De groei van Apple over het afgelopen decennium
geplaatst: 17 januari 2020 - 15:07
https://www.macfreak.nl/modules/news/images/Numbers2013-icoon.jpg
De groei van Apple over het afgelopen decennium
De jaren tien van dit millennium zijn voorbij, Apple heeft daarin niet alleen heel erg veel interessante dingen uitgebracht, het bedrijf groeide tot  ondenkbare hoogte’s. Tien jaar geleden was de iPhone bezig een enorm succes te worden, en draaide Apple een omzet van 43 miljard dollar.

Tien jaar later valt de jaaromzet wat lager uit dan het jaar daarvoor, en daalde het van 266 miljard naar 260 miljard dollar. Met andere woorden, in een jaar dat Apple financieel iets minder presteert dan het jaar ervoor, is dat nog steeds ruim 6 keer zoveel als de omzet over heel 2009. Apple gebruikt trouwens een gebroken boekjaar, de kwartaalcijfers die op 28 januari aanstaande gepresenteerd zullen worden gaan over het eerste kwartaal van Apple’s boekjaar 2020. Hieronder een aantal overzichten in grafieken, die Jason Snell van Six Colors op een rijtje zette.

https://sixcolors.com/images/content/2020/decade-apple-revenue-6c.png
De groei van Apple over het afgelopen decennium


Het succes van de iPhone

Dat de iPhone de grootste gangmaker achter dit financiële succes is weet natuurlijk iedereen al, in de grafiek hieronder kan je zien welk aandeel iPhones in deze periode hadden. Het is natuurlijk niet toevallig dat het verloop in de grafiek hieronder mooi overeenkomt met de grafiek hierboven. Ook kan je zien dat Apple meer omzet behaalde alleen aan verkochte iPhones in 2011, dan het hele bedrijf in 2009.

https://sixcolors.com/images/content/2020/decade-iphone-revenue-6c.png
De groei van Apple over het afgelopen decennium

iPad

Ook de iPad heeft het prima gedaan wat betreft de omzet. Maar waar veel mensen een iPhone om de paar jaar vervangen, wordt een iPad vaak voor een relatief langere periode gebruikt. Na de eerste grote piek in 2012 tot en met 2014 rond de 30 miljard dollar zien we een aantal jaren van daling, inmiddels is er weer een voorzichtige stijging te zien. Daar zullen de duurdere iPad Pro modellen waarschijnlijk ook invloed op hebben.

Mac

Bij de Mac zien we een langzame stijging van de omzet, met twee hikjes, in 2013 en 2016. Die hikjes hadden waarschijnlijk te maken met het gebrek aan nieuwe modellen, Apple leek de Mac de afgelopen jaren behoorlijk te verwaarlozen. Dat is trouwens niet alleen op het konto van Apple te schrijven, Intel beloofde vaak laat en niet veel, en leverde dan vaak ook nog later dan gepland.

Hopelijk dat hier verandering in is gekomen, de afgelopen tijd hebben we veel overtuigende updates gezien voor de Mac. Denk aan de vernieuwde Mac mini in 2018, de 5K Retina iMac in maart 2019, de 16-inch MacBook Pro en de nieuwe Mac Pro. Het wordt interessant om te zien of die de verkoopaantallen, en de omzet, omhoog zullen stuwen.

https://sixcolors.com/images/content/2020/decade-mac-revenue-6c.png
De groei van Apple over het afgelopen decennium


iPhone-omzet in perpectief

Als laatste een bijzondere grafiek van Jason Snell, waarin hij de omzet van de iPhone over het afgelopen decennium plaatst in een grafiek met dezelfde schaal als die hierboven van de Mac. Die laat overduidelijk zien hoe enorm groot de omzet is die de verkopen van iPhones genereren.

https://sixcolors.com/images/content/2020/decade-iphone-revenue-scale-6c.png
De groei van Apple over het afgelopen decennium


geplaatst door: Robert
antw: De groei van Apple over het afgelopen decennium
reactie #1 geplaatst: 19 januari 2020 - 15:30
Wow, die laatste grafiek maakt pas echt duidelijk wat voor enorme bedragen er met al die iPhones omgezet worden.
geplaatst door: GeorgeM
antw: De groei van Apple over het afgelopen decennium
reactie #2 geplaatst: 19 januari 2020 - 16:18
Zou Apple ook geen winstbelasting betalen, net als Shell hier?
geplaatst door: MacMiep
Al meer dan 20 jaar beheert Miep de MacMiepMacCursus op http://www.macmiep.nl!
antw: De groei van Apple over het afgelopen decennium
reactie #3 geplaatst: 20 januari 2020 - 08:40
Die winst is eigenlijk geen winst. Het is intellectueel eigendom. Daar betaal je nauwelijks belasting over. Vermogensbelasting wordt betaald in Quatar. Dus geen belasting.

Goed idee voor alle ZZP-ers: Alles wat je verkoopt onderbrengen in jouw eigen intellectueel eigendom en je vermogen naar Quatar!!
geplaatst door: PjotriDVDguru
geplaatst door: MacMiep
Al meer dan 20 jaar beheert Miep de MacMiepMacCursus op http://www.macmiep.nl!