geplaatst door: Claire Passion Support
https://www.macfreak.nl/modules/news/images/AirPort-Extreme-n-icoon.jpg
Apple stopt met de productie van AirPort apparaten, wat nu?
Recent hadden we een nieuwsbericht over alternatieven voor Apple's AirPort routers. Dat was een snelle reactie en vooral bedoeld voor de gevorderde gebruiker, in het artikel hieronder vind je meer details over dit onderwerp.

Het hing al even in de lucht, maar het bleef bij geruchten. Toch heeft Apple op 26 april officieel bekend gemaakt te stoppen met de productie van hun populaire AirPort producten. De AirPort Express, AirPort Extreme en Time Capsule zijn daarmee verleden tijd. Ze zijn nog beschikbaar zolang de voorraad strekt. In dit artikel leg ik uit waarom Apple deze keuze heeft gemaakt en wat de alternatieven zijn.Waarom stopt Apple met het maken van AirPort apparaten?

Apple begon met het maken van AirPort apparaten in 1999. Een hele andere tijd waarin WiFi pure luxe was. Ze wilden een gebruikersvriendelijk product maken wat de Apple gebruikers van deze luxe kon voorzien. Inmiddels is het een heel ander verhaal. Je krijgt tegenwoordig bij elke internet aansluiting een “gratis” router waarvan de kwaliteit ook steeds beter wordt. Voor veel gebruikers is dit al voldoende. En ook als je hogere eisen hebt zijn er prima alternatieven te krijgen, met vaak een vergelijkbare of betere prijs. Onderaan dit artikel vertel ik daar meer over.

Het is niet gezegd dat Apple nooit meer routers of access-points zal gaan produceren. Ze hebben momenteel alleen het idee geen “betekenisvolle bijdrage meer te kunnen leveren” aan het segment. Wij merken zelf dat de AirPort serie, vooral de Time Capsule, nog steeds heel populair is bij onze klanten. Voor veel mensen zal het een kleine teleurstelling zijn. Het design en de integratie met de software is toch een mooie combinatie die we zullen moeten gaan missen.

Wordt mijn AirPort of Time Capsule nog wel ondersteund?

Voorlopig zal Apple nog hardware en software support blijven geven op de AirPorts. Beveiligingsupdates blijven de komende tijd gewoon beschikbaar en reparaties worden nog zeker 5 jaar uitgevoerd. Uiteindelijk zal dit langzaam gaan stoppen, dus bedenk dit als je nog van plan bent één van de laatste exemplaren aan te schaffen.

Wat nu?

Maar wat nu? Welk apparaat kan jouw AirPort het beste vervangen? Apple geeft zelf aan te gaan voor een apparaat met de volgende eigenschappen:

 • 802.11ac: oftewel de laatste nieuwe, draadloze techniek
 • Simultaneous dual-band (2.4GHz and 5GHz): zodat beide frequenties tegelijk ondersteund worden en je al je apparaten ermee kunt gebruiken
 • WPA2 Persoonlijk (AES) encryptie: momenteel de beste beveiliging voor je router
 • MIMO of MU-MIMO: voor de beste prestaties als meerdere apparaten tegelijk verbonden worden met het netwerk

Heb je meer dekking nodig omdat je een groter gebied wilt voorzien van WiFi, kies dan voor een zogenaamd mesh systeem. Let hierbij wel op de compatibiliteit met andere modems of routers die je hebt.

De beste alternatieven

Linksys Velop (vervangt o.a. de AirPort Extreme)

Het meeste bekend is de Linksys serie. Dit is ook het mesh Wi-Fi systeem wat Apple aanraadt op hun website. Dit systeem is verkrijgbaar met 1, 2 of 3 apparaten en dus schaalbaar naarmate er meer dekking nodig is. Elke node versterkt het wifibereik met bijna 200 m2. Het design lijkt erg op dat van de AirPort Extreme. Via de Linksys-app kun je alles eenvoudig installeren. Het 1-pack is verkrijgbaar vanaf €169.

 • Ideaal voor grotere ruimtes
 • Krachtig, modulair Mesh WiFi Systeem
 • Strak, compact design
 • Gebruik de Linksys App voor snelle configuratie inclusief ouderlijk toezicht en een gast netwerk

Let op: Om je router in te stellen is het verplicht een Linksys account aan te maken en je router hieraan te koppelen. Hierdoor krijg je toegang tot je router via het internet. Zorg dus dat je dit goed beveiligt, met een eigen wachtwoord.

Ubiquiti AmpliFi Home Wi-Fi System (vervangt o.a. de AirPort Extreme en Express


Ubiquiti voorziet normaal gesproken grote gebouwen van stabiel WiFi, maar heeft nu ook een thuis systeem ontwikkeld. Over het design verschillen de meningen maar het AmpliFi Home systeem wordt geprezen om haar prestaties. Door de mesh technologie werken de access-points, die je direct in het stopcontact plugt, goed samen. Het systeem is heel gebruikersvriendelijk en het basisstation bevat een touchscreen met status-display. Het basisstation is verkrijgbaar vanaf €139.

 • Wi-Fi Mesh technologie voor complete dekking
 • Plug & play access-points kunnen direct in het stopcontact
 • Praktische touchscreen status-display
 • Makkelijke configuratie via de AmpliFi app

Synology Server (vervangt opslag van Time Capsule)Helaas is er niet echt een goede vervanger voor de Time Capsule op de markt. Een apparaat wat als router én back-up locatie functioneert is zeldzaam. In veel gevallen heb je echter maar één van de twee functies nodig. Ben je opzoek naar een draadloze netwerkschijf voor het maken van Time Machine back-ups, dan is een Synology server een goede keuze. Ze zijn er in verschillende soorten en maten. Lees hier meer over de voordelen van een eigen server.

 • Back-ups maken over het netwerk
 • Veel extra mogelijkheden zoals extra opslag, werken op afstand en synchronisatie
 • Makkelijk uit te breiden

Een goed alternatief voor de Synology Server is de Western Digital My Cloud Home NAS. Deze lijkt qua design het meeste op de Time Capsule. Hij is vooral bedoeld op je eigen cloud opslag te maken. Als je deze alleen voor Time Machine back-ups wilt gebruiken is het verstandig deze synchronisatie dienst uit te zetten.

Meer over het instellen van je nieuwe router lees je op de site van Apple.

Claire is Apple Certified Support Professional en helpt ondernemers met advies en ondersteuning op het gebied van Apple apparaten. Na vier jaar ervaring op te hebben gedaan bij iCentre Delft, startte ze in 2013 met haar eigen bedrijf: Passion Support.


Het nieuws op MacFreak wordt gesponsord door Upgreatest (ssd upgrades op locatie)
Het blijft een gedoe met die computers!
geplaatst door: GeorgeM
In de link van Ypehille staat "orderid", dus die is waarschijnlijk alleen te bekijken als je ingelogd bent op zijn account.

Dit gaat alleen maar werken als de link naar het apparaat waar het om gaat gegeven wordt, of de naam daarvan.
geplaatst door: Ypehille
ja dom hier een apart opgezochte link
http://tendacn.com/en/product/nova%20MW6.html
geplaatst door: GeorgeM
En dit is volgens mij de directe link (maar ik heb geen idee of die ook na verloop van tijd nog werkt).
geplaatst door: MacFrankie
If you pay peanuts, you'll get monkeys...

Ik zou m'n Airports niet vervangen door goedkoop Ali spul, best kans dat het radiodeel niet aan de Nederlandse eisen voldoet, en dat je de ether vervuilt. Daar hebben dan vooral je buren last van.
Op mijn werk heb ik al Windows, thuis wil ik geen systeembeheerder meer zijn!
geplaatst door: Ypehille
tja ik weet het niet. Goedkoop is niet altijd duurkoop
als je de youtube filmpjes erover opzoekt schijnt het, getest door amerikaanse geeks niet slecht te zijn. De normale prijs is 200 euro. de volgende Mesh oplossing zit op 250.

geplaatst door: MacFrankie
Ik zou zeggen: probeer het uit en post je bevindingen hier! En vergeet niet om ook bij je buren te vragen of hun netwerk minder goed is geworden...
Op mijn werk heb ik al Windows, thuis wil ik geen systeembeheerder meer zijn!
geplaatst door: Ypehille
Ik heb de Nova Tenda getest.
Op zich niet verkeerd. Installatie ging door middel van een app gemakkelijk.
Echter supper Wifi was het niet, tenminste niet voor mij. Er kwamen regelmatig "haperingen" voor bij het laden van internetpagina's. Het duurde dan even voordat de pagina's openden. Ook het naadloos overgaan van het ene wifi punt naar het ander ging niet soepel, wat uiteindelijk voor Mesh wel de bedoeling is. De verbinding bleef lang hangen aan de eerste unit terwijl je al veel dichter bij een tweede unit was, met als gevolg een trage verbinding.  Voor een gemiddelde huis tuin en keuken gebruiker zal het best wel leuk werken wanneer de verbinding in het huis op plekken slecht is. Mijn dochter is er nu blij mee :-) Bij mij draait inmiddels de Linksys Velop set en dit tot volle tevredenheid.