https://www.macfreak.nl/modules/news/images/SecurityAndPrivacy.jpg
Apple’s Transparency Report voor de eerste helft van 2019
Hoewel de data op een iPhone zo versleuteld is dat Apple er zelf niet bij kan, is er veel data in iCloud die wel uitleesbaar is door Apple. Dat gebeurt meestal op verzoek van de overheid en dan met een gerechtelijk bevel. In de eerste helft van 2019 waren er wereldwijd 31.778 aanvragen.

Daarbij ging het om 195.577 devices en in 82 procent van de gevallen werd er ook daadwerkelijk data overgedragen. Dat betekent dat het om in totaal 26.051 devices ging. Daarbij valt vooral Duitsland op, dat met 13.558 aanvragen voor 21.368 devices verreweg het meeste opvraagt, de volgende in de lijst is de VS met maar 4.796 aanvragen voor 11.457 devices. In Nederland ging het om 27 aanvragen voor 41 devices, in België was het 142 aanvragen voor 229 devices. Het lijkt zorgelijk dat er in Nederland maar 63 procent van de aanvragen werd gehonoreerd, dat ligt ver onder het gemiddelde van 82 procent.

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.AppleTransparencyReport1H2019.jpg
Apple’s Transparency Report voor de eerste helft van 2019

klik op de afbeelding voor een grotere versie

Het complete rapport is te vinden via deze link, het is een PDF van 840 KB. Daarin kan je ook lezen dat het lang niet altijd gaat om strafrechtelijke onderzoeken, en dat niet alle verzoeken komen van de overheid en met een gerechtelijk bevel. Het kan ook komen van personen, bijvoorbeeld bij gestolen of verloren devices, als iemand de verdenking heeft dat de credit card misbruikt wordt, of als er een vermoeden is dat een account misbruikt wordt.

Citaat
Apple receives various forms of legal requests seeking information from or actions by Apple. We receive requests from governments globally where we operate and from private parties.
Government request circumstances can vary from instances where law enforcement agencies are working on behalf of customers who have requested assistance regarding lost or stolen devices, to instances where law enforcement are working on behalf of customers who suspect their credit card has been used fraudulently to purchase Apple products or services, to instances where an account is suspected to have been used unlawfully. Requests can also seek to preserve an Apple account, restrict access to an Apple account or delete an Apple account. Additionally, requests can relate to emergency situations where there is imminent harm to the safety of any person.


geplaatst door: Robert