https://www.macfreak.nl/modules/news/images/A12-icoon.jpg
Apple’s A12 processor sneller dan Intel’s Skylake chips
Als je alle details wilt weten van een nieuw device dan is het altijd de moeite waard om te wachten op de review van Anandtech. Want er is geen enkele andere publicatie waar zoveel kennis voorhanden is, en die zo diep en gedetailleerd ingaat op het onderwerp.

Dat betekent ook dat het vaak even duurt voordat de reviews van Anandtech verschijnen, de review van de iPhone Xs en Xs Plus verscheen dan ook pas afgelopen vrijdag. Maar het was weer de moeite van het wachten waard, waarbij dit keer vooral de metingen en de vergelijkingen van de processor opvallend zijn. Want waar vorig jaar Apple met de A11 al heel erg dicht bij de prestaties van de chips in desk- en laptops kwam, blijkt de A12 processor in sommige gevallen sneller dan bijvoorbeeld Intel’s Skylake processors.

https://images.anandtech.com/doci/13392/A12_575px.jpg
Apple’s A12 processor sneller dan Intel’s Skylake chips


Hiervoor laten we Andrei Frumusanu, die dit keer de review van Anandtech schreef, even aan het woord:

Citaat
What is quite astonishing, is just how close Apple’s A11 and A12 are to current desktop CPUs. I haven’t had the opportunity to run things in a more comparable manner, but taking our server editor, Johan De Gelas’ recent figures from earlier this summer, we see that the A12 outperforms a moderately-clocked Skylake CPU in single-threaded performance.

Hoewel het allemaal nog lastig te vergelijken is, en Andrei Frumusanu ook opmerkt dat de testen misschien nog niet exact genoeg zijn, is het inmiddels overduidelijk dat de ARM-chips die Apple zelf maakt klaar zouden zijn voor meer dan ‘alleen maar’ de rekenkracht leveren voor iDevices.

MacBook

Of dit betekent dat we op een gegeven moment laptops gaan zien met Apple’s A-processors er in is natuurlijk nog niet bekend. Daarbij zou het grote voordeel zijn dat de A-processors van Apple een stuk minder stroom verbruiken dan die van Intel, waardoor je nog langer op een MacBook zou kunnen werken zonder dat je een stopcontact nodig hebt.

iPad Pro

Wat ondertussen wel zeker is, is dat Apple’s iPad Pro tot steeds meer in staat is. We zien ook hier op het forum langzaam maar zeker meer mensen die ervoor kiezen om hun MacBooks te vervangen door een iPad. Door de enorme stappen die de afgelopen jaren zijn gezet in iOS, en met het verschijnen van de Opdrachten-app (Shortcuts) naast iOS 12, laat Apple in ieder geval zien dat het daar ook hard aan de weg timmert.


Het nieuws op MacFreak wordt gesponsord door Upgreatest (ssd upgrades op locatie)
geplaatst door: Robert
antw: Apple’s A12 processor sneller dan Intel’s Skylake chips
reactie #1 geplaatst: 8 oktober 2018 - 10:24
Zover ik begrijp is het schrijven van software voor de twee soorten processors compleet anders. Mocht Apple kiezen om deze processoren in MacBook's te stoppen dan moet Apple zelf ook de ontwikkelaar helpen om de programmatuur makkelijk om te zetten. Wellicht dat het draaien van iOS apps in Mojave hier ook een eerste aanzet toe is.
Hierdoor doen ontwikkelaars ervaring op met ARM applicaties (de instructie set op apples A-chips) op Macs.
[glazenbol stand]
Wellicht dat later er hybride modellen komen te bestaan waarin de ARM chip bijvoorbeeld veel systeem en achtergrond taken kan uitvoeren. ARM chips zijn vaak zuiniger per instructie wat bijvoorbeeld de batterijduur zou kunnen verlengen.
geplaatst door: Jeroendv
antw: Apple’s A12 processor sneller dan Intel’s Skylake chips
reactie #2 geplaatst: 8 oktober 2018 - 19:46
Zover ik begrijp is het schrijven van software voor de twee soorten processors compleet anders.

Nee hoor. Voor developers maakt dat niet echt uit. Als Apple de complete toolchain (compiler, libraries e.d.) beschikbaar maakt, hoeven de developers slechts hun programma’s opnieuw te bouwen (dwz compileren/linken/testen) voor het nieuwe platform, zijnde “macOS op Ax”.

Wat wel uitmaakt voor een developer is of je voor macOS of voor iOS een programma maakt. Maar aan het overbruggen van de verschillen daartussen wordt inmiddels ook gewerkt (project “Marzipan”).

Voor de (waarschijnlijk jaren durende) overgangsperiode zou het handig zijn als Apple een hulpmiddel zoals destijds Rosetta beschikbaar maakt om nog “oude” Intel binaries te kunnen gebruiken op het nieuwe “macOS op Ax” platform.

Wat Apple kwijtraakt met zo’n stap is de (geringe) moeite die gedaan moet worden om Windows (programma’s) op de Mac te gebruiken. Misschien dat Apple als voorbereiding op de overgang bedrijven zoals Parallels alvast helpt om hun producten werkend te krijgen op het nieuwe platform.
geplaatst door: puk1980
Et soudain surgit face au vent, le vrai héros de tous les temps.
antw: Apple’s A12 processor sneller dan Intel’s Skylake chips
reactie #3 geplaatst: 8 oktober 2018 - 22:40
Ik ben wel benieuwd wat dat zou gaan betekenen voor programma's die veeleisend zijn, zoals Photoshop, Illustrator, maar ook 3D en audio programma's die veel van CPU's vragen.

Stel dat ze inderdaad zo'n Ax type processor in een Mac zouden stoppen, dan kunnen ze 'm flink overclocken omdat er meer ruimte is voor warmte-afvoer e.d., en een veel grotere batterij (of netstroom). Er valt in dat geval flink meer CPU-kracht uit te halen lijkt me. Maar wat dat in real-world tests zou betekenen voor o.a. bovenstaande programma's, daar zou ik echt graag eens wat tests van willen zien! :)
geplaatst door: Kapotlood
antw: Apple’s A12 processor sneller dan Intel’s Skylake chips
reactie #4 geplaatst: 9 oktober 2018 - 00:09
Ik weet niet of het predicaat "snelste processor" afdoende is om het tot een mega succes te laten verworden.

Simpel gesteld, in het verleden bleken allerlei processoren uitstekende prestaties te behalen (lees: binnen de tijdsgeest wel te verstaan), maar dat wil(de) niet zeggen dat het uiteindelijk een  "publiekslieveling" is geworden.

Denk maar aan de DEC Alpha, Hewlett-Packard PA-RISC, de IBM Power processors of de NEC R10000?

Ik heb er al vaker over geschreven, maar voor mijn gevoel staan we aan de vooravond van een grote processor revolutie, waarbij de huidige processor niet van de troon wordt gestoten maar een andere taak "binnen de keten" krijgt (ter ondersteuning) van de nieuwe generatie processors.

ARM is niet nieuw, het is een afgeleide van Advanced RISC Machine (en nog 'vroegah' Acorn RISC Machine). RISC (Reduced Instruction Set Computer) kennen we eveneens van de vroegere IBM PowerPC (60x, later de 74x0/750 en nog later de 9x0) die in de oudere PowerMac's hebben gediend.

Technologisch gezien gaan we nog heel leuke tijden tegemoet met mogelijk grotere veranderingen dan verwacht/voorzien. Skylake is Intel's processor architectuur uit 2014/2015.

En dan hebben we nog over de beoogde "use case", te weten: mobiele processor. Een burst waarbij een halve minuut of minuut een maximale performance wordt geboden is prachtig en geeft heel mooie resultaten in benchmarks, maar houdt de A12 die piekbelasting ook een uur of twee of meer achter elkaar vol? Verder hoe zit het met de schaalbaarheid? Etc, etc ...

Kortom, Apple maakt mooie chips, daar twijfel ik niet aan. Maar Of het nu direct een ware vervanger voor notebooks en desktops is ...  :blink: I don't know ...

Mogelijk mettertijd ...
geplaatst door: doctor_apple
antw: Apple’s A12 processor sneller dan Intel’s Skylake chips
reactie #5 geplaatst: 12 oktober 2018 - 19:10
Ik las zojuist bij John Gruber dat ARM blijkbaar speciale instructies in zijn nieuwe cores stopt om Javascript code sneller uit te kunnen voeren!

https://daringfireball.net/linked/2018/10/11/arm-v83-javascript

https://community.arm.com/processors/b/blog/posts/armv8-a-architecture-2016-additions

En dat Webkit op dit moment nog niet eens gebruik maakt van die instructie. :smile:
geplaatst door: puk1980
Et soudain surgit face au vent, le vrai héros de tous les temps.
antw: Apple’s A12 processor sneller dan Intel’s Skylake chips
reactie #6 geplaatst: 12 oktober 2018 - 19:28

knip
Stel dat ze inderdaad zo'n Ax type processor in een Mac zouden stoppen, dan kunnen ze 'm flink overclocken omdat er meer ruimte is voor warmte-afvoer e.d., en een veel grotere batterij (of netstroom).
knip

Zelf denk ik dat Apple dan meer inzet op een kleinere accu die dan nog gewoon 8-10 uur werkt maar dan kan de laptop nog kleiner/lichter worden gemaakt.
Voor de iMac zou dit betekenen dat je in feite alleen een scherm nodig hebt zodat je in feite een iPad pro krijg met een 21 inch of 27 inch scherm omdat de warmte afvoer natuurlijk minder nodig zal zijn. We wachten maar rustig af :-)
geplaatst door: pjottervmr
geplaatst door: puk1980
Et soudain surgit face au vent, le vrai héros de tous les temps.
antw: Apple’s A12 processor sneller dan Intel’s Skylake chips
reactie #8 geplaatst: 7 maart 2019 - 19:19
Schopje.

https://reveried.com/article/arm-processors-nearing-performance-parity-with-x86

Citaat

ARM processors like the A12X Bionic are nearing performance parity with high-end desktop processors, but the old truth of x86 superiority still lives strong.

And this is great news for all of us consumers: What better way to light a fire under the desktop and tablet CPU industry than the threat of the most lucrative hardware company in the world shifting to a competing architecture.

One day soon, we might be able to buy Macbooks with near complete vertical integration from Apple, and despite the possibility of disruption and compatibility issues, I imagine these devices might have some pretty great advantages: industry leading performance and great battery life. For now, let's wait to see what the A13X looks like - if the last few years indicate anything, we're in for a chip that could foreshadow the biggest change in the dynamic of the processor industry in a long, long time.

meer ...
geplaatst door: puk1980
Et soudain surgit face au vent, le vrai héros de tous les temps.