geplaatst door: Robert
https://www.macfreak.nl/modules/news/images/Numbers2013-icoon.jpg
Apple’s kwartaalcijfers vestigen weer nieuwe records
Apple heeft de cijfers gepubliceerd over het vierde kwartaal van hun gebroken boekjaar. Daarbij werd niet alleen een nieuw record voor dit kwartaal gevestigd, maar zowel de Mac als Services kwamen beide tot hoogtes die nog niet eerder bereikt werden.

Om met de Mac te beginnen, Apple’s CEO Tim Cook vermeldde daarbij dat er ’strong demand’ was voor de M1 MacBook Air. Logisch, want dat model heeft erg veel rekenkracht in een verbazend lichte en dunne behuizing, en blijkt in de praktijk vaak zelfs sneller dan de 16-inch MacBook Pro uit 2019 (ook de versie met de krachtigste Intel-processor).

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.Kwartaalcijfers4ekwartaal2021.jpg
Apple’s kwartaalcijfers vestigen weer nieuwe records


Volgens CFO Luca Maestri waren de afgelopen vijf kwartalen de beste voor de Mac in de historie van het bedrijf. Als het Apple lukt om ook maar enigszins aan de vraag naar de nieuwe 14-inch MacBook Pro en 16-inch MacBook Pro te voldoen, dan ligt het voor de hand dat de komende kwartalen nog succesvoller zullen zijn.

Services

Het andere succesverhaal zijn de Services, dat zijn onder andere de App Store, Apple Music, Apple Arcade, Apple Pay, Apple Card, Apple TV+, Apple News+, Apple Fitness+, AppleCare+, iCloud en de iTunes Store. Tim Cook vertelde bij CNBC dat inmiddels 745 miljoen mensen een betaald abonnement hebben, en dat dit in de afgelopen vijf jaar ieder jaar met ongeveer 160 miljoen is toegenomen.

Citaat
That's up 160 million year on year, which is up five times in five years.
So it's been quite the growth cycle.
https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.AppStoreInterface2021.jpg
Apple’s kwartaalcijfers vestigen weer nieuwe records


Daarbij zijn natuurlijk ook mensen die 99 cent per maand betalen voor extra opslag in iCloud, het gaat dus niet alleen maar om klanten die duurdere abonnementen hebben.

iPad

De iPad was goed voor 8,25 miljard dollar. Dat is geen record, maar wel 21 procent meer dan de 6,79 miljard van hetzelfde kwartaal een jaar geleden.

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.iPadMini2021Lineup-2.jpg
Apple’s kwartaalcijfers vestigen weer nieuwe recordsMogelijk dat deze verkopen ook hoger zijn door de lancering van de 6e generatie iPad mini en de 9e generatie goedkoopste iPad tijdens dit kwartaal. De iPad blijft duidelijk een populaire optie voor veel mensen, en nog steeds de marktleider in zijn eigen segment.

Luca Maestri vertelde er trouwens wel bij dat de resultaten voor de iPad nog een stuk hoger hadden kunnen zijn als er geen tekort aan onderdelen was geweest, hij verwacht om diezelfde reden een lagere omzet voor het komende kwartaal.

iPhone

Hetzelfde tekort aan onderdelen zorgde ervoor dat de kwartaalomzet voor de iPhone 6 miljard dollar lager uitviel dan zonder deze tekorten het geval zou zijn geweest. In hetzelfde interview met CNBC had Tim Cook het natuurlijk ook daarover:

Citaat
We had a very strong performance despite larger than expected supply constraints, which we estimate to be around $6 billion. The supply constraints were driven by the industry wide chip shortages that have been talked about a lot, and COVID-related manufacturing disruptions in Southeast Asia.
https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.iPhone13ProLineup.jpg
Apple’s kwartaalcijfers vestigen weer nieuwe records
 #Kwartaalcijfers #Mac #MacBookPro #MacBookAir #iPad #iPadMini #iPhone
Klik hier voor informatie over het onder de aandacht brengen van producten of diensten op MacFreak.
Apple’s kwartaalcijfers vestigen weer nieuwe records
29 oktober 2021 - 12:15    reactie #1
geplaatst door: Timotheus
Het is elke keer weer indrukwekkend om te zien hoe allesoverheersend de iPhone is voor het bedrijfsresultaat van Apple, en hoe klein inmiddels het aandeel daarin van de Mac, waarmee het allemaal begonnen is. De Mac is voor het bedrijfsresultaat al geruime tijd niet belangrijker meer dan de iPad, of dan de Apple Watch, Air Tags en andere overbodigheden.

We kijken allemaal reikhalzend uit naar nieuwe versie van de Mac(Book) Pro, die (voor mij althans) toch het paradepaardje blijft; maar inmiddels is die belangrijker voor het prestige van het bedrijf dan voor de omzet c.q. winst.
I went there and came back / It was nothing special / The river at high tide / The mountain veiled by misty rain
Apple’s kwartaalcijfers vestigen weer nieuwe records
29 oktober 2021 - 15:37    reactie #2
geplaatst door: GeorgeM
Het is elke keer weer indrukwekkend om te zien hoe allesoverheersend de iPhone is voor het bedrijfsresultaat van Apple, en hoe klein inmiddels het aandeel daarin van de Mac, waarmee het allemaal begonnen is.
Maar als je het al een tijd volgt dan zie je dat in de afgelopen jaren het aandeel van de iPhone kleiner aan het worden is. Dit keer heeft dat ook te maken met de problemen van de aanvoer van chips en dergelijke, maar het komt ook omdat andere onderdelen groeien.

Het is volgens mij dan ook helemaal niet zo somber als jij schetst, in tegendeel.

Citaat
De Mac is voor het bedrijfsresultaat al geruime tijd niet belangrijker meer dan de iPad, of dan de Apple Watch, Air Tags en andere overbodigheden.
Vreemd om al deze dingen (die toch echt belangrijk zijn voor Apple, en kennelijk ook voor jou) 'overbodigheden' te noemen.  :blink:
Apple’s kwartaalcijfers vestigen weer nieuwe records
29 oktober 2021 - 16:34    reactie #3
geplaatst door: Timotheus
Maar als je het al een tijd volgt dan zie je dat in de afgelopen jaren het aandeel van de iPhone kleiner aan het worden is.
Zeker; maar toch nog steeds bijna de helft, hè. Ik vind dat best indrukwekkend.

Vreemd om al deze dingen (die toch echt belangrijk zijn voor Apple, en kennelijk ook voor jou) 'overbodigheden' te noemen.  :blink:
Voor mij geenszins belangrijk; ik heb geen Watch of Tag en zal er nooit een hebben. Maar gewoon plagerijtje hoor; neem het niet serieus.
I went there and came back / It was nothing special / The river at high tide / The mountain veiled by misty rain