Avast en Ring delen veel van onze privé-informatie
geplaatst: 28 januari 2020 - 12:14
https://www.macfreak.nl/modules/news/images/Spyware-icoon.jpg
Avast en Ring delen veel van onze privé-informatie
Op het forum van MacFreak wordt vaak aangeraden om virusscanners  links te laten liggen, gezond verstand is vaak een veel betere beveiliging. Tenminste, als je nooit zomaar links in mailtjes aanklikt. Beter ga je zelf naar een pagina, zeker als het om belangrijke dingen gaat, zoals het inloggen bij je bank.

Inmiddels is er nog een argument bijgekomen om geen virusscanner meer te gebruiken: uit onderzoek van Vice en PC Mag is gebleken dat virusscanner Avast op grote schaal je surfgedrag vastlegt en daarna doorverkoopt. De grootste afnemer daarvan is Jumpshot, die deze data daarna doorverkoopt aan onder andere Google, Microsoft, Tripadvisor, McKinsey en Yelp. Sinds afgelopen week vraagt Avast gebruikers van de ‘gratis’ versie van hun software of ze het eens zijn met deze data-collectie, daarvoor gebeurde dat niet.


Ring

Het is niet alleen met software dat adverteerders almaar meer van ons te weten willen komen, een combinatie van soft- en hardware kan ook erg welkom zijn. In dit geval de slimme deurbel Ring, die een kleine twee jaar gelden door Amazon werd overgenomen. Dat was al voldoende om bij veel onderzoekers op het gebied van privacy de wenkbrauwen omhoog te doen gaan, Amazon is zelf erg gretig bij het zoveel mogelijk vergaren van data.

Onderzoek van de Electronic Frontier Foundation (EFF) laat zien dat die zorgen niet voor niets waren, de Ring app voor Android (jammer genoeg werd het niet onderzocht voor iOS) blijkt vol te zitten met trackers. Met andere woorden, de bel waarmee je kwaadwillenden rond je huis in de gaten zou kunnen houden houdt eigenlijk jou zelf in de gaten.

https://www.eff.org/files/banner_library/ring_banner.png
Avast en Ring delen veel van onze privé-informatie


In Ring’s Privacyverklaring vind je wel wat over het delen met derden, maar dat er op grote schaal van alles gedeeld wordt is op zijn minst niet erg duidelijk. Hieronder een voorbeeld daaruit:

Citaat
Om u toe te staan te communiceren met bepaalde producten en diensten van derden (bijvoorbeeld om u de mogelijkheid te bieden links op te nemen naar inhoud van derden of die te bekijken binnen onze diensten of om verbinding te maken met producten en diensten van derden via de Ring+-dienst);

https://www.eff.org/files/2020/01/27/graph.facebook.com_.png
Avast en Ring delen veel van onze privé-informatie

data die de Ring-app naar Facebook stuurt

En onder “Delen Van Gegevens” in diezelfde Privacyverklaring wordt het nog interessanter:

Citaat
Wij verkopen of delen geen persoonsgegevens over u anders dan zoals beschreven in deze Privacyverklaring. We kunnen uw persoonsgegevens delen met (1) onze gelieerde bedrijven en dochterondernemingen en (2) onze dienstverleners die diensten namens ons verlenen, zoals orderverwerking en analyse en opslag van gegevens. We staan niet toe dat onze dienstverleners de gegevens gebruiken of verstrekken behalve als dat nodig is om diensten namens ons te leveren of om te voldoen aan wettelijke vereisten. We kunnen persoonsgegevens ook delen met onze zakenpartners met wie we gezamenlijk producten en diensten aanbieden of wanneer u Ring+ gebruikt om verbinding te maken met producten of diensten van derden.

Het lijkt er op dat het resultaat van het onderzoek van de EFF in strijd is met de tekst hierboven.

geplaatst door: Robert
antw: Avast en Ring delen veel van onze privé-informatie
reactie #1 geplaatst: 28 januari 2020 - 15:05
Dat van Ring was al langer duidelijk. Wat wil je ook het is een partner van Amazon, die ook gek is op allerlei data van allerlei apparaten. Dan is je deurbel en beveiligingscamera natuurlijk ook erg interessant.
geplaatst door: Sypie
antw: Avast en Ring delen veel van onze privé-informatie
reactie #2 geplaatst: 28 januari 2020 - 15:07
Adobe, Microsoft, Google, Amazon, Facebook, Tinder, LinkedIn, Netflix, Hulu en ja, zelfs Apple vergaart informatie over haar gebruikers.

Mede dankzij Apple's eigen uitvinding, te weten de App Store, is software distributie diametraal anders dan 20/30 jaar geleden. Maar daarbij is het verdienmodel verschoven van inkomsten per eenmalige verkochte eenheid naar abonnementen, in-app purchases en natuurlijk ook: vergaren van data om de afzet te maximaliseren en het verkopen van gegevens langs allerlei kanalen.

Kwalijk? Jazeker, maar wel met de kanttekening dat wij er zelf aan meedoen (en hebben gedaan). Ik hoor mensen het nog zeggen: "Goh, wat is dat Office toch ontzettend duur". "Lieve Heer, wat is Adobe toch ongelooflijk door". En ga zo maar door.

Datzelfde gebeurde op het mobiele platform. Op een gegeven moment moest het gratis. Goed, een nieuw verdienmodel wordt verzonnen en zie hier, ook niet goed.

Ben ik blij met Virusscanners die jou gegevens doorseinen naar "het moederschip". Nee, natuurlijk niet. Maar dan, ik ben ook niet blij als ik verplicht mijn gegevens tegenwoordig moet inkloppen nadat een computer schoon is geinstalleerd met MacOS of Windows. Ben ook niet blij dat "ET Phones Home" na een factory reset. Of dit nu Android of iOS is.

Zelfs Open Source toepassingen doen meer en meer aan tracking.

Ikzelf vind het een kwalijke trend. Ikzelf koop alle software, maar vermijd tegenwoordig abonnementsvormen zoveel mogelijk. Dus ja, ik ben een der laatste Mohikanen die volwaardige licenties voor Microsoft Office voor Mac en PC koopt (geen Office 365). Maar ook eigenlijk tegenwoordig weinig iets moet hebben van Google Cloud, Apple iCloud of Amazon.

Ik heb inmiddels genoeg ervaring opgedaan met Cloud om te kunnen constateren dat het echt een grote luchtbel is. Het is niets magisch, het is niets bijzonders, het is gewoon een stuk software gehost op servers van derden ... Je vertrouwd je data toe aan een externe partij, basta ...

Apple is overigens ook niet heilig, kijk maar naar het debacle inzake het al dan niet versleutelen van data op iCloud en een "mogelijke achterdeur".

Maar wat dan? Geheel geen Virusscanner gebruiken?

Neen, ik zou willen stellen: gebruik gewoon je verstand. Gratis bestaat niet. Sorry, maar dat is een ideaal dat op het gebied van software weinig voorkomt. Gratis (antivirus) software zal zich meer data toe-eigenen dan commerciële producten.

Verder: lees GEBRUIKERSOVEREENKOMSTEN. Ze zijn er niet voor niets. Ze zijn saai, maar dan ... je leest ze (als het goed is) een keer en dan is het klaar. Zeker ten aanzien van privacy kunnen er interessante zaken in staan.

Kijk verder ook goed naar het installatieproces. Ik ken genoeg mensen die als een ware klikgeit op "volgende" klikken. Ze lezen nagenoeg niets, letten ook nergens echt op: klikkerdeklik, en installeren maar (die troep). Soms zit er aanvullende software in de installer die aangeboden wordt "gratis mee te installeren". Denk maar aan een soort van koppelverkoop. Bijvoorbeeld: wil je en passant ook Google Chrome installeren? En dat is dan nog een (relatief) onschuldig voorbeeld. Al moet gezegd dat deze versies ook gewatermerkt kunnen zijn.

Vertrouwen hebben in software is mooi, maar je gezonde verstand gebruiken is beter. Ik ben het eens om wat kritischer naar software te kijken. Maar dan in een bredere context. Ook op iOS/MacOS zie ik een hoop troep waarvan ik me serieus afvraag: waarom diverse gebruikers in mijn omgeving zo onachtzaam omgaan met dit thema.

"Oh, kijk, Annie ... Wat een leuk Appje. Moet je uitproberen ... Zo leuk die maffe gezichten ... Oh en Anti Virus? Gratis, joh! Gewoon downloaden. Nee joh, waarom zou je ervoor betalen?" ...

En wees eerlijk: waar 10 jaar geleden menig website vrij was van trackers en advertenties, is ons beeld dusdanig veranderdt dat het inmiddels zelfs als normaal wordt ervaren dat websites doordrenkt zijn met advertenties, trackers en dat er ook iets "actiefs" met logs wordt gedaan.

In sommige gevallen moet je zelfs je email adres opgeven om een (internet) radio of televisie te activeren na aankoop. Triest, maar de nieuwe realiteit waar we allemaal (bedoeld of onbedoeld) aan hebben meegewerkt. Nu deze mamoettanker in beweging is gezet begint het respijt. Maar sja, stop maar zo'n gigant die op snelheid (en dus stoom) is gekomen.

Soms een stap terug eerder een stap voorwaarts. Ik denk dat we echt een verkeerde richting opgaan  :dozingoff:.
geplaatst door: doctor_apple
antw: Avast en Ring delen veel van onze privé-informatie
reactie #3 geplaatst: 28 januari 2020 - 16:41
Ring was al langer verdacht, maar was het ook al eerder door onderzoek bewezen?

Daarbij verbaast het me dat de data van Ring ook naar anderen gaat, ik had eerder gedacht dat Amazon het allemaal voor zichzelf zou houden.
geplaatst door: GeorgeM
antw: Avast en Ring delen veel van onze privé-informatie
reactie #4 geplaatst: 28 januari 2020 - 17:24
@doctor_apple: een hele belangrijke boosdoener is inderdaad de onwil van veel mensen om gewoon te betalen voor software en voor allerlei internet-diensten. Maar helaas zie ik dat niet gauw veranderen. "Gratis" is voor veel mensen het mooiste woord dat er bestaat, en "goedkoop" het een na mooiste.
geplaatst door: Timotheus