https://www.macfreak.nl/modules/news/images/Stocks-app-icoon.jpg
Apple wil in 2021 grenzen tussen iPhone, iPad en Mac apps opheffen
Tijdens de WWDC 2018 presenteerde Apple onder andere een nieuwe mogelijkheid om de UIKit van iOS ook te gebruiken voor apps in macOS. Apple gebruikte dat zelf voor een aantal apps in macOS 10.14 Mojave, voorbeelden daarvan zijn de Aandelen (Stocks), Dictafoon (Voice Memos) en de Woning (Home) apps.

Die apps werken allemaal prima, maar zijn voor het gevoel toch echt geen macOS apps. Want ze voelen alledrie nogal Spartaans aan, en lijken eigenlijk meer op uitgebreide widgets dan echte macOS apps. Mogelijk omdat we onder macOS nu eenmaal verwend zijn met apps waarin veel meer mogelijk is dan apps voor iOS. Zo wordt je bij het aanklikken van nieuwsberichten in de Aandelen app doorgestuurd naar je webbrowser, de content kan dus niet binnen de app getoond worden. In de video hieronder zie je die app in actie.


Maar bij Apple zijn ze kennelijk blij met deze richting, er zouden plannen zijn om in 2021 zowel iPad als iPhone apps allemaal op macOS te laten draaien.

Daarbij hoort gelukkig wel een nieuwe Software Development Kit (SDK), die tijdens de komende WWDC beschikbaar gemaakt zal komen voor ontwikkelaars. Het is te hopen dat die ervoor gaat zorgen dat de apps die van iOS komen een ‘rijkere’ ervaring binnen macOS gaan bieden.

Het zou jammer zijn als deze ontwikkeling betekent dat we steeds meer van Spartaanse apps binnen macOS zouden krijgen, wat mogelijk een erosie van de ervaring op de Mac zou kunnen betekenen.met dank aan forumlid 'iEscape', die dit nieuws als eerste melddeMaandelijks trekt MacFreak meer dan 60.000 mensen die hier gemiddeld 5 minuten zijn. Als je die allemaal wilt bereiken door sponsoring, advertenties of pagelinks, alle mogelijkheden daarvoor zijn op deze pagina te vinden.
geplaatst door: Robert
antw: Apple wil in 2021 grenzen tussen iPhone, iPad en Mac apps opheffen
reactie #1 geplaatst: 21 februari 2019 - 14:40
In het verleden is hier regelmatig om gediscussieerd of dit wel of niet het ultieme plan van Apple zou zijn. Het lijkt er toch langzaam van te komen.  Zoals genoemd in het nieuwsbericht is het wachten op de keynote uit de WWDC.
geplaatst door: Jeroendv
geplaatst door: puk1980
I use an iPhone. But I am the good guy! ; - )
antw: Apple wil in 2021 grenzen tussen iPhone, iPad en Mac apps opheffen
reactie #3 geplaatst: 21 februari 2019 - 22:39
Tja, en daarmee gaan zeker AV en DTP professionals wellicht weer wat meer in de kou komen te staan.
MacOS wordt klinkklaar verwaarloosd, en de argeloze gebruikers zijn de betatesters.
Verkleutering noem ik dat.

Apple focused op iOS, en vertikt het bv. de problemen met Audio drivers/ Core Audio in MAC OS voor de Macjes met een T2 chip bij de hoorns te vatten. Zie bv:

https://www.macfreak.nl/nieuwsberichten/details-over-en-oplossingen-voor-het-probleem-met-de-t2-processor//

https://www.forum.rme-audio.de/viewtopic.php?id=26881

Veel verder dan een gedeeltelijke (goeie) workaround staan we hier dus nog niet.
De bal ligt nu in het kamp van Apple.

Wat mij betreft is Mac OS(X) over zijn hoogtepunt geknikt na 10.6.8 voor de pro gebruikers,
misschien zelfs ook voor zijn plug-n-play gehalte (oh yeah, meet cable hell)...

Het is allemaal zo ingewikkeld geworden dat zelfs een kat daar haar jongen niet in terugvindt, ook de progammeurs niet.

A la Microsoft meer en meer, vrees ik. :yucky:
geplaatst door: HEXDIY
If it ain't broke, don't fix it!
An old Mac never dies, it just fades away into the Cloud.
antw: Apple wil in 2021 grenzen tussen iPhone, iPad en Mac apps opheffen
reactie #4 geplaatst: 21 februari 2019 - 23:31
Hoho, geen paniek.. Het is nog niet duidelijk hoe die integratie eruit gaat zien. Er is helemaal geen aanwijzing dat de macOS ontwikkelomgeving/SDK functies gaat verliezen, Swift is Swift en het zou bizar zijn als er straks functionaliteit verloren zou gaan. Eerder zal de iOS integratie in macOS verder gestroomlijnd en verbeterd worden, en dat is alleen maar positief. De WWDC zal vast meer duidelijk maken.

De issues die HEXDIY noemt zijn valide maar hebben niet met deze iOS/macOS versmelting te maken.
geplaatst door: boiing
Op zoek naar een oudere Mac mini? Zie rubriek 'Tweedehands aangeboden'.
antw: Apple wil in 2021 grenzen tussen iPhone, iPad en Mac apps opheffen
reactie #5 geplaatst: 22 februari 2019 - 00:03
Bedankt voor je nuancering, Boiing!
geplaatst door: HEXDIY
If it ain't broke, don't fix it!
An old Mac never dies, it just fades away into the Cloud.
antw: Apple wil in 2021 grenzen tussen iPhone, iPad en Mac apps opheffen
reactie #6 geplaatst: 22 februari 2019 - 20:27
Mijn ervaring is dat ik apps mis op de Mac die wel in iOS bestaan. Of apps die uitgebreider en handiger zijn dan de webpagina’s. Dit op consumentenniveau.

De reclamefilmpjes van de iPad pro doen ons geloven dat de iPad Pro inmiddels op minimaal gelijk niveau staat tov de Mac Pro.

Wat is de waarde van de Mac Pro gebruiker nog voor Apple? Apple kent de data hier omtrent. Worden de Pro machine nog veel gebruikt voor Pro werkzaamheden is bijvoorbeeld een vraag (En veel natuurlijk bezien tov de consumentenproducten).

De nieuwe Mac Pro laat nog altijd opzich wachten. Dit kan als teken aan de want gezien worden.
geplaatst door: Jurriaan
SE iOS 13 | Air2 iPadOS | iMac ‘08
antw: Apple wil in 2021 grenzen tussen iPhone, iPad en Mac apps opheffen
reactie #7 geplaatst: 24 februari 2019 - 07:26
Het idee dat je met één keer ontwikkelen op meerdere platformen kunt uitrollen, is superkrachtig en zeker een goed idee. Het was echter Apple die zich zorgen maakte wanneer anderen dat deden (Xamarin bijvoorbeeld) omdat je dan apps zou krijgen die alleen de kleinste gemene deler van de platformen ondersteunen en nergens native voelen omdat de ontwikkelaar zich niet houdt aan platformconventies maar one-size-fits-all aflevert.

Zou Apple zelf die valkuilen weten te vermijden met slimme dingen in de SDK? Zouden programmeurs dat vervolgens goed oppakken? Aandelen en woning zijn hopelijk geen indicatie van ons voorland. De iOS sandbox-duimschroef doet het niet goed op macOS. Ik mis momenteel verdomd weinig uit iOS onder macOS, eerder andersom: bestandsbeheer, terminal, Java.
geplaatst door: A Henket