Apple's kwartaalcijfers derde kwartaal van 2019
geplaatst: 31 juli 2019 - 10:49
https://www.macfreak.nl/modules/news/images/Numbers2013-icoon.jpg
Apple's kwartaalcijfers derde kwartaal van 2019
Gisteren presenteerde Apple de kwartaalcijfers voor het derde kwartaal van 2019 van hun gebroken boekjaar. En ondanks tegenwind, onder andere door de sterke dollar, waardoor internationale verkopen minder in het laatje brengen, is het Apple toch weer gelukt om een nieuw record te vestigen.

In hetzelfde kwartaal vorig jaar had Apple nog een omzet van 53,3 miljard, dit kwartaal was dat 53,8 miljard dollar, dat is een groei van één procent. iPhone-verkopen lieten weliswaar een behoorlijke daling zien vergeleken met een jaar geleden (-3,5 miljard), maar alle andere divisies presteerden zo goed dat er onder de streep toch een hogere omzet uitkwam. Daarbij vielen vooral Services (+1,3 miljard, een groei van +15 procent) en de ‘Wearables, home and accessories’ (+1,8 miljard) op.

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.AppleFifthAvenueNewYork.jpg
Apple's kwartaalcijfers derde kwartaal van 2019


Fortune 200

Er werd bij vermeld dat die laatste divisie inmiddels een Fortune 200 bedrijf is, wat betekent dat de omzet in dit segment op zijn minst in de buurt van 17 miljard op jaarbasis moet liggen Dat laatste is afgeleid van General Mills, onder andere bekend van Häagen-Dazs ijs. Dat bedrijf staat op dit moment nummer 200 in de Fortune 500 en behaalde in de afgelopen jaar een omzet van 16,9 miljard dollar.

Tim Cook zei in zijn inleiding hier natuurlijk ook wat over:

Citaat
This was our biggest June quarter ever — driven by all-time record revenue from Services, accelerating growth from Wearables, strong performance from iPad and Mac and significant improvement in iPhone trends. These results are promising across all our geographic segments, and we're confident about what's ahead. The balance of calendar 2019 will be an exciting period, with major launches on all of our platforms, new services and several new products.

Mac

De omzet voor de Mac-divisie groeide in vier van de vijf geografische gebieden, waarbij er in de VS en Japan nieuwe records gevestigd werden. Daarbij was de groei in dit segment groter dan de rest van de PC industrie, bij Apple waren ze hier natuurlijk tevreden over. Het aantal Mac-gebruikers wereldwijd is nu groter dan het ooit eerder geweest is.

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.MacBookAirTrueTone2019.jpg
Apple's kwartaalcijfers derde kwartaal van 2019


Tim Cook vertelde er ook nog bij dat Apple graag de Mac Pro in de VS zou willen blijven maken (“we've been making the Mac Pro in the U.S. and we want to continue to do that”), waarin wel enige onzekerheid ligt opgesloten. Hij zei daarna nog dat Apple hiervoor investeringen aan het doen is (“we're working and investing currently in capacity to do so”), de kans dat de Mac Pro ‘Made in the USA’ zal blijven lijkt aardig toegenomen.

iPhone

De omzet bij de iPhone daalden met 3,5 miljard dollar vergeleken met hetzelfde kwartaal een jaar geleden. Daarbij werd vermeld dat het inruilprogramma van Apple erg succesvol is, meer dan vijf keer zoveel iPhones werden ingeruild. Ook de verkopen van iPhones binnen de eigen Apple Stores lieten een groei zien. Opvallend, omdat juist de iPhone in erg veel winkels verkrijgbaar is.

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.iPhoneXsAndXsMax2x.jpg
Apple's kwartaalcijfers derde kwartaal van 2019


De omzet in China voor heel Apple daalde met 300 miljoen dollar, maar de lijn omhoog lijkt daar weer teruggevonden te zijn. Wat ook geldt voor de App Store, in de wereldwijde groei daarvan is China één van de grooste factoren op dit moment.

iPad

De omzet voor de iPad groeide met 365 miljoen, dat betekent drie kwartalen met groei voor dit segment achter elkaar. Vooral belangrijk voor Apple is dat meer dan de helft van de verkopen daarvan waren aan klanten die voor het eerst een iPad kochten. Voor de ‘gezondheid’ van ieder segment is dit natuurlijk enorm belangrijk, dit is de enige manier waarop het echt kan groeien.

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/z-iPadPro_Pencil_Lifestyle2-PRINT.jpg
Apple's kwartaalcijfers derde kwartaal van 2019


Services

Het succesverhaal van Apple’s Services voltrekt zich zoals eerder voorspeld: het blijft hard doorgroeien. Met maar liefst 15 procent, wat zich vertaalt in een toename van omzet van 1,3 miljard dollar. Daarbij werden nieuwe records gevestigd bij veel afdelingen, waaronder Apple Care, Apple Music en de App Store. Ook werd er veel meer gebruik gemaakt van de Apple TV app, dat groeide met 40 procent vergeleken met een jaar geleden. Maar dat is minder verbazend, want toen was deze app alleen in de VS beschikbaar.

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.AppStore200319.jpg
Apple's kwartaalcijfers derde kwartaal van 2019


Apple Pay transacties verdubbelden vergeleken met een jaar geleden, inmiddels is het goed voor één miljard transacties per maand. Het groeit ook harder dan PayPal, maandelijke transacties liggen voor Apple Pay groeien vier keer harder dan bij PayPal.

Inmiddels heeft Apple 420 miljoen betalende klanten voor het Services-segment, de verwachting is dat dit er eind komend jaar meer dan 500 miljoen zullen zijn. Daarbij wordt niet veel geld verdiend aan apps van derden, de grootste draagt maar een kwart procent bij aan de omzet van Services als geheel. Apple vermeldde er niet bij welke app dat is, waarschijnlijk gaat het daarbij om Netflix.

Wil je het volledige persbericht lezen dat Apple hierover heeft uitgebracht, dat kan op deze pagina.Bereik MacFreak’s 85.000 maandelijkse bezoekers met sponsoring, advertorials of pagelinks.
Reach MacFreak’s 85.000 monthly visitors through sponsoring, advertorials or pagelinks.
Laatst bewerkt op: 31 juli 2019 - 15:59 door Nicodemus
geplaatst door: Robert
antw: Apple's kwartaalcijfers derde kwartaal van 2019
reactie #1 geplaatst: 31 juli 2019 - 13:31
Interessant vind ik vooral de verhouding tussen de omzetcijfers van de verschillende divisies (in miljoenen dollars):

iPhone: 25.986
Services: 11.455
Mac: 5.820
Wearables, Home, Accessories: 5.525
iPad: 5.023

De Macs, waar het allemaal mee begonnen is, staan dus voor iets meer dan 10% van de omzet.

En de gezamenlijke omzet van de verschillende types Mac (Macbook Air, Macbook Pro, iMac, iMac Pro, Mac Pro, Mac Mini) is maar een klein beetje groter dan die van de iPad. Als je daarbij rekening houdt met het feit dat een iPad gemiddeld een stuk goedkoper is dan een Mac, dan betekent dat dus dat er véél meer iPads worden verkocht dan alle typen Macs bij elkaar.

Dat maakt (ten overvloede) duidelijk hoe de verhoudingen liggen, en waarom Apple geen vliegende haast maakt met het uitbrengen van een nieuwe Mac mini of Mac Pro.


Laatst bewerkt op: 31 juli 2019 - 16:44 door Timotheus
geplaatst door: Timotheus
antw: Apple's kwartaalcijfers derde kwartaal van 2019
reactie #2 geplaatst: 31 juli 2019 - 13:43
Dat maakt (ten overvloede) duidelijk hoe de verhoudingen liggen, en waarom Apple geen vliegende haast maakt met het uitbrengen van een nieuwe Mac mini of Mac Pro.

Helemaal met je eens dat het ook interessant is om naar die verdeling te kijken. Maar ik vind je conclusie nogal bijzonder, zeker nu (nieuwe Mac mini in oktober afgelopen jaar een een nieuwe Mac Pro later dit jaar).

Hieronder jouw verdeling van omzet visueel weergegeven door MacRumors, waar je ook goed kan zien hoe groot de Services inmiddels al zijn.

https://cdn.macrumors.com/article-new/2019/07/Screen-Shot-2019-07-30-at-4.35.37-PM.jpg
Apple's kwartaalcijfers derde kwartaal van 2019
geplaatst door: GeorgeM
antw: Apple's kwartaalcijfers derde kwartaal van 2019
reactie #3 geplaatst: 31 juli 2019 - 16:43
@GeorgeM: natuurlijk, de nieuwe Mac mini is er sinds de herfst van vorig jaar, en de nieuwe Mac Pro is er bijna.

Maar op de eerste hebben we zó lang moeten wachten dat menigeen zich afvroeg of er ooit nog wel een nieuwe Mac mini zou komen.

En de vorige MacPro (ik laat de iMacPro, een wezenlijk ander apparaat, even ter zijde) dateert ook al weer (uit mijn hoofd) uit 2013, dus van zes jaar geleden.

Daar doelde ik op. Misschien had ik i.p.v. "maakt" beter "heeft gemaakt" kunnen zeggen, maar ik sprak in algemene zin, met de blik gericht op de afgelopen jaren, niet op het moment van nu.
geplaatst door: Timotheus
antw: Apple's kwartaalcijfers derde kwartaal van 2019
reactie #4 geplaatst: 1 augustus 2019 - 11:34
@ Timotheus: daar ben ik het honderd procent mee eens, de afgelopen jaren liet Apple een gedeelte van de Mac-gebruikers enorm in de kou staan. Daar hoor ik trouwens zelf niet bij, ben erg blij met mijn razendsnelle en uitstekend werkende MacBook Pro (met Touch Bar, ook een prima toevoeging, wordt veel gebruikt).
geplaatst door: GeorgeM