https://www.macfreak.nl/modules/news/images/PrinterDrivers.jpg
Apple's drukwerk wordt vervangen door projectextensies in Foto’s
Het was de afgelopen jaren al akelig stil rond de optie om direct vanuit iPhone of Foto’s drukwerk te bestellen, daar kwamen geen nieuwe functies meer bij en de support-pagina’s werden ook al een tijd niet meer 'ververst'. Was dat een teken dat het daar gewoon allemaal goed liep, of was het een teken dat Apple’s interesse daarin niet meer zo groot was?

Inmiddels kunnen we de conclusie trekken dat het om het laatste gaat, want Apple gaat de stekker trekken uit het zelf aanbieden van drukwerk. En dat gaat ook niet erg lang meer duren, want op 30 september aanstaande valt het doek definitief. Als je dus nog drukwerk bij Apple zelf wilt bestellen dan zal je het voor die tijd moeten doen. Apple heeft veel gebruikers van deze service hier een brief over gestuurd, die kan je hieronder in zijn geheel lezen.

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.gallery_print_books.png
Apple's drukwerk wordt vervangen door projectextensies in Foto’s


Dat Apple hiermee stopt is niet zo vreemd. Niet alleen zal dit voor Apple relatief weinig opleveren, toen Apple hiermee startte was het een van de weinigen die hierin kwaliteit  kon aanbieden. Dat is inmiddels veranderd, een relatief goedkope optie als de Hema levert bijvoorbeeld ook allang kwalitatief prima drukwerk.

In de brief van Apple hieronder zie je niet alleen de aankondiging, ook wordt keurig uitgelegd hoe je gebruik kan maken van de alternatieven die inmiddels binnen Foto's voorhanden zijn.

Citaat
Apple drukwerk wordt vervangen door projectextensies in Foto’s

Als je wel eens Apple drukwerk hebt besteld, willen we je laten weten dat deze service wordt vervangen door projectextensies voor Foto’s.

Met projectextensies kun je de Foto’s-app eenvoudig aanpassen met nieuwe features van ontwikkelaars. Bovendien kun je er, net zoals eerder met de ingebouwde services, boeken, kaarten en kalenders van hoge kwaliteit mee maken. Je kunt met projectextensies van Mimeo Photos ook bestaande projecten converteren, bewerken en opnieuw afdrukken. En je vindt er aanbiedingen voor nieuwe producten zoals ingelijste foto’s en foto’s op canvas. Voor meer informatie over projectextensies klik je hier.

De reden dat we stoppen met in Foto’s ingebouwde Apple drukwerkdiensten is dat onze gebruikers met projectextensies over veel meer mogelijkheden beschikken. Als je nog iets wilt bestellen via de Apple diensten, moet je dat doen vóór 30 september 2018. Na deze datum kun je nieuwe projecten maken of bestaande projecten wijzigen met een projectextensie van jouw keuze.

Om nu projectextensies te gebruiken in macOS High Sierra, ga je in Foto’s naar ‘Archief’ > ‘Maak aan’ en kies je ‘Meer’ om naar de Mac App Store te gaan. Daar vind je een lijst met extensies die je kunt bekijken en downloaden. Een nieuw project aanmaken is heel eenvoudig. Kies gewoon wat foto’s, een album, een herinnering of zelfs een bestaand project, en kies daarna welke extensie je wilt gebruiken.

Bedankt voor het gebruiken van Apple drukwerk. We hopen dat de nieuwe projectextensies je bevallen.


met dank aan forumlid 'Will-i-Am', die dit nieuws als eerste meldde


Het nieuws op MacFreak wordt gesponsord door Upgreatest (ssd upgrades op locatie)
geplaatst door: Robert
antw: Apple's drukwerk wordt vervangen door projectextensies in Foto’s
reactie #1 geplaatst: 29 augustus 2018 - 11:28
Ik zie dat de genoemde HEMA kennelijk geen extensie heeft. Ook Albelli of Kruitvat staat er niet tussen. Hmm.   

Die project extensies klinken leuk, waar zit de catch?  Wanneer ik zo'n extensie wil gebruiken en mijn mooie nieuwe fotoboek bestel. Hoeveel blijft er dan aan de Apple strijkstok hangen? 20%?
geplaatst door: PjotriDVDguru
antw: Apple's drukwerk wordt vervangen door projectextensies in Foto’s
reactie #2 geplaatst: 29 augustus 2018 - 13:04
Heb inmiddels van 2 gerenormeerde bedrijven extensies geinstalleerd. Geen enkele ondersteunt het maken van boeken direct vanuit Foto’s. Wel aparte Foto’s b.v. op canvas e.d., kaarten en andere “gadgets” zoals bedrukte shirts/bekers e.d.
Voor boeken ondersteunen de gratis app’s van deze leveranciers dat wel, maar moet je dus je foto’s eerst exporteren en vervolgens importeren in die app’s of de online versies gebruiken.
Nog niet geweldig dus.
geplaatst door: MacGB
Video-tutorials voor iMovie10 of Foto's voor Mac
antw: Apple's drukwerk wordt vervangen door projectextensies in Foto’s
reactie #3 geplaatst: 31 augustus 2018 - 11:38
iFolor geeft aan dat er nu ook foto's te bestellen zijn. Iemand ervaring met iFolor?
geplaatst door: Jurriaan
SE iOS 13 | Air2 iPadOS | iMac ‘08
antw: Apple's drukwerk wordt vervangen door projectextensies in Foto’s
reactie #4 geplaatst: 3 augustus 2019 - 19:03
Even dit draadje omhoog halen: zijn er inmiddels mensen met ervaring met Apple 'Foto's' plugins? Ik zou het liefst een goede kwaliteit fotoboek maken vanuit Foto's zelf, zonder een los programma te moeten installeren.
geplaatst door: boiing
antw: Apple's drukwerk wordt vervangen door projectextensies in Foto’s
reactie #5 geplaatst: 3 augustus 2019 - 20:15
Heb zojuist een klein formaat boek samengesteld en laten afdrukken met de extensie van Motif. Werkt erg eenvoudig en is redelijk flexibel. Behoorlijk wat keus uit formaten, thema's. Verschillende soorten pagina’s binnen een thema, lay-out opties, pagina kleur en toevoegen (beperkt) van tekst. Autofill van foto’s en/of handmatig toevoegen van foto’s (da’s even zoeken). Drukkerij blijkt in mijn geval dezelfde te zijn als voorheen via Apple. Ik vind de kwaliteit vergelijkbaar. Makkelijk bestellen (creditcard) en vlot geleverd (3 werkdagen). Prijs vind ik alleszins redelijk. Let wel op de verzendkosten.
Ifolor ziet er wat luxer uit , is prijziger en naar mijn mening onhandiger in gebruik. Minder mogelijkheden. Heb dat even geprobeerd maar heb voor Motif gekozen.
Beiden zijn overigens gratis te downloaden. Dus experimenteren in gebruik is “veilig”.
geplaatst door: MacGB
Video-tutorials voor iMovie10 of Foto's voor Mac
antw: Apple's drukwerk wordt vervangen door projectextensies in Foto’s
reactie #6 geplaatst: 3 augustus 2019 - 21:32
Dank MacGB, goed om je ervaringen te horen. Motif is een van de kandidaten die ik in gedachten had! Die ga ik proberen. Iemand ervaring met 'Mimeo'? Dat lijkt ook een mooie optie..
geplaatst door: boiing
antw: Apple's drukwerk wordt vervangen door projectextensies in Foto’s
reactie #7 geplaatst: 4 augustus 2019 - 07:43
Ik gebruik geen Foto's extensie, ik gebruik het programma van Albelli. Deze grasduint in je iPhoto / Foto's bibliotheek, en herkent ook de albums / verzamelingen die je hebt samengesteld.

Dus verzamel, verbeter en organiseer in Foto's, en maak je album in Albelli, dat werkt voor mij prima!
geplaatst door: MacFrankie
Op mijn werk heb ik al Windows, thuis wil ik geen systeembeheerder meer zijn!