geplaatst door: Robert
https://www.macfreak.nl/modules/news/images/Vault-icoon.jpg
Apple's verklaring over de zaak die de FBI aanspande
Als je er een film over zou maken dan zouden veel mensen het script veel te gezocht vinden. Een overheidsorgaan dat samen met een bedrijf zoekt naar een oplossing voor het achterhalen van versleutelde data. Dan plotseling, zonder aankondiging of wat dan ook, dat bedrijf voor de rechter sleept, en vervolgens de zaak even plotseling weer afblaast.

Het lijkt er steeds meer op dat de FBI gokte en verloor. Want tegen de tijd dat ze de zaak afbliezen was niet alleen te zien dat de publieke steun voor hun aanpak afbrokkelde, ook aan de legale kant leek hun zaak erg zwak.

Nu de zaak kennelijk afgelopen is, de FBI claimt dat ze inmiddels toegang hebben tot de iPhone van de terrorist, heeft Apple een verklaring erover verstuurd. Daarin maken ze nog eens duidelijk hoe ze denken dat de toekomst er uit zal zien, en dat Apple niet zal stoppen met het steeds verder beveiligen van hun devices:

Citaat
From the beginning, we objected to the FBI's demand that Apple build a backdoor into the iPhone because we believed it was wrong and would set a dangerous precedent. As a result of the government's dismissal, neither of these occurred. This case should never have been brought.

We will continue to help law enforcement with their investigations, as we have done all along, and we will continue to increase the security of our products as the threats and attacks on our data become more frequent and more sophisticated.

Apple believes deeply that people in the United States and around the world deserve data protection, security and privacy. Sacrificing one for the other only puts people and countries at greater risk.

This case raised issues which deserve a national conversation about our civil liberties, and our collective security and privacy. Apple remains committed to participating in that discussion.

Dit alles betekent natuurlijk alleen maar dat dit gevecht nu wordt afgesloten, maar dat de strijd over het versleutelen van data en de bijbehorende privacy nog lang niet voorbij is. Waarbij het belang voor Apple om onze gegevens te beschermen alleen maar steeds groter aan het worden is, denk bijvoorbeeld aan Apple Pay.



met dank aan forumlid 'Mekfriek', die eerder een gedeelte van dit nieuws op ons forum meldde



Klik hier voor informatie over het onder de aandacht brengen van producten of diensten op MacFreak.
Apple's verklaring over de zaak die de FBI aanspande
29 maart 2016 - 13:57    reactie #1
geplaatst door: Mekfriek
Met andere woorden: de iPhone is niet meer 'veilig'.
In nieuwsberichten wordt gemeld dat de FBI dit niet zelf voor elkaar heeft gekregen, en hulp van buitenaf heeft gehad.
Hierbij wordt het Israelische Cellebrite genoemd, wat volgens Wikipedia zich met het volgende bezighoudt:
Cellebrite is an Israeli company that manufactures data extraction, transfer and analysis devices for cellular phones and mobile devices.
Ze hadden onlangs een piepkleine standje op het Mobile World Congress in Barcelona, maar in de beurscatalogus wordt in de eigen bedrijfsomschrijving met geen woord over bovenstaande gerept.
Cellebrite is a world leader in providing Operators, Retailers and Aftermarket Service (AMS) Providers, with advanced mobile lifecycle solutions to enhance the customer experience, increase revenue, improve satisfaction, and reduce cost. Cellebrite’s global leadership is demonstrated through its deployment of over 150,000 units at more than 200 mobile operators and retailers globally, representing well over 100,000 stores handling hundreds of millions of transactions per year.
Founded in 1999, Cellebrite is a subsidiary of the Sun Corporation, a publicly traded Japanese company
Apple's verklaring over de zaak die de FBI aanspande
29 maart 2016 - 14:37    reactie #2
geplaatst door: Flix
Ik geloof er niks van. De FBI vertrekt met de staart tussen de benen.
Apple's verklaring over de zaak die de FBI aanspande
29 maart 2016 - 16:24    reactie #3
geplaatst door: wimmoes
De FBI zal (nog) sterker gaan lobbyen voor een wet die gaat verplichten om een achterdeur in te bouwen wanneer de apparatuur steeds beter beveiligd is. Wanneer Brussel of Lahore in Amerika had gelegen zou de FBI daar weinig moeite voor hoeven doen.
HD, drones, heli, bos
Apple's verklaring over de zaak die de FBI aanspande
29 maart 2016 - 18:45    reactie #4
geplaatst door: DirtyMay
Hier is een geurtje aan.
Lijkt me een tactische, gezicht reddende actie van FBI.

En zijn we zeker dat die iPhone wel gekraakt is ?
Ze kunnen beweren wat ze willen
Apple's verklaring over de zaak die de FBI aanspande
29 maart 2016 - 19:40    reactie #5
geplaatst door: GeorgeM
Ik geloof pas dat ze in die iPhone zijn geweest als ze het laten zien, voorlopig lijkt het inderdaad op een bluf om hun gezicht te redden.

En nu maar zien wat de toekomst gaat brengen.

@ wimmoes: de diensten hebben niet te weinig informatie, ze hebben juist teveel. Daardoor kon het gebeuren dat de FBI Nederland waarschuwde voor de broers Bakraoui, maar dat er weer niets gebeurde:

http://www.nrc.nl/nieuws/2016/03/29/fbi-informeerde-nederland-over-aanslagplegers-brussel
Apple's verklaring over de zaak die de FBI aanspande
29 maart 2016 - 21:17    reactie #6
geplaatst door: anraadts
@ Mekfriek: denk je niet dat de FBI het zou laten weten als ze het echt gelukt was?
Apple's verklaring over de zaak die de FBI aanspande
29 maart 2016 - 21:37    reactie #7
geplaatst door: Mekfriek
@anraadts: de FBI hééft laten weten dat het gelukt is.
En na wat ik in 4 dagen op het laatste Mobile World Congress heb gezien en gehoord, verbaas ik mij daar niet over. Zéker niet als er hulp van Cellebrite zou zijn geweest: wat mobiele verbindingen betreft is Israel tegenwoordig het nieuwe Silicon Valley.
(Als je nagaat dat alleen al op de eerste beursdag 11 volle vliegtuigen vanuit TelAviv naar Barcelona vlogen, alléén voor het MWC, met zowel onder bezoekers als exposanten opvallend veel deelnemers uit dat land, dan moet er daar wel héél veel expertise zijn.)
Apple's verklaring over de zaak die de FBI aanspande
29 maart 2016 - 21:40    reactie #8
geplaatst door: Mekfriek
@GeorgeM: wat is er mis mee dat de FBI Nederland waarschuwde voor terroristen?
Daar is toch helemaal NIETS mis mee?
Apple's verklaring over de zaak die de FBI aanspande
30 maart 2016 - 10:34    reactie #9
geplaatst door: Brinky
Lijkt mij ook niet overigens was dat de FBI niet maar de politie van NY.
Apple's verklaring over de zaak die de FBI aanspande
30 maart 2016 - 11:44    reactie #10
geplaatst door: GeorgeM
@ Mekfriek: dat de FBI Nederland waarschuwde is inderdaad niets mis mee.

Het probleem zit hem in teveel informatie, waardoor de diensten de informatie die binnenkomt en belangrijk is niet kunnen scheiden van de rest. Zo zag je achteraf dat de mensen van de aanslagen van 9/11 al in het vizier waren, en nu dus ook de mensen van de aanslag in Brussel.

Maar de automatische reactie na iedere aanslag is weer meer bevoegdheden voor de diensten. Wat weer leidt tot meer informatie, en dus naar weer het over het hoofd zien van de informatie die echt belangrijk is.

Er zijn ook politici die pleiten voor een pas op de plaats en eerst alles wat al mag goed implementeren. Maar politici die snel roepen dat er hard ingegrepen moet worden en dat de diensten meer bevoegdheden moeten krijgen zijn vaak degene die het meest gehoord worden.

Terwijl de diensten dus zelf beter af zouden zijn als daar een pas op de plaats zou worden gemaakt. Maar welke leidinggevende van zo'n dienst durft dat naar voren te brengen?

Want daar wordt je natuurlijk ook niet populair mee.
Apple's verklaring over de zaak die de FBI aanspande
30 maart 2016 - 12:09    reactie #11
geplaatst door: timo
Er wordt gezegd dat het  komt doordat de info via een ongebruikelijk kanaal is aangeleverd. Eerlijk gezegd kan ik mij daar best wel wat bij voorstellen.

De software voor het analyseren van informatie is heeeel ver gevorderd. Het probleem van teveel informatie zie ik dan ook niet zo.
Apple's verklaring over de zaak die de FBI aanspande
30 maart 2016 - 12:16    reactie #12
geplaatst door: GeorgeM
@ timo: er kan van alles worden gezegd, ik houd me graag aan de feiten.

En die zijn dat (voor de zoveelste keer) de informatie beschikbaar was, maar niet gebruikt is.

En dat het "via een ongebruikelijk kanaal is aangeleverd" laat toch zien dat het proces dus niet goed loopt. Daarbij zijn er heel erg veel bevoegdheden eerder aan de diensten gegeven (bijvoorbeeld na Parijs) waar nog niet eens gebruik van gemaakt wordt.

Opsporingsdiensten zullen altijd om meer vragen, zelfs als ze zelf weten dat het niet echt nodig is.
Apple's verklaring over de zaak die de FBI aanspande
30 maart 2016 - 17:54    reactie #13
geplaatst door: timo
Waarschijnlijk was de FBI deze keer nogal verrast door de weigering om mee te werken. Naar vandaag blijkt werkte Apple zonder tegensputteren mee aan 70 vergelijkbare rechterlijk afgedwongen assistentie vanaf 2008. Misschien was Tim Cook die dwangbevelen zat en hebben ze nu de kont tegen de kribben gegooid.
Apple's verklaring over de zaak die de FBI aanspande
30 maart 2016 - 18:08    reactie #14
geplaatst door: GeorgeM
Citaat
timo om 17:54, 30-03-2016
Naar vandaag blijkt werkte Apple zonder tegensputteren mee aan 70 vergelijkbare rechterlijk afgedwongen assistentie vanaf 2008.

Heb je daar een link voor, want volgens mij is dat niet waar.

Apple werkte ook bij deze iPhone gewoon mee, alleen de FBI wilde plotseling meer. En dat zag Appel niet zitten, in verband met de veiligheid van iOS.
Citaat

Misschien was Tim Cook die dwangbevelen zat en hebben ze nu de kont tegen de kribben gegooid.

Je gooit je kont tegen de krib (enkelvoud), maar volgens mij is daar in dit geval geen sprake van. Zie mijn reactie hier net boven.

Het was de FBI die (terwijl er nog overleg was) Apple overviel door het plotseling voor de rechter te slepen, niet andersom. Dat 'detail' lijkt me niet onbelangrijk.
Apple's verklaring over de zaak die de FBI aanspande
31 maart 2016 - 08:19    reactie #15
geplaatst door: MacFrankie
Citaat
timo om 12:09, 30-03-2016
De software voor het analyseren van informatie is heeeel ver gevorderd. Het probleem van teveel informatie zie ik dan ook niet zo.

O nee? Hoe meer data er is, hoe meer (zogenaamde) verbanden er worden gevonden, en hoe meer ruis er in je systeem komt.

Stel er zijn 10 terroristen. Met weinig info heb je 50 verdachten, waaronder 8 van de 10 terroristen. Je kunt ze allemaal persoonlijk checken ('s nachts uit bed lichten, huiszoeking, ...), en rolt dus 80% van je terroristen op.

Met veel meer info vind je inderdaad alle 10 terroristen, maar de totale set verdachten is gegroeid naar 1000. Die ga je niet allemaal onderzoeken, want dat kan niet low profile en komt over als een razzia. Je pakt misschien 2 terroristen toevallig op. Je laat dus 80% van de terroristen lopen.

Citaat
timo om 17:54, 30-03-2016
Waarschijnlijk was de FBI deze keer nogal verrast door de weigering om mee te werken. Naar vandaag blijkt werkte Apple zonder tegensputteren mee aan 70 vergelijkbare rechterlijk afgedwongen assistentie vanaf 2008. Misschien was Tim Cook die dwangbevelen zat en hebben ze nu de kont tegen de kribben gegooid.

Apple werkt vrijwel altijd mee. Ook in deze zaak. Ze weigerden alleen om een kraakbare iOS-versie te maken.
Op mijn werk heb ik al Windows, thuis wil ik geen systeembeheerder meer zijn!
Apple's verklaring over de zaak die de FBI aanspande
31 maart 2016 - 09:59    reactie #16
geplaatst door: timo
Het argument dat er teveel informatie wordt verzameld waardoor de werkelijk belangrijke informatie ondersneeuwt wordt met regelmaat aangevoerd. Zo ook weer hier.

Dat dit niet juist kan zijn is door vanuit een extreem te redeneren makkelijk in te zien. Stel je hebt geen informatie. Dus geen ruis, geen verbanden. Je zult dan niemand als terrorist kunnen aanwijzen. Heb je andersom alle mogelijke informatie (grenzend aan in iemands hoofd kunnen kijken) dan heb je alle terroristen in het vizier.

Geen van deze uitersten is wenselijk. Wel is duidelijk dat je naar meer informatie moet streven om ook meer terroristen op te kunnen pakken. Het kunnen leggen van verbanden tussen personen is juist een van die gebieden waar software die dat op een visuele manier in kaart kan brengen enorme resultaten boekt. Daarnaast is het juist een verdienste van het menselijk intellect om ruis van signaal te kunnen onderscheiden.

Het is nooit de hoeveelheid informatie die het onderzoek bemoeilijkt. Met voldoende tijd, middelen en mankracht is al die informatie door te spitten. Het is weten wat je zoekt dat de echte uitdaging is. Aan welke kenmerken herken je een potentiële terrorist? Daar zit het echte probleem.
Apple's verklaring over de zaak die de FBI aanspande
31 maart 2016 - 10:17    reactie #17
geplaatst door: GeorgeM
Citaat
timo om 09:59, 31-03-2016
 Met voldoende tijd, middelen en mankracht is al die informatie door te spitten. Het is weten wat je zoekt dat de echte uitdaging is. Aan welke kenmerken herken je een potentiële terrorist? Daar zit het echte probleem.


Volgens mij maak je hier duidelijk dat het een utopisch iets is waar jij het over hebt.

De enige manier dat dit zou werken is een maatschappij waar de overheid echt alles van ons weet. Daar gaan we trouwens langzaam maar zeker steeds meer naar toe, en dat is niet iets waar ik blij van wordt. Want als dat onze toekomst is, dan houd ik mijn hart vast voor die toekomst.

Want dan is niet meer terrorisme waar we ons zorgen over moeten maken.
Apple's verklaring over de zaak die de FBI aanspande
31 maart 2016 - 11:39    reactie #18
geplaatst door: timo
Er wordt voortdurend nagedacht over hoe je een potentiële terrorist, nu jihadist, kunt herkennen. Men wordt daar ook steeds beter in. Dat is ook dankzij de informatie die men al heeft weten te vergaren. En dat zonder dat de overheid alles van ons weet. Dus dat valt allemaal best mee.
Apple's verklaring over de zaak die de FBI aanspande
2 april 2016 - 20:14    reactie #19
geplaatst door: Jurriaan
Maar de ham vraag blijft, kan de FBI daadwerkelijk in die iPhone? Al dan niet met behulp van derde?
Of is het bluf van de FBI?
MBA '20 M1| SE1 & 2 iOS 15/17 | Mini6 iPadOS 17 | ATV 4K MKI  TVOS17|
Apple's verklaring over de zaak die de FBI aanspande
3 april 2016 - 09:57    reactie #20
geplaatst door: timo
Vraag je eerst af welk voordeel de FBI heeft bij bluf waarvoor ze het risico op uitlekken willen nemen. Ik kan zo gauw niets bedenken.
Apple's verklaring over de zaak die de FBI aanspande
3 april 2016 - 10:07    reactie #21
geplaatst door: GeorgeM
Citaat
timo om 11:39, 31-03-2016
En dat zonder dat de overheid alles van ons weet. Dus dat valt allemaal best mee.


Welterusten.

Eén voorbeeld: https://decorrespondent.nl/502/metadata-het-meest-onderschatte-woord-van-het-jaar/15439512-aa53c0c7
Apple's verklaring over de zaak die de FBI aanspande
3 april 2016 - 11:57    reactie #22
geplaatst door: timo
In het verzamelen van metadata zie ik geen kwaad. Wel in het misbruik ervan. Is het niet juist heel fraai dat je uit deze gegevens het gedrag van groepen kunt destilleren? Wanneer je dat mag gebruiken bij de opsporing van allerhande criminaliteit loopt de politie eindelijk eens niet overal ver achterop.
Apple's verklaring over de zaak die de FBI aanspande
3 april 2016 - 12:44    reactie #23
geplaatst door: JGO
Ik zie een mij al bekend taal/stijlgebruik van ons nieuwe lid inclusief de wijze van reageren.
:cool:
Doordrammende 8600, Zoevende G3 en
een MacMini
Apple's verklaring over de zaak die de FBI aanspande
3 april 2016 - 22:11    reactie #24
geplaatst door: neoman
@JGO  :shakehands: