-display, is verkrijgbaar in zes prachtige uitvoeringen. iPhone XR is voorzien van de krachtige A12 Bionic-chip met de nieuwste Neural Engine, het TrueDepth-camerasysteem, Face ID en een geavanceerd camerasysteem waarbij met één cameralens dramatische portretten kunnen worden gemaakt. iPhone XR is vanaf vrijdag 19 oktober te bestellen en is vanaf vrijdag 26 oktober bij Apple Stores verkrijgbaar.

https://www.apple.com/newsroom/images/product/iphone/standard/iPhone_XR_white-back_09122018_carousel.jpg.large_2x.jpg
Apple presenteert iPhone Xr


“Met iPhone XR worden de nieuwste iPhone-innovaties voor nog meer mensen toegankelijk. iPhone XR zit boordevol nieuwe technologieën, waaronder een 6,1-inch Liquid Retina-display van rand tot rand, de nieuwste TrueDepth-camera met snellere Face ID-verificatie, de nieuwe A12 Bionic-chip van 7 nanometer met Neural Engine van de tweede generatie, en een 12-megapixel camera voor foto’s met de geavanceerde Portretmodus en Portretbelichting”, aldus Philip Schiller, Senior Vice President Worldwide Marketing van Apple. “De nieuwe iPhone XR heeft een schitterende nieuwe behuizing van glas en aluminium van ruimtevaartkwaliteit, met bescherming tegen vloeistoffen en stof volgens de IP67-norm. De batterij gaat een hele dag mee en het device is verkrijgbaar is zes prachtige uitvoeringen. Met iPhone XR kunnen nog meer mensen de nieuwste iPhone X-technologie ervaren, met prachtige nieuwe designs en tegen een lagere prijs.”

https://www.apple.com/newsroom/images/product/iphone/standard/iPhone_XR_portrait-blue_09122018_inline.jpg.large_2x.jpg
Apple presenteert iPhone Xr


Baanbrekend nieuw design.

iPhone Xr heeft een schitterend design en is één en al scherm. De voorkant, die is gemaakt van het sterkste glas ooit op een smartphone, heeft een elegante, geanodiseerde rand van duurzaam aluminium van ruimtevaartkwaliteit uit de 7000-serie, terwijl de glazen achterkant draadloos opladen ondersteunt.

iPhone XR is verkrijgbaar in zes nieuwe uitvoeringen: wit, zwart, blauw, geel, koraal en (PRODUCT)RED. Het gebruik van zeven kleurlagen geeft de glazen achterkant prachtige genuanceerde tinten. De aluminium rand en rand van de camera zijn uitgevoerd in dezelfde kleur, voor een hoogwaardige afwerking. Dit nieuwe design is spat- en waterbestendig volgens de IP67-norm, voor bescherming tegen alledaagse ongelukjes met bijvoorbeeld koffie, thee en frisdrank.1

https://www.apple.com/newsroom/images/product/iphone/standard/iPhone_XR_streetshot_09122018_inline.jpg.large_2x.jpg
Apple presenteert iPhone Xr


Een deel van de opbrengst van iPhone Xr (PRODUCT)RED gaat rechtstreeks naar het Wereldfonds ter bestrijding van hiv/aids en wordt gebruikt voor tests, ondersteuning, behandeling en preventieprogramma’s. Speciale aandacht gaat uit naar het voorkomen dat het virus wordt overgedragen van moeders op hun ongeboren kinderen.

Meest geavanceerde lcd op een smartphone

Het schitterende 6,1-inch Liquid Retina-display2, dat het device één en al scherm maakt, biedt de meest natuurgetrouwe kleuren van alle smartphones, terwijl de brede kleurweergave en True Tone voor een natuurlijker beeld zorgen. Met uiterste precisie gesneden glas, geavanceerde pixelmaskering en anti-aliasing op subpixelniveau zorgen dat het display nauwkeurig de rondingen van het device volgt, en dankzij het nieuwe design voor de achtergrondverlichting loopt het display tot in de hoeken door.

https://www.apple.com/newsroom/images/product/iphone/standard/iPhone_XR_lcd-display_09122018_inline.jpg.large_2x.jpg
Apple presenteert iPhone Xr


iPhone Xr ondersteunt snelle, vloeiende iPhone-bewegingen zoals tikken om het device te activeren, omhoog swipen om naar het beginscherm te gaan, omlaag swipen om meldingen en het Bedieningspaneel te tonen en de nieuwe haptische Touch-feature waarbij de gebruiker op het beginscherm kan drukken om in één keer de camera of zaklamp te activeren.

A12 Bionic-chip en nieuwste Neural Engine

De door Apple ontworpen A12 Bionic-chip, de slimste en krachtigste chip van alle smartphones, is de eerste 7-nanometer chip ooit in een smartphone. Deze chip combineert baanbrekende prestaties met een energiebesparend design. A12 Bionic heeft een Fusion-architectuur met zes cores, met twee prestatie-cores die tot 15 procent sneller zijn, vier efficiency-cores die tot 50 procent efficiënter zijn, een GPU met vier cores die tot 50 procent sneller is, een krachtige, door Apple ontworpen Image Signal Processor (ISP), videocodering en meer. Dit biedt nieuwe mogelijkheden voor games, fotografie, videobewerking en veeleisende grafische apps, terwijl de batterij nog altijd lang meegaat. Zelfs met al deze kracht is de gebruiksduur van iPhone XR tot anderhalf uur langer dan die van iPhone 8 Plus.

https://www.apple.com/newsroom/images/product/iphone/standard/iPhone_XR_ar-elderscrollsblades_09122018_inline.jpg.large_2x.jpg
Apple presenteert iPhone Xr


De nieuwste Neural Engine is ontwikkeld voor geavanceerde Machine Learning bij allerlei toepassingen, van fotografie tot augmented reality. Dankzij het nieuwe design met acht cores kunnen tot 5 biljoen bewerkingen per seconde worden uitgevoerd, tegenover 600 miljard taken met de A11 Bionic-chip. Dit biedt allerlei nieuwe mogelijkheden, zoals een snellere detectie van vlakken in ARKit en nieuwe features voor Machine Learning in realtime. De Neural Engine ondersteunt voor het eerst Core ML, zodat ontwikkelaars apps kunnen maken die profiteren van deze uiterst efficiënte Machine Learning-engine. Core ML werkt via de Neural Engine van de A12 Bionic-chip tot negen keer sneller dan op de A11 Bionic-chip, met tot een tiende van het energieverbruik.

Face ID, het veiligste systeem voor gezichtsverificatie ooit op een smartphone

Face ID werkt sneller op iPhone Xr, dankzij software-optimalisatie en een snellere Secure Enclave. De TrueDepth-camera gebruikt uiterst nauwkeurige technologie voor dieptebepaling, die de mogelijkheden en veiligheid van tweedimensionale gezichtsscanners ver overtreft. Zo kunnen gebruikers iPhone ontgrendelen, Apple Pay gebruiken, toegang krijgen tot beveiligde apps en allerlei andere features gebruiken door alleen even naar hun device te kijken.

https://www.apple.com/newsroom/images/product/iphone/standard/iPhone_XR_face-id_09122018_inline.jpg.large_2x.jpg
Apple presenteert iPhone Xr


Geavanceerde groothoekcamera met één lens

iPhone XR heeft een 12-megapixel groothoeklens met diafragma van f/1.8. De geheel vernieuwde sensor zorgt voor snellere autofocus, terwijl de verbeterde pixeltechnologie de nauwkeurigheid van het beeld en de foto- en videoperformance bij weinig licht optimaliseert. Verbeteringen van de ISP, Neural Engine en software-algoritmen zorgen voor portretfoto’s met een schitterend bokeh-effect. Slimme HDR verbetert de lichtere elementen en schaduwdetails op foto’s.

https://www.apple.com/newsroom/images/product/iphone/standard/iPhone_XR_double-back-white_09122018_inline.jpg.large_2x.jpg
Apple presenteert iPhone Xr


Dankzij de nieuwe Diepteregeling kunnen gebruikers de velddiepte aanpassen, zowel bij de voorvertoning in real time als achteraf3. Dit zorgt voor schitterende portretten met een prachtig bokeh-effect. Selfies worden mooier dan ooit, dankzij de geavanceerde Portretmodus van de TrueDepth-camera aan de voorkant, en Portretbelichting zorgt voor fraaie fotostudio-effecten.

https://www.apple.com/newsroom/images/product/iphone/standard/iPhone_XR_portrait-red_09122018_carousel.jpg.large_2x.jpg
Apple presenteert iPhone Xr


Draadloze technologieën

iPhone Xr gebruikt LTE Advanced voor hoge downloadsnelheden.4 Ook is nu dual-sim5 beschikbaar, door middel van een nanosim en digitale eSim.

Uitgerust met iOS 12

iPhone XR wordt geleverd met iOS 12, het meest geavanceerde mobiele besturingssysteem ter wereld. iOS 12 verandert door middel van augmented reality de kijk van iOS-gebruikers op hun omgeving, helpt mensen om foto’s opnieuw te ontdekken en te delen en maakt communiceren expressiever en leuker, dankzij nieuwe Animoji en Memoji. Schermtijd helpt gebruikers begrijpen en bepalen hoeveel tijd ze besteden aan hun iOS-devices, via Opdrachten voor Siri krijgen alle apps toegang tot Siri en nieuwe privacyfeatures helpen voorkomen dat gebruikers op het internet worden gevolgd.

https://www.apple.com/newsroom/images/product/iphone/standard/iPhone_XR_memoji_09122018_inline.jpg.large_2x.jpg
Apple presenteert iPhone Xr


Prijzen en verkrijgbaarheid

 • iPhone Xr is verkrijgbaar in 64-GB, 128-GB en 256-GB modellen in het wit, zwart, blauw, geel, koraal en (PRODUCT)RED vanaf €859 op apple.com en in de Apple Store, en is bovendien verkrijgbaar via erkende Apple resellers en een beperkt aantal netwerkaanbieders (prijzen kunnen verschillen).
 • Klanten kunnen de iPhone Xr vanaf vrijdag 19 oktober bestellen.De iPhone Xr is vanaf vrijdag 26 oktober verkrijgbaar in meer dan 50 landen en regio’s, waaronder de Amerikaanse Maagdeneilanden, Andorra, Australië, Bahrein, België, Bulgarije, Canada, China, Cyprus, Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Groenland, Guernsey, Hongarije, Hongkong, Ierland, IJsland, India, Isle of Man, Italië, Japan, Jersey, Kroatië, Koeweit, Letland, Liechtenstein, Litouwen, Luxemburg, Malta, Mexico, Monaco, Nederland, Nieuw-Zeeland, Noorwegen, Oman, Oostenrijk, Polen, Portugal, Puerto Rico, Qatar, Roemenië, Rusland, Saoedi-Arabië, Singapore, Slovenië, Slowakije, Spanje, Taiwan, Tsjechië, de Verenigde Arabische Emiraten, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten, Zuid-Afrika, Zweden en Zwitserland.
 • Door Apple ontworpen accessoires voor iPhone Xr zijn verkrijgbaar vanaf €45.
 • Met Apple GiveBack kunnen klanten een in aanmerking komend device inruilen voor een Apple Store-cadeaubon.6 Een device dat niet in aanmerking komt voor een tegoed, wordt gratis door Apple gerecycled.
 • Wie een iPhone XR koopt bij Apple, kan gratis gebruikmaken van Persoonlijke Configuratie, online of in een Apple Store. We stellen dan de e-mail in, laten de nieuwste apps in de App Store zien en nog veel meer.
 • Iedereen die meer te weten wil komen of juist een stapje verder wil met iPhone XR of iOS 12, kan zich aanmelden voor gratis Today at Apple-sessies op apple.com/today.

 • iPhone XR is spatwater-, water- en stofbestendig en is getest in een gecontroleerde laboratoriumomgeving met een IP67-waardering op basis van IEC-standaard 60529 (maximale diepte van 1 meter tot 30 minuten). Spatwater-, water- en stofbestendigheid zijn geen permanente condities. Bij normaal gebruik kan de bestendigheid afnemen. Probeer nooit een natte iPhone op te laden. Raadpleeg de gebruikershandleiding voor instructies voor schoonmaken en drogen. Schade door vloeistoffen valt niet onder de garantie.
 • Het display van iPhone XR heeft afgeronde hoeken die een gebogen design volgen, en deze hoeken vallen binnen een standaardrechthoek. Gemeten in een rechthoekige standaardvorm is het scherm 6,06 inches (14,86 cm) in diagonaal. Het feitelijk zichtbare gebied is minder groot.
 • Voorvertoning in real time met Diepteregeling is later dit najaar beschikbaar via een gratis software-update.
 • Snelheid afhankelijk van omstandigheden op locatie en aanbieder. Neem voor meer informatie over LTE-ondersteuning contact op met je netwerkaanbieder en kijk op apple.com/iphone/LTE.
 • Dual-sim is later dit najaar beschikbaar via een gratis software-update. Voor het gebruik van dual-sim zijn twee abonnementen voor draadloze voorzieningen vereist (waarbij mogelijk beperkingen gelden voor roaming). Op het gebruik zijn bepaalde beperkingen van toepassing.
 • In de meeste landen.


Het nieuws op MacFreak wordt gesponsord door Upgreatest (ssd upgrades op locatie)
Laatst bewerkt op: 13 september 2018 - 08:44 door Nicodemus
geplaatst door: Robert
antw: Apple presenteert iPhone Xr
reactie #1 geplaatst: 13 september 2018 - 07:09
Eigenlijk kun je je afvragen voor welk marktsegment Apple deze versie bedoeld heeft, want echt een pauperprijs kun je de vanaf €859 natuurlijk niet noemen. Een instapprijs van €599 was vriendelijker geweest. :smile:

Hoewel het gat van €300 met de iPhone Xs (vanaf €1159) nog wel significant is, lijkt me dat als je €859 kunt betalen, je die laatste €300 ook nog wel ergens vindt.
geplaatst door: puk1980
Et soudain surgit face au vent, le vrai héros de tous les temps.
antw: Apple presenteert iPhone Xr
reactie #2 geplaatst: 13 september 2018 - 08:12
Gezien het feit dat je een iPhone kan kopen "all the way back" naar de 7, is de iPhone Xr voor mensen die nou juist niet 1159 willen betalen. ;) Voor mensen zoals ik: mijn iPhone 6S functioneerde nog prima, the iPhone X vindt ik veel te duur voor wat je er voor krijgt, maar ik was meteen al weg van de maat van het scherm in die formfactor, 3dTouch gebruik ik letterlijk alleen per ongeluk, het feit dat het een LCD is en maar één camera boeit me niet. Ben blij dat ze er niet een vorige generatie chip in hebben gedaan.
geplaatst door: MacFanGuy
Huh? Wat is dat, een PixelFreak?
antw: Apple presenteert iPhone Xr
reactie #3 geplaatst: 13 september 2018 - 08:19
Hoe meer ik er over lees hoe duurder ik de iPhones vind om eerlijk te zijn. €859 voor een instapmodel nieuwe telefoon is wel echt schreeuwend duur. Tuurlijk kun je de iPhone 7/8 kopen, maar dat zijn voorgaande modellen. "Nieuw" dekt de lading dan niet echt vind ik.

Maar de prijzen van iPhones reizen zo hard de pan uit dat je toch eigenlijk niet meer klakkeloos kunt zeggen "ik ga een nieuwe iPhone kopen want hij is zo mooi". Daar denk je toch wat harder over na vanwege de steeds harder stijgende prijs. Ik ben zelf ook steeds serieuzer aan het nadenken om een keer geen iPhone te kopen bijvoorbeeld: mede omdat ik iOS me een beetje té bekend is en ik ook daar nieuwschierig ben naar wat anders. Maar ook omdat een flagship Android telefoon (met echt behoorlijk goede hardware, camera e.d.) zomaar €300-400 goedkoper is.

Dat Truetone scherm e.d. klinkt allemaal leuk, maar is een grafisch-kleurgetrouwe weergave voor een gewone jongere echt zo belangrijk? Of moet dat ding gewoon goede foto's maken en lekker veel opslag hebben?
geplaatst door: Kapotlood
antw: Apple presenteert iPhone Xr
reactie #4 geplaatst: 13 september 2018 - 08:43
Als je weet wat voor telefoons van andere merken je voor € 500 kunt krijgen, moet je wel een enorme Apple-fan zijn om deze prijzen te blijven betalen. Ik heb een MacPro, een iMac en een MacBook Pro, maar mijn telefoon is een Sony Xperia die me € 450 euro heeft gekost, en die is echt helemaal prima.
geplaatst door: Timotheus
antw: Apple presenteert iPhone Xr
reactie #5 geplaatst: 13 september 2018 - 09:56
Ik kan 't toch niet laten om 'n klein vergelijk te maken met een telefoon die ook in oktober uit zou moeten komen en waarvan de specificaties ook grotendeels al bekend zijn. De OnePlus 6T.

Kost gemiddeld zo'n €300 minder, maar heeft de volgende dingen die voor mij persoonlijk een stuk interessanter zijn:
 • 3 camera sensoren (20MP, 12MP en een "TOF 3D-camera", wat dat ook mag zijn) op de achterzijde
 • 25MP op de voorzijde (ruim 3x zo hoog als de iPhone, dus daar ben ik wel benieuwd naar)
 • Een vingerafdruk sensor ónder het scherm
 • Een heel kleine druppelvormige "notch"
 • De CPU en GPU, samen met de 6/8 GB aan ram, en je hebt gewoon een prima "semi-stock" Android telefoon. Die bloatware van Samsung zorgt vaak voor een snel trager wordende telefoon, maar ik heb stock Android telefoons gezien die na 2-3 jaar werken nog net zo snel aanvoelen. Wat dat betreft hoeft Android geen probleemmeer te zijn. En je hoeft niet alles door Google te laten doen (met Doubletwist bijvoorbeeld, maar ook met Syncmate voor iCloud dingen)
 • Een prima OLED scherm, zonder de voor mij niet-noodzakelijke "P3" kleurweergave.

Ik heb met de normale OnePlus 6 mogen spelen, en zodra je de bloatware weg denkt die Samsung e.d. vaak gebruiken, dan valt er aan Android goed te wennen eigenlijk. De OnePlus krijgt ook 2 jaar gegarandeerde updates (en anders is 't prima mogelijk om dat zelf te "hacken"). Maar de prijs, de opslag, het OLED scherm, de extreem kleine notch, de vele camera-sensoren e.d. vind ik behoorlijk interessant.

't Voelt een beetje als vreemd gaan omdat ik sinds de iPhone 3 niets anders meer heb gehad, maar ik kan 't aan mezelf niet uitleggen om rond de €1000 uit te geven aan een telefoon, hoe mooi hij ook is. Voor dat geld koop ik liever een mooie TV, vakantie of nieuwe fiets bijvoorbeeld. :)
Laatst bewerkt op: 13 september 2018 - 10:02 door Kapotlood
geplaatst door: Kapotlood
antw: Apple presenteert iPhone Xr
reactie #6 geplaatst: 13 september 2018 - 10:11
Tsja, Apple's reserves (op de bank) en Trump zijn nieuwe politiek moet toch ergens van betaald worden...

De Xr is niet echt een instapmodel te noemen, maar goed als je voor een A merk wil betalen ga je ervoor betalen.

Verder is er niks met een iPhone 7 of 8 aan de hand, die notch wordt wel heel sterk overgewaardeerd...
geplaatst door: Spooter