geplaatst door: Robert
https://www.macfreak.nl/modules/news/images/Twitter-X-icoon.jpg
De maat mogelijk nu echt vol: Apple stopt (weer) met adverteren op X (Upd.)
Sinds Elon Musk Twitter overnam liet hij zien dat veel van zijn informatie niet altijd uit even betrouwbare bronnen bestaat, en dan zeggen we het netjes. Soms postte de beste man (of gaf hij zijn goedkeuring aan) dingen die aantoonbaar niet waar waren, en soms zelfs racistisch.

Dat ging pas echt mis toen recent iemand op X schreef dat “Joden de haat tegen blanken aanwakkeren” en Musk daarop reageerde met “Je spreekt de waarheid”.

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.TweetElonMuskAppleStopsAdvertising.jpg
De maat mogelijk nu echt vol: Apple stopt (weer) met adverteren op X (Upd.)

klik of tap voor een grotere versie

Hierboven een afbeelding van de originele post en de reactie, want we willen er beslist geen link naar plaatsen.

Een woordvoerder van het Witte Huis noemde dit “promotie van antisemitisme en racistische haat”. Volgens het Witte Huis is de tweet extra schadelijk omdat er sowieso een sterke toename is van antisemitische incidenten sinds de aanval van Hamas op Israël vorig maand.

Adverteerders trekken zich terug

Inmiddels trekken adverteerders zich in steeds grotere getale van X terug. De eerste grote was IBM, nadat 164 Joodse leiders in de VS een extra oproep deden aan Apple, Google, Amazon en Disney is ook Apple daar met adverteren gestopt, gevolgd door Disney en Warner Bros Discovery. En dat zijn grote aderlatingen voor X, want Apple is één van de grootste adverteerders op het platform en de anderen zijn ook geen kleintjes.

Dit alles in de context dat X steeds meer het favoriete kanaal werd voor extreemrechts en Nazi’s sinds Musk het overnam, zijn eigen overtuigingen hielpen kennelijk met het verspreiden van dat soort gedachtengoed.

Dit betekende ook steeds vaker dat advertenties getoond werden naast bijdragen waar de bedrijven beslist niet voor zouden kiezen, deze affaire is waarschijnlijk dan ook eerder de druppel dan de emmer zelf.

MacFreak en X

Misschien had je het al gemerkt, waar we eerst nog een link naar ieder nieuwsbericht van MacFreak nog op Twitter (en later X) plaatsen waren we daar de afgelopen tijd al mee gestopt. Dat was ingegeven door zorgen over zowel het platform als degene die daar tegenwoordig de touwtjes in de hand heeft, deze reactie van Musk is ook voor ons de reden om ons nu definitief van dit platform af te keren.

Mocht MacFreak nog eens niet bereikbaar zijn, dan zal dat ook op X gemeld worden, maar onze content zal je er blijvend niet meer aantreffen. Net zolang tot Musk en Co. de stekker uit het account trekt, want niet-actieve accounts worden daar na een tijd verwijderd.


Update:

Tijdens de ((https://www.nytimes.com/live/2023/11/29/business/dealbook-summit-news The New York Times DealBook Summit)) in een openbaar interview met Andrew Ross Sorkin op toneel heeft Elon Musk inmiddels duidelijk gemaakt wat hij vindt van deze stop van (steeds meer) adverteerders:


Het “Hi Bob” aan het eind is gericht op Disney’s CEO Bob Iger, aanwezig in het publiek en één van de grote adverteerders die zich teruggetrokken heeft. Verderop in het interview zei Musk nog het volgende over dit onderwerp:

Citaat
What this advertising boycott is going to do is kill X. The whole world will know that those advertisers killed the company, and we will document it in great detail.
De vertaling hiervan:

Citaat
Wat deze reclameboycot gaat doen is X de das omdoen. De hele wereld zal weten dat die adverteerders het bedrijf de das om hebben gedaan en we zullen het tot in detail documenteren.


 #Twitter
Klik hier voor informatie over het onder de aandacht brengen van producten of diensten op MacFreak.
geplaatst door: ouwemac
Hij doet een hoop om trump terug te krijgen, of heeft hij een andere bedoeling?
“Iets ingewikkelds versimpelen kan heel verhelderend zijn”
geplaatst door: GeorgeM
De uitvoerende macht van de Europese Unie is ook gestopt met adverteren op X, maar tegelijkertijd ook op andere social media, waardoor de boodschap me een stuk minder duidelijk lijkt.

https://abcnews.go.com/US/wireStory/ibm-pulls-ads-elon-musks-after-report-appeared-104975720
geplaatst door: Ziegler
Ik ben al enige tijd gestopt met sociale media. Zouden meer mensen moeten doen.
geplaatst door: Sypie
Musk is een rare snuiter. Verbrast 44 miljard dollar aan een bedrijf en richt het daarna te gronde. Dat geld had hij beter direct aan mij kunnen geven, dan was hij ook voor gek verklaard en was hij het ook kwijt geweest. Enige pluspunt is dat ik er dan misschien nog wat aan had, nu heb ik er niks aan.
geplaatst door: anraadts
Ik stem ook voor Sypie's oplossing!  :thumbs-up: :happy:
geplaatst door: GeorgeM
Als je wilt weten wat voor een zootje X aan het worden was, dan is dit artikel ook nog de moeite waard:

https://www.mediamatters.org/twitter/musk-endorses-antisemitic-conspiracy-theory-x-has-been-placing-ads-apple-bravo-ibm-oracle
geplaatst door: sdequack
In tegenstelling tot wat veel mensen denken heeft Musk minder dan de helft uit eigen zak betaald. Het grootste deel is opgehaald bij banken, beleggers als Larry Ellison en een Saoedische prins en van ongeveer 3 miljard dollar is niet bekend geworden waar dat vandaan is gekomen omdat de bedragen onder een zekere grens lagen die het bekend maken van dergelijke info niet vereisen.

Daarnaast denk ik dat in deze kwestie Musk zijn woord heeft gehouden: X is een platform waar iedereen zijn mening mag ventileren en met name hijzelf.
geen onderschrift
geplaatst door: ouwemac
Die beleggers hebben waarschijnlijk claims op andere activiteiten/bedrijven van de heer Musk, dus hij is er aanspreekbaar op.
Bovendien kun je hem een gek of rare snuiter noemen, maar niet dat hij geen ideeën heeft bij wat hij doet.
“Iets ingewikkelds versimpelen kan heel verhelderend zijn”
geplaatst door: SmurfGTL
Citaat
Sinds Elon Musk Twitter overnam liet hij zien dat veel van zijn informatie niet altijd uit even betrouwbare bronnen bestaat, en dan zeggen we het netjes.
Nu ook niet dat deze vroeger zo betrouwbaar was  :happy:

En tja Elon Musk... Het is inderdaad een rare snuiter met nog raardere ideeën maar je moet het anderzijds maar doen om bedrijven als SpaceX en Tesla uit de grond te stampen.
geplaatst door: Flix
Jammer dat Tesla nu misschien wel kapot gaat aan de ontwikkeling van de Cybertruck, want die gaat uitdraaien op een waanzinnige sof, is mijn inschatting.

Van de ander kant: het maakt me eigenlijk ook niks uit, want met de idiote strapatsen van de persoon die zo verbonden is met het product, zou ik nu nooit meer een Tesla kopen.
geplaatst door: whaha
Ik ga kijken of ik nog mijn 'posts' (het zijn geen tweets meer) kan exporteren voordat ik mijn Twitter account ophef.

Trouwens, kan MacFreak de status updates over de website gaan delen op Mastodon?
Keuzes maken de Mens
geplaatst door: Robert
Trouwens, kan MacFreak de status updates over de website gaan delen op Mastodon?
Dat doen we al op: https://mastodon.social/@macfreak
Klik hier voor informatie over het onder de aandacht brengen van producten of diensten op MacFreak.
geplaatst door: eoms
Ik ben al enige tijd gestopt met sociale media. Zouden meer mensen moeten doen.

Wat doe je dan hier?  :happy:
geplaatst door: whaha
Een forum is niet hetzelfde als een sociaal medium. Iets zegt me dat je dat weet. Toch geef ik je antwoord. ;)
Keuzes maken de Mens
geplaatst door: SmurfGTL
Een forum is niet hetzelfde als een sociaal medium. Iets zegt me dat je dat weet. Toch geef ik je antwoord. ;)

Ik zou eerder zeggen dat een forum sociale media van de oude stempel is. Gelukkig ben ik dat zelf ook ondanks dat ik "maar" 35 ben.
geplaatst door: Ome Kor
Er is hier gelukkig een goede moderatie, dat is meer dan je kun zeggen van x. Bij x mag je alles zeggen, ook als je mensen ermee kwetst.
geplaatst door: PatGel
Er mag blijkbaar geen slecht woord meer over de joden gezegd worden.
Mac Studio Apple M1 Max 32 GB Geheugen.1 TB opslag.iPhone 15 Pro Max.iPad Pro 12,9-inch (5e generatie)Apple AirPods Max,AirPods Pro.
geplaatst door: Ome Kor
Dat is een foute aanname van je.
geplaatst door: sdequack
Mijn vraag is of Apple dit nu alleen maar doet voor de bühne en over een tijdje gewoon weer op X gaat adverteren of dat dit structureel en principieel is.
geen onderschrift
geplaatst door: GeorgeM
Er mag blijkbaar geen slecht woord meer over de joden gezegd worden.
Boze woorden kunnen over iedereen gezegd worden, maar dan helpt het wel als er op zijn minst een goede aanleiding is, geen verdraaiing van feiten, etc.

En zodra het over 'de joden' gaat dan lijkt het me dat je op zijn minst extra op gaat letten wat je zegt, want je start al vanuit een enorme generalisering, waarvan bekend is waartoe die kan leiden.

Maar dit lijkt me meer een discussie voor in het Café.
geplaatst door: orange
Jammer dat Tesla nu misschien wel kapot gaat aan de ontwikkeling van de Cybertruck, want die gaat uitdraaien op een waanzinnige sof, is mijn inschatting...
Dat is waarom Musk schatje hemelrijk is en jij (waarchijnlijk?) niet.
Sinds 12-01-1963.
Hobby > Music in Motion: www.drumcorpsinprogress.nl
geplaatst door: Flix
Nee hoor, ik ben ook kei-rijk.

Maar het gaat om de feiten: ze hebben geloof ik al een miljard dollar in de ontwikkeling gestopt, en nu er een paar prototypes rondrijden, zijn de recensies niet mals: het ding heeft niks van waarom de Amerikanen in zo graag met pick-up trucks rijden. Geen off-the-road-power en geen laadruimte. Dat gaat het dan niet worden.
geplaatst door: Night
Dat is waarschijnlijk de reden waarom er zoveel mensen het testmodel al willen kopen.
geplaatst door: GeorgeM
En waar Tesla's eerst de tijd hadden om een schare aan volgelingen op te bouwen, is de concurrentie dit keer al ver vooruit:

https://www.ford.com/trucks/f150/f150-lightning