Daagt Apple Google uit met AppleBot?
geplaatst: 8 mei 2015 - 11:39
https://www.macfreak.nl/modules/news/images/spotlight.jpg
Daagt Apple Google uit met AppleBot?
Het werd al een tijdje op het internet gesignaleerd, een nieuwe zoekbot die websites afgaat en opvallend genoeg AppleBot heet. Opvallend, want als Apple bezig is met een eigen zoekmachine dan maakten ze daar kennelijk geen geheim van.

Terwijl daar nog steeds over gespeculeerd werd heeft Apple duidelijk gemaakt dat ze daar inderdaad juist helemaal niet geheimzinnig over willen doen, en ze hebben nu dit support-document online gezet, daarin vertellen ze precies wat AppleBot aan het doen is:
Citaat


Applebot is the web crawler for Apple, used by products including Siri and Spotlight Suggestions. It respects customary robots.txt rules and robots meta tags. It originates in the 17.0.0.0 net block.


Eind 2013 kocht Apple het zoekbedrijf Topsy Labs, het betaalde daar toen meer dan 200 miljoen dollar voor. Dat bedrijf was gespecialiseerd in het analyseren van trends waarbij het vooral tweets gebruikte.

Kennelijk had Apple vooral interesse in de zoektalenten van Topsy Labs, want inmiddels worden er dus ook websites doorzocht, en niet alleen tweets. De resultaten zijn de suggesties die we nu allemaal in OS X 10.10/Yosemite kunnen zien in zowel Spotlight als in Safari. Alleen de suggesties trouwens, als je eenmaal zoekt dan wordt nog steeds de zoekmachine die jij hebt gekozen in de voorkeuren van Safari gebruikt (de keuzes zijn Google, Yahoo, Bing en DuckDuckGo).

Het lijkt nu de vraag of Apple deze zoekoptie verder gaat uitbreiden. Google liet recent al weten dat het zoeken op mobiel inmiddels veel groter is op de desktop. Eén van de redenen dat Google het bij mobiel nog goed doet is dat het de standaard-zoekoptie is op de iPhone, iPod touch en iPad. Mocht Apple op een gegeven moment kiezen voor een eigen zoekmachine dan zou dat een gevoelige slag voor Google zijn.

De reden voor Google om met Android door te gaan is dan waarschijnlijk ook precies dat: de omzet voor de toekomst veiligstellen. Want de ontwikkeling van Android kost natuurlijk meer dan het oplevert, het wordt tenslotte gratis weggegeven.

Of Apple van plan is om AppleBot in de toekomst verder in te zetten weet natuurlijk niemand, mocht dat gebeuren dan is dat natuurlijk op MacFreak te lezen.


met dank aan forumlid 'jtk', die dit nieuws eerder op ons forum meldde
geplaatst door: Robert
Daagt Apple Google uit met AppleBot?
reactie #1 geplaatst: 8 mei 2015 - 19:55
Citaat
Of Apple van plan is om AppleBot in de toekomst verder in te zetten weet natuurlijk niemand, mocht dat gebeuren dan is dat natuurlijk op MacFreak te lezen.


Dat lijkt me wel zeker. Ik vond ook dit patent, en dat lijkt me een stap verder dan Google plagen, zo veel verder zelfs dat het idee bij mij boven kwam dat Big Brother Apple is watching you, misschien wel passend in de tijdgeest (Facebook, Google, ...) maar niet passend bij de beroemde Apple ad "1984": ik wil liever zelf bepalen in welke "social groups" ik me begeef.
geplaatst door: jtk
jtk
Daagt Apple Google uit met AppleBot?
reactie #2 geplaatst: 9 mei 2015 - 08:56
Jammer dat je linkt niet werkt. Nu kan ik niets opzoeken ;-)
geplaatst door: Zjootsuite
Take every day a zjootsuite!" http://tonhaex.nl En nu ? (Apple gebruiker sinds 1978)
Daagt Apple Google uit met AppleBot?
reactie #3 geplaatst: 9 mei 2015 - 10:26
geplaatst door: jtk
jtk
Daagt Apple Google uit met AppleBot?
reactie #4 geplaatst: 12 mei 2015 - 10:05
@ jtk: dat patent gaat wel heel wat stappen verder dan 'alleen' een zoekmachine.

Ik bedacht me ondertussen dat Apple Google natuurlijk al een tijdje dwars zit met Siri. Want alles wat met Siri gezocht wordt heeft Google niets mee te maken (de resultaten daarvan komen van Microsoft's Bing).
geplaatst door: GeorgeM
Daagt Apple Google uit met AppleBot?
reactie #5 geplaatst: 12 mei 2015 - 10:34
@GeorgeM:
Ja, dat patent gaat te veel stappen verder, maar je hebt er wel een zoekmachine++ bij nodig. Tot nu toe is Siri passief: je vraagt wat en Siri geeft antwoord of doet wat je vraagt. Met de ingrediënten van het patent kan dat omgedraaid worden en gaat (de zoon/dochter van) Siri je suggereren/dicteren wat jij moet doen, op grond van waar je nu bent, waar je gisteren geweest bent, wie de dierenarts van je hondje is, wat je ooit eerder hebt gedaan en waar je familie en vrienden wonen.
geplaatst door: jtk
jtk