geplaatst door: Robert
https://www.macfreak.nl/modules/news/images/MacBookPro2021-icoon-3.jpg
Nieuwe 14-inch en 16-inch MacBook Pro’s waarschijnlijk later dit jaar
Een kleine week geleden kon je hier op MacFreak de verwachtingen lezen voor Apple’s oktober event. Daarin kwamen ook M2 Macs voorbij, waaronder de 14-inch MacBook Pro en 16-inch MacBook Pro, maar het lijkt er op dat we daarop iets langer moeten wachten.

Het Zuid-Koreaanse DigiTimes is niet altijd even betrouwbaar als het gaat om voorspellingen ver vooruit, maar ze hebben wel goed de vinger aan de pols als het gaat om wat er gaande is bij de toeleveranciers. Het is datzelfde DigiTimes dat nu meldt dat de nieuwe 14-inch en 16-inch MacBook Pro waarschijnlijk het vierde kwartaal uit zullen komen.

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.16-inchMacBookPro2021FinalCutPro.jpg
Nieuwe 14-inch en 16-inch MacBook Pro’s waarschijnlijk later dit jaar


Deze modellen worden niet bij naam genoemd, maar omdat de 13-inch MacBook Pro eerder dit jaar al een update naar M2 kreeg, ligt het voor de hand dat het hier om deze modellen gaat.

Daarbij was het nog lang onzeker of de chips in deze vernieuwde MacBook Pro’s met een 5- of 3-nanomenter proces gemaakt worden, met lijkt er steeds meer op dat het nog chips gaat die met het 5-nanometer proces worden gefabriceerd.

Ming-Chi Kuo liet eerder al weten dat Apple zich bij deze modellen ook aan het aanpassen is aan verminderde wereldwijde vraag. Die vermindering heeft zo’n beetje iedereen last van, en was ook de verwachten na de enorm grote vraag tijdens de piek van de Corona-pandemie, toen erg veel mensen vanuit huis werkten.

https://twitter.com/mingchikuo/status/1567524003702775809

Daarbij is de verwachting voor deze vernieuwde MacBook Pro modellen dat de specificaties hetzelfde zullen blijven, het zou dus ‘alleen maar’ om snellere chips gaan. Daarbij staat ‘alleen maar’ tussen haakjes, want deze update is een welkome na de jaren waarin eindeloos op Intel gewacht werd voor nieuwe processors, die keer op keer vertraging opliepen.

N5P

Als deze chips inderdaad met het 5-nanometer proces gemaakt worden dan is de verwachting dat het daarbij om N5P gaat. Dit nieuwe proces van TSMC zou wel degelijk zorgen voor verbeteringen op zowel snelheid als energieverbruik. Maar als er komend jaar 3-nanometer gebruik gaat worden zal de stap nog groter zijn.

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.14-inchMacBookPro2021LogicPro.jpg
Nieuwe 14-inch en 16-inch MacBook Pro’s waarschijnlijk later dit jaar
#MacBookPro
Klik hier voor informatie over het onder de aandacht brengen van producten of diensten op MacFreak.
geplaatst door: puk1980
Klopt. Producten op basis van N3 of N3E komen pas volgend jaar op de markt. (Klik op ft.com artikel; directe link stuit op paywall)
"The number of people that predict the end of Moore's law doubles every two years."