geplaatst door: Robert
https://www.macfreak.nl/modules/news/images/KristallenBol-icoon.jpg
Macs met ARM chips in 2020 of 2021, Apple Car daarna
De bekende analist Ming-Chi Kuo heeft weer voorspellingen gepubliceerd waarin hij zijn verwachtingen voor Apple voor de komende tijd heeft opgeschreven. Omdat hij vaak heeft laten zien hij dankzij zijn korte lijntjes het bij het rechte eind blijkt te hebben, hieronder de voorspellingen van dit orakel.

Als eerste verwacht hij dat Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) de enige leverancier zal blijven voor Apple’s A-processors. Niet verbazend, de A-chips gemakt door TSMC gebruiken inmiddels al een 7 nanometer processor, iets waar ze bij Intel van dromen. De enige andere fabrikant die ook chips van deze kwaliteit zou kunnen leveren is Samsung. Maar dat bedrijf heeft er zelf voor gezorgd dat Apple, als het ook maar even kan, daar liever geen geheimen meer mee wil delen. TSMC zal dan ook het bedrijf zijn dat Apple in 2019 van de A13 en in 2020 van de A14 processor zal voorzien.

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.TSMC-gebouw.jpg
Macs met ARM chips in 2020 of 2021, Apple Car daarna


A-processors in Macs

De mogelijkheid dat Apple over zal gaan van Intel processors in Macs naar de eigen A-processors komen ook voorbij in deze note to investors. Volgens Ming-Chi Kuo zullen we de eerste Macs met zulke processors gaan zien in 2020 of 2021. Eén van de voordelen voor Apple zou zijn dat ze controle over alles in de Mac zouden krijgen, en dus alle specificaties zelf kunnen bepalen. Ook de vertragingen bij het leveren van beloofde processors, waar Intel keer op keer last van heeft, zouden een ding van het verleden worden.

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.A12BionicChip.jpg
Macs met ARM chips in 2020 of 2021, Apple Car daarna


Verder zou Apple mogelijk de prijs van de Mac naar beneden kunnen brengen, of er zelf meer aan kunnen verdienen, omdat er niet meer aan Intel betaald zou hoeven worden. Mocht de prijs naar beneden gaan, dan zou dat natuurlijk een positief effect kunnen hebben op het marktaandeel.

Ming-Chi Kuo noemt ook het voordeel dat de Mac zelf hiermee nog meer van de concurrentie zou kunnen onderscheiden. De open vraag is of dat alleen positief zal zijn. Dat is eigenlijk alleen het geval als ook bij het gebruik van de eigen A-processors nog steeds mogelijk is om Windows virtueel op een Mac te draaien. Dat die laatste optie een mogelijkheid is kunnen we nu al zien bij Microsoft, die al Windows draaiende heeft op ARM-processors.

Apple Car

Ook bij de Apple Car speelt TSMC volgens Ming-Chi Kuo een rol. Hij denkt dat het een geavanceerd systeem gaat worden voor zelfrijdende auto’s, en dat de centrale processor die hierin gebruikt gaat worden ook van TSMC zal komen. De verwachting was dat dit systeem ergens tussen 2023 en 2025 gelanceerd zal worden. Of het gaat om verregaande assistentie bij het rijden, of dat het een volledig autonoom systeem zal zijn, is nog niet bekend.

iPhone Xr

Als laatste kwam de iPhone Xr ook nog voorbij, de iPhone die vanaf morgenochtend (één minuut over negen) te bestellen zal zijn bij Apple en een week later in de Apple Store te vinden zal zijn. Hij denkt dat Apple van dit model in het komende kwartaal maar liefst 83 miljoen stuks zal verkopen, en mogelijk ook in het kwartaal daarna zal zorgen voor veel extra omzet. Omdat dat kwartaal meteen na de feestdagen komt is dat voor alle fabrikanten eigenlijk altijd het kwartaal waar de omzet het laagst is.

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.Apple-iPhone-Xs-Xr-lineup.jpg
Macs met ARM chips in 2020 of 2021, Apple Car daarna


Waar er van de iPhone 8 vorig jaar 50 procent minder verkocht werd na de feestdagen verwacht Ming-Chi Kuo dat de verkopen van de iPhone Xr maar 30 procent zullen dalen, terwijl de sector als geheel een daling van gemiddeld 40 procent laat zien.


met dank aan forumlid ‘puk1980’, die dit nieuws als eerste meldde op het forum


Het nieuws op MacFreak wordt gesponsord door Upgreatest (ssd upgrades op locatie)
Klik hier voor informatie over het onder de aandacht brengen van producten of diensten op MacFreak.
antw: Macs met ARM chips in 2020 of 2021, Apple Car daarna
18 oktober 2018 - 09:29    reactie #1
geplaatst door: Spooter
Zat ik er toch niet zo ver naast met mijn voorspelling maanden geleden (denk dat een Mac Mini er als eerste voor in aanmerking zal komen)...
antw: Macs met ARM chips in 2020 of 2021, Apple Car daarna
18 oktober 2018 - 10:10    reactie #2
geplaatst door: PS-MacGek
Ik ben benieuwd wat dat voor gevolgen heeft voor VMware Fusion en Parallels Desktop for Mac.
Als er één ding is wat ik niet wil, dan is dat terug naar het emulatie tijdperk (Connectix/Microsoft VirtualPC).
Dat was zo verschrikkelijk traag dat er eigenlijk niet mee te werken was.
Met de huidige Intel processoren is werken met VMware Fusion en Parallels Desktop for Mac gewoon heel snel.
Ik heb Parallels Desktop for Mac en die is op mijn MacBook Pro uit 2013 vaak sneller dan mijn iets oudere laptop.
MacBook Pro Retina 16" M3 Pro (2024), MacBook Pro Retina 16" Intel (2019), Mac mini (2018), Mac mini (2012), iPad Pro 11" M1, iPhone 11.
Avatar made by Dale Humphries
antw: Macs met ARM chips in 2020 of 2021, Apple Car daarna
18 oktober 2018 - 10:29    reactie #3
geplaatst door: anraadts
@ PS-MacGek: dat hoeft geen enkel probleem te zijn:

https://docs.microsoft.com/nl-nl/windows/arm/
antw: Macs met ARM chips in 2020 of 2021, Apple Car daarna
18 oktober 2018 - 11:21    reactie #4
geplaatst door: pjottervmr
Zat ik er toch niet zo ver naast met mijn voorspelling maanden geleden (denk dat een Mac Mini er als eerste voor in aanmerking zal komen)...

Was ook mijn voorspelling :-)
Ben bang dat deze voorspelling door heel veel personen is gemaakt het afgelopen jaar....

Ik denk dan trouwens niet dat de Mac mini de eerste zal zijn. Als het besturings systeem eenmaal is aangepast zodat het een soort IOS is voor de MAC. (Tim Cook geeft zelf aan dat er twee systemen zullen blijven en er niet 1 soort besturings systeem komt) zal dit eerst worden gepresenteerd op de WWDC en die is volgend jaar juni. Het zal dan gepresenteerd worden en een grote software leverancier zal dan laten zien wat ze voor elkaar hebben gekregen met de hulp van Apple (Bv adobe of microsoft). Vergelijk dit met de transitie van de PowerPC naar de intel processor. Ik denk dan ook dat we in Juni die aankondiging krijgen met de opmerking dat eind 2019 eea te zien krijgen zal zijn en dan zal de Powermac de eerste zijn denk ik. Met name het lagere verbruik (lees minder warmte ontwikkeling) , de snellere processor zijn natuurlijk prima producten voor de topmarkt. Ik hoop dat ik mij vergis maar ik denk het niet :-(
antw: Macs met ARM chips in 2020 of 2021, Apple Car daarna
18 oktober 2018 - 19:21    reactie #6
geplaatst door: doctor_apple
Zo fantastisch is de overgang naar ARM niet, althans niet in Windows land. Oudere Apple gebruikers kennen de overgang van Motorola naar PowerPC en later naar Intel. In alle gevallen was er sprake van Emulatie. En het probleem van Emulatie: snelheid alsmede compatibiliteit.

En laat Windows ARM daar ook last van hebben. x86 instructies (toepassingen) kunnen enkel in emulatie stand draaien en dat gaat vrijwel altijd ten koste van performantie.

Voorbeeld van een artikel hierover:

https://www.techspot.com/review/1599-windows-on-arm-performance/

Natuurlijk, Apple's A13/A14 chip zal ongetwijfeld over superkrachten beschikken, maar ik zie niet in hoe je x86, of eigenlijk de 64bit variant hiervan, native zult kunnen draaien. Een emulatielaag in het OS, zoals 'vroegah' in MacOS en recent in Windows 10 ARM edition lijkt me waarschijnlijker.

Verder wil het niet zeggen dat de ARM editie van Windows zonder aanpassingen zomaar op Apple's A13/A14 chip zal gaan draaien. Het zou zomaar kunnen dat nu Microsoft zelf Hardware verkoopt Apple geen zin meer heeft in ondersteuning van Microsoft Windows. "Te veel een concurrent"? We wachten af. Voorlopig is het enkel gissen.
antw: Macs met ARM chips in 2020 of 2021, Apple Car daarna
18 oktober 2018 - 20:12    reactie #7
geplaatst door: pjottervmr
@doctor_apple
De overgang van Motorolo naar PowerPC naar Intel gaat niet om de Windows emulatie maar puur om het kunnen draaien van Apple software op het nieuwe besturing systeem. Je zult als Apple liefhebber maar een aantal software programma's hebben gekocht en die werken plotseling niet meer op je nieuwe MAC. De overgangs is echt puur om de Apple software te draaien. De emulatie van windows dat is aan bv Parallels om een "IOS" versie te maken en te zorgen dat windows software goed draait op het nieuwe besturing systeem, en dit zal zeker tegenvallen in het begin hoe snel de nieuwe processor ook is. Omdat niet alles overgezet wordt (soms omdat de developer helemaal daar geen zin in heeft) is bv de reden dat ik nog steeds een G4 powerbook heb voor wat oudere software die ik af en toe gebruik. Ik sta dan telkens wel versteld hoe snel die eigenlijk nu nog is met die software ondanks de emulatie via Rosetta.
antw: Macs met ARM chips in 2020 of 2021, Apple Car daarna
22 oktober 2018 - 08:45    reactie #8
geplaatst door: Jurriaan
Waarom willen 'jullie' emulatie? Dat heeft een op iOS draaiend device toch ook niet? En apple wil natuurlijk naar de situatie dat dat voor een computer ook niet meer nodig is.
Of door software fabrikanten te overtuigen dat de ARM chip beter is dan wat dan ook en dus leading wordt.
Of door iOS naar de mac te brengen (photoshop is inmiddels ook compleet beschikbaar voor iOS en iWork heeft meer functies in iOS dan op macOS)
En dit alles past goed 'There's is more in the making'. Worden de eerste AMR chips nog hybride en met het 20 jarige bestaan van macOS verdwijnt dit volledig?

(we zijn wel weer toe aan een revolutie van Apple 😉)
MBA '20 M1| SE1 & 2 iOS 15/17 | Mini6 iPadOS 17 | ATV 4K MKI  TVOS17|
antw: Macs met ARM chips in 2020 of 2021, Apple Car daarna
22 oktober 2018 - 08:56    reactie #9
geplaatst door: pjottervmr
Waarom willen 'jullie' emulatie? Dat heeft een op iOS draaiend device toch ook niet? En apple wil natuurlijk naar de situatie dat dat voor een computer ook niet meer nodig is.
Knip
Ik wil absoluut geen emulatie maar de praktijk van de afgelopen overgangen heeft aangegeven dat er iets van een soort emulatie nodig is bij de overgang van processor om oudere software (wat heet oud ?) te laten draaien op de nieuwe processor. Bij de overgang hebben software developers ongeveer 6 tot 12 maanden om aan te passen aan de nieuwe processor. Vaak worden dan nieuwe programma’s gemaakt die het volle potentiaal gebruiken van de nieuwe processor. Omdat echter 99% van de bestaande software dan moet worden overgezet is dit een flinke kapitaal vernietiging. Om die reden is een emulatie dan nodig maar dat wil niet zeggen dat je die apart moet opstarten kan gewoon in het besturings systeem worden ingebouwd (neem rosetta als voorbeeld).
Als het niet nodig is prima maar denk helaas dat er wel iets nodig zal zijn maar APPLE inschattend komt dit wel goed :-)
Dan je opmerking dat een IOS device dit ook niet heeft klopt maar daarom heeft Tim Cook al een jaar geleden aangegeven dat er twee besturings systemen blijven bestaan. Dat ze wel naar elkaar groeien is wel duidelijk.